Robbantástól az automata sókombájnig: halad a korral a parajdi sóbányászat – RIPORT

Makkay József 2023. január 28., 16:33 utolsó módosítás: 2023. január 30., 10:13

A Parajdon 1762-ben elkezdődött föld alatti sókitermelés bő két és fél évszázad alatt hatalmas utat tett meg nem csak a föld gyomrában, hanem a műszaki megoldások terén is. A száz évvel ezelőtt bevezetett robbantásos bányászatot napjainkban az új generációs távvezérlésű sókombájn váltja, amelyet a Sóvidék központjában honosítottak meg először Románia hét működő sóbányája közül. Újságíróként nemrég „belekóstolhattunk” a sókitermelés parajdi műhelytitkaiba, a tárnákban tett látogatásunk meggyőzött arról, hogy valamennyi fejtés közül a sóbánya a legbiztonságosabb. Parajdon ráadásul az idegenforgalomban rejlő lehetőségeket is maximálisan kiaknázzák.

Robbantástól az automata sókombájnig: halad a korral a parajdi sóbányászat – RIPORT
galéria
Barabás Szabolcs bányamérnök: a robbantásos sókitermelés végét jelenti az új sókombájn üzembe helyezése Fotó: Kiss Gábor

Igazi labirintus a parajdi sóbánya. A turisták, akiket az 1,2 kilométeres belső bányaúton a 120 méter mélyen fekvő látogatói tárnába szállít az autóbusz, a falakon elhelyezett lámpák fényénél keveset érzékelnek a föld gyomrában szerteágazó úthálózatról. A kitermelés ugyanis mélyebb szinteken történik, és olyan tárna is akad, ahova járművel nem, csak felvonóval lehet eljutni.

Úgy vágunk neki egy Dacia terepjárón a kitermelési zónának, mint a bányászok: sisakkal és bányászlámpával.

Kísérőnk, Barabás Szabolcs fiatal bányamérnök megnyugtat, hogy a világ valamennyi bányája közül a sókitermelés a legbiztonságosabb. A magas és széles vájatok falai és mennyezete betonszilárdságú sótömbökből áll, ahol nincs omlászveszély. Az összes romániai sóbányában az elmúlt száz esztendőben a robbantásos sókitermelés honosodott meg, aminek a szakember szerint elég sok hátránya van, elsősorban a falakban keletkező hajszálrepedések miatt. A gondos előkészítés után kirobbantott sótömbök körüli falakról és menyezetről emelőkön dolgozó bányászok takarítják le a leváló részeket, hogy ne okozzanak balesetet.

Az automata berendezéssel termelik ki az új vájatokat Fotó: Kiss Gábor

Az elmúlt ötven esztendőben egyetlen alkalommal történt halálos baleset a parajdi sóbányában, amikor a beszivárgó gázok nyomására sár- és vízlavina mosott el három bányászt. Nem véletlen, hogy a vízszivárgás a sóbánya legnagyobb ellensége. Tavaly nyáron másfél hónapra kellett lezárni a turisták elől a bányát. Barabás Szabolcs megmutatja a fővájat fölött megépített betonpajzsot: a bányában dolgozó valamennyi alkalamazottat erre a munkára fogták, hogy minél hamarabb el lehessen hárítani a veszélyt. A sótömbökben eret találó patak útját elvágták, az elvezetett vizet pedig szivattyúk nyomják fel a felszínre.

A sókombájntól a sómalomig

Ottjárttunkor a déli váltás jött dolgozni hatórás műszakba. A sókitermelés új automata berendezését, a romániai sóbányákban először bevezett sókombájnt is elindítják. A parajdi sóbánya zömében útszóró sót állít elő, de mivel az idei télen alig volt havazás, a leszerződött sómennyiség érintetlenül áll a romániai és magyarországi útügyi vállalatok lerakataiban. Akárcsak tavasztól őszig, ilyenkor is raktárkészletre termelnek, de azt is visszafogottan, mert a belső tárnák tároló kapacitása véges.

Megtekintjük az új elektromos kombájnt, amely automatizált rendszerben működik, és futószalagon pakolja fel a kitermelt nyersanyagot a mögötte várakozó teherautóra.

A bánya igazgatója, Seprődi Zoltán – aki egy személyben a romániai sóbányákat felügyelő Országos Sótársaság műszaki igazgatója is – elpanaszolja, kereken tíz évébe került, amíg a bukaresti székhelyű állami vállalatban elérte, hogy Romániában is honosítsák meg a műszaki újítást. ,,Mi vagyunk a kísérleti nyulak. Ha működik a dolog és eredményesen tudjuk használni, akkor ez a robbantásos sókitermelés végét jelentheti a romániai sóbányákban” – érvel az igazgató.

Nagyméretű erőgépekkel mozgatják a tárnában a nyersanyagot Fotó: Kiss Gábor

Kísérőnk szerint a kombájnnal tökéletes munka végezhető: megfelelő sebességgel halad és olyan méretű tárnát alakít ki, amilyent üzemeltetői akarnak. Az új technológiával a sókitermelés költsége jelentősen csökken. A cél az, hogy a felvonóval megközelíthető tárna felé vájjon utat a kombájn, így teherautóval lehessen a malomba szállítani a bánya legjobb minőségű sóját.

Egy másik úton a sómalomba hajtunk. A teherautók a malom környéki tárnákba ürítik le a kitermelt sótömböket. Innen nagy kupájú markológép szállítja a nyersanyagot a malom fémrácsára. A sótömböket géppel törik darabokra, hogy átjussanak a rácson, ahonnan futószalag szállítja a zúzdába.

A futószalagok végén mozgó szitákból többféle szemcsenagyságú só hull nagy halmokba, mint betonkeverő állomásokon a homok és az apró kavics. Van, amit zsákolnak, a többi ömlesztve kerül újra teherautókra.

A bánya felszíni lerakatában pakolják fel a sót kamionokra. De készül itt haszonállatoknak szánt nyalósó is. A parajdi sót nem forgalmazzák étkezési célokra. Erdélyben a désaknai sóbánya termel étkezési sót, de az áru többsége onnan is magyarországi vegyipari kombinátokban kerül feldolgozásra.

A parajdi sót hivatalosan nem lehet étkezési sóként használni, de a bányászok nem az üzletből vásárolják a konyhasót Fotó: Kiss Gábor

Nézegetem a teljesen gépesített munkafolyamatokat, ami ma már köszönő viszonyban sincs a régi bányák világával. A fiatal szakember megjegyzi, bizony itt sem volt mindig így. Mivel felmenői emberemlékezet óta parajdi bányászok, a családban fennmaradt a régi, kézi erővel történő sókitermelés emlékezete. Amit a kommunista időszak gépesítése alakított át, de Barabás Szabolcs szerint a nyolcvanas években akkora ,,köd” volt a dízelmotorok szennyezése miatt a föld alatt, hogy a füstöt vágni lehetett. A modern gépek már nem emlékeztetnek a 30-40 évvel ezelőtti bányák világára.

Külön tárna készül a gyógykezelésre érkezők számára

Benézünk a ,,turistarészlegre” is, ahol a nyári tumultusok emléke után nyugis világ fogad. Iskolai időszak lévén, a játszó- és pihenőtérrel kialakított hatalmas tárnában kevés ember lézeng. Egy átlagos januári napon kb. ezren fordulnak meg, de nyári csúcsidényben akár 7-8 ezer turistát is lehoznak az egymás után forduló csuklós buszok. Románia leglátogatottabb sóbányájában járunk.

A turisták vendéglátásával foglalkozó Szabadi Tibor szerint

legalább háromszor annyi látogatójuk van, mint a tordai sóbányának. Kelet-Európában csak a lengyelországi wieliczkai sóbánya híresebb.

A 2019-es látogatói rekord 670 ezer fő volt – ami a koronavírus-járvány miatt később visszaesett –, de ha nincs a tavalyi kényszerű bezárás, a 2022-es esztendő is megközelítette volna a korábbi rekordot. A látogatók mintegy fele gyógyászati célból jön, a többiek szórakozni vágyó turisták. Ez a két tábor egyre nehezebben illik össze, mert a csendet kereső betegek nehezen viselik el több ezer ember hangoskodását. A bánya igazgatósága egy felettünk álló tárna közművesítésén dolgozik, hogy a következő években a kezelésre érkezőket csendes, nyugodt környezet fogadja, a jelenlegi tárna pedig vidámparkként üzemel tovább gyerekek és felnőttek számára.

A malom rácsa. Itt kezdődik el a sótömbök végleges útja Fotó: Kiss Gábor

Étterem mellett ökumenikus kápolna is működik itt, főleg román ortodox miséket tartanak – a vendégek többsége román anyanyelvű –, de időnként római katolikus és református egyházi szolgálatra is sor kerül.

Vegyipari alapanyag helyett útszóró só

Nagy Imre bányamérnökkel, termelési igazgatóval már fenn az irodákban, egy kávé mellett járjuk körül a parajdi sókitermelés hátterét. Bemelegítőként elmondom tapasztalatiamat, hogy útközben magyar rendszámú kamionokkal találkoztunk. Már tavaly eljutott a sajtóba a hír, miszerint a magyarországi útügyi hatóságok innen szerzik be a szükséges sómennnyiséget. Mint kiderül, ez 2015-ig is így volt, de akkor hirtelen váltás történt, mert a magyar cégek számára olcsóbbnak bizonyult az ukrajnai só. Pedig akkoriban még vasúton szállították le a magyarországi megrendeléseket is a Balavásártól Parajdig nyúló szárnyvasúton. Amikor az ipari szállítás megszűnt, a vasút pusztulni kezdett: az állami vasúttársaságnak nem érte meg fenntartani. Egy ideig személyszállító szerelvényeket indítottak Parajdra, de az is megszűnt. Mostanában hiába kilincsel a bányavállalat vezetősége a vasúti szállítás újraindításáért, mert az anyagi gondokkal küszködő vasúti társaság vezetői közül senki nem mozdul a székelyföldi szárnyvasút helyreállításáért.

Nagy Imre szerint ma is van jövője a romániai bányászatnak Fotó: Kiss Gábor

A nagy távolságokat igénylő sószállítás átköltözött a jóval drágább kamionos forgalomra.

A magyarországi sóigény szinte megduplázta a korábbi 85 ezer tonnás évi kitermelést. A Ceaușescu-korszakban átlagban kétszázezer tonnát bányásztak évente, amelynek nagy részét elvitte a vegyipar. A dicsőszentmártoni kombinátnak Parajd volt a fő beszállítója, és a többi négy sóbánya más-más feldolgozó vállalatokat látott el nyersanyaggal.

Nagy Imre széttárja a kezét: nagyot változott a világ, hiszen az egykori vegyipari sóból útszóró só lett, és jó években a bánya teljes bevételének fele ma már az idegenforgalomból származik. A turizmus terén sokat lehetne és kellene fejleszteni, de nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint a tordai sóbánya, amelyik a megyei önkormányzat felügyelete alatt jóval könyebben jut fejlesztési forrásokhoz. Egy állami cégnél ez akkor is nehezen megy, ha a sókitermelés és a vendéglátás komoly profitot termel...

Szabadi Tibor idegenvezető. Évente mintegy félmillió vendéget fogadnak Fotó: Kiss Gábor

Évi háromszáz bányamérnökből tíz maradt

A romániai bányászat tragikus lejtmenetének ecsetelése során Nagy Imre elmeséli, hogy a kilencvenes évek elején a petrozsényi bányaipari egyetemen mintegy háromszáz fiatal mérnök kapott diplomát különböző bányaipari képesítéssel. Amikor a fia nemrég befejezte az egyetemet, kevesebb mint tíz fiatal bányamérnököt bocsátott útjára a petrozsényi felsőoktatási intézet.

A sóbányászaton kívül szinte minden más bányászati ágazatot felszámoltak Romániában, vagy takaréklángon működik. Közben a vájárokra erkölcsileg is rájárt a rúd a bányászjárások miatt. ,,Bányászatra ma is szükség van, az altalajkincseket a felszínre kell hozni. Szerencsére a sóbányászat jövője biztosított, nekünk szükségünk van munkaerőre. És sokan kedvelik is, mert

a napi hatórás munkaidő mellett 45 éves korban lehet nyugdíjba menni. Ez akkor is vonzó, ha a fizetések nem túl nagyok”

– mondja búcsúzólag Nagy Imre bányamérnök.

Szabadidőprogram a bányában. Szétválasztanák a szórakozni vágyókat a kezelésre érkező betegektől Fotó: Kiss Gábor

A Bukarestben székelő Nemzeti Sótársasághoz tartozó parajdi bányában jelenleg 140 alkalmazott dolgozik, zömében helyi székely férfiak, akiknek felmenői bányászok voltak. Napjainkra Parajd maradt az utolsó működő bánya a Székelyföldön.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport