A túlzott sófogyasztás is veszélyesebb a Covid-vakcina mellékhatásainál

Rostás Szabolcs 2023. január 21., 15:26

Nem tekinthető sem számottevőnek, sem aggasztónak a koronavírus elleni vakcinák beadása nyomán Romániában jelentett mellékhatások száma és aránya a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint. Az egészségügyi szakpolitikus és a tisztifőorvos kérdésünkre leszögezte: miközben a védőoltások elenyésző arányban okoznak komplikációt, a Covid-19 miatt jelentősen megszaporodtak a súlyos szív- és érrendszeri szövődmények. Egybehangzó véleményük szerint nem kell tartaniuk a beoltottaknak esetleges hosszú távú mellékhatásoktól, egészségkárosodástól.

A túlzott sófogyasztás is veszélyesebb a Covid-vakcina mellékhatásainál
galéria
Romániában 17 millió dózis felhasználásával eddig több mint 8,1 millió személyt oltottak be koronavírus ellen Fotó: Beliczay László

Újfent a koronavírus-járvány idején tapasztalt összeesküvés-elméletektől és riogatástól hangos a bukaresti média, amely ezúttal a védőoltások beadása nyomán észlelt mellékhatások kapcsán kongatja a vészharangot. Hírtelevíziók újságírói, véleményformálók éjt nappallá téve bizonygatják, hogy a Romániában is alkalmazott vakcinák tömegesen eredményeztek súlyos mellékhatást, és gyakorlatilag megannyi rosszullétet, infarktust, trombózist az oltásokkal hoznak összefüggésbe.

Az egyik hírtévé műsorvezetője odáig ment, hogy rendszeresen közli: nagyon bánja, hogy beoltatta magát koronavírus ellen, annak viszont kifejezetten örül, hogy a gyermekeit nem.

Így ne kommunikálj egy jelentést

Tény, hogy az összeesküvés-elméletek gyártása számára sok esetben a bukaresti hatóságok megkésett, vagy sok esetben téves kommunikációja is munícióval szolgál. Nemrég például úgy került napvilágra a koronavírus elleni oltási kampányt másfél évig koordináló országos bizottságnak (CNCAV) a védőoltások mellékhatásait ismertető jelentése, hogy azt nem a még tavaly nyáron megszűnt, Valeriu Gheorghiță katonaorvos vezette testület tette közzé, hanem Bogdan Oprea, az egészségügyi minisztérium egykori szóvivője.

Ráadásul a Bukaresti Egyetem újságírói szakának oktatója azzal vádolja a CNCAV-ot és annak volt koordinátorát, hogy a 2020. december 27-én indult oltási kampány során megpróbáltak eltussolni a védőoltás okozta mellékhatásokat.

Gheorghiță cáfolta az állításokat, leszögezve, hogy az oltási kampányt koordináló bizottság minden egyes mellékhatást dokumentált – a súlyosabb eseteket orvosok ki is vizsgálták –, közzétett, majd jelentette az Európai Gyógyszerügynökség által létrehozott platformnak.

A jelentés egyik hiányossága amúgy, hogy mindössze 2022 februárjával bezárólag tükrözi az oltással kapcsolatos helyzetképet. Ugyanakkor annak ellenére látták el a diadalittasan hangzó RO Vaccinare – Küldetés teljesítve 2020-2022 címmel a dokumentumot, hogy kiderül: tavaly februárban a romániai lakosság átoltottsága mindössze 41,85 százalékos volt. Persze azóta a kéthetente frissülő hivatalos adatok alapján tudjuk, hogy a 25 hónapja tartó oltási kampány során mintegy 17 millió dózist adtak be az országban a COVID-19 elleni különböző vakcinákból, 8,1 millió személyt teljeskörűen beoltottak, 2,6 millióan a harmadik, több mint 22 ezren pedig a negyedik dózist is megkapták.

Egy év alatt több mint 41 ezer mellékhatást jelentettek a beoltottak, az azóta eltelt időszakről nincs adat Fotó: CNCAV

A 160 oldalas jelentés értelmében az oltási kampány kezdetétől 2021 végéig 19 716 esetben jegyeztek mellékhatást a koronavírus-vakcina beadása nyomán – hogy aztán egy átfogóbb táblázatból kiderüljön, miszerint a mellékhatások száma a jelzett időszakban tulajdonképpen 41 486. Az eltérést azzal magyarázzák, hogy egy beoltott személy több jellegű mellékhatást is produkálhatott. A többség általános jellegű volt: hidegrázás, láz, bőrpír. Súlyosabb mellékhatások között szerepel 15 kardiovaszkuláris jellegű (10 szívizomgyulladás, 4 szívburokgyulladás, egy szívizom- és szívburokgyulladás), 18 hematológiai rendellenesség (pl. trombózis), 20 idegrendszert érintő rendellenesség (pl. arcbénulás, szenzoros neuropátia), az immunrendszert érintő rendellenességek: 424 allergiás reakció, 12 anafilaxiás sokk. A jelentés szerint szívizomgyulladás 4 esetben a 15 és 19 év közötti korosztályban, 2 esetben a 20-24 éves korosztályban, egy-egy esetben a 30-34, 35-39, 40-49 és 50-54 éves korosztályban lépett fel. Elhalálozással nem hozták összefüggésbe a Covid-vakcinát.

A mellékhatások többsége láz, gyulladás

Tehát a Romániában beadott védőoltások 0,24 százaléka esetében észleltek mellékhatást, vagy legalábbis ilyen arányban jelentettek kellemetlen utóhatást az oltottak. Sok-e vagy kevés ez a szám? Dr. Vass Levente, a bukaresti egészségügyi minisztérium államtitkára és dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője egyaránt felhívta a figyelmet: nemzetközi és romániai viszonylatban is csak abban az esetben engedélyeznek egy gyógyszert, oltást, ha a jótékony hatások közepette elenyésző arányban jelentkeznek az esetleges mellékhatások.

A védőoltások nyomán jelentkező komplikációk többsége lokális jellegű probléma, a szervezet enyhe reakciója (kis láz, gyulladás a helyszínen), amely úgy tud antitesteket termelni, ha reagál, immunválaszt ad.

„Ezek a kis megbetegedések, enyhe hőemelkedések jelentik a komplikációk túlnyomó többségét. Romániában ugyanolyan arányban jelentkeztek komplikációk, mint azokban a nyugat-európai országokban, ahol 80-90 százalékos átoltottságot produkáltak. A maradandó nyomokat hagyó, egészségkárosodást okozó komplikációk száma, aránya elhanyagolható. Persze ha egyénenként vizsgáljuk azokat az eseteket, amikor valaki súlyosan megbetegedett az oltásnak tulajdoníthatóan, az sajnálatos, de statisztikailag nem ugrik ki az átlagból” – nyilatkozta lapunknak Vass Levente.

Vakcinatípusok korcsoportokra gyakorolt mellékhatása. Az AstraZeneca például a fiatalokat „rázta meg” Fotó: CNCAV

Az RMDSZ-es államtitkár fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy miközben Románia lakosságának mintegy 50 százaléka oltás révén szerzett immunitást a koronavírus ellen, a lakosság másik fele pedig megfertőződés útján (számuk 3,3 millióra rúg) vagy passzív immunitást szerzett, a Covid-19-cel összefüggésbe hozható halálesetek 80-90 százaléka azok közül került ki, akik nem oltatták be magukat. Szerinte az oltatlanok, a szkeptikusok azzal „fizették meg” egyenként a járványhullámnak, a SarsCov2-fertőzésnek az árát, hogy nem oltakoztak, ezzel egy időben az oltottak közösségként, egymással szolidarizálva bevállalták az esetleges komplikációkat.

„Ma már nem érdemes boncolgatni, kinek volt visszamenőleg igaza. Viszont a szakvélemények és az innovációs egészségügyi fejlesztések szerint a hírvivő RNS (messenger RNS vagy mRNS)-alapú oltóanyag nyújt megoldási lehetőséget számos onkológiai megbetegedésre a következő években. Egészségügyi minisztériumi illetékesként, szakpolitikusként egyértelműen azt tudom mondani: érdemes felvenni az oltást az influenza és a SarsCov2 fertőzések különböző mutánsai ellen egyaránt, mert a statisztikák azt mutatják, hogy reálisan véd az elhalálozástól, a súlyos megbetegedéstől” – jelentette ki a marosvásárhelyi urológus főorvos.

Feladvány aktuáriusoknak: hány életet mentett meg a vakcina?

Hargita megyében százezer dózist adtak be a koronavírus elleni oltóanyagból, és ezek után 40, enyhe kategóriába sorolt mellékhatást jelentettek, többnyire izomfájdalmat, bőrpírt; sem halálos, sem súlyos mellékhatást nem észleltek a megyében. Tar Gyöngyi tisztifőorvos úgy véli, az embereket az oltástól elriasztani kívánó mendemondák többnyire az interneten keringtek, a statisztikai adatok azonban nem igazolták ezeket az állításokat, félelmeket. Amikor a belgyógyász főorvos nemrég megkapta a koronavírus omikron variánsa elleni, negyedik vakcinát, 37,1 fokos láza volt, ami reggelre teljesen eltűnt, személyes következtetése szerint mindenképp megért ennyi „macerát” az, hogy megerősítse a védettségét.

Elmondta, ha szakmailag bármilyen kételye lett volna a vakcina kapcsán, nem oltatta volna be magát és családját, négy gyermekével együtt, az esetleges kockázatokat is mérlegelve, egyértelműen a vakcina jótékony hatása mellett döntve.

„Szembetűnő a beadott dózisok és a mellékhatások száma közötti különbség. No de hány életet mentett meg eközben az a sok beadott vakcina? Bár léteznek járványstatisztikákra, előző hullámok megfigyeléseire épülő matematikai megközelítési eljárások, amelyek megbecsülik, ami nem történt meg, a biztosítási ágazatban tevékenykedő aktuáriusokhoz hasonlóan kiszámolják, mekkora a meg nem történt eseményből adódó nyereség, a megelőzésnek éppen ez a dillemája. Közvetlen módszerrel ugyanis sohasem tudjuk bebizonyítani a megelőzés tényleges hatékonyságát, felmutatva például egy embert, hogy őt megmentette a vakcina, hiszen nem tudjuk bizonyítani, mi történt volna, ha nincs beoltva. Sokak számára nehéz bizonyítani a prevenciós módszerek hatékonyságát, de az embereket mégis csak a szakemberek hitelessége kell megyőzze, és persze az, hogy leállt a járvány. Persze valamikor úgy is leállt volna, de sokkal kevesebb áldozat van így, mintha még bekövetkezik néhány tomboló hullám” – állapította meg Tar Gyöngyi.

Tar Gyöngyi tisztifőorvos: statisztikai adatok nem támasztják alá az oltástól elriasztani kívánó mendemondákat Fotó: Székelyhon Tv

Vass Levente a mellékhatások adataival kapcsolatos viták ügyében fontosnak tartja, hogy az egészségügyi minisztérium, a statisztikai hivatal és a CNCAV statisztikái egybecsengenek, a lakosság részéről érkező panaszokat följegyezték, ezek pedig hasonlóak a világ minden táján észlelt mellékhatásokhoz. Szerinte sok esetben rendszerszintű problémákat képes okozni, hogy az elmúlt években az egészségügyi tárca irányításában egyformán szerepet vállaló három nagy román párt – a PSD, a PNL és az USR – előszeretettel keresi a bűnbakot visszamenőleg az ágazat különböző rendellenességeiért.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, milyen hosszú lefolyású járványt eredményezett Kínában az RNS-alapú oltóanyag hiánya.

„Ez is azt bizonyítja, hogy Románia helyesen járt el az Európában alkalmazott oltóanyagok használatával, vagy amikor korlátozó intézkedéseket foganatosított, amikor szükség volt rá. Emlékezzünk vissza: a svéd egészségügyi szakpolitika kezdetben azt mondta, nem kellenek a korlátozások, átsöpör a járvány az embereken, és megszerzik az immunitást. Viszont amikor felütötte a fejét a vírus az öregotthonokban, és nem ismerték a betegség kezelésének a módját, rájöttek, hogy ezt nem folytathatják tovább, és muszáj volt alávetni magukat az európai járványkezelési rendszernek” – mutatott rá az RMDSZ-es szakpolitikus.

A rákkezelés terén is áttörést hozhat a géntechnológia

Megkérdeztük a szakértőket, kell-e tartaniuk a beoltottaknak hosszú távú mellékhatásoktól, illetve összefüggésbe hozható-e egy később bekövetkező esetleges egészségkárosodás, infarktus a vakcinával. Tar Gyöngyi elmondta, az egyidejűség sohasem használható fel bizonyítékként, mert egyidejűség létezhet egymástól teljesen független események között is, de nem bizonyítanak ok okozati összefüggést. Hozzátette, a statisztika szabályaival levezethetők teljesen abszurd, mindenki számára egyértelműen hamis következtetések. Az Egyesült Államok egyik kórházában például megvizsgálták, hogy bizonyos időszakban a lábtörést szenvedett páciensek körében sokkal több volt az augusztusban született, ebből pedig „tudományosan” levezették, hogy az év nyolcadik hónapjában születettek nagyobb eséllyel eltörik a lábukat – ami nyilvánvalóan egész más tényezőkön múlik.

A Hargita megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője rámutatott: miközben a statisztikák nem mutatnak kiugró rendellenességeket a védőoltások tekintetében, a koronavírus-fertőzés miatt megszaporodtak a súlyos szív- és érrendszeri szövődmények.

„A túlzott sófogyasztás, az egészségtelen, mozgásszegény életmód árt az emberiség bizonyos kategóriáinak, míg a védőoltás kifejezetten segít. A kutatók által a Covid-pandémia alatt erőltetett menetben elért eredmények hasznosításával, a géntechnológiás módszernek köszönhetően óriási lépéssel haladunk a rákmegelőzés és -kutatás terén. Egy daganatos beteg vajon elutasítana egy kezelést, gyógyszert csak azért, mert a koronavírus elleni oltás alapjául szolgáló géntechnológiával fejlesztették ki?” – tette fel a kérdést a székelyföldi tisztifőorvos. Tar Gyöngyi szerint számottevő véleménykülönbségeket nem lehet drasztikusan megváltoztatni, de a cél az, hogy a felnövő generációk kevésbé legyenek kitéve sarlatánok hatásának, minél önállóbban, felelősségteljesebben tudjanak döntést hozni a saját egészségükről.

Vass Levente államtitkár: elhanyagolható a maradandó nyomokat hagyó, egészségkárosodást okozó komplikációk aránya Fotó: Székelyhon Tv

Nem kell tartaniuk a beoltottaknak a hosszú távú mellékhatásoktól” – szögezte le kérdésünkre Vass Levente.

Az államtitkár közölte, komplikáció, súlyos megbetegedés esetében rehabilitációs kezelést biztosít a romániai egészségügyi rendszer. „Ma nem látunk olyan problémát a koronavírus elleni vakcina kapcsán, amitől hosszú távon tartani kellene. Nálunk az egész család beoltatta magát, a gyerekeink is megkapták a védőoltást, gyógyszerész feleségemmel ezt tartjuk a helyes útnak, ezen mennék végig még egyszer” – fejtette ki szakmai alapállásán túlmenően a személyes véleményét is a marosvásárhelyi orvos-politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy egy majdani megbetegedés miatt lehet-e gyanakodni a vakcinára, az államtitkár kifejtette: életünk folyamán bármilyen történés, ami környezeti hatásként befolyásolja a szervezetünket – beleértve az időjárást –, összefüggésbe hozható az egészségünkkel. Ennek ellenére például nem tapasztalni a miokardiális infarktusos esetek számának növekedését az oltottak esetében. „Ellenben középkorú férfiak esetében például nagyobb annak a kockázata, hogy az ülő életmód, a kevés mozgás, a helytelen étkezési szokás miatt esetleg megjelenjenek kardiovaszkuláris megbetegedések, mint a koronavírus elleni oltás hatása következtében” – húzta alá az egészségügyi minisztérium államtitkára.

4 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport