Kelemen Hunor: „a kisebbségi kérdés nem lócitrom”

Bíró Blanka 2019. november 05., 18:09 utolsó módosítás: 2019. november 05., 18:10

„Kell egy magyar jelölt, akinek a hangját Bukarestben és Budapesten is meghallják” – hangsúlyozták az RMDSZ háromszéki politikusai kedden Kelemen Hunor államelnök-jelölt jelenlétében. A politikusok az államfőválasztáson való részvétel fontosságára hívták fel a figyelmet.

Kelemen Hunor: „ott kell lenni az asztalnál, különben az étlapra kerülünk”. Fotó: RMDSZ

 Az elnökválasztás első fordulóján való részvételre buzdítottak ma sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon az RMDSZ háromszéki politikusai Kelemen Hunor államelnök-jelölt jelenlétében.

Hangsúlyozták, nem elveszett szavazat az első fordulóban, amit a magyar jelölt kap.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke elmondta, az elmúlt napokban többen megkérdezték, miért állít a szövetség államfőjelöltet, ha matematikailag Kelemen Hunor nem nyer.

Azt tapasztaltuk az elmúlt száz évben, ha mi nem szervezzük a saját életünket, nem mondjuk el a gondjainkat, akkor azt megteszik helyettünk a bukaresti politikusok. Ha úgy kell éljünk, ahogy ők mondják, az a mi vesztünket jelenti. Ezért kell egy magyar jelölt, akinek a hangját Bukarestben és Budapesten is meghallják”

– fogalmazott Tamás Sándor.

A választások estéjén a televíziók mindig bemutatják az ország térképén az eredményeket, az elmúlt 25 évben még nem volt olyan választás, hogy ezeken a térképeken ne szerepeljen az RMDSZ zöld színe, mondta Antal Árpád a szövetség sepsiszentgyörgyi elnöke. „Nem engedhetjük meg, hogy a térképen ne legyünk rajta, itt élünk, társtulajdonosok vagyunk Erdélyben, mindenki láthatja, hogy velünk számolni kell” – mondta a politikus. Hozzátette,

Kelemen Hunornak jó kampánya és programja van, miközben a román jelöltek gyengék,

nincs programjuk nem állnak ki vitázni, az elmúlt harminc évben nem volt ilyen lapos kampány.

Kelemen Hunor elmondta, kedden a háromszéki Lécfalván megnézte a szelektív hulladéklerakót, ami egyedülálló Romániában. „Mikor mások még csak gondolkodtak, Háromszéken már volt terv és építkezés, az EU-s ellenőrök is azt mondták, amikor megnézték a beruházást, hogy ez egy más ország. Azt szeretném, hogy Háromszékhez igazodjon az ország, ne mi igazodjunk az országhoz”– mondta az államelnökjelölt. Hozzátette, az első forduló előtti napok a mozgósításról szólnak, mert

ott kell lenni az asztalnál, különben az étlapra kerülünk”.

„A választást sokféleképpen meg lehet nyerni, akkor is nyerünk, ha erőt mutatunk fel, hiszen ha azt látják megroppantunk, felkerülünk az étlapra. Az első fordulóban számunkra ez a jó választás, elér a második fordulóban eldönteni, melyik a kisebbik rossz”– szögezte le a szövetségi elnök. Arra is kitért, hogy a román jelöltek harminc éve semmit nem ajánlanak a magyar közösségnek, csak a szavazatainkat akarják. „A legtöbb, amit egy román jelölt megfogalmazott, hogy «lépjünk túl az etnikai kérdésen», mintha az etnikai kérdés egy lócitrom volna, amin túl kell lépni. Ezzel valójában asszimilációt ajánlanak” – mondta Kelemen Hunor. Szerinte leginkább a vita hiányzott, Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje kivételével mindenki menekült a programok, víziók ütköztetése elől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat