Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az EU-ban

MTI 2018. február 26., 11:59 utolsó módosítás: 2018. február 26., 12:58

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben: állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után – mutatott rá Luciana Lăzărescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet (CDCDI) kutatója.

Románia nem vonzó az Európán kívülről érkező külföldiek számára Fotó: MTI

A szakember a fiatal munkaerő mobilitásáról szóló, Bukarestben rendezett nemzetközi konferencián vázolta fel a romániai migrációs folyamatokat. Az ENSZ becslései szerint az ország uniós csatlakozása (2007) óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból.

„A bevándorlás távolról sem kompenzálja a munkaerő-veszteséget: tavaly év végén 117 ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, közülük 3900 volt menedékkérő” – idézte a Mediafax hírügynökség a kutatót.

Az Európai Unión belül Romániában az egyik legalacsonyabb a nem uniós rezidensek aránya – a lakosság 0,3 százaléka –, ennél csak Szlovéniában és Szlovákiában alacsonyabb az arány.

A Romániába érkező bevándorlók alig 9 százaléka jön munkaszerződéssel: a legtöbben (43 százalék) családegyesítés címén vagy egyetemi hallgatókként kérnek tartózkodási engedélyt. Luciana Lăzărescu szerint Románia nem vonzó az Európán kívülről érkező külföldiek számára, akiket a nyelvi akadályok mellett az alacsony bérezés és a beilleszkedésüket segítő intézmények hiánya is eltántorít. Az országos statisztikai intézet február közepén közölte: tavaly csaknem 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

A természetes népszaporulat 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba Romániában, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás, a szakemberek pedig a mutatók további romlására számítanak. Az állandó lakosság 2014-ben húszmillió alá csökkent, pedig a rendszerváltozáskor még több mint 22 millió volt Románia lakossága. Az ENSZ egyik előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt Romániának, amennyiben nem változik a népességet befolyásoló főbb mutatók alakulása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat