„Ha kell, szavazzanak dühösen a magyarok” – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a választói dacról, az arányos képviselet fontosságáról

Rostás Szabolcs 2020. december 04., 17:05 utolsó módosítás: 2020. december 06., 08:26

Kelemen Hunor szerint ha az RMDSZ-nek meglesz az erős képviselete a december 6-ai parlamenti választás után, és lehetősége lesz részt venni kormányalakítási tárgyalásokon, akkor van elképzelése arról, hogy a következő négy évben milyen területeket tudna szakértelemmel és hatékonyan irányítani, az egészségügyi tárcát azonban nem kérné. A szövetségi elnök a Krónikának adott interjúban elmondta, az EMSZ-szel való összefogás megteremtésével megtették az első lépést, most a magyar választókon a sor, ugyanakkor szerinte jövőre szükség lesz a közalkalmazottak bérének befagyasztására, egyéb megszorításra azonban nem.

Kelemen Hunor: az erdélyi magyar közösség nem a küszöb alatt akar átcsúszni, az arányos parlamenti képviselet a minimum Fotó: Gönczy Tamás

– A szeptemberi helyhatósági megmérettetéshez hasonlóan ismét rendkívüli körülmények között zajlott a választási kampány. Miként sikerült megszólítani az embereket, a járvány okozta hangulat közepette milyen részvételre számít vasárnap?

– Az önkormányzati választások kampányához képest is nehezebb volt a mostani, mert akkor még kültéren lehetett találkozókat szervezni, és az emberek kevésbé féltek. Azóta nőttek az esetszámok – ami nincs összefüggésben a szeptemberi helyhatósági választással, egyszerűen bennünket sem kerül el az Európán végigsöprő őszi–téli hullám –, növelve az emberekben a bizonytalanságot, ami visszaköszön, különösen az idős embereknél, városon. Ugyanakkor a félelem mellett megjelent a kormány rossz intézkedései miatti düh, hiszen bezárták az iskolákat, piacokat, központilag képtelenek árnyalt döntésekre, csak a fűnyíróelvet alkalmazzák. Holott differenciáltan, helyi szinten kellett volna mérlegelni, és ahol nincs fertőzés, ott nyitva kell tartani az iskolákat, tesztelve a pedagógusokat.

Így viszont kompromittáltak egy egész nemzedéket, mert online oktatásban nem lehet megtanulni írni, szöveget értelmezni, kell a pedagógus irányítása; én is dühös vagyok, amikor látom, miként kínlódik a kislányom. Mármost amikor a félelem és a düh találkozik, megtörténhet, hogy van egy dac, viszont otthonmaradással nem lehet megbüntetni a kormány buta döntéseit. Folyamatosan azt kellett elmagyaráznunk, hogy értjük a felháborodást, azonban nem az RMDSZ hozta ezeket a döntéseket, ezért ha kell, szavazzunk dühösen, de menjünk el szavazni.

– És mik a tapasztalatok az Erdélyi Magyar Szövetséggel való közös fellépés terén, hogy ment a közös kampány? Volt ilyen?

– Erről a kampányfőnök sokkal mérvadóbb dolgokat tudna mondani. Olyan településeken, ahol megfordultam, és MPP-s a polgármester, azt láttam, hogy beálltak a kampányba, Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester, valamint Mezei János, az EMSZ társelnöke üzenetet fogalmaztak, de a járványhelyzetben nyilván ők sem kampányolhattak úgy, ahogyan tudnának. Talán Bihar lóg ki egy kicsit a sorból, az ő részükről erősebb kampányt vártam volna el, de nyilván nem látom teljes egészében át a folyamatot.

– A magyar kormány számos minisztere, tisztségviselője biztosította támogatásáról az összefogás listáját, akár üzenetben, akár személyesen, Erdélybe látogatva. Feltételezem, ez azért jelentős kampányhátszélnek számít.

– Négy évvel ezelőtt, majd az EP-választáson, idén pedig a helyhatósági megmérettetésen is volt hasonló buzdítás, ez most már természetes dolog, csodálkozom is azokon, akik ezen fennakadnak. Mi is támogattuk a 2018-as magyarországi választáson a Fidesz–KDNP listáját, gyakorlatilag ez már a sokadik ilyen típusú együttműködésünk. Orbán Viktor miniszterelnök is szívesen jött volna, megvolt a nyitottság részéről, de a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a személyes jelenlétét, ezért fogalmaztunk meg közösen levelet a magyar embereknek. Morális politikai támogatásról beszélünk. Ezenkívül

a magyar politikának is az az érdeke, hogy ez az 1,2 millió ember ne maradjon parlamenti képviselet nélkül vagy meggyengült képviselettel abban az országban, ahová a trianoni döntés után került, mert ez a későbbiekben más problémákat szülne.

Ez egyformán igaz a Vajdaságra, Felvidékre, Kárpátaljára: a magyar kormánynak nem érdeke, hogy a környező országokban meggyengüljenek a magyar közösségek politikai képviseletei.

– Miként kommentálja az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőinek állásfoglalása kapcsán elhangzott bírálatokat? Ezek elsősorban Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szavazásra buzdító kiállására vonatkoztak.

– Mindegyik egyházfő ezt tette, köszönet érte, a gyulafehérvári érseknek külön is. Ez a világ legtermészetesebb dolga, harminc éve így történik. Ha nem így történt volna, ugyanazok, akik most teljesen elfogadhatatlan módon bírálják az érseket, azt kérdeznék: vajon mi történt, hogy az érsek nem buzdítja a híveit választásra. Nem akarom, természetesen nem is szabad azt nézni, kinek milyen érdeke vagy értékrendjéből kifolyólag megfogalmazott bírálata hogyan hangzik. Ezek elhibázott bírálatok, mondom, minden egyes választási kampányban elhangzottak hasonló buzdító szavak.

Ilyen szempontból is egymásra vagyunk utalva, csodálkozom, hogy vannak, akik ezen fölháborodnak. Egyesek kifogásolták, miért szerepel ezeken az üzeneteken az RMDSZ-logó, viszont nekünk be kellett tartanunk a kampányra vonatkozó szabályokat, a kampány szereplőinek fel kellett tüntetniük az azonosító adataikat, legyen az kisfilm, nyomtatott anyag vagy online. Ha elolvassák ezeket a szabályokat, bizonyosan nem bírálták volna az egyházi vezetőket.

Fotó: Gönczy Tamás

– Az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programja ismert, ellenben nem találtam az RMDSZ-nek a mostani parlamenti megmérettetésre vonatkozó klasszikus választási programját. Van ilyen?

– Az RMDSZ nagy programjáról 30 éve mindig azt mondjuk, hogy ez a keret. Ezenkívül létezik a tavalyi államfőválasztási program továbbgondolt, kiegészített változata, azóta ugyanis lényeges dolgok nem változtak, nem lett több autópálya, több gazdaságfejlesztés. Oktatásügyben történt némi előrelépés, például a bölcsődefinanszírozás terén, csak a kormány elhalasztotta jövő évre. Ennél sokkal fontosabbnak tartjuk ugyanakkor a mostani akciótervünket, ami középtávon meghatározná a gazdaságot és az egészségügyi rendszert. Akár a közúti infrastruktúráról, akár mezőgazdaságról, kis- és középvállalkozásokról vagy egészségügyről beszélünk, ha sikerül megvalósítani, ezeknek a hatása akár egy kormányzati ciklusra elegendő lehetne.

Ebben az évben megváltoztak a prioritások, még a helyhatósági választáshoz képest is, és ezek mind a biztonsághoz kapcsolódnak. A mi esetünkben az identitásmegőrzés biztonságához, amit ebben az időszakban fölülírt az egzisztenciális biztonság utáni vágy: munkahely, egészség, gazdaság, jövedelem, az embereket ez foglalkoztatja.

Ezért fogalmaztuk meg a nagy választási programunk mellett a gyors intézkedéseket feltételező javaslatainkat, amelyek éppen ezekre a bizonytalansági tényezőkre fókuszálnak, és a munkahelyek megteremtését, a gazdaság fejlesztését célozzák.

– Négy évvel ezelőtt azt szorgalmazta a szövetség, hogy legyen regionális hivatalos nyelv a magyar, a húszszázalékos nyelvhasználati küszöböt szállítsák le tízre, vagy hogy szülessen a kisebbségi jogokat is garantáló alkotmány. Ezek a célok ma is érvényesek? És mennyi esélyt lát a megvalósításukra a következő ciklusban?

– A magyar nyelv hivatalos használata regionális erősítésének szükségessége szintén a nagy programunk egyik eleme, a küszöb tíz százalékra történő leszállítása pedig ugyancsak cél. Ezzel próbálkoztunk az előző ciklusban, volt is belőle nagy kalamajka, de még próbálkozunk, megpróbálva bevinni az alternatív küszöböt, mert főleg a déli megyékben értetlenkedtek egyesek, hogy akkor mi lesz a helyzet a romák nyelvhasználatával. Viszont az alkotmánymódosítást továbbra sem tartom járható útnak, a korábbi tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy egy általunk szorgalmazott módosítás nem állja ki a taláros testületnél az alkotmányossági próbát, ami a 22-es csapdája.

A korábbi módosítási kísérletkor ösztönöztük, hogy államalkotó nemzetként elfogadják a kisebbségeket, továbbá a nyelvhasználattal, kulturális autonómiával kapcsolatos előírásokat, de nem ment át az alkotmánybíróságon. Emiatt én egy teljesen új alaptörvénynek vagyok a híve, ami viszont rettenetesen bonyolult, mivel a mostani alkotmányt a kilencvenes évek elején annyira brutálisan körbecövekelték mindenféle biztonsági cikkelyekkel, hogy szinte lehetetlen új alkotmányt írni. Ez 2024-ig biztosan nem fog megtörténni, mert erre nincs politikai akarat, nincs módszertan.

Klaus Iohannis biztosan megkísérel majd egy alkotmánymódosítást, mert az elnöki mandátumából fennmaradó négy esztendőben valamit föl kell mutatnia, egyelőre ugyanis az elmúlt hat év nagy mutatványa az, hogy „Muie PSD” és „ionopot chivanoc”. Mi új alkotmányt szeretnénk, ami nyilván a közigazgatásban is fontos változást jelentene, és természetesen a kisebbségi jogok garanciáit is meg kell erősíteni benne.

– Ludovic Orban miniszterelnök nemrég az RMDSZ-t is ama pártok közé sorolta, amellyel a PNL a választások után kormánykoalícióra léphet, elemzők szerint is nagy ennek a valószínűsége, egyesek már azt is tudni vélik, milyen tárcákra tart igényt a szövetség. Mi a helyzet e téren? Járvány idején például az egészségügyi minisztériumot bevállalnák?

– A kormányzati szerepvállalás lehetősége mindig adott egy választási kampányban, ezt nem lehet kizárni, ettől nem lehet szégyenlősen elfordulni. De hogy ez meg fog-e történni, nem tudjuk, hiszen nem tudjuk meghatározni, hogy a román választók kit és milyen arányban küldenek a parlamentbe. Ha nekünk meglesz az erős képviseletünk, és lehetőségünk lesz kormányalakítási tárgyalásokon részt venni, akkor természetesen jön a feltételrendszer a programunkból. A tárcákkal kapcsolatban a spekulációknak nincs semmilyen alapjuk, abból indulnak ki, amit korábban már betöltöttünk – egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális minisztérium. Csakhogy ha ma le kellene ülni tárgyalni, ezek közül első körben egyet sem kérnénk.

Ha azt mondanám, hogy nem gondolkodtunk a kormányzáson, akkor nem hinné el senki, ha azt, hogy pontosan tudjuk, mit lehet megcélozni, eléggé nagyképűen hangzana. Nem tudjuk, de van elképzelésünk, hogy egy koalícióban a következő négy évben körülbelül milyen területeket tudnánk megfelelő módon, szakértelemmel és hatékonyan irányítani.
„Nem lehet szégyenlősen elfordulni a kormányzati szerepvállalás lehetőségétől” Fotó: Gönczy Tamás

– Gazdasági szempontból a jövő év is nehéznek ígérkezik Romániában, számos elemző szerint elkerülhetetlenek lesznek a megszorítások – adóemelés, elbocsátások, bércsökkentés, négynapos munkahét a közszférában – a magas államháztartási hiány miatt. Attól függetlenül, hogy kormányra kerül-e az RMDSZ, vagy ellenzékben marad, milyen intézkedéseket tart szükségesnek?

– Bizonyos dolgokat el tud kerülni Románia, másokat nem. Ma azt látjuk, hogy év végére tíz százalék közeli lesz az államháztartási hiány, ami nagyon nagy, de ezzel nem lesz egyedül az ország Európában. Az Európai Bizottság nem kéri, hogy 3 százalék alá nyomják a tagállamok a deficitet, tehát nem lesz ilyen kényszer Románián. Illene jövőre 7 százalék alá lefaragni, ehhez viszont nem kell adót emelni, négynapos munkahetet bevezetni, ám szükség lesz a közalkalmazotti bérek befagyasztására.

A bérlefaragással nem értek egyet, azt azonban elfogadhatónak tartom, ha 2021-ben és 2022-ben nem lesz béremelés. Megőrizném és kitisztítanám az egykulcsos adót, brutálisan ellenőrizném az adóbehajtást, különös tekintettel az áfára, mert ott Romániának óriási kintlevőségei vannak. A közigazgatási reform keretében digitalizálásra, valamint racionalizálásra van szükség, például csökkenteni lehetne a bukaresti főpolgármesteri hivatal alkalmazottainak számát, megnézni, mi a helyzet a nagyvárosokban, megyékben, de a kistelepüléseken nem lehet leépíteni. Tehát észszerűsíteni lehetne a közigazgatást, de tömeges elbocsátásokra nem kell sort keríteni.

Ha tartható a gazdasági növekedés, akkor továbbra is finanszírozható a költségvetés hiánya. Amennyiben Románia jól használja fel a pénzeket, felpörgeti az infrastrukturális beruházásokat, megsegíti a mezőgazdaságot, élelmiszeripart, a kis- és középvállalkozásokat, akkor az mozgatni fogja a nemzetgazdaságot.

Azzal számolok, hogy 3-4 százalékos gazdasági növekedés mellett ennél több megszorításra nem lesz szükség, még a Valutaalappal való megállapodást sem tartom indokoltnak, sőt messze elkerülném.

– A jelenlegi körülményeket, a járványhelyzetet, a magyar összefogást, az RMDSZ megítélését figyelembe véve milyen eredményre számít a vasárnapi megmérettetésen?

– Talán soha nem volt ilyen nehéz megjósolni, mint most, hogy milyen lesz a jelenlét. A jó eredményt számunkra mindig a matematikai arányos képviselet jelenti, de ha alacsony román részvétel esetén mi azt picivel megugorjuk, akkor jobb eredményt is elérhetünk ennél.

A magyar együttműködés megteremtésével megtettük az első lépést, most a magyar választókon a sor, hogy összefogjanak, és akkor december 6-a után megtölthetjük tartalommal az együttműködést.

Már az önkormányzati választáson is tapasztaltuk, hogy szavazáskor – a szabályok betartásával – nem betegszünk meg. Másrészt a félelem nem uralhatja el az életünket, nem áldozhatjuk fel a szabadságot a félelem oltárán. Azt gondolom, az az észszerű, ha a dühünket arra használjuk, hogy erős képviseletet biztosítsunk a bukaresti törvényhozásban, hogy kevesebb buta döntést hozzanak később. Arra biztatjuk a magyar embereket, hogy ne féljenek, és az erőt mutassuk meg, ne a gyengeséget.

– Nem tart attól, hogy az alternatív küszöbre szorul az RMDSZ, és csak úgy jut be a törvényhozásba?

– Nem foglalkozunk ezzel. Az erdélyi magyar közösség szerintem 2020-ban van olyan állapotban, hogy nem a küszöb alatt akar átcsúszni, hanem ennél többre képes. Az arányos képviselet a minimum.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport