Egészséges élelmiszert a családi gazdaságok tudnak termelni, a falugazdász-hálózatnak minden eszközzel ezt kell támogatnia

Egészséges élelmiszert a családi gazdaságok tudnak termelni, a falugazdász-hálózatnak minden eszközzel ezt kell támogatnia

Egyre több családi gazdaság számára jelent kitörési lehetőséget a késztermékek előállítása és értékesítése

Fotó: László Ildikó

Harminckét falugazdásszal zárta a tavalyi évet a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete, miután a magyar Agrárminisztérium által finanszírozott hálózatot 2023-ban gyökeresen átszervezték. A kisebb egyesületek alkalmazásában levő mezőgazdasági szakemberek a három nagy erdélyi falugazdász-hálózathoz kerültek át. Becze István, a Maros, Hargita és Kovászna megyét átfogó székelyföldi gazdaérdekvédelmi szervezet elnöke a Krónikának elmondta, több területen a rendszer jól működik, de van, ahol sokat kell még javítani a szaktanácsadás hatékonyságán. A csíkszeredai mezőgazdasági szakemberrel az idei esztendő kihívásairól beszélgettünk.

Makkay József

2024. január 05., 09:412024. január 05., 09:41

– Hogyan jellemezné a a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete szempontjából a 2023-as esztendőt?

– Nagyon mozgalmas éven vagyunk túl, főleg a munkaszervezés terén sikerült nagyot fejlődni. Nagy kihívás volt a falugazdász-hálózat átszervezése, főleg az a része, hogy a korábbi mezőgazdasági szervezetekkel jó partnerséget alakítsunk ki. Már

Idézet
az elején elmondtuk, hogy a székelyföldi megyékben akkor tudunk erősek lenni, ha mindenki odateszi saját erőforrását a gazdák érdekében.

Magyarországról nagyon sokat segítette tevékenységünket a budapesti Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdák és Gazdakörök Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem. Ezzel párhuzamosan ki kell emelni az itthoni három székelyföldi megye önkormányzatát, a hozzájuk tartozó intézményeket, vagy a Pro Agricultura Alapítványt, amellyel közös oktatási programokat szervezünk.

– Sok rendezvényük volt 2023-ban. Mennyire igénylik ezeket a fórumokat a székelyföldi gazdák?

– Azt szoktam mondani, hogy egy rendezvénynek akkor van értelme, ha a gazdák számára hozzáadott értéket biztosít tudásban, információszerzésben és kapcsolatokban. Ha egy gyorsmérleget készítek, kijelenthetem, hogy ebből a szempontból is jól haladtunk 2023-ban, több gazdarendezvényünk tömegeket mozgatott meg.

Galéria

Becze István, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a fiatal gazdák esélyeit növelné

Fotó: Veres Nándor

– Egyesületük kidolgozott egy részletes fiatalgazda-programot, amivel a pályakezdő mezőgazdasági szakembereket és a fiatal gazdákat célozta meg. Milyen a program hatékonysága?

– A programot futtató rendszerünkben ezer fiatal gazda szerepel a három székelyföldi megyéből, akiket szaktanácsadással és pályázati felkészítővel láttuk el. A 2023-as program azért nem volt túl sikeres, mert a korábbi bukaresti kormány mezőgazdasági csomagja szerint készítettük fel a gazdákat a pályázásra.

Idézet
Kormányváltást követően a mezőgazdasági minisztérium átszabta a pályázati feltételeket, másrészt az agrártámogatások meghirdetése sokat csúszott, ami nagy hátrány a gazdák számára.

Az is gondot okoz, hogy az Erdélyi Vidékfejlesztési Program keretében nem sikerült újraindítani a Pro Economica-gazdapályázatokat, amelyet Erdély-szerte vártak a gazdák.

– Mit nyújtanak a székelyföldi, illetve Erdély más régióiban élő magyar gazdák számára a frissiben meghirdetésre kerülő európai uniós pályázatok?

– A hivatalba lépett új kormány mezőgazdasági szaktárcája által kidolgozott módosítások, sajnos, hátrányosan érintették gazdáinkat. Kollégáinkkal részletesen átnéztük és kiértékeltük az előttünk álló pályázati szezont, aminek legnagyobb hátránya az, hogy legalább 35 százalék önrész kell a mezőgazdasági pályázatokhoz. A korábbi tíz százalékhoz képest – amit a kisgazdák szintén nehezen tudtak előteremteni –, a mostani 35 százalékos önrész sok esetben áthidalhatatlan akadály.

Idézet
A jól teljesítő agrárvállalkozások számára az önrész előteremtése nem gond, sok kisgazda azonban erre képtelen.

A fiatal mezőgazdasági szakemberek és gazdák számára nagy gond ez. Uniós pénzek nélkül másrészt nem lehet meglépni azt a fejlődési szintet, ami hosszú távon a családi gazdaságok megmaradásához szükséges. Azoknak a fiataloknak van esélyük, akik már meglévő és jól menő agrárvállalkozást vesznek át szüleiktől, nagyszüleiktől, netán a rokonságtól.

Galéria

Erdélyi juhászat. Sok gazda fantáziát lát a birkatartásban

Fotó: Makkay József

– Hogyan próbálnak a fiatal gazdákon segíteni?

– A számítógépes rendszerünkben szerepelő ezer fiatallal igyekszünk külön-külön átnézni a lehetőségeiket, és különböző megoldásokban gondolkodunk, illetve javaslatokat terjesztünk elő a döntéshozók felé. Sajnos hiába van valakinek jó ötlete, jó adottsága és szaktudása hozzá, mert pénzhiány miatt mindez elcsúszhat. Mivel a 2024-es esztendő egy ,,szuper választási év”, a lakosság jelentős része pedig mezőgazdaságból él,

Idézet
meggyőződésem, hogy a politikum nyitni fog a gazdákkal történő egyeztetésekre, így reményeim szerint a fiatal gazdák számára is sikerül megfelelő ösztönzést kidolgozni. Nélkülük nincs generációváltás a mezőgazdaságban.

– Székelyföld három megyéjében mire elegendő a 32 főállású falugazdász?

– Ha őszinte akarok lenni, ahhoz, hogy minden magyar településen dolgozzon falugazdász, legalább 160 főállású mezőgazdasági szakemberre volna szükség a Székelyföldön. Van kolléga, akire jelenleg tíz község jut, ami nagyon sok terepmunkát és kötetlen munkaidőt jelent. Ezért hálózatokban gondolkodunk, amelynek a községi mezőgazdasági referensek is tagjai, így közös erővel sokkal hatékonyabb a munkánk.

Idézet
A falugazdászokat szakterületenként osztottuk el, számos kistérség számára falugazdász-irodákat nyitottunk.

Vannak kiválóan működő szakterületek, ugyanakkor más helyen rengeteg a javítani való a munka hatékonyságán.

Galéria

A székelyföldi gazdák számára az olcsó gabonaárak előnyös helyzetbe hozzák az állattenyésztést

Fotó: Makkay József

– Országosan felkapott projektté vált a rövid ellátási láncok népszerűsítése. Mennyire hatékony ez a Székelyföldön?

– A három székelyföldi megyében hat, egyenként 250 ezer eurós projektet nyertünk el, amelyek menedzsmentjét a falugazdászok biztosítják. Ezek közül egyet pályázhatott meg a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete, a további öthöz komoly, megbízható partnereket kerestünk. Projektenként 6-10 résztvevő társul – közöttük van élelmiszerfeldolgozó, gazdák, gazdaszervezetek, szövetkezetek és az értékesítést biztosító vállalkozások, panzió például. A családi gazdaságok számára ezek a pályázatok nagy kitörési lehetőséget jelentenek.

Idézet
Készterméket állítanak elő, amit értékesíteni tudnak. Az elnyert pályázati keretből jelentős összeg jut termékfejlesztésre és a termékek piaci népszerűsítésére.
Galéria

Fotó: Veres Nándor

– A román agrárágazat nehéz évet zárt, a masszív ukrajnai gabona- és egyéb élelmiszerimport miatt több termék felvásárlási ára szabadesésben van. Lát-e reményt valamilyen javulásra?

– Az ukrajnai gabonabehozatal összetett kérdés. Mindig eszembe jut a volt RMDSZ-es államtitkárunk, Barabási Antal Szabolcs példája, aki elmesélte, hogy a minisztériumban fogadta a gabonatermelők küldöttségét, akik az ukrajnai import azonnali leállítását követelték. Egy óra múlva érkezett meg az állattenyésztők küldöttsége, akik viszont a gabonaimport mellett kardoskodtak, mert az ő érdekük nyilván a minél olcsóbb takarmánygabona.

Idézet
Meg kell találni a megfelelő középutat, és ebben a székelyföldi gazdák zömét kitevő állattartók előnyös helyzetben vannak az olcsó gabonaárak miatt.

Abból kell kiindulni, hogy egészséges élelmiszerre mindig szükség lesz, és ezt nem a nagygazdaságok, hanem a családi gazdaságok tudják előállítani. Ezt a lehetőséget kell kihasználnunk jó szervezettséggel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól
2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében