A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vendége volt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke

MTI 2018. augusztus 23., 20:51

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott egy csütörtöki kolozsvári pódiumbeszélgetésen kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az autonómiaprogramok összehangolásának feladata, és úgy érzi: sokkal jobban való ez neki, mint a pártpolitikai acsarkodás.

Szili Katalin optimista az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban

A politikussal Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezett beszélgetést a Kolozsvári Magyar Napok keretében a politikai pályaívét tükröző Mindig a haza című tavasszal megjelent könyv kapcsán. Az Országgyűlés egykori elnökével Mile Lajos főkonzul és Galló Béla politológus, a könyv szerzője beszélgetett.

Szili Katalin elmondta, optimistább a kárpát-medencei autonómiatörekvések ügyében, mint sokan mások. Úgy vélte,

a minority safepack európai polgári kezdeményezés és más európai folyamatok is tágítják a kisebbségpolitika kereteit, és ez segíti a kárpát-medencei magyar közösségeket abban, hogy autonóm státust szerezzenek.

Azt is fontosnak nevezte, hogy Magyarországon politikai konszenzus van a nemzeti kérdésekről, amelyből csak egyetlen párt vonja ki magát.

A politikus saját pályájára visszatekintve elmondta: a keresztény-szociális eszmerendszert érezte legközelebb saját gondolataihoz, de ez az ideológia soha nem tudott igazán teret nyerni Magyarországon. Úgy vélte azonban, hogy mára már nem az eszmék határozzák meg a pártok cselekvését.

Az Orbán-kormány sokkal baloldalibb volt, mint bármelyik magát baloldalinak valló párt, amikor a svájci frankban eladósodottak problémáját megoldotta

- jelentette ki.
„Büszkén vállalom ma is, hogy nemzeti ügyekben elkötelezett, keresztény szellemű, szociális elkötelezettségű baloldali ember voltam a politikában” – jelentette ki Szili Katalin. Úgy vélte: a könyv tulajdonképpen az ő életpályáján keresztül mutatja be azt, miért vált mellékszereplővé a baloldal a magyarországi politikában.

Galló Béla, a könyv szerzője úgy vélekedett, hogy Szili Katalin Nagy Imréhez és Pozsgay Imréhez hasonlítható a baloldali politikában. Mindhárman azáltal lógtak ki a sorból, hogy a konkrét magyar valóságból indultak ki, nem pedig az ideológiából. Amint maga Szili Katalin említette meg, az MSZP-n belül szoknyás Pozsgayként is emlegették.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat