Dragnea megoldást ígért Orbánnak a katolikus iskola helyzetére

Krónika 2017. szeptember 23., 19:20 utolsó módosítás: 2017. szeptember 24., 14:29

Személyesen Orbán Viktor kormányfőnek ígért megoldást a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetére Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki telefonon beszélt erről a magyar miniszterelnökkel.

Fotó: Haáz Vince

Liviu Dragnea Facebook-bejegyzésben számolt be az Orbánnal folytatott telefonbeszélgetésről, melynek során, mint írja, megegyeztek abban, hogy a román fél megoldja a vásárhelyi iskolaügyet, Magyarország pedig támogatja Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételét.

A PSD-elnöke bejegyzésében kifejti: „megmagyarázta” a magyar kormányfőnek, hogy a vásárhelyi iskolahelyzet bírósági ítélet eredménye,

nem pedig a római katolikus egyház vagy a magyar kisebbség elleni „támadás”.

Tudose személyesen tájékoztatta Jakubinyi érseket, hogy nem foglalkoznak az iskolakérdéssel
Nem akarja azt a látszatot kelteni a román kormány, hogy nyomást gyakorolhat rá Budapest, így egyelőre nem akar lépéseket tenni a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetének megoldásáért, mondta a Krónikának Potyó Ferenc érseki helynök.

De, teszi hozzá, „a román hatóságok kötelessége, hogy sürgősen törvényes és hosszan tartó megoldást” találjanak erre a helyzetre.

Megígértem, hogy megtaláljuk ezt a megoldást”

- írta bejegyzésében Dragnea.

Arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor értékelte a román fél párbeszédre való hajlamát, és arról biztosította, hogy

Magyarország a maga részéről megadja az OECD-tagság megszerzéséhez szükséges támogatást.

A PSD-elnöke hangsúlyozta, hogy az ország felvétele a nemzetközi szervezetbe a román külpolitika egyik legfontosabb célkitűzése, mely még az idei év során teljesülhet.

Potyó Ferenc gyulafehérvári általános helynök csütörtökön a Krónikának úgy nyilatkozott: szerdán Mihai Tudose miniszterelnök személyes telefonbeszélgetés keretében hozta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tudomására, hogy a román kormány jelen pillanatban nem akar lépni a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetének rendezése érdekében, nehogy azt a látszatot keltse, hogy a magyar kormány nyomására cselekszik.

 

 

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat