Magyar rektorhelyettesek: minden szinten stabilizálódtak az anyanyelvi jogok a BBTE-n

Magyar rektorhelyettesek: minden szinten stabilizálódtak az anyanyelvi jogok a BBTE-n

Markó Bálint és Szász Levente ismertette a magyar tagozat helyzetét, terveit

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A magyar oktatás számára biztosított lehetőségek körének kiszélesítéséről tájékoztatott szerdán Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetője és Szász Levente minőségbiztosításért és a vállalkozói környezettel való kapcsolatért felelős rektorhelyettes.

Tóth Gödri Iringó

2024. március 27., 16:352024. március 27., 16:35

Új mandátumukra vonatkozó elképzeléseiket és terveiket ismertették szerdán Kolozsváron a Babeș–Bolyai Tudományegyetem nemrég kinevezett magyar rektorhelyettesei. Markó Bálint oktató, a magyar tagozat vezetője, oktatásért, versenyképességért és kihelyezett tagozatokért felelős rektorhelyettes Szász Levente minőségbiztosításért és a vállalkozói környezettel való kapcsolatért felelős rektorhelyettessel tartott sajtótájékoztatót a megújuló képviselet legfontosabb célkitűzéseiről, a magyar tagozat fejlesztésének lehetőségeiről.

Ismertették a magyar tagozat háza táján történt változásokat, mindenekelőtt azt, hogy a felsőoktatási intézmény szenátusának eddig Kádár Magor által betöltött alelnöki tisztségébe Silye Lóránd docens kerül.

Nagy László helyét a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) központi testületében Bács Miklós, T. Szabó Levente helyét a Felsőoktatás Finanszírozásának Országos Tanácsa (CNFIS) központi testületében Markó Bálint veszi át, ugyanakkor az egyetem ombudsmanja – amely annak ellenére fajsúlyos funkció, hogy megléte nem jellemző a romániai egyetemeken – továbbra is Dégi Csaba László maradt. Soós Anna korábbi rektorhelyettes ezentúl a BBTE rektorának tiszteletbeli tanácsadójaként tevékenykedik, oktatási feladatokért fog felelni.

Markó Bálint – akinek egyik fő feladata a multikulturalitás képviselete maradt – kiemelte, hogy az elkövetkező időszak sok újdonságot hoz az egyetemek életében, amelyet az általa jónak, előnyösnek nevezett felsőoktatási törvény határoz meg. „Értékelésünk szerint jobb, mint a régi oktatási törvény felsőoktatásra vonatkozó része. A magyar tagozat szempontjából is jobb, hiszen továbbra is ott vannak, sőt kiegészültek azok az elemek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a magyar tagozat, illetve a magyar nyelvű felsőoktatás stabilan, nyugodtan, bővebben tudjon, működni, ugyanakkor fejlődni is” – fejtette ki a régi-új rektorhelyettes.

Markó Bálint hozzátette, gyakorlatilag az alapképzéstől a habilitációig, tehát valamennyi szinten stabilizálódtak az anyanyelvi jogok az egyetemen.

Szó esett a kettős szakokról is, amelyek kapcsán hamarosan miniszteri rendeletet fognak kibocsátani, ami különösen fontos a BBTE számára, ugyanis 2025-ben több ilyet is terveznek indítani. „Azt reméljük, hogy a magyar közoktatás szempontjából jelentős lépés lesz a kettős szakok indulása. A duális oktatás a középiskolában már létezik, ezt a felsőoktatásra is kiterjesztették” – állapította meg a magyar tagozat vezetője. Ismertetése szerint a BBTE három duális kampuszban érdekelt: Kolozsváron, Resicabányán és Sepsiszentgyörgyön, melyek közül a magyar tagozat szempontjából a háromszéki megyeszékhely kiemelten fontos, itt duális szakok széles spektrumát akarják megvalósítani.

A közeljövőben egészségügyi profilú szakokat tervez az egyetem, hiszen bár orvosi kara nincs az BBTE-nek, kutatás szempontjából már eddig is nyitottak voltak az egészségügy irányába. Ennek jegyében már ősztől elérhető lesz az angol nyelvű Health Economics elnevezésű mesterképzés, mely az egészségügy és közgazdaság találkozását jelenti, és szeretnének általa egészségpolitikai döntéshozókat, kórházigazgatókat, egészségügyi ellátásokban érdekelt vállalkozókat képezni, továbbképezni.

A magyarul egészségügyi gazdaságtanként fordítható szak koncepciójának kialakításában szervesen részt vett a magyar tagozat is.

Ennek kapcsán a rektorhelyettesek leszögezték, általánosságban elmondható, hogy a magyar tagozat nem csak magyar nyelvű képzések kialakításában vesz részt, hanem a nemzetköziesítéshez is hozzájárul. Az új törvény lehetővé teszi rövidtávú, kompetenciaorientált képzések elindítását is, ezek kapcsán a BBTE még elemzi a megfelelő megvalósítás lehetőségeit. „Nyelvhasználat vonatkozásában a jövőben megnyílnak a habilitációs lehetőségek azok számára is, akik eddig esetleg magyar nyelven »problémásabban« tudtak kommunikálni, hiszen az új kommunikációs rendelkezések ezt lehetővé teszik. Ez elsődlegesen a magyar irodalom, nyelvészet, néprajz terén, vagy akár történelmi, filozófiai értelemben különlegesen fontos kérdés” – mutatott rá Szász Levente, hozzátéve, remélik, a doktori iskolák hallgatóinak száma is növekedni fog, hisz egyre több szak, illetve doktori iskola esetében van lehetőség a magyar nyelvű doktori vezetésre.

Szó esett az egyetem nemzetközi kapcsolatairól is, folyamatosan bővülő kapcsolati hálójáról. A diákok immár nem csak Európa országaiba „látogathatnak el” tanulni, hanem akár az Egyesült Államokba is, a világ olyan egyetemein van lehetőség áthallgatásra, melyek sokak számára csak magas tandíjak ellenében elérhetőek.

A BBTE több nemzetközi konzorciumnak is része, például az elit egyetemeket tömörítő Guildnek, valamint az EUTOPIA Egyetemi Szövetségnek; ezek a tagságok számot lehetőséget tartogatnak, kapcsolt közösségek kialakítását teszik lehetővé.

Ami azt jelenti, hogy a különböző partneregyetemek diákjaival, oktatóival együtt egy-egy téma köré szerveződve gyakorlatilag lehetőség nyílik virtuálisan, vagy akár fizikai mobilitás révén közösen dolgozni, tanulni.

A BBTE hamarosan levegőminőség-vizsgáló központot (Actris) létesít a Hoja-erdőben Kolozsvár mellett, ami az egész térségben egyedinek számít, és nem csak a kincses város, hanem az egész ország levegőjének minőségére vonatkozó adatokat fog szolgáltatni. A másik, BrainQ elnevezésű egyetemi projekt keretében MR-gépek segítségével lehet majd emberi, állati szöveteket vizsgálni, fontos kutatások és eredmények születhetnek az agykutatás, a neurológia, a klinikai pszichológia területén. Mindezeket olyan minőségű gépekkel végzik a kincses város központjában berendezendő épületben, amelyekhez hasonlót nem csak az országban, de a tágabb térségben sem találni.

Zárásként az intézmény magyar vezetői leszögezték, továbbra is igyekeznek fejleszteni az egyetem vállalati kapcsolatait is, továbbá támogatják a diákvállalkozásokat is. Kiemelt cél marad a versenyképesség is, igyekeznek minden téren növelni a BBTE nemzetközi elismertségét.

korábban írtuk

Daniel David rektort újraválasztották a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem élére
Daniel David rektort újraválasztották a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem élére

Újraválasztották Daniel David rektort a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) élére, újabb öt évig vezeti a felsőoktatási intézményt – közölte csütörtökön a kolozsvári egyetem.

korábban írtuk

Új vezetőt választottak a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának élére
Új vezetőt választottak a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának élére

Markó Bálintot választották a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőjévé a kolozsvári felsőoktatási intézményben zajló általános választáson – tudatta csütörtökön honlapján az intézmény.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 28., vasárnap

Régi ház és Európai Unió, erdélyi szórvány és közösségi erő a közeledő választások fényében

A szórványban is fel kell mutatni a magyar közösség erejét a június 9-i romániai helyhatósági és európai parlamenti (EP-) választásokon – jelentette ki szombaton Torockószentgyörgyön Winkler Gyula EP-képviselő.

Régi ház és Európai Unió, erdélyi szórvány és közösségi erő a közeledő választások fényében
2024. április 27., szombat

Európai szellemiségre vallott 20 évvel ezelőtt, ma már a románoknak is normalitást jelent az aradi Szabadság-szobor újraállítása

Az aradi Szabadság-szobor húsz évvel ezelőtti újbóli köztéri állítása a román–magyar együttműködés jó példája volt, egyúttal megmutatta Arad európai szellemiségét, jóval Románia uniós csatlakozása előtt – hangoztatták a szónokok a szombat esti ünnepségen.

Európai szellemiségre vallott 20 évvel ezelőtt, ma már a románoknak is normalitást jelent az aradi Szabadság-szobor újraállítása
2024. április 27., szombat

Ördögi körgyűrű: ismét lefújhatták a versenytárgyalást Kolozsváron

Törölték a kolozsvári körgyűrű második szakasza ügyében kiírt versenytárgyalást, miután öt hónapig „kotlottak” az egyetlen kivitelezési ajánlaton – adta hírül a Pro Infrastruktúra Egyesület.

Ördögi körgyűrű: ismét lefújhatták a versenytárgyalást Kolozsváron
2024. április 27., szombat

Éjjel-nappal lovakat gyógyít a székelyföldi állatorvos

A Csíki-medence legismertebb lógyógyásza, dr. Nagy Tibor állatorvost nemcsak kiváló állategészségügyi szakemberként, hanem közösségszervezőként is ismerik. Szent György napi gazdatalálkozón beszélgettünk arról, merre tart a székelyföldi lótenyésztés.

Éjjel-nappal lovakat gyógyít a székelyföldi állatorvos
2024. április 27., szombat

Meglepő, de először rendeztek búzaszentelő ünnepséget a mezőségi Búzában

Első alkalommal szervezett búzaszentelést a Kolozs megyei Búza községben a Pro Agricultura Egyesület, mely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.

Meglepő, de először rendeztek búzaszentelő ünnepséget a mezőségi Búzában
2024. április 27., szombat

Beszakadt egy utca Kolozsváron is

Földcsuszamlás miatt beszakadt az úttest péntek este a kolozsvári Kányafő (Uliului) utca egy szakaszán a Donát (Grigorescu) negyedben.

Beszakadt egy utca Kolozsváron is
Beszakadt egy utca Kolozsváron is
2024. április 27., szombat

Beszakadt egy utca Kolozsváron is

2024. április 27., szombat

Újabb fizető utas „ül fel” a jó ideje csak papíron veszteglő kolozsvári HÉV-re

A megyei tanács is beszáll a Kolozsvár polgármestere által jó ideje ígérgetett helyiérdekű vasút projektjébe, egyelőre tízmillió euróval. Bár a HÉV-ötlet viszonylag egyszerűen kivitelezhető lenne, a metróálom megvalósítása háttérbe szorította.

Újabb fizető utas „ül fel” a jó ideje csak papíron veszteglő kolozsvári HÉV-re
2024. április 27., szombat

Sok hó hullott, nagy a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban

Az egytől ötig terjedő skálán továbbra is hármas fokozatú a lavinaveszély a Fogarasi-havasok 1800 méter fölötti régióiban – figyelmezettek pénteken a nagyszebeni meteorológusok.

Sok hó hullott, nagy a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban
2024. április 26., péntek

Esküvők és keresztelők helyett focimeccsek: népszerű rendezvényterem is a stadionépítés áldozatául esik Nagyváradon

Meg vannak számlálva Nagyvárad egyik népszerű vendéglőjének és rendezvénytermének, a Coloseumnak a napjai: a közel két évtizede működő létesítmény az új labdarúgó-stadion építésének esik áldozatul.

Esküvők és keresztelők helyett focimeccsek: népszerű rendezvényterem is a stadionépítés áldozatául esik Nagyváradon
2024. április 26., péntek

Letöltendő börtönnel sújtottak egy kutya elpusztításáért egy mezőségi férfit

Jogerősen egy év és kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt egy Maros megyei férfit, miután egy mezőn addig ütött egy kemény tárggyal egy kutyát, amíg az elpusztult.

Letöltendő börtönnel sújtottak egy kutya elpusztításáért egy mezőségi férfit