„Jézus nem Dior-cuccokban jött közénk” – Kémenes Lóránt Zoltán kolozs-dobokai főesperes a sallangmentes karácsonyról

Pap Melinda 2019. december 24., 12:47 utolsó módosítás: 2019. december 24., 14:33

„A karácsonyt nem kell kitalálni, a karácsony készen van, nem megteremteni, hanem megélni kell” – vallja Kémenes Lóránt Zoltán kolozs-dobokai főesperes. A kolozsvári Szent Mihály-templom – sokak által becenevén Lóripapként emlegetett – plébánosa a Krónikának adott interjúban hangsúlyozta: a csendre való vágyakozás bennünk van, csak el kell fogadni Jézus meghívását és „lenézni” az Istent.

„Jézus nem Dior-cuccokban jött közénk” – Kémenes Lóránt Zoltán kolozs-dobokai főesperes a sallangmentes karácsonyról
galéria
„A karácsonyi lelkület arról szól, hogy a szépen becsomagolt ajándékot ki akarom bontani” Fotó: Facebook/Szent Mihály templom - Kolozsvár

– Papként ez a 19. karácsonya, egy megváltozott világban. A felgyorsult életvitel az adventi időszakra is rányomja a bélyegét, holott ennek az elcsendesedésről, elmélyülésről kellene szólnia. Képes egyáltalán a mai ember erre?

– Az ember képes. Kapott egy olyan képességet, amivel ha él, ez nem jelent gondot. Viszont évente október vége felé olyan vírus üti fel a fejét, ami heveny lázzal jár. El is keresztelték: karácsonyi láz. Aztán december 25-26. körül minden ellenszer nélkül, egyik másodpercről a másikra mindenki kigyógyul. Majd jön egy gyors lefolyású szilveszteri láz. Ezt ki kell feküdni, és nagyon fáradtan el lehet kezdeni egy új esztendőt. Ott hagytunk egy csomó mindent a múlt évből, amit hamar be kell hozni. Nyakunkon volt a karácsony, pedig a szívünkben kellett volna legyen – elkezdünk ilyen közhelyeken bánkódni. És már az sem mozgat meg, hogy a keleti kereszténység január 6-án ünnepli a karácsonyt, és jó volna kicsit visszanézni. Még megy a Neoton Família dala, hogy miért nincs minden áldott nap karácsony. A fene akarná. Kicsit skizofrén helyzetben vagyunk, kell is, de már unjuk is. Túl kell lenni a legújabb sálon, sapkán, kesztyűn, a megfelelési kényszert is kompenzálni kell, és szívünk szerint elvonulnánk valahova, csendbe. A csendre való vágyakozás bennünk van, csak a sok sallang, ami rárakódott, megfelelési kényszert hoz, egy lázas állapotot, amit ki így, ki úgy kezel, kinek mi a paracetamolja. Valamilyen módon mindenki túléli. De nagyon kevesen élik meg.

– Mit tehetünk azért, hogy megéljük? Hogy ne a nyakunkon legyen a karácsony, hanem a szívünkben?

– A szívünkkel kell élni. Az agyunk folyamatosan dolgozik, mindent ki kell találni. A karácsonyt nem kell kitalálni, minden készen van. Nem nekem kell megteremteni, mert a karácsony nem az enyém. Volt egy édes beszélgetésem egy fiatal párral, keresztények mindketten és élik is. A lány kérdezte a fiútól: na, mi lesz a karácsonyi ajándékom? Erre a fiú elkomorodott és komolyan válaszolt: ne haragudj, úgy tudom, Jézus születésnapja van, nem a tiéd. Ebben látom a kulcsot: megérezni, kiről is van itt szó. Mert ha egészségesen élem meg, nem vagyok másodlagos szereplője a történetnek. Főszereplő vagyok, értem történik minden. Legfeljebb gyertyasercegés kell, ami kísérheti az ünnepkört. És azt érzem, nem valakit, magamat kell ünnepelnem. Tehetném, mert értem történt. Csak merjem venni a bátorságot, hogy – és most kemény dolgot mondok – lenézzem az Istent, lenézzek az Istenre.

„Szeretném, hogy a vénák, amik éltetően kötnek minket anyanemzetünkhöz, épp Krisztuson keresztül menjenek át értágításon” Fotó: Facebook/Szent Mihály templom - Kolozsvár

– Lenézni az Istenre? Ez mit jelent?

– Azt, hogy amikor megszületik egy kisbaba, nem a szekrény tetejére teszik, hanem bölcsőbe – az utóbbi időben ismét divat. És mi történik? Fölnéz a körülötte lévőkre. Mélyen hiszem, hogy Jézus is ugyanezt tette. Azzal fordította ki a világot a sarkából bő 2000 évvel ezelőtt, hogy azt, amit az Ószövetség belesulykolt az emberbe – nézzél fel az Istenre, aki a mennyben van, valahol nagyon távol tőled –, teljesen átfordította. És az Isten felnéz az emberre, tehát az ember lenéz az Istenre. Jézustól kezdve az egész Újszövetség arról szól, hogy az Isten őbenne felnéz rám. Ezért vagyok fontos szereplője a történetnek, mert a tekintetével meghív. Ezek a szemkontaktusok soha nem zajosak. Ezek teremtik meg a csendet, nem mesterségesen kell produkálnom, vagy tudatosan telefonböjtöt, tévéböjtöt tartani. Magától jön, mint amikor leülök a legkedvesebb emberemmel és nem teher félretenni a telefont. Mert egymást ajándékozzuk meg magunkkal. Ez egy visszaemlékezés-történet. Jézus születéséről sincs semmilyen emlékem, ahogy a saját születésemről sem. Jézus világra szépülését is elmesélik nekem, ebből lesznek a személyes emlékeim. Ettől kezdve egy olyan napra emlékezem, mely bár nagyon távol van tőlem, mégis a magaménak érzem, mélyen benne vagyok. A nagy csendet, ami a világra szépülés pillanata, én is megtörtem egy óriási felkiáltással, amire mindenki várt. És hiszem, hogy Jézus is fölülírta Mária vajúdásának hangját: hahó, itt vagyok! Ez történt velem is, önnel is, az olvasóval is. És ha vissza merek gondolni arra az időszakra, amiről nincs emlékem, rádöbbenek, hogy az idő és a tér mesterséges fogalmak. A magam valóságában otthon vagyok, és ilyenkor nincs tér és idő. Ez számomra a misztériuma. Igen, meg lehet élni, csak ne erőltessem magamra, ez a felszabadítás öröme.

Ne kérje tőlem senki, hogy 2019-ben december 25-én legyen karácsonyom. Engedtessék meg nekem, hogy akkor legyen, amikor készen állok arra, hogy le merjek nézni az Istenre. És ne folyamatosan fölfelé tekintsek: jaj, Uram, jaj, Uram!

Merjek lenézni, és halljam meg: jé, Lóri! S merjek örülni, hogy valaki felnéz rám. Mi félünk ettől. Félünk, mert nem érezzük magunkat méltónak erre. De attól még megteszi. Engedjük meg neki.

– Bár szüksége van az elmélyülésre, a modern ember egyre kevésbé jár templomba, úgy érzi, nem segít rajta. 2019-ben hogyan tudja megtartani a híveit az egyház?

– Kőkemény jognak az idejét éljük, és jogászként azt mondom: joga van hozzá. Joga van azt mondani, nekem ez a közösség, ez a prédikáció, ez az egyházmarketing nem megfelelő. Örülök, ha ez újratervezéssel, továbbkereséssel társul. Ha nagyon mélyen ott van bennem a vágy, hogy találjak valamit, rögtön elsőre nem rúgok fel mindent. Ha keresek, valamit találok. Nincs olyan, hogy megérkezem egy városba és két napon belül ne találnék egy érmét a földön, hajgumit, sálat. Ha ez most nem elég, merjek tovább keresni. Legyen bátorságom odamenni a paphoz, és elmondani: ne haragudjon, de ez most nekem nem elég. Önnek elég volt? Megvan köztünk ez az átjáró? Meg merünk kérdezni kényesnek tűnő dolgokat? Jézus megteremti az átjárót, megtestesül. Idejön, hús-vér emberré lesz és mer választ adni. Mi annyira prűdek lettünk, a szentséges gőgünk annyira nagy magaslatokra hágott, hogy én mondom meg, nekem mi a jó. És kialakítom, a magam módján vagyok vallásos. Nonszensz. Vallásosságról beszélek, és nem hitről. Ha nem a hit táplálja, és a hit alapja nem Jézus Krisztus, akkor tényleg a magam módján vagyok vallásos. Ha valóban Jézus Krisztus a hitem alapja, akkor az ő módján kaptam meghívást, hogy vallásossá váljak. Letörnek a kiélezett karmok, bele tudok simulni az Istenbe. Utána nem azt keresem, mi nem kóser egy közösségben, egyházi mozgalomban, prédikációban, hanem odamegyek és azt mondom: tudod, nekem ez az evangéliumi szakasz a prédikációban ezt sugallta, lenne kedved neked is elgondolkodni ezen? És hiszem, hogy a következő évi prédikációban – jó, ha a papemberben is érnek a dolgok – valami visszajön. Csak merjünk egymásnak kihívást adni. Jézus profi volt ebben.

Fotó: Facebook/Szent Mihály templom - Kolozsvár

– Ez az év rendkívüli eseményt hozott a katolikus hívek számára, és nemcsak: Csíksomlyóra látogatott Ferenc pápa. Mi a hozadéka ennek az apostoli látogatásnak?

– Nagyon fontosnak éltem meg, hogy a régiónkból fél vonatnyi emberrel egy napon keresztül zarándokoltunk, találkoztunk. És készültünk, hogy találkozzunk azzal az emberrel, aki ilyen idősen is vállalja annak a terhét, hogy a fölázott, esős, ködös, zimankós, de gyönyörű Csíksomlyóra megérkezzen. És megtörtént a találkozás. Nem bocsátkoznék méregetésbe. A lelki hozadéka ott van mélyen a csendben, a szív, a lélek határán. Nem biztos, hogy most rögtön ki kell kaparnom, mint a forró gesztenyét, hanem hagynom kell és egy újabb lehetőséget biztosítanom. Például jövőre, a Kárpát-hazában készülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Hogy miután találkoztam Krisztus földi helytartójával, most vele személyesen még mélyebbre menjünk. Ennek lehetőségét szeretném a Kolozs-dobokai kerületben, de Erdély-szerte is biztosítani. Hogy a vénák, amik éltetően kötnek minket anyanemzetünkhöz, épp Krisztuson keresztül menjenek át értágításon, áramoljon az életet adó vér. Hiszem, hogy ezek a közösségi élmények a pápa szándékai, azért jön, hogy az emberek összegyűljenek, mert nélküle nem biztos, hogy megtennék. Jézus is azért jön, hogy köréje gyűljenek. Ez megtörtént, és jó ennek a közösségi létét pozitív hozadékként látni. És nem azt mondani, hogy ez sem lett, az sem lett. Mert akkor miért csináltuk? Adjunk végre hálát azért, hogy Erdély földjére lépett egy pápa! Adjunk hálát azért, hogy köd volt! Így nem tudott csak úgy átsiklani egyik helyszínről a másikra, hanem szinte gyalogszerrel, kisautóban kellett végigzötyögnie, és után többször is elmondta: ilyen gyönyörűséget nem látott. Ezek nem véletlenek. Ha ez nem indít meg, és nem arra indít, hogy észrevegyek dolgokat, arcokat, amelyek mellett néha naponta négyszázszor elsuhanok, itt a lehetőség. Olyan apró üzenetek voltak ebben elrejtve, amiket ha kibontunk, feladatot kapunk. Én ezt látom, ezért rajongtam, lelkesedtem a pápalátogatásért.

– Több mint egy éve szolgál Kolozsváron, és beiktatása után egy interjúban azt mondta: részt akar venni a közösség életében, emberarcúvá formálni azt. Mit értett ezalatt?

– Pontosan a karácsony ihlette ezt a mondatomat, mert az isteni vállalkozásban ez volt a legszebb, hogy emberarcúvá alakult az Isten. És ha neki ez volt a csúcs, nekem sem lehet más. Embernek látszó lény vagyok, de hosszú út, amíg tényleg emberré válok. Ő ezt eléri: emberré lesz. Nem szóbeszéd, a szó, az Ige testté lesz, fogható valósággá. Úgy érzem, ez az egyetlen nagy kérése hozzám, hogy a szavaim tényleg testté váljanak, foghatóvá, emberarcúvá legyenek. Szeretünk szóvirágokban, fölfújt lufikban gondolkodni, mert szépek, és elhisszük, hogy úgy is van. Jézus nem Christian Dior-cuccokban jött közénk, hanem anyaszült meztelenül. Meztelenül van a kereszten is, nem takargat, tele van sebekkel, ütésekkel, kék foltokkal. A világra szépülés után is biztos volt rajta hematóma, mert a bábaasszony nem teljesített szolgálatot az istállóban. Ilyen vagyok! – bevállalta. Kolozsváron is az a legkeményebb kihívás, hogy el merjük mondani azt, ami van. Mert nagyon szép, hogy kincses, hogy erdélyi magyar főváros, de igaz-e? A költő azt mondja: az igazat mondd, ne csak a valódit. Az igazságot csomagolhatjuk így is, úgy is, de mégis az van belül, ami. Bontsuk ki együtt! Persze, hogy fáj, néha dehonesztáló, ciki. De ez van, ezzel kell valamit kezdeni. A karácsonyi lelkület arról szól – ha már elmentünk ajándékozásba –, hogy a szépen becsomagolt ajándékot ki akarom bontani. Ki kell bontani, bele kell menni a mélységekbe! Lehet, hogy nagy a doboz, lötyögnek benne a dolgok, lehet, hogy túl sok mindennel van kitömködve. Nézzük meg, rendben van-e így, hol vagyunk mi ebben. Abban a pillanatban, hogy megpattintottuk, elindul az oxidálódás, de elindul az élet is. Most ezt az időszakot éljük.

Fotó: Facebook/Szent Mihály templom - Kolozsvár

– Most bontjuk ki a dobozt?

– Bontjuk és odatárjuk. Ne legyen zárt, éljük meg, használjuk! Nagymamámnak volt egy gyönyörű porcelánkészlete, sokat zenéltünk otthon, és egyszer egy karácsonykor azt mondtam: mama, abból akarom a kompótot! „Abból nem lehet, nehogy eltörjön!” – dísz volt, erre predesztinálták. Aztán a halála után az volt a vágyam, hogy hazamenjek és abból egyek. Megtörtént, de nem volt olyan – velük szerettem volna.

– A Fehér megyei Tűrből, mélyszórványból jött. Kolozsvár is szórvány, nagyvárosi szórvány, így képlékenyebb, megfoghatatlanabb. Hogyan maradhat meg az itteni magyar közösség?

– Karácsony és húsvét óriási döbbenetet hozott. Azt gondoltam, hogy karácsonykor nem fogunk elférni a Szent Mihály-templomban. Mit fogunk csinálni, ha majd jön a sok ember? És rádöbbentem: mindenki hazament. Akik maradtunk, bőven elfértünk. Hála Istennek, hogy van Székelyföld, Partium, Bánság, van a közép- és dél-erdélyi régió, van Barcaság. Ahonnan sokan eljöttek gyökeret verni Kolozsvárra, de még nem sikerült. Még otthon vannak a gyökereik és ilyenkor hazamennek, számukra a karácsony még otthon van. Néhányan belenőnek az itteni valóságba, próbálnak megmaradni, beépülni, de mivel még nem érzik teljesen magukénak, ez mesterséges próbálkozás. Enélkül viszont ennyien sem lennénk. Még erős a Székelyföld, tud adni a nagyvárosi szórványnak, és bennünk legyen annyi alázat, hogy elfogadjuk. És lássuk be: jelenleg ez az út. Mert annak nem látom lehetőségét, hogy a többségi nemzet a kedvünkért megtanul magyarul, és elénekli a Mennyből az angyalt, én meg kiállok, és eléneklem az O, ce veste minunată!-t. Ez túl mesterséges lenne. De mi legalább fogadjuk el egymást, testvérek vagyunk! És ne táposozzunk, ne határon túlizzunk, az már túl nagy luxus. Azt a maradékot, aki van, kezdjük öntudatra ébreszteni. Mert ennek a maradéknak a kezében van egy nagyvárosi szórvány sorsa, és ez demográfiai kérdés. Hogy hajlandó-e áldozatot vállalni, befektetni a gyermekbe. Az Isten hajlandó volt, ideküldte a gyermeket. Azt kívánom karácsonykor, hogy ezek a fiatal családok, amelyek valami miatt itt vannak, döbbenjenek rá erre. És akkor továbbra is lesz megújuló magyar élete Kolozsvárnak. Enélkül klikkesedünk, bármilyen magyar rendezvényen ugyanazokkal az emberekkel találkozunk és egy idő után megunjuk egymást. Már nem lesz, amit mondanunk egymásnak. Nyissunk azok felé, akik a mi migránsaink. Ha közénk emigrál az Isten és befogadjuk, a sajátjainkat miért nem? Én ebben látom a város magyar jövőjét.

– Korábban sok időt fordított közösségépítő tevékenységekre, gyerekeket, fiatalokat táboroztatott – sokan ma is Lóripapként emlegetik –, rádióműsort vezetett, blogot írt, zenélt. Főesperesként mennyire van ideje ilyesmire?

– Van egy rám aggatott cím, funkció, ami áttételesen vagyok, de valójában nem az vagyok. Elmondta az igazi valómat, a kettőt próbálom összeegyeztetni. Talán elég szemléletes, ha azt mondom: két nyara képtelen vagyok a táborunkat működtetni, mert itt kell lennem. Nem mondhatom azt, amit a falu népének a korábbi állomáshelyemen: megtiltom, hogy ezen a héten bárki meghaljon, ha szép temetést szeretnétek, várjatok meg, mert most 60 gyerek vár. Idén sajnos nem lehettem ott, de a jövő évtől radikálisan változtatnék ezen, mert magával vitt az ár. A sok reprezentációs, kötelezőnek tűnő tevékenység, ami biztos jó valamire, a pályázati pénzeket mindenki el kell költse, fogadást is szervez belőle, ez is része lett az életünknek. De én egyre több pályázatunkat az isteni erőforrások minisztériumához akarom benyújtani. Fontos az emberi erőforrások minisztériuma, de a másik nélkül halott pénz. Nekünk élő tőke kellene, amivel lehet élni.

Kolozsvár és környéke gyerekeinek szeretnék megmutatni egy olyan valóságot, ami az egyszerű magyar ember sajátja. Ami nem a chipsről, mobiltelefonról, playstationről szól, miközben a karácsony már igen. Hanem a friss patakban való reggeli mosakodásról, a kemencében ropogó tűzről, a házilag készült pizzáról, amit közösen gyúrunk.

A forrásvízről, amitől lehet, hogy a gyerek el van tiltva. Legutóbb az egyik gyereknek meg volt szabva, hogy reggel-délben-este milyen nektárt ihat. Hogy igya meg – kérdezte a vízre –, biztosan nem mérgezett? S egyszer csak felkiáltott: jé, ez oltja a szomjat! Ezek hiányoznak a mi gyerekeinkből, hogy újra érző lények legyenek. Hogy megérezzék, van súlya bizonyos dolgoknak. Legyen egy olyan hetük, amikor az első három nap kínszenvedései után haza sem akarnak jönni. Mert megéreznek valamit, ami gyönyörű, nem a zacskós teáról szól. Nem mondom, hogy az rossz, de van jobb: amit maga szed, szárít, fogyaszt és haza is visz belőle.

Fotó: Facebook/Szent Mihály templom - Kolozsvár

– Nem csak karácsony van, hanem év vége is. Ilyenkor az ember számvetést készít, eldönti, hogy a következő évben miből szeretne többet. Ön mit kíván az új évre?

– Sokkal nagyobb nyitottságot. Személyesen azt, hogy ne legyek az irodám foglya, mert az minden másra kihat. Hogy a meghívások akkor se lankadjanak a részünkről, ha a válaszok egyelőre váratnak magukra. Attól biztosítsunk teret, lehetőséget arra, hogy találkozzunk, együtt legyünk, erősödjünk. Azt kérem, hogy nyitott legyek mindannak a befogadására, ami történni fog. Hogy alkalmasint legyen halló szívem, és ne mindig az agyam döntsön. Mert sok agymunka után vagyok, próbáltuk helyrerakni a dolgokat. Most töltsük meg tartalommal! A partnerséget tekintem a járható útnak. Nyitott kezet látok szimbólumként magam előtt a 2020-as évre. Adja Isten, hogy ne maradjanak sokáig magányosak ezek a kezek.

Kémenes Lóránt Zoltán
Kolozs-dobokai főesperes, a kolozsvári Szent Mihály-templom plébánosa 2018 augusztusa óta. Gyergyószentmiklóson született 1974. január 17-én, itt is szentelték pappá 2000-ben. Teológiai tanulmányait Esztergomban végezte, Budapesten lelkigondozó szakon tanult, Rómában jogi licenciátust szerzett. Marosvásárhelyen, majd a Fehér megyei Tűrben szolgált.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport