A kibertámadások célja a káoszteremtés – Várady Csongor informatikus a hackervilágról

Oláh Eszter 2022. május 02., 20:34 utolsó módosítás: 2022. május 03., 01:59

Kibertámadások sorozata „rázta meg” az elmúlt napokban Romániát. Az internetes kormányzati és pártoldalakat, magáncégek honlapjait ideiglenesen elérhetetlenné tevő akciók kapcsán Várady Csongor nagybányai származású informatikussal, a Hamburgi Műszaki Egyetem Institute for Data Science Foundations intézményének munkatársával beszélgettünk a kiber- és hackervilágról, történetéről, mozgatórugókról, veszélyekről, a hétköznapi embert érintő vonatkozásokról.

A kibertámadások célja a káoszteremtés – Várady Csongor informatikus a hackervilágról
galéria
Fotó: Pixabay

Kormányzati intézmények, pártok és magáncégek honlapjai ellen indított kibertámadások borzolták a kedélyeket az elmúlt napokban Romániában. Az akciók túlnyomó részét az oroszbarát Killnet hackercsoport vállalta magára. Várady Csongor nagybányai származású informatikus, a Hamburgi Műszaki Egyetem Institute for Data Science Foundations intézményének munkatársa a támadásokkal kapcsolatosan megkeresésünkre mindenekelőtt tisztázta, hogy

a manapság negatív kicsengésű hacker kifejezés eredetileg olyan szuperprogramozókat takar, akik jól ismerik az informatika különböző részlegeit és teljesen átlátják az adott rendszer működését.

Már az internet elterjedésével párhuzamosan megjelentek az első, mai értelemben vett hackerek is. Idővel aztán a filmek – többek közt az 1995-ös, ikonikus Hacker – által is kezdett bekerülni a köztudatba a jelenség.

Magát a kibernetika szót egyébként az 1940-es években alkották a görög kübernétész (kormányos) szóból. A kibernetika a szabályozástechnika egy irányzata. A kiber többnyire azt jelenti, hogy valami informatikai eszközökkel, számítógép hálózaton és/vagy interneten keresztül történik.

Mint a Hamburgban, illetve Kolozsváron felváltva élő szakember mondta, a hackelés legtöbb esetben inkább a tehetséges fiatalok versenyszellem által vezérelt szórakozását jelentette, amelynek célja nem feltétlenül a károkozás vagy információszerzés volt. Mára már több tízezres látogatottságú rendezvényeket, versenyeket is szerveznek a magas fokú informatikai tudással rendelkező, tehetséges fiataloknak.

Az intézményes formája azonban – amelyet már a hivatalos szervek is kezdtek komolyan venni – csak később, a 2000-es években terjedt el, amellyel egy időben megjelentek az ún. „fehérgalléros” és „fekete kalapos” hackerek is.

Várady Csongor, a Hamburgi Műszaki Egyetem Institute for Data Science Foundations intézményének munkatársa Fotó: Gina Gorny

A „fehérek” és a „feketék”

Egyik leghíresebb, már-már legendának számító figura az amerikai származású Kevin Mitnick, aki az illegálisan folytatott tevékenységeinek leleplezése és néhány év börtön után, később biztonságtechnikai tanácsadóként kezdett dolgozni – élő példájaként annak, hogyan válhat valaki illegális ügyleteket folyató „fekete kalaposból” az etikus oldalt képviselő „fehérgallérossá”.

Várady Csongor szerint utóbbi azért „tör fel” egy oldalt, hogy a nagyobb biztonság érdekében elmondja a tulajdonosnak, hol találhatóak azok a gyenge pontok, amelyek mentén kárt lehet tenni az adott cégben.

Hozzátette, ez a típusú hackelés már munkahelyként is létezik, illetve kurzusokat is lehet végezni a témában. Ezzel szemben a „fekete kalapos” hackerek az ún. sötét vagy mély interneten (dark és deep web) bonyolítják ügyleteiket, néha közösségeket alkotva. Ezek közé tartozik az Oroszország ellen hirdetett kiberháborút kezdeményező Anonymus csoport is, amely az egyik leghíresebb, hackerekből álló csoportosulás. A szakember elmondta, hogy az alvilági közösségi hálón egymásra találó hackerek leggyakrabban azonban a világ különböző pontjain élnek, és egymás számára is ismeretlenek: ezért olyan nehéz lenyomozni és bizonyítani az általuk végrehajtott támadásokat.

„Ha egy állam meghackel egy másik államot, nem fogja bevallani, és bármelyik csoport magára vállalhatja. Így nagyon nehéz meghatározni az érdekeket, főleg, hogy az egész teljesen névtelenül zajlik. Még ha le is lepleznek egy hasonló akcióban részt vevő hackert, az nem fogja tudni megmondani a többiek nevét, sem azt, hogy hol tartózkodnak” – vázolta a hamburgi egyetem tanársegédje.

A romániai oldalakat ért támadás kapcsán felvázolta, hogy általában nehéz lekövetni, ki pénzeli ezeket az akciókat, a mostanit azonban valószínűleg orosz kezdeményezésre hajtották végre,

hiszen – mint mondta – nehezen elképzelhető, hogy a világ különböző pontjain élő, egymástól teljesen független emberek egy ennyire egyetértő, oroszbarát propagandista álláspontot képviseljenek. Hozzátette, kevésbé valószínű, hogy egy „összeverbuvált” hackercsoport egyszer csak igazságot kezdjen osztani.

Fotó: Pixabay.com

A hackertámadások típusai

A szakember szerint a hackercélpontokat aszerint különböztetjük meg, hogy intézményről vagy magánszemély(ek)ről van szó. Ez utóbbi is eltér abban, hogy egy adott személy kerül-e a támadás célpontjába, vagy többeket érintő feltörés sortüzében áll. Mint mondta, annak a valószínűsége nagyon kevés, hogy egy célzott magánszemélyt érjen kibertámadás: sokkal valószínűbbek azok a támadások, amelyek egy régi, elavult weboldal feltörésén keresztül történnek, megszerezve az adott honlapra regisztrált valamennyi felhasználó adatait.

„A hackertámadás olyan, mintha a hacker benézne egy utcába, és egy kilincsnyomással kipróbál tízezer kilincset, aminek következtében egy másodperc alatt háromszáz ajtó kinyílik – vagy nem lehet tudni pontosan, de nagyon sok.

Ilyen szempontból nem biztonságos ugyanazt a jelszót felhasználni több helyen. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy minden helyen külön jelszót használunk: így ha az egyiket fel is törik, máshová nem tudnak ugyanazzal belépni”

– részletezte az informatikus. Hozzátette, sokszor nem használják fel azonnal a megszerzett információkat, csak később veszik elő, vagy eladják a „dark weben” azoknak, akiknek erre éppen szükségük van.

A kiberszakértő szerint a hétvégi romániai támadásokra jellemző, ún. terheléses (DDoS) módszer lényege, hogy olyan felhasználókkal töltse meg az adott oldalt, amely által a szoftver lefagy és nem tudja végrehajtani a hozzá intézett parancsokat, ezáltal bénítva le az adott weboldalt. Hozzátette, az ilyen típusú támadáshoz még csak nem is kell nagy felszereltség, elég néhány számítógép.

Be kell fektetni a szoftverek fejlesztésébe

A szakember arra is kitért, hogy a kevésbé okos, irodai eszközök – mint például a nyomtatók vagy a fénymásológépek – fokozottan ki vannak téve a kibertámadásoknak, hiszen általában nincsenek ellátva komoly biztonsági rendszerekkel. A hackerek legtöbbször ezeken keresztül kerülnek be egy adott cég belső hálózatába. Hozzátette, ha mondjuk egy miniszter belső hálózatába férkőznek be, az a DDoS típusú feltöréseknél kevésbé látványosan, rendszerint a háttérben zajlik.

A DDoS-támadások – amilyen a román kormányzati weboldalakat is érte – általában csak pár napig tartanak, és a megfelelő szerverekkel gyorsan le is lehet őket tiltani

– tette hozzá. Várady Csongor a román weboldalakat ért támadást egyfajta figyelmeztető üzenetként értelmezi. „A mostani akciót Oroszország úgy küldi, hogy ne lehessen egyértelműen ráfogni, ezért tette egy független csoport mögé bújva a gesztust. Azáltal, hogy még a kiberbiztonsági igazgatóságot is megtámadták, egyben azt is üzenték, hogy a két ország közel sem ugyanazon a pályán helyezkedik el kiberbiztonsági szempontból” – vélekedett az erdélyi szakember.

Tapasztalata szerint a romániai államigazgatáshoz tartozó weboldalak nagyon gyengék, ami az ilyen jellegű támadások kivédését illeti.

Szakértői szemmel rögtön látszik, hogy az ország keveset fektet a biztonsági rendszerek fejlesztésébe.

Mint mondta, az internetnek több szintje van, ezek folyamatos frissítést igényelnek: ha ez nem történik meg, bárki, aki egy kicsit is ért a számítógépes rendszerekhez, látni fogja a weboldal elavultságát, amely rögtön szabad prédává válik. Kiemelte, minden hivatalnak szüksége lenne hivatásos szakemberekre, akik figyelik a komprommitált szoftvereket és elvégzik a szükséges újítást, karbantartást.

Fotó: Pixabay.com

Háború és nagyhatalmi kiberjátszmák

Az orosz–ukrán háború kitörése óta megsokszorozódott kibertámadások kapcsán a szakember elmondta, hogy Oroszország célpontjává egyértelműen Ukrajna vált, bizonyítják ezt a február óta egymás után érkező kiberbombázások is. Oroszország azonban köztudottan szívesen alkalmazza a nehezen lekövethető támadások ezen formáját, az elmúlt évek során ugyanis több akció is köthető hozzá, a Wikipédián pedig külön oldal olvasható az orosz hackertámadásokról.

„Az ukrajnai háború kezdete óta egyértelműen látszik, hogy sokkal célzottabban történik Ukrajna irányába: az első héten bankokat, közhivatalokat támadtak meg, aminek a célja a káoszteremtés. Az oroszok leginkább ezzel a céllal használják.

Nagyon nehéz valóságos anyagi kárt okozni a kibertámadásokkal, sokkal egyszerűbb káoszt teremteni, fejetlenséget és időt nyerni, a másik félnek pedig időveszteséget okozni”

– tette hozzá. Kitért ugyanakkor a többi nagyhatalom által alkalmazott hackertámadási stratégiákra is. Oroszország mellett Kína főként kémkedéssel egybekötve használja célzott eszközként a kibertámadásokat. Oroszországhoz hasonlóan azonban az ázsiai ország sem vállalja fel egyértelműen ezeket.

Az Egyesült Államokról bár sejthető, hogy folytat hasonló tevékenységeket, ezeket teljesen lenyomozhatatlanul, követhetetlenül teszi. Mint mondta, minden bizonnyal rendelkeznek ők is a megfelelő kiberbiztonsági szakértőkkel, a titkos állami szervezetekkel karöltve pedig megtehetik, hogy ezt a háttérben, a lehető legtitkosabb módon tegyék. A többi nagyhatalomhoz képest az Európai Unió le van van maradva kiberbiztonsági szempontból, itt ugyanis az országok saját felelősségre, egymástól függetlenül végzik ilyen jellegű tevékenységüket.

A védekezés fontossága

A védekezés fontosságát hangsúlyozva Várady Csongor arra is kitért, hogy az egyszerű internetfelhasználók számára nem elég a jelszócsere: arra is figyelnünk kell, hogy valamennyi fiókunk jelszava egymástól eltérő legyen. Mint mondta,

szakértőként ő sem tudja megjegyezni a különböző weboldalakhoz társuló jelszavakat, ezért bizonyos jelszómegőrző rendszereket használ, amelyek úgy működnek, mint maguk a jelszavak:

létezik egy technológia, amely képes megjegyezni és visszaadni az elmentett adatot anélkül, hogy értelmezni tudná, az micsoda, így válik a rendszer biztonságossá. Hozzátette, mindenkinek ajánlja a jelszómegőrzők használatát, hiszen egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik az interneten való jelenlétet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport