Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet

Popa Zsolt szerint az avasi viselet színessége, a szabásrendszerek ősi formája, a folklór energiája adta az inspirációs forrást

Fotó: Popa Zsolt

Az avasújvárosi születésű Popa Zsolt munkássága izgalmas színfontja a romániai divatszakmának, a Szatmár megyei településen született alkotó nem hétköznapi kreációinak és az erdélyi népviseletből ihletődő darabjainak köszönhetően a nemzetközi színtéren is ismert. Vallja, hogy mindegyik viselet egy kisebb univerzum, jelekkel, energiákkal, történelemmel átszőve, és épp ezért hatalmas ösztönző erőt jelenthet.

Tóth Gödri Iringó

2024. május 12., 10:162024. május 12., 10:16

– Hogyan alakult a pályája, mi vezette az alkotáshoz, tervezéshez, a divathoz?

– Ha végignézem az általános iskolás füzeteimet, szinte mindegyik borítójára kezdetleges divatskiccek vannak rajzolva, karikatúra-ruhavázlatok. Közeledve a pályaválasztáshoz, két út állt előttem, jobban mondva három: színművészeti, orvosi vagy a dizájn. Az előző kettőt túl nehéznek találtam, így a harmadik mellett döntöttem, vagy ő választott ki magának – ez kérdés. Mindenesetre ezen az úton indultam el. Az elején azt sem tudtam, hogy eszik vagy isszák ezt a szakmát, de idővel ráérez és beletanul az ember.

– Ha jól tudom, a népviselet sosem állt távol Öntől, jó ismerője, gyűjtője, népviseleteket is készít rendelésre. Ez hogy fér össze a kreatívabb énjével, a keze alól kikerülő, valószínűleg sokak számára merész darabokkal?

– Húsz éve néptáncolok, innen ered a viseletek iránti vonzalom. Korábban volt jelen a tánc az életemben, mint tudatosan a dizájn. Rácsodálkozom a mai napig a népi kreativitásra, arra, ahogyan az őseink alkottak, ösztönből, valami ősi tudásba kapaszkodva, hiszen előttük nem voltak múzeumok, internet, ahonnan inspirálódni tudtak volna. Egyszerűen az ösztöneikre hagyatkoztak, a jó ízlésükre és így kialakult valami egységes, az olyan művészet, ami üzen nekünk, modern embereknek. Üzen a formák, a színvilág által, hordozza az évszázadok alatt összegyűlt, letisztult tudást és esztétikát.

Amíg a viseletek készítése során szigorú szabályokhoz kell alkalmazkodni, addig egy kollekció vagy egyedi ruhadarab elkészítésekor az ember engedheti szárnyalni a fantáziáját.

Mindig szerettem a kontrasztokat: végig jelen voltak, vannak az életemben és talán ez a fajta egyensúly tartja fenn az éberségemet a viseletek szigorú szabályrendszere és a kreativitás szabadsága között.

– Mindig is látott lehetőséget a népviselet ihlette alkotásban?

– Kezdetben nem szerettem volna a két dolgot összevegyíteni, mindkét vonal szent volt a maga módján. Éveknek kellett eltelniük ahhoz, hogy mindkét irányba fejlődjek. Nem akartam úgy hozzányúlni a népviselethez, hogy annak bizonyos vonalait, jellegzetességeit „megbecstelenítsem”. Sokat tanulmányoztam a viseletkultúrát, az anyagokat, a technikákat. És amikor ezt a tudást stabilnak éreztem, akkor kezdtem el beépíteni a folk-vonalat a modernebb ruhadarabokba. Az erdélyi népviselet nyújtotta lehetőségeket előttem már felhasználtak a nagy márkák, például a Dior cég a bihari bőr mellrevalót egy az egyben lemásolta és kifutóra vitte, de Yves Saint Laurent is inspirálódott a román ingekből, sőt a Dolce&Gabbana is bemutatta már a széki réklit a nagyközönségnek. Szóval nem ismeretlen a híresebb divatházak előtt Erdély népművészete. Gondolom, szakavatott szemek észreveszik ennek a tájnak a misztériumát, legendákra hagyatkoznak, ez mind-mind inspirációs forrás tud lenni. Számomra is az.

– Mit jelent(het) a népviselet, a népies jelleg a mai világban, amikor lassan mindenki hamis Louis Vuitton táskával flangál, „fake” Channel papucsban és így tovább. Lehet, hogy pár év múlva a most trendi quiet luxuryhoz (úgynevezett csendes luxus) hasonlóan divatossá, értékessé válik visszanyúlni az „autentikus” gyökerekhez? Lehet ez tömegek kedvencévé váló vonal vagy csak egy szűk réteg szerethet bele?

– A divat leképezi azt, ami a világunkban történik. Ha valaki megnézi és elemzi az irányvonalakat, a színeket, a kompozíciókat, láthatja, hogy művészi szemen átszűrten, továbbgondoltan ott van az a káosz kicsiben, ami a világunkban uralkodik. Nem feltétlenül rossz dolog, ha valaki nyitott ezekre a dolgokra, és értő szemmel néz végig egy-egy extrémebb bemutatót. A divatnak hatnia kell a befogadóra. Ha valaki fogékony erre és saját prizmáján keresztül szemléli a ruhadarabokat, irányvonalakat, akkor hathat rá, ugyanúgy, mint ahogy egy múzeumban egy kép hat a szellemre. A divat is hat, kizökkent a komfortzónából, gondolkodásra késztet.

A folk vonal, a népzene vagy a népművészet ad egy tiszta irányvonalat, letisztultabb látványvilágot, olyat, amelyet már őseink „kikísérleteztek”, nekünk már csak fel kell használnunk ez a tudást, úgy, hogy a mintavilág ne sérüljön.

Az emberek általában szeretik a népviselet ihlette ruhákat, valahogy benne van a génjeinkben az elődeink által megalkotott forma és színvilág szeretete.

– Miként lehet bármivel betörni a nemzetközi divat világába, akár egy ilyen sajátos dologgal, mint a modern és folk ötvözése?

– A divat ciklikus, nem mi, 21. századi tervezők találtuk ki a modern ötvözését a folkkal. Ha megnézzük, a hippik már a hatvanas-hetvenes években is csempésztek a megjelenésükbe népies blúzokat. Végig jelen volt a divatban, amióta ezt az iparágat tudatosan irányítgatják a tervezők. Nagyon nehéz a divatban valami újat kitalálni. Itt most a kontextuson van a lényeg és a mértéken, továbbá az anyaghasználaton. Új digitális technológiák jelentek meg például a textilgyártásban, a 3D-nyomtatásban, és ezekkel a technológiákkal olyan, akár népies formákat is elő lehet állítani, amelyekre 10-20 éve nem volt lehetőség. A technológia egyre fejlődik, új kihívások elé állít, de hiszem azt, hogy a folk vonala mindig jelen lesz valamilyen formában a divatiparban.

Galéria

Nemzetközi sikereknek örvendő tervek, alkotások születtek

Fotó: Popa Zsolt

– Idén született az avasi viseletet felhasználó kollekciója. Miért pont ez a vidék?

– Először is itt születtem az Avas-medencében, egy magyar településen, Avasújvárosban. Bár a mi mindennapjainkban nem voltak jelen az avasi viselet ruhadarabjai, mindig csodalattal néztem, hogy az avasi románok hogyan élik meg a 21. században a hagyományaikat, hogyan viselik büszkén a drágábbnál-drágább anyagokból készült viseleteiket, hogyan képesek több ezer eurót kiadni egy-egy fejkendőért.

A viseletük színessége, a szabásrendszerek ősi formája, a folklórjuk energiája adta magát az inspirációs forrást.

Továbbá felkértek egy konkrét kollekció megálmodására, amit szatmárnémeti céggel, az Inedit-tel közösen hoztunk létre. Ezzel a kollekcióval képviselték Romániát a kínai fővárosban, Pekingben egy jelentős eseményen.

– Román és magyar viseletekhez is nyúl inspirációként? Mennyire érzi azt, hogy ez a fajta viszonyulás, ahogyan Ön áll hozzá az örökségünkhöz, megoldást jelenthet a tekintetben, hogy túllépjünk az etnikai kérdéseken vagy azon, hogy méregessük, kinek mije van és melyik a jobb, szebb?

– Nem hiszem, hogy a megoldás csak ebben lenne, mármint hogy én inspirációs forrásként használom a körülöttünk élő nemzetek viseleteit, és ezzel elsimíthatok nézeteltéréseket. Természetesen enyhíteni tudok rajtuk, illetve megmutatni, hogy minden nép kultúrája hordoz magában olyan elemeket, amelyekből egy művész inspirálódni tud. Fel tudom tárni a laikus szemlélő előtt a viseletkultúra szépségeit, el tudom mondani nekik egy mesébe foglalva – ami egy kollekció is lehet –, hogy márpedig ez szép, csak elég nyitottnak kell lenni ahhoz, hogy ezt megértsük, elfogadjuk. Nincs olyan, hogy melyik a szebb vagy kié a jobb – ezek szubjektív dolgok. Gyönyörű dolgok vesznek minket körül.

Mivel gyűjtöm a körülöttünk élő népek viseleteit, sokat láttam már, elmondhatom, hogy a maga nemében mindegyik viselet egy csoda, hisz a készítője megalkotta, beleszőtte a bánatát, belevarrta az örömeit, talán a könnyeivel hímezte ki. Mindenik viselet egy kisebb univerzum, jelekkel, energiákkal, történelemmel átszőve.

Természetesen van kedvenc viseletem, de ez is szubjektív.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 13., csütörtök

Végül tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon

Egyetlen szavazattal nyert, és újrázhat a Bihar megyei Székelyhídon Béres Csaba jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármester, aki ebben a rendkívül szoros versenyben végül legyőzte Boros Dávidot, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjét.

Végül tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon
2024. június 12., szerda

Nagy az érdeklődés a vállalatok részéről az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út első szakaszának megépítése iránt

Hét ajánlat érkezett az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út első, 33,7 kilométeres szakaszának megépítésére meghirdetett versenytárgyalásra.

Nagy az érdeklődés a vállalatok részéről az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út első szakaszának megépítése iránt
2024. június 12., szerda

RMDSZ-es EP-képviselő: a román szavazatok is hozzájárulhattak a sikerünkhöz

Sikeresnek bizonyult az önerőből megméretkező magyarság az erdélyi szórványmegyékben a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, az RMDSZ több megyében, településen növelte önkormányzati jelenlétét.

RMDSZ-es EP-képviselő: a román szavazatok is hozzájárulhattak a sikerünkhöz
2024. június 12., szerda

Nem bírt magával: visszaeső drogdílert vettek őrizetbe Kolozs megyében

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kolozsvári területi irodájának ügyészei szerdán őrizetbe vettek egy visszaeső kábítószerdílert.

Nem bírt magával: visszaeső drogdílert vettek őrizetbe Kolozs megyében
2024. június 12., szerda

„Büszkén és hálásan” ünneplik Váradon a románok a több száz magyar civil haláláért felelős Avram Iancut

Nagy csinnadrattával, a románok körében népszerű népzenei előadókkal emlékeznek a több száz magyar civil haláláért felelős Avram Iancura a 2024-es emlékév jegyében Nagyváradon, a magyarok által ma is Szent László térnek nevezett főtéren.

„Büszkén és hálásan” ünneplik Váradon a románok a több száz magyar civil haláláért felelős Avram Iancut
2024. június 12., szerda

Növelte önkormányzati képviselői számát Arad megyében az RMDSZ

Amellett, hogy megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ a június 9-ei helyhatósági választásokon, növelte önkormányzati képviselőinek számát, így a 2024–2028-as ciklusban 54 helyi tanácsosa és két megyei tanácsosa lesz a magyar szervezetnek.

Növelte önkormányzati képviselői számát Arad megyében az RMDSZ
2024. június 12., szerda

Látványos forgószél „látogatott el” az egyik Kolozs megyei településre (VIDEÓ)

Forgószelet filmeztek kedden délután a Kolozs megyei Pusztaszentmárton melletti horgásztavon.

Látványos forgószél „látogatott el” az egyik Kolozs megyei településre (VIDEÓ)
2024. június 12., szerda

Még nem lehet elpakolni az esernyőt: szerdán is sok helyen leszakad az ég

Az ország 21 megyéjére érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen marad a kánikula.

Még nem lehet elpakolni az esernyőt: szerdán is sok helyen leszakad az ég
2024. június 12., szerda

Három személyt vettek őrizetbe a Nagyváradon holtan talált nő ügyében

Őrizetbe vettek három személyt annak a nőnek az ügyében, akinek a holttestét kedden találták meg egy nagyváradi lakótelep egyik utcájában parkoló autó ponyvával fedett utánfutójában.

Három személyt vettek őrizetbe a Nagyváradon holtan talált nő ügyében
2024. június 12., szerda

A keddi viharok is több erdélyi megyében okoztak károkat

Kedden 12 megye 31 településén volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére a viharos időjárás okozta károk elhárítására.

A keddi viharok is több erdélyi megyében okoztak károkat