Rászorulókon segít a Telefonos Szeretetszolgálat

Kiss Előd-Gergely 2015. december 19., 14:33 utolsó módosítás: 2015. december 23., 13:19

Karácsonyig száz élelmiszercsomagot kézbesít a rászorulóknak a Telefonos Szeretetszolgálat, az immár hagyományossá váló adventi szeretetvendégséget pedig Kolozsvár mellett Marosvásárhelyen is megszervezik – közölte Sajó Norbert, a szolgálat alapítója.

Fotó: Boda L. Gergely

A szolgálat szervezésében a kolozsvári Agapé étteremben került sor a 200 rászorulót megvendégelő 7. Adventi Szeretetvendégségre. A rendezvényen a szellemi táplálékról is gondoskodtak, áhítat, versmondás, ünnepi műsor is járt a vacsora mellé. Az esemény ökuménikus jelleget öltött, ugyanis a római katolikus Szent Mihály-plébánia is támogatja a szeretetszolgálatot.

„Ha az egyház nem gyakorol irgalmasságot, akkor kitől tanulják meg azt az emberek? Szeretet nélkül nincs egyház” – válaszolta Kovács Sándor főesperes arra a kérdésre, hogy miért támogatja a rászoruló, idős embereket segítő karitatív szervezetet. Sajó Norbert év végi számvetésében elmondta, hogy idén Kolozsváron és Marosvásárhelyen több százan vették igénybe a telefonos szeretetszolgálat segítségét.

A karitatív szervezet jelenleg 25 önkéntessel dolgozik, szinte azonnal házhoz tudnak szállítani élelmet, vagy amire épp szükség van. A sikerek között arról is beszámolt, hogy idén hetedik alkalommal szerveztek gyermekkirándulást a Hargitára. Ugyanakkor a kolozsvári önkormányzat támogatásának köszönhetően idén a szervezet honlapja is megújult.

Az alapító szerint hosszú távú terveik is vannak. Amellett, hogy szeretnének újabb önkénteseket, betelefonálókat és támogatókat bevonni tevékenységükbe, létre szeretnék hozni az Erdélyi Szociális és Információs Központot. A tervet a Román Kereskedelmi Bank és az OMV-Petrom is támogatja.

A projektért felelő Visky Anna elmondta, hogy tevékenysége a jótékonysági nagykövetség (a kifejezés angolszász nyelvterületen elterjedt: charity ambassador), a telefonos szeretetszolgálat projektjét azért karolta fel, mert hiánypótlónak tartja. A segélyközpont létrejötte azért is fontos, mivel enélkül lehetetlen a termékbeli adományoknak a raktározása. A projektfelelős szerint egy telket szeretnének vásárolni Kolozs vagy Maros megyében, ott működne a központ.

Sajó Norbert kérdésünkre elmondta: nem terveznek uniós pályázatok útján forrásokat lehívni a célra, ugyanis azt szeretnék, ha az Erdélyi Szociális és Információs Központ nem csupán tevékenységében, de kivitelezésében is erdélyi lenne. „A közösség azt tudja fenntartani, amit önerőből képes létrehozni” – véli a szeretetszolgálat alapítója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb