Bringával a munkába: Nyugaton még fizetnek is érte, mi még messze vagyunk tőle

Páva Adorján 2023. március 12., 18:51

„Mert fitt leszel, független a dugóktól. Fillérekből megoldod az ingázást. Nem kell eztán a parkolással foglalkoznod. Barátságosabbá változtatod a várost. És a klíma-lelkifurdalásodat is csökkentheted, miközben feltárul előtted lakhelyed mosolygós, nyitott, bringás arca” – egy frappáns összefoglalója mindannak, mennyire hasznos kerékpárra cserélni az autót munkába menet. Ami a tavasz lassú, de biztos megérkeztével még élvezetesebb lehet. Bár eleve rengeteg előnnyel jár, Nyugaton még pénzt is lehet keresni a bringás közlekedéssel. Eközben nálunk már az is nagy szó, ha valahol valóban használható bicikliút-hálózatot építenek.

Bringával a munkába: Nyugaton még fizetnek is érte, mi még messze vagyunk tőle
galéria
Munkába két keréken. A biciklizés egészséges, pénztárcakímélő, a környezetre és a gazdaságra is jó hatást gyakorol Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Messze kell menni, korábban kell kelni, sokat tart az út, melegben leizzaszt, hidegben megfagyaszt, nincs kondim hozzá, veszélyes a nagy forgalomban: néhány sokat hangoztatott magyarázat arra, legtöbbünk miért nem jár kerékpárral munkába. Ám bizonyára „van az a pénz”, amiért sokunk felülne egy kétkerekűre – és ez nem csak egy közismert szófordulat, hanem tényleg van.

Legalábbis Nyugaton, ahol a munkaadók, illetve a hatóságok minden egyes megtett kilométert eurócentben leszámolnak a munkahelyre bringázóknak.

Ugyanis a civilizált(abb) világban régóta felismerték, hosszú távon mennyi-mennyi egyéni, közösségi, gazdasági előnnyel jár, mennyire kifizetődő a biciklizés támogatása.

Fotó: Haáz Vince

Nyugati fizetség

Nem nehéz kitalálni, hol a legnépszerűbb a biciklizés Európában. Hollandiában egy lakos átlagosan napi 2,6 kilométert bringázik – ha ezt a világ valamennyi polgára megtenné, számítások szerint egy Nagy-Britanniánál is méretesebb ország károsanyag-kibocsátásától lehetne megkímélni a környezetet. Amint a Euronews hírportál összeállításából kiderül, Hollandiában 2006 óta támogatják adókedvezménnyel az autó helyett bringát választó ingázókat: kezdetben 0,19 eurót „fizettek” kilométerenként, mégpedig úgy, hogy az összeget leírhatták adójukból.

Az azóta bővített program haszonélvezői számítások szerint ha minden munkanapon átlagosan tíz kilométert kerekeznek, akkor évente mintegy 450 euróval kereshetnek többet.

Fotó: Pinti Attila

Belgiumban is hasonló módon díjazzák a környezetbarát közlekedést: 0,24 eurós támogatást adnak kilométerenként. A tavalyi év elején a kis- és közepes vállalkozások alkalmazottai közül minden ötödik munkavállaló igényelte a támogatást. Franciaországban 25 eurócent jár egy megtett kilométerért, évente legtöbb 200 euróra lehet így szert tenni. A projekt kísérleti szakaszában 50 százalékkal megnőtt a bringázók száma a részt vevő 18 vállalkozás alkalmazottai körében.

Ugyanakkor több nyugati államban – például Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Olaszországban – biciklivásárlásra adnak kedvezményt a hatóságok. Spanyolországban most készítik elő a lakosságot kerékpározásra ösztönző országos támogatási stratégiát.

Fotó: Haáz Vince

Bringás előnyök

Mindezt olyan körülmények között, hogy a biciklizés eleve óriási előnyökkel jár.

Mert fitt leszel, független a dugóktól. Fillérekből megoldod az ingázást. Nem kell eztán a parkolással foglalkoznod. Barátságosabbá változtatod a várost. És a klíma-lelkifurdalásodat is csökkentheted, miközben feltárul előtted lakhelyed mosolygós, nyitott, bringás arca”

olvasható a mozgalmat népszerűsítő Bringázzamunkába.hu magyarországi internetes oldalon. Emellett a számos haszon közé sorolható az is, hogy minél többen két kerékre pattannak, annál inkább növekedik a bringás közlekedés biztonsága – hiszen annyival kevesebb autó jár, így pedig szintén annyival kisebb az esély autós-biciklis baleset bekövetkeztére.

Fotó: Haáz Vince

Nem elhanyagolható az anyagi vonzat sem, ugyanis rengeteget lehet spórolni:

a legfontosabb, hogy nem kell üzemanyagot vásárolni, ugyanakkor egy kétkerekű fenntartása mintegy 30-szor kerül kevesebbe, mint egy személygépkocsié. Közben nem kell konditeremre sem költeni: az autót a garázsban hagyók az első bringás évben átlagosan öt kilogrammot fogynak, miközben erősítik szív- és érrendszerüket.

Bár első ránézésre a biciklivel közlekedés több időt vesz el, zsúfolt városokban mindjárt más a helyzet.

Egy kimutatás szerint az amerikai sofőrök átlagosan 25 percet töltenek autóban, és sokat dugóban: több száz dollárt költenek csak az álló helyzetben elfogyasztott üzemanyagért.

Fotó: Haáz Vince

Szintén sokat nyerhet a kerékpáros közlekedés elterjedésével, bővülésével az állam, illetve a munkáltatók is.

Előbbi a közegészségügyi szolgáltatásokkal járó költségeken spórolhatna jelentőset, hiszen a biciklizés jó hatással van az egészségre, azaz a bringások kevesebbszer betegednek meg, tehát kevesebbet kell költeni ellátásukra.

Nem csak szív-érrendszeri problémák előzhetők így meg, hanem tüdőbajok is, hiszen a sofőrök jóval több kifugógázt szívnak be. Ugyanakkor érdekesség, hogy a biciklivel munkába járás fontos előnnyel rendelkezik a buszozással szemben is: brit kutatók kimutatása szerint a tömegközlekedést választók hatszor jobban kitettek a légúti betegségeknek, mint a kerékpározók; az arány ennél is magasabb azok körében, akik nem buszoznak rendszeresen. Eközben a munkáltatók azzal nyernek, hogy az egészségesebb bringás alkalmazottak kevesebbszer betegednek meg, tehát többet tudnak dolgozni-termelni.

Számos erdélyi városban, így Marosvásárhelyen is rendszeresen szerveznek kerékpárpárti megmozdulásokat Fotó: Haáz Vince

Kolozsváron két keréken

A számtalan előny ellenére nem mindenki hajlandó pluszenergiát beleadni a sok haszon élvezetéért, ezért szükséges az anyagi motiváció. Főleg az olyan, az egészségre vajmi keveset adó társadalmakban, mint amilyen a romániai. Nálunk nemrég még az is nagy szó volt, ha egy-egy városban bicikliutat építettek. Ugyanakkor természetesen itt is vannak már jelentősebb próbálkozások a biciklizés népszerűsítésére, nem csak civil vonalon.

Például Kolozsváron – bizonyos feltételekkel – ingyenesen biztosítanak kerékpárokat a lakosságnak.

Tavaly újabb ötezer Cluj Bike-kártyát bocsátottak ki, amivel 30 ezerre bővült a programot élvezők köre. A 2015-ben európai uniós forrásokból beindított projekt révén 50 bicikliállomást hoztak létre, ahol a kártyatulajdonosok önkiszolgáló módon bérelhetnek biciklit, és egy másik, a célhoz közeli állomáson hagyhatják a járgányt; egy óra használat ingyenes. Közben csaknem 50 kilométernyi bicikliutat is építettek a kincses városban, miközben a kerékpárosok használhatják a mintegy 10 kilométeres buszsávot is.

Fotó: Haáz Vince

Ugyanakkor a programra számos panasz is érkezett: a kerékpárok sok esetben használhatatlanok, télen szünetel a szolgáltatás. A bicikliutak pedig sok esetben a semmiből a semmibe vezetnek, tehát (egyelőre) nem összefüggők, nagyrészt nem segítik igazán a közlekedést a negyedekből a belvárosba és vissza – visszatérő probléma ez más erdélyi városokban is, ahol (látszólag) léteznek bicikliutak. De idén újabb kerékpárutak építését tervezik Kolozsváron, illetve a jövőben elektromos bringákkal bővítenék a biciklimegosztó programot.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Eközben a román állam is jelentős összegeket fordít uniós alapokból kerékpárút-építési projektekre. Cseke Attila fejlesztési miniszter nemrég úgy fogalmazott,

összesen 247,5 millió eurót biztosítanak 3000 kilométer bicikliút-hálózat megépítésére

„azért, hogy a turisztikai látványosságokat elérhetővé tegyük, Románia csatlakozzon az európai nagy bicikliút-hálózathoz, és a családoknak lehetőséget nyújtsunk a kerékpáros, környezetbarát kikapcsolódásra”.

Négy romániai megyén halad át, 1729 kilométer hosszú lesz, 142,6 millió euróból épül meg az a kerékpársáv, amely az ország eddigi legnagyobb bicikliút-beruházása. A Kerékpárral nyugaton nevet viselő projekt Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyét, a régió turisztikai-kulturális látványosságait érinti, illetve népszerűsíti.

A világ leginkább kerékpárosbarát városai

A Luko, egy párizsi székhelyű online biztosítótársaság közzétette a 2022-es Global Bicycle Indexet, amelyben 90 várost rangsorolt abból a szempontból, hogy mennyire alkalmasak a kerékpáros közlekedésre. A cég hat kategória mentén elemezte a városokat – közölte a Travelo.hu. Megvizsgálták az időjárás feltételeit, a mindennapi életben kerékpárral közlekedők százalékos arányát, a bűnözés és a biztonság dimenzióit, azaz hogy hány haláleset, baleset és kerékpárlopás jut 100 ezer bringásra. Megnézték az infrastrukturális feltételeket, a bicikliutak számát és minőségét, valamint a kerékpármegosztó és -kölcsönző állomások számát, szintén 100 ezer bringásra vetítve. Utolsó adatként az autómentes napok meglétét vagy hiányát is értékelte.
A világ legjobb biciklis települése 2022-ben egy holland város, Utrecht lett. Ami nem meglepő, hiszen Hollandiában a legmagasabb a kerékpározás aránya a világon, ami 51 %. Ebben a 330 ezer fős holland városban található a világ legnagyobb kerékpártárolója is, amely 22 ezer bicikli parkolására alkalmas. A második helyezett német Münster a világ egyik legjobb kerékpáros városa, ahol kimagasló a kerékpárral közlekedők száma. A jó minőségű kerékpárutaknak, valamint a kerékpározást népszerűsítő eseményeknek köszönhetően a lakosság mintegy 39 százaléka naponta kerékpározik. A harmadik Antwerpen, a belga kikötőváros, amely ugyan a macskaköves utcái miatt nem szerzett erős pontszámokat a kerékpárutak minőségét tekintve, a kerékpármegosztó rendszere és a kerékpárosok aránya azonban kimagasló. A város rendszeresen szervez autómentes vasárnapokat is a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére. A Top 10-es listán sorrendben még Koppenhága (Dánia), Amszterdam (Hollandia), Malmö (Svédország), Hangcsou (Kína), Bern (Svájc), Bréma és Hannover (egyaránt Németország) szerepel.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport