A versenyképességre kell összpontosítaniuk a gazdáknak

Bíró Blanka 2016. november 20., 21:16

A hatékonyságra és a versenyképességre kell összpontosítaniuk az erdélyi gazdáknak a következő években – hívták fel a figyelmet a szombaton Sepsiszentgyörgyön tartott mezőgazdasági konferencián.

Fotó: facebook/Tanczos Barna

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) agrártudományi szakosztálya, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kertészmérnöki tanszéke és a szakképzések szervezésével foglalkozó illyefalvi LAM Alapítvány által immár tizenkettedik alkalommal megszervezett vándorgyűlés célja elősegíteni az ágazatban tevékenykedők együttműködését, a szakmai társaság összekovácsolását. Nem véletlen a helyszínválasztás sem, a Sapientia legújabb fejlesztési projektjeként ugyanis Sepsiszentgyörgyön tanulmányi központot hoztak létre, ahol felsőfokú agrármérnökképzés zajlik.

Lázár László, az Erdélyi Múzeum-Egyesület agrártudományi szakosztályának titkára arról beszélt: abban bíznak, hogy a vándorgyűléssel hozzájárulnak a térség mezőgazdasági adottságainak észszerű kihasználásához. Klárik Attila, a LAM Alapítvány vezetője a szövetkezés fontosságát hangsúlyozta: szerinte az elmúlt 50 év nem kedvezett ennek a tendenciának, holott az összefogás eredményesebb, mint az egyéni tevékenység. Nyárádi Imre István, a Sapientia EMTE oktatója egy olyan fórum létrehozását tartja fontosnak, amely a magyar szaknyelv ápolása mellett az aktuális kérdések és a jövőbeli kihívások megvitatásának is teret ad.

Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, a mezőgazdasági bizottság titkára hangsúlyozta: oda kell eljutni, hogy Erdélyt piacorientált és hatékonyan működő gazdaságok jellemezzék, szerinte ugyanis a gazdák élete támogatás- és politikafüggetlen kell hogy legyen. A politikus úgy vélte: a gazdáknak nem az aktuális finanszírozási programok alapján, hanem tudatosan kellene tevékenységi ágazatot választaniuk, hiszen a támogatási rendszer gyakran torzít, a bevétel nagyobb részének pedig a termékértékesítésből kellene származnia. „A hatékonyság kulcskérdés, nem lehet áron alul értékesíteni, még akkor sem, ha a támogatásnak éppen ez a lényege. Tudatosan kell termelni, mert 2020 után változnak a rendszerek, nem lehet tudni, milyen támogatások lesznek, ezért a piacorientáltság jelent hosszú távú fenntarthatóságot” – fogalmazott a szenátor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat