Alig lehet védekezni a termőterületeken Erdély-szerte jelentős károkat okozó „kannibál” spanyol csigák ellen

Kiss Judit 2023. július 25., 09:04 utolsó módosítás: 2023. július 25., 16:14

Nagy mértékben elterjedt Erdélyben is a barnás, sárgás színű spanyol csupaszcsiga, amely mindenevő, ezért jelentős kárt okoz a háztáji gazdaságokban, kisebb-nagyobb mezőgazdasági területeken. A csigák kártékony hadjáratainak megfékezésére egyelőre kevés módszer kínálkozik: nálunk őshonos szárnyasok nem eszik, csak az indiai futókacsa. A spanyol csigák elterjedéséről, az ellenük történő védekezésről, más invazív fajok erdélyi jelenlétéről Markó Bálint kolozsvári biológust, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatóját, valamint Balog Adalbertet, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara kertészmérnöki szakának oktatóját kérdeztük.

Alig lehet védekezni a termőterületeken Erdély-szerte jelentős károkat okozó „kannibál” spanyol csigák ellen
galéria
A csúszómászót speciális nyákja, pontosabban az abban található fehérje meglehetősen védetté teszi a hazai potenciális támadókkal szemben Fotó: Erdély Bálint Előd

Sok gondot okoznak Erdély-szerte is a kertekben, termőföldeken a különféle csigák, amelyek alaposan megdézsmálhatják, sőt veszélyeztethetik a termést, mivel módfelett elszaporodhatnak. A román sajtó is gyakorta cikkezik arról, hogy

több erdélyi megyében panaszkodnak a gazdák: tehetetlenek a csúszómászókkal szemben – főként a barnás, sárgás színű spanyol csigák féktelen elszaporodása okoz gondokat.

Arról, hogy milyen csigafajok a legveszélyesebbek a termésekre, növényekre nézve, mik a csigák elszaporodásának következményei, és miképpen lehetne védekezni a kártékony csúszómászók ellen, Markó Bálint biológust, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesét, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet tanárát, valamint Balog Adalbertet, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara kertészmérnöki szakának oktatóját, a növényorvos mesterszak vezetőjét kérdeztük.

Fotó: Balogh Levente

Biológus: a spanyol csiga nagy valószínűséggel megmarad tájainkon

Markó Bálint fő kutatási területe a szociális rovarok viselkedésökológiája, a szárazföldi rovarökológia és faunisztika, a szociális rendszerek parazitái.

A biológus a Krónikának elmondta, a spanyol csiga adventív – azaz nem őshonos nálunk, és invazív, vagyis özönfajként nyilvánul meg: magyarán nagyon gyorsan szaporodik és sikeresen képes az új élőhelyeken nemcsak megjelenni, de elterjedni, sőt dominálni is.

„Ezek a csúszómászók Európának ebben a régiójában különböző időpontokban jelentek meg. Nálunk körülbelül 8-10 éve – attól függően, hogy Románia mely pontját nézzük. A spanyol csiga barnás, narancssárgás színű meztelen csiga, de más fajok is élnek persze tájainkon. A spanyol csiga látványosan, markánsan jelen van, nemcsak a kertekben, de a zsúfolt városokban is – például Kolozsvár zöld területei, a parkok eső után tele vannak ezekkel az élőlényekkel” – mondta el Markó Bálint.

Markó Bálint biológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet tanára Fotó: Markó Bálint/Facebook

Kiemelte, súlyos problémát jelent a csigainvázió a kertekre, kisebb-nagyobb mezőgazdasági területekre, a ház körüli gazdálkodásra nézve, jó ellenszerük jelen pillanatban alig van. „Egyszerű, inventív módszereket is alkalmaznak,

például a sörcsapdát és az indiai futókacsát is bevetik ellene – a szárnyas képes valóban hatékonyan képes nagy mennyiséget fogyasztani a spanyol csigákból.

Az őshonos madarak azonban sajnos nem pusztítják ezt a csúszómászót annak speciális nyákja, pontosabban az abban található fehérje miatt, ami meglehetősen védetté teszi a csigát a más hazai potenciális támadókkal szemben, amelyek számára nehezen emészthető a nyák” – magyarázta a biológus. Kiemelte, a spanyol csiga valóban nagy gondot jelent, és meglátása szerint ez a faj nagy valószínűséggel továbbra is velünk fog maradni, a kérdés csak az, hogy mennyiben alakítja át maga körül azt az ökológiai rendszert, amibe beágyazódik. „Kiszoríthat őshonos csigákat, ugyanis ez a spanyolnak nevezett faj mindenevő, képes arra is, hogy más csigákat felfaljon. Az is kérdés, hogy ez milyen válaszokat, lehetséges küzdési módokat alakít ki a védekezésre a mezőgazdaság.

Biztos vagyok abban, hogy kitalálnak majd újabb, hatékony módszereket, abban már nem vagyok biztos, hogy az új módszerek környezet- és természetbarát módszerek lesznek” – emelte ki az egyetemi oktató.

A fiatal példányok ugyanabban az évben kikelnek, és egész télen rejtettebb védett helyeken kitartanak Fotó: Erdély Bálint Előd

A spanyol csigák szaporodását illetően kifejtette, elképzelhető, hogy gyorsabban szaporodnak, mint az őshonosok, de az is lehet, hogy mivel kevesebb élőlénynek szolgálnak táplálékul, több marad életben belőlük középtávon. Markó Bálint azt is elmondta, ezek a csúszómászók esős időben látszanak tömegesen, de száraz időben is ott vannak, elbújva a növényzetben.

Agresszíven terjedő özönnövények: parlagfű, kúpvirág

Kérdésünkre, hogy milyen változást okozhat a természetben, ha a spanyol csigák masszívan jelen lesznek továbbra is, Markó Bálint elmondta, sok adventív és invazív faj okoz komoly gondokat – növényfajok is.

Az elmúlt években Erdélyben is megjelenő parlagfűre gondolok, elterjedésének komoly közegészségügyi vonzata van. Magyarországon például büntetik azt, aki nem takarítja a ki a kertjéből a parlagfüvet – nagyon jó lenne, ha ezt nálunk is bevezetnék.

Aztán van más ilyen növény is. Szászföldön, a Nyárád-mentén vagy a Küküllő-mentén lehet látni az esztétikailag szép, gyönyörködtető látványt jelentő, de egyébként nagyon agresszív – „kerti szökevénynek” tekinthető – kúpvirágot, amely sárgává varázsolja a tájat. Ezek özönnövény-szerűen jelentek meg, és nagy kárt okozhatnak, hiszen kiszorítják az őshonos növényközösségeket” – mutatott rá Markó Bálint. Hozzátette, az állatok esetében is vannak más példák, amik nem annyira látványosak, mint a spanyol csigák esete, de a gerinctelenekkel foglalkozók körében nagy érdeklődésre tart számot: észak-amerikai édesvízi rákfajok elterjedése, vagy olyan halak elterjedése, amelyek kiszorítják a nálunk őshonos rákokat, halakat. „Ezek a fajok olyan betegségeket hoznak magukkal, amiket ők kibírnak, viszont az őshonos fajuk számára ezek a betegségek letálisak lehetnek. De vannak gombákat behurcoló kétéltűek, amelyek tizedelhetik a hazai kétéltű-faunát. Mindezek át tudják alakítani az életközösségeket” – magyarázta a biológus. Mint mondta,

a hasonló betelepülések komoly változást eredményezhetnek egy idő után, hiszen az egyes fajoknak megvan a maguk szerepe, étrendje, szúnyogokat és más rovarokat esznek, stb. És ha ők kiesnek a sorból, az beindíthat egy egész láncreakciót.

A spanyol csiga nyálkája megnehezíti a termények értékesítését

A Sapientia kertészmérnöki szakán oktató Balog Adalbertet arról kérdeztük, miként lehet védekezni a kártevők ellen, és mit kell tudni róluk. Elmondta, a Kárpát-medencében valamivel több mint 30 csupaszcsiga-fajt tartanak számon, ezek között 3-4 a mezőgazdasági területek kártevője, és 1-2 faj tekinthető inváziós fajnak. „Romániában háztáji kertekben és mezőgazdasági területeken is megjelent az inváziós csigafaj, amely szinte minden növényt képes elfogyasztani.

A spanyol csupasz csiga – tudományos nevén Arion vulgaris – agresszív kártevő, a fiatal példányoknak nagyobb a színváltozata, a nyálkája narancssárga vagy halvány, színtelen.

Balog Adalbert, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara kertészmérnöki szakának oktatója, a növényorvos mesterszak vezetője Fotó: Sapientia egyetem

Ez a nyálka, valamint a károsodott növények a csiga jelenlétének fő jelei a kertben, veteményben. Tényleges jelenléte különösen eső után vagy magas páratartalmú időszakokban, például reggel és este figyelhető meg” – mondta az egyetemi oktató. A spanyol csupasz csiga májustól egészen a fagyok beálltáig pusztít, a rendszeresen öntözött területeket kifejezetten kedveli. Balog Adalbert azt is elmondta, hogy a csiga főbb tápnövényei közé sorolhatók a zöldségfélék és a bogyós gyümölcsűek, mint például a málna, de szereti a repcét vagy más szántóföldi növényeket, adott esetben „kannibalizmusra” is hajlamos, más csigákat is elfogyaszt.

„A kertbe, ültetvénybe kerülve ez a csiga megnehezíti a betakarítás értékesítését – az általa hagyott nyálka és széklet nyomaitól ugyanis nem tudnak eltekinteni a gyümölcs- és zöldségvásárlók.

Ebben a periódusban azért kaptak nagy figyelmet a spanyol csigák, mert most vannak jelen a kifejlett ivarérett egyedei, melyek a nyár folyamán szaporodnak – akár 400 tojást is raknak a talajba, majd késő ősszel elpusztulnak” – mondta a szakember. Kifejtette, a fiatal példányok ugyanabban az évben kikelnek, és egész télen rejtettebb védett helyeken kitartanak, kora tavasszal az első kárt is ők okozhatják, de a maximális táplálkozás és mobilitás a nyár folyamán megy végbe.

Nem mindenhol hatékony a sörcsapda

A kártevők ellen bevetendő népi módszerekről rengeteget lehet hallani-olvasni, ilyen például a kiszórt só, kiszórt hamu, kávézacc, stb. Ha az emberek az internetről tájékozódnak, rengeteg mindennel szeme találhatják magukat – de persze ez nem jelenti azt, hogy valóban eligazító, szakszerű tanácsokat kapnak a világhálót böngészve. Balog Adalberttől azt is megkérdeztük, kertészmérnökként mi a meglátása a népi, egyszerűnek tűnő módszerekről.

A védekezés tekintetében egyértelműen különbséget kell tenni a között, hogy egy kiskertről, nagyobb házi kertről, vagy szántóföldi kultúráról beszélünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott kert, terület mennyire áll kapcsolatban a környező területekkel.

Hogyan kell ezt érteni? Ha például a házam melletti kis területen látom a fajt, a ház mondjuk betonkerítéssel jól körül van határolva, vagy el van szigetelve, ott hatékony lehet a sörcsapda” – mondta az egyetemi oktató.

Jelenleg talán az indiai futókacsa a leghatékonyabb ellensége a termést tönkretevő spanyol csupasz csigáknak Fotó: Indiai futókacsa/Facebook

Azt is megosztotta, miként kell elkészíteni: egy nagyobb műanyag poharat leásunk a talajba úgy, hogy annak a felső szegélye egy vonalban legyen a talajszinttel, és sört öntünk bele. Az illata oda fogja vonzani a csigát, azok belemásznak, elpusztulnak. „Ha viszont ez a terület más kertekkel van szomszédságban, oda fogja vonzani a többi egyedet is, amit talán nem akarunk. Sokan használnak meztelen csigák ellen valamilyen vegyi anyagot, a legelterjedtebbek a só, mészpor, gipsz, hamu, szódabikarbóna, az ecet és az ammónium-nitrát voltak.

Ezekkel az a baj, hogy az ott előforduló és nem káros csigafajok ellen is hatnak, amiket viszont nem akarunk elpusztítani” – mondta Balog Adalbert.

Új környezetkímélő eljárás: fonalféreg-készítmény a kártevők ellen

Balog Adalbert arra is kitért, hogy ha a probléma olyan háztáji kertekben jelenik meg, ahol állatokat tartanak, baromfit, nem kellene gondot okozzon, hogy az illető beszerezzen 4-5 indiai futókacsát. Ezek a szárnyasok a kertbe engedve hatékonyan összeszedik a csigákat: ahol ezt a módszert alkalmazták, ott jelentősen csökkent a kár.

A kertbe, ültetvénybe kerülve ez a csiga megnehezíti a betakarítás értékesítését – az általa hagyott nyálka és széklet nyomaitól ugyanis nem tudnak eltekinteni a gyümölcs- és zöldségvásárlók Fotó: Erdély Bálint Előd

„Más a helyzet, ha nagyobb területeken ipari mértékű termelés mellett kell védekezni. Ebben az esetben is kínálkozhat megoldás, meztelencsiga-fajok elleni fonálféreg–készítménynek vannak kereskedelmi forgalomban.

A készítmény III. forgalmi kategóriájú, tehát szabadon hozzáférhető, bár eléggé új, ezért elképzelhető, hogy a hazai kereskedésekben még nem sokan ismerik, de Steinernema feltidae fonálféreg készítményként kell keresni” – magyarázta a kertészmérnök.

Hozzátette, ez a szer integrált termelésben is alkalmazható szabadföldi és hajtatott paradicsom, paprika, dísznövények és fűszernövények esetében, szántóföldi kultúrákban a meztelencsiga-fajok ellen jól alkalmazható. A készítményt évente a termesztés során 1-3 alkalommal juttathatjuk ki, megfelelő kijuttatása a talajba öntözés, talajra permetezés, 30 millió egyed/100 m² (300 ezer egyed/m²) dózisban. A kezelés legalább 6 héten keresztül jelent majd megfelelő védelmet. „Mivel egy fonálféreg-fajt alkalmazunk ebben az esetben a védekezésben, teljesen környezetkímélő biológiai eljárásról beszélünk, és hatékony” – mutatott rá Balog Adalbert. Felvetettük:

manapság rengeteg szó esik arról, hogy az egészség megőrzése érdekében jó lenne kerülni a növények, termények vegyszerezését, hogy az emberi szervezetbe ne kerüljenek be ily módon méreganyagok.

A spanyol csupasz csiga májustól egészen a fagyok beálltáig pusztít, a rendszeresen öntözött területeket kifejezetten kedveli Fotó: Balogh Levente
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport