„Csúszda az ablakom alatt?!” A lakosok ellenvetése közepette fogadta el a kolozsvári tanács az élményfürdő tervét

Krónika 2019. március 06., 10:46 utolsó módosítás: 2019. március 06., 16:08

Lakossági tiltakozás közepette fogadta el a kolozsvári önkormányzat a kincses város keleti részébe, a Békás negyedbe tervezett élményfürdő megvalósíthatósági tanulmányát és költségvetését. A sokak által várt, de többek által is bírált létesítmény terve még nem lefutott.

Zsúfolásig töltötték a kolozsvári polgármesteri hivatal tükörtermét az aquaparkot ellenzők Fotó: Dan Bodea/Transilvania Reporter

A képviselő-testület keddi ülésén bemutatott tervek szerint az aquapark összköltsége mintegy 43 millió euróra rúg, és három éven belül épülne meg. A Békás és a Györgyfalvi negyedek közötti területre megálmodott létesítmény mintegy 12 hektáron terülne el, amelyből 2,2 hektárt foglalna el az élményfürdő belépővel igénybe vehető területe. Emellett egy 6,7 hektáros közpark, valamint halakat és medúzákat bemutató hatalmas akvárium kialakítása is szerepel a tanácsosok által megszavazott megvalósíthatósági tanulmányban. Egy következő szakaszban további természetbarát parkrészek kialakítását is ígérik az ország egyik legnagyobb élményfürdőjét célzó terv keretében.

A képviselő-testület ülésén megjelent mintegy félszáz lakos és civil aktivista azonban hevesen ellenezte a létesítmény megvalósítását, amely szerintük tönkreteszi a kiterjedt zöldövezetet.

Az érveiket transzparensekkel alátámasztó felszólalók szerint a fürdővendégek, különösen a csúszdázók keltette zaj ellehetetleníti majd a környéken élők életét, nem tudnak majd pihenni a nyári zsivajtól. „Egyszerűen sokkolt bennünket az aquapark létrehozásának a híre. A tervek alapján az ablakunk alatt fognak majd fürdőzni és csúszdázni, ez megengedhetetlen” – hangoztatták a környéken lakó polgárok, akik nyomatékosan kérték, hogy keressenek más helyszínt az aquapark számára.

Adrian Dohotaru, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) Kolozs megyei parlamenti képviselője az ülésen felhívta a figyelmet, hogy mindeddig háromezren írták alá az élményfürdő megépítését ellenző petíciót, amely a létesítmény helyett közpark kialakítását támogatja. A honatya aberrációnak nevezte a tervet, amelyben szerinte jóval meghaladja a törvény által megengedett szintet a beépített területek, az utak és parkolóhelyek mértéke. A politikus a zöldövezetben élő mintegy 67 madárfaj sorsa miatt is aggodalmát fejezte ki.

A Kolozsvárra tervezett élményfürdő látványterve Fotó: Emil Boc/Facebook

Emil Boc polgármester az ellenvetésekre úgy válaszolt, hogy nehezen sikerült a beruházás számára olyan, önkormányzati tulajdonban levő telket találni, amelynek megfelelő a felülete, nem része a környezetvédelmi övezetnek, és a kellő infrastrukturális adottságokkal – vízellátás, megközelíthetőség – is rendelkezik. Közölte, a városvezetés évek óta próbálja beazonosítani a megfelelő helyszínt a kolozsváriak által évtizedek óta várt és szorgalmazott aquapark számára, de a Szamosfalvi és Donát negyedi tervek sorra akadályokba ütköztek.

Boc azzal érvelt még, hogy az összesen 52 hektáron elterülő zöldövezetből mindössze 12-t foglal majd el az élményfürdő, amellyel szerinte nem fogják feldúlni az ökoszisztémát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a műszaki-gazdasági paramétereket rögzítő megvalósíthatósági tanulmány elfogadása még nem jelent végleges döntést a terv gyakorlatba ültetése terén, mivel még számtalan jogi és törvényes lépést kell megtenni.

Bár az ellenzéki szociáldemokrata tanácsosok (PSD) a tanulmány szavazásra bocsátásának elhalasztását kérték, a voksolást mégis megtartották, miután a kivitelező cég képviselője elmondta: mintegy másfél száz méterrel hajlandóak elköltöztetni a csúszdákat. Az élményfürdő megvalósíthatósági tanulmányát végül jóváhagyta a képviselő-testület, amelynek RMDSZ-frakciója feltételekhez kötötte támogatását. A szövetség tanácsosai közölték: a bekötőút nyomvonala oly módon változzon, hogy a második szakaszban kialakítandó park megőrizze összefüggő jellegét, illetve helyezzék át a szabadtéri csúszdákat a lakóövezettől a lehető legtávolabb eső pontra. Az RMDSZ szerint további módosításokra akkor nyílik majd lehetőség, amikor a konkrét elképzeléseket az általános városrendezési tervhez igazítják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat