Újabb bűnvádi eljárást indított a különleges ügyosztály Kövesi ellen – a volt DNA-főügyész szerint megsértették a jogait

Hírösszefoglaló 2019. március 07., 19:06 utolsó módosítás: 2019. március 07., 21:34

Még egy ügyben eljárást indított Laura Codruţa Kövesi ellen a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló különleges ügyosztály (SSIJ) – értesült az Agerpres hírügynökség. A volt korrupcióellenes főügyész szerint ezt az első dossziéja kapcsán zajló kihallgatása közben hozták a tudomására.

A DNA egykori főügyésze azt állítja, két éve folyamatosan meghurcolják a nyilvánosság előtt

Kövesit abban az ügyben idézte be csütörtökön a SSIJ, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján. A volt DNA-főügyész azt állítja, ebben a dossziéban nem volt lehetősége nyilatkozatot adni, majd

amikor távozni készült, közölték vele, hogy egy másik ügyben is eljárás indult ellene.

A volt korrupcióellenes főügyész azt mondta, mindezzel csökkenteni akarják esélyeit az európai főügyészi tisztség megszerzésére, és úgy véli, megsértették a jogait.

Kövesi szerint  az sem véletlen egybeesés, hogy épp aznapra idézték be kihallgatásra a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztályra, amikor az Európai Parlamentben is döntéseket hoztak az európai főügyészi tisztségre pályázó jelöltekkel kapcsolatban.

A  DNA egykori főügyésze azt állítja, két éve folyamatosan meghurcolják a nyilvánosság előtt, és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működő Igazságügyi Felügyelet (IJ) is csaknem ötven alkalommal ellenőrizte.  

Az ügyészségről való távozásakor Kövesi azt mondta az újságíróknak,

megóvta az eljárást, mivel nem idézték be törvényesen ebben az ügyben, és nem adtak lehetőséget számára arra, hogy ügyvédet fogadjon.

„Egyetlen jogomat sem tartották tiszteletben (...) Nem követtem el semmit mindabból, amivel vádolnak, ezek mind fabulációk, amelyeket igyekszem mielőbb tisztázni. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessem, tudnom kell, hogy pontosan mivel vádolnak, milyen tettekre alapulnak ezek a vádak, és mikor követtem el ezeket. Nem építhetem a védelmemet egy jegyzőkönyvre, amellyel a tudomásomra hozzák, hogy gyanúsított vagyok” – fogalmazott.

Ügyészségi források szerint Kövesit jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják abban az ügyben, amelyben a DNA ploieşti-i ügyosztályának két volt ügyésze, Lucian Onea és Mircea Negulescu ellen folyik eljárás. Kövesi ügyében Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese jár el, akit Tudorel Toader igazságügy-miniszter kétszer is Kövesi utódjaként jelölt a DNA élére, de Klaus Johannis államfő következetesen megtagadta kinevezését. Kövesi emiatt elfogultsági óvást terjesztett be Florea, illetve az eljárást felügyelő SIIJ-főügyész ellen, de kifogásait elutasították.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat