Alig lehet védekezni a termőterületeken Erdély-szerte jelentős károkat okozó „kannibál” spanyol csigák ellen

Alig lehet védekezni a termőterületeken Erdély-szerte jelentős károkat okozó „kannibál” spanyol csigák ellen

A csúszómászót speciális nyákja, pontosabban az abban található fehérje meglehetősen védetté teszi a hazai potenciális támadókkal szemben

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nagy mértékben elterjedt Erdélyben is a barnás, sárgás színű spanyol csupaszcsiga, amely mindenevő, ezért jelentős kárt okoz a háztáji gazdaságokban, kisebb-nagyobb mezőgazdasági területeken. A csigák kártékony hadjáratainak megfékezésére egyelőre kevés módszer kínálkozik: nálunk őshonos szárnyasok nem eszik, csak az indiai futókacsa. A spanyol csigák elterjedéséről, az ellenük történő védekezésről, más invazív fajok erdélyi jelenlétéről Markó Bálint kolozsvári biológust, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatóját, valamint Balog Adalbertet, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara kertészmérnöki szakának oktatóját kérdeztük.

Kiss Judit

2023. július 25., 09:042023. július 25., 09:04

2023. július 25., 16:142023. július 25., 16:14

Sok gondot okoznak Erdély-szerte is a kertekben, termőföldeken a különféle csigák, amelyek alaposan megdézsmálhatják, sőt veszélyeztethetik a termést, mivel módfelett elszaporodhatnak. A román sajtó is gyakorta cikkezik arról, hogy

több erdélyi megyében panaszkodnak a gazdák: tehetetlenek a csúszómászókkal szemben – főként a barnás, sárgás színű spanyol csigák féktelen elszaporodása okoz gondokat.

Arról, hogy milyen csigafajok a legveszélyesebbek a termésekre, növényekre nézve, mik a csigák elszaporodásának következményei, és miképpen lehetne védekezni a kártékony csúszómászók ellen, Markó Bálint biológust, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesét, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet tanárát, valamint Balog Adalbertet, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara kertészmérnöki szakának oktatóját, a növényorvos mesterszak vezetőjét kérdeztük.

Galéria

Fotó: Balogh Levente

Biológus: a spanyol csiga nagy valószínűséggel megmarad tájainkon

Markó Bálint fő kutatási területe a szociális rovarok viselkedésökológiája, a szárazföldi rovarökológia és faunisztika, a szociális rendszerek parazitái.

A biológus a Krónikának elmondta, a spanyol csiga adventív – azaz nem őshonos nálunk, és invazív, vagyis özönfajként nyilvánul meg: magyarán nagyon gyorsan szaporodik és sikeresen képes az új élőhelyeken nemcsak megjelenni, de elterjedni, sőt dominálni is.

„Ezek a csúszómászók Európának ebben a régiójában különböző időpontokban jelentek meg. Nálunk körülbelül 8-10 éve – attól függően, hogy Románia mely pontját nézzük. A spanyol csiga barnás, narancssárgás színű meztelen csiga, de más fajok is élnek persze tájainkon. A spanyol csiga látványosan, markánsan jelen van, nemcsak a kertekben, de a zsúfolt városokban is – például Kolozsvár zöld területei, a parkok eső után tele vannak ezekkel az élőlényekkel” – mondta el Markó Bálint.

Galéria

Markó Bálint biológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet tanára

Fotó: Markó Bálint/Facebook

Kiemelte, súlyos problémát jelent a csigainvázió a kertekre, kisebb-nagyobb mezőgazdasági területekre, a ház körüli gazdálkodásra nézve, jó ellenszerük jelen pillanatban alig van. „Egyszerű, inventív módszereket is alkalmaznak,

például a sörcsapdát és az indiai futókacsát is bevetik ellene – a szárnyas képes valóban hatékonyan képes nagy mennyiséget fogyasztani a spanyol csigákból.

Az őshonos madarak azonban sajnos nem pusztítják ezt a csúszómászót annak speciális nyákja, pontosabban az abban található fehérje miatt, ami meglehetősen védetté teszi a csigát a más hazai potenciális támadókkal szemben, amelyek számára nehezen emészthető a nyák” – magyarázta a biológus. Kiemelte, a spanyol csiga valóban nagy gondot jelent, és meglátása szerint ez a faj nagy valószínűséggel továbbra is velünk fog maradni, a kérdés csak az, hogy mennyiben alakítja át maga körül azt az ökológiai rendszert, amibe beágyazódik. „Kiszoríthat őshonos csigákat, ugyanis ez a spanyolnak nevezett faj mindenevő, képes arra is, hogy más csigákat felfaljon. Az is kérdés, hogy ez milyen válaszokat, lehetséges küzdési módokat alakít ki a védekezésre a mezőgazdaság.

Idézet
Biztos vagyok abban, hogy kitalálnak majd újabb, hatékony módszereket, abban már nem vagyok biztos, hogy az új módszerek környezet- és természetbarát módszerek lesznek” – emelte ki az egyetemi oktató.
Galéria

A fiatal példányok ugyanabban az évben kikelnek, és egész télen rejtettebb védett helyeken kitartanak

Fotó: Erdély Bálint Előd

A spanyol csigák szaporodását illetően kifejtette, elképzelhető, hogy gyorsabban szaporodnak, mint az őshonosok, de az is lehet, hogy mivel kevesebb élőlénynek szolgálnak táplálékul, több marad életben belőlük középtávon. Markó Bálint azt is elmondta, ezek a csúszómászók esős időben látszanak tömegesen, de száraz időben is ott vannak, elbújva a növényzetben.

Agresszíven terjedő özönnövények: parlagfű, kúpvirág

Kérdésünkre, hogy milyen változást okozhat a természetben, ha a spanyol csigák masszívan jelen lesznek továbbra is, Markó Bálint elmondta, sok adventív és invazív faj okoz komoly gondokat – növényfajok is.

Idézet
Az elmúlt években Erdélyben is megjelenő parlagfűre gondolok, elterjedésének komoly közegészségügyi vonzata van. Magyarországon például büntetik azt, aki nem takarítja a ki a kertjéből a parlagfüvet – nagyon jó lenne, ha ezt nálunk is bevezetnék.

Aztán van más ilyen növény is. Szászföldön, a Nyárád-mentén vagy a Küküllő-mentén lehet látni az esztétikailag szép, gyönyörködtető látványt jelentő, de egyébként nagyon agresszív – „kerti szökevénynek” tekinthető – kúpvirágot, amely sárgává varázsolja a tájat. Ezek özönnövény-szerűen jelentek meg, és nagy kárt okozhatnak, hiszen kiszorítják az őshonos növényközösségeket” – mutatott rá Markó Bálint. Hozzátette, az állatok esetében is vannak más példák, amik nem annyira látványosak, mint a spanyol csigák esete, de a gerinctelenekkel foglalkozók körében nagy érdeklődésre tart számot: észak-amerikai édesvízi rákfajok elterjedése, vagy olyan halak elterjedése, amelyek kiszorítják a nálunk őshonos rákokat, halakat. „Ezek a fajok olyan betegségeket hoznak magukkal, amiket ők kibírnak, viszont az őshonos fajuk számára ezek a betegségek letálisak lehetnek. De vannak gombákat behurcoló kétéltűek, amelyek tizedelhetik a hazai kétéltű-faunát. Mindezek át tudják alakítani az életközösségeket” – magyarázta a biológus. Mint mondta,

a hasonló betelepülések komoly változást eredményezhetnek egy idő után, hiszen az egyes fajoknak megvan a maguk szerepe, étrendje, szúnyogokat és más rovarokat esznek, stb. És ha ők kiesnek a sorból, az beindíthat egy egész láncreakciót.

A spanyol csiga nyálkája megnehezíti a termények értékesítését

A Sapientia kertészmérnöki szakán oktató Balog Adalbertet arról kérdeztük, miként lehet védekezni a kártevők ellen, és mit kell tudni róluk. Elmondta, a Kárpát-medencében valamivel több mint 30 csupaszcsiga-fajt tartanak számon, ezek között 3-4 a mezőgazdasági területek kártevője, és 1-2 faj tekinthető inváziós fajnak. „Romániában háztáji kertekben és mezőgazdasági területeken is megjelent az inváziós csigafaj, amely szinte minden növényt képes elfogyasztani.

A spanyol csupasz csiga – tudományos nevén Arion vulgaris – agresszív kártevő, a fiatal példányoknak nagyobb a színváltozata, a nyálkája narancssárga vagy halvány, színtelen.

Galéria

Balog Adalbert, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara kertészmérnöki szakának oktatója, a növényorvos mesterszak vezetője

Fotó: Sapientia egyetem

Ez a nyálka, valamint a károsodott növények a csiga jelenlétének fő jelei a kertben, veteményben. Tényleges jelenléte különösen eső után vagy magas páratartalmú időszakokban, például reggel és este figyelhető meg” – mondta az egyetemi oktató. A spanyol csupasz csiga májustól egészen a fagyok beálltáig pusztít, a rendszeresen öntözött területeket kifejezetten kedveli. Balog Adalbert azt is elmondta, hogy a csiga főbb tápnövényei közé sorolhatók a zöldségfélék és a bogyós gyümölcsűek, mint például a málna, de szereti a repcét vagy más szántóföldi növényeket, adott esetben „kannibalizmusra” is hajlamos, más csigákat is elfogyaszt.

„A kertbe, ültetvénybe kerülve ez a csiga megnehezíti a betakarítás értékesítését – az általa hagyott nyálka és széklet nyomaitól ugyanis nem tudnak eltekinteni a gyümölcs- és zöldségvásárlók.

Ebben a periódusban azért kaptak nagy figyelmet a spanyol csigák, mert most vannak jelen a kifejlett ivarérett egyedei, melyek a nyár folyamán szaporodnak – akár 400 tojást is raknak a talajba, majd késő ősszel elpusztulnak” – mondta a szakember. Kifejtette, a fiatal példányok ugyanabban az évben kikelnek, és egész télen rejtettebb védett helyeken kitartanak, kora tavasszal az első kárt is ők okozhatják, de a maximális táplálkozás és mobilitás a nyár folyamán megy végbe.

Nem mindenhol hatékony a sörcsapda

A kártevők ellen bevetendő népi módszerekről rengeteget lehet hallani-olvasni, ilyen például a kiszórt só, kiszórt hamu, kávézacc, stb. Ha az emberek az internetről tájékozódnak, rengeteg mindennel szeme találhatják magukat – de persze ez nem jelenti azt, hogy valóban eligazító, szakszerű tanácsokat kapnak a világhálót böngészve. Balog Adalberttől azt is megkérdeztük, kertészmérnökként mi a meglátása a népi, egyszerűnek tűnő módszerekről.

Idézet
A védekezés tekintetében egyértelműen különbséget kell tenni a között, hogy egy kiskertről, nagyobb házi kertről, vagy szántóföldi kultúráról beszélünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott kert, terület mennyire áll kapcsolatban a környező területekkel.

Hogyan kell ezt érteni? Ha például a házam melletti kis területen látom a fajt, a ház mondjuk betonkerítéssel jól körül van határolva, vagy el van szigetelve, ott hatékony lehet a sörcsapda” – mondta az egyetemi oktató.

Galéria

Jelenleg talán az indiai futókacsa a leghatékonyabb ellensége a termést tönkretevő spanyol csupasz csigáknak

Fotó: Indiai futókacsa/Facebook

Azt is megosztotta, miként kell elkészíteni: egy nagyobb műanyag poharat leásunk a talajba úgy, hogy annak a felső szegélye egy vonalban legyen a talajszinttel, és sört öntünk bele. Az illata oda fogja vonzani a csigát, azok belemásznak, elpusztulnak. „Ha viszont ez a terület más kertekkel van szomszédságban, oda fogja vonzani a többi egyedet is, amit talán nem akarunk. Sokan használnak meztelen csigák ellen valamilyen vegyi anyagot, a legelterjedtebbek a só, mészpor, gipsz, hamu, szódabikarbóna, az ecet és az ammónium-nitrát voltak.

Idézet
Ezekkel az a baj, hogy az ott előforduló és nem káros csigafajok ellen is hatnak, amiket viszont nem akarunk elpusztítani” – mondta Balog Adalbert.

Új környezetkímélő eljárás: fonalféreg-készítmény a kártevők ellen

Balog Adalbert arra is kitért, hogy ha a probléma olyan háztáji kertekben jelenik meg, ahol állatokat tartanak, baromfit, nem kellene gondot okozzon, hogy az illető beszerezzen 4-5 indiai futókacsát. Ezek a szárnyasok a kertbe engedve hatékonyan összeszedik a csigákat: ahol ezt a módszert alkalmazták, ott jelentősen csökkent a kár.

Galéria

A kertbe, ültetvénybe kerülve ez a csiga megnehezíti a betakarítás értékesítését – az általa hagyott nyálka és széklet nyomaitól ugyanis nem tudnak eltekinteni a gyümölcs- és zöldségvásárlók

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Más a helyzet, ha nagyobb területeken ipari mértékű termelés mellett kell védekezni. Ebben az esetben is kínálkozhat megoldás, meztelencsiga-fajok elleni fonálféreg–készítménynek vannak kereskedelmi forgalomban.

Idézet
A készítmény III. forgalmi kategóriájú, tehát szabadon hozzáférhető, bár eléggé új, ezért elképzelhető, hogy a hazai kereskedésekben még nem sokan ismerik, de Steinernema feltidae fonálféreg készítményként kell keresni” – magyarázta a kertészmérnök.

Hozzátette, ez a szer integrált termelésben is alkalmazható szabadföldi és hajtatott paradicsom, paprika, dísznövények és fűszernövények esetében, szántóföldi kultúrákban a meztelencsiga-fajok ellen jól alkalmazható. A készítményt évente a termesztés során 1-3 alkalommal juttathatjuk ki, megfelelő kijuttatása a talajba öntözés, talajra permetezés, 30 millió egyed/100 m² (300 ezer egyed/m²) dózisban. A kezelés legalább 6 héten keresztül jelent majd megfelelő védelmet. „Mivel egy fonálféreg-fajt alkalmazunk ebben az esetben a védekezésben, teljesen környezetkímélő biológiai eljárásról beszélünk, és hatékony” – mutatott rá Balog Adalbert. Felvetettük:

manapság rengeteg szó esik arról, hogy az egészség megőrzése érdekében jó lenne kerülni a növények, termények vegyszerezését, hogy az emberi szervezetbe ne kerüljenek be ily módon méreganyagok.

Galéria

A spanyol csupasz csiga májustól egészen a fagyok beálltáig pusztít, a rendszeresen öntözött területeket kifejezetten kedveli

Fotó: Balogh Levente

Az átlagembernek az juthat eszébe, hogy ha a csigákat – és más kártevőket is – kénytelen kiirtani az ember, akkor ez annak a lehetőségét is magában hordozhatja, hogy az illető vegyszerek nélkül lehetetlen már termelni.

„A fenti példa is mutatja, hogy számos környezetkímélő eljárás lehetséges, nem kell feltétlenül csak szintetikus vegyi anyagokban gondolkodni, még akkor sem, ha a védekezést nagy területen kell megoldani” – mondta Balog Adalbert.

korábban írtuk

Gyakrabban támadnak a kórokozók és kártevők, szakértelem híján nem hatékony a növényvédelem
Gyakrabban támadnak a kórokozók és kártevők, szakértelem híján nem hatékony a növényvédelem

A globális felmelegedés következtében, illetve a külföldről behurcolt növényi betegségek és kártevők miatt újabb kihívások elé néz a romániai mezőgazdaság, elsősorban a kisgazdaságok növénytermesztése. Az egyre szerteágazóbb növényvédőszer-felhasználáshoz azonban hiányzik a megfelelő szaktudás. Orb&

korábban írtuk

Drasztikusan csökken a fecskeállomány, egyszerű és nagyszerű megoldások a kártevőirtó madarak védelmére
Drasztikusan csökken a fecskeállomány, egyszerű és nagyszerű megoldások a kártevőirtó madarak védelmére

Nélkülözhetetlen szerepe van a lakosságnak a városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében – állítja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely szerint a klímaváltozás miatt megjelenő új kártevők elleni védekezésben kiemelkedő szerepük van a fecskéknek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok
2024. május 07., kedd

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv

Nóvumnak számító kutatási eredményeket ismertetett keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján a Bálványos Intézet, hiszen eddig nem vizsgálták kampányidőszakban a részvételi hajlandóságot és a politikai preferenciákat az erdélyi magyarok körében.

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv
2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett
2024. május 07., kedd

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett

Sárga szintű viharriasztást adott ki keddre huszonnégy megyére és Bukarestre az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett
2024. május 07., kedd

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon

Tizenhat ázsiai vendégmunkást toloncoltak ki a román idegenrendészeti szervek az ország területéről, miután megpróbáltak illegálisan Magyarországra jutni – közölte kedden a bukaresti belügyminisztérium.

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon
2024. május 07., kedd

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek

Közel húsz éve foglalkozik ízkészítéssel Czupor Nárcisz Ildikó, aki az édesanyjától átvett vállalkozást fiával közösen működteti, torockószentgyörgyi üzemükben pedig a hagyományokat az új, cukor- és tartósítószermentes igényekkel ötvözik.

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek
2024. május 07., kedd

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban

Jelentős felújítást követően hivatalosan is átadta marosvásárhelyi Plaza M bevásárlóközpontját az Indotek Group ingatlanbefektető vállalat. A 16 millió euróból korszerűsített üzletközpont új márkákkal és megújult közösségi térrel várja a látogatókat.

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban
2024. május 07., kedd

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont

Az eredetileg bejelentett időponthoz képest kissé megkésve, de hétfő este végre meghirdette a jegyértékesítést a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről induló járataira a Fly Lili légitársaság.

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik