Több iskola zárva maradhat a jövő heti tanévkezdéskor a szakszervezetek szerint

Krónika 2020. január 10., 17:00 utolsó módosítás: 2020. január 11., 11:07

Zárva maradhat a jövő héten több tanintézet a kormány azon intézkedése miatt, amely tiltja az áthelyezéseket a versenyszférából az állami szektorba – figyelmeztet a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség. Az oktatási minisztérium szerint az intézkedés az állások mindössze 1,53 százalékát érinti.

Fotó: Beliczay László

Pénteki közleményében az érdekvédelmi szövetség felszólítja a bukaresti kormányt, haladéktalanul találjon megoldást arra, hogy a 2020/1-es számú sürgősségi rendelet 3-as cikkelye – amely tiltja az áthelyezéseket a versenyszférából az állami szektorba – ne zavarja meg az oktatási intézmények tevékenységét.

A szakszervezet hangsúlyozza, hogy amint a sürgősségi rendelet életbe lép, a magánszektorból bedolgozók szerződései azonnali hatállyal megszűnnek.

„Amennyiben a kormány és az oktatási minisztérium nem talál sürgősen megoldást, több oktatási intézményben nem fogják tudni kiadni a fizetéseket, mivel a könyvelők egy részét a magánszektorból helyezték át. Ugyanakkor bizonyos tanintézetek zárva maradhatnak, mert nem lesz szakácsuk, iskolabuszsofőrjük vagy kazánfűtőjük” – idézi az Agerpres hírügynökség a szakszervezeti szövetség vezetőjét. Marius Nistor hozzáteszi, ők maguk sem helyeslik az áthelyezések gyakorlatát, ez esetben azonban a kormánynak időt kellett volna adnia a megüresedő állások betöltésére.

Erre reagálva a román oktatási minisztérium közölte, az intézkedés a kisegítő oktatói, illetve nem didaktikai posztok 1,53 százalékát érinti. A szaktárca szerint a megyei főtanfelügyelők figyelemmel követik a tanintézetek tevékenységét, és meghozzák majd a szükséges intézkedéseket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat