Román Akadémia: az egyesülés centenáriumának megcsúfolása lenne március 15. ünneppé nyilvánítása

Rostás Szabolcs 2017. június 21., 11:27 utolsó módosítás: 2017. június 21., 13:27

Magyarellenes hangvételű, Gheorghe Funar és C. V. Tudor szélsőségesen nacionalista kirohanásait idéző állásfoglalásban tiltakozik a Román Akadémia a javaslat ellen, hogy március 15. legyen hivatalos ünnep Romániában.

Fotó: Wikimedia Commons

A bukaresti tudományos köztestület annak apropóján tett közzé nyilatkozatot honlapján, hogy a román szenátus közigazgatási szakbizottsága hétfőn elfogadta az RMDSZ ama törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná. A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. Az RMDSZ és a román balliberális koalíció között kútba fulladt tárgyalások miatt azonban a tervezet lekerült napirendről, így erősen kétséges, hogy a kezdeményezést elfogadja a felsőház plénuma is.

Állásfoglalásában a Román Akadémia elnöksége felszólította a román politikai osztály képviselőit, ne sértsék meg „több tízmillió román lelkét, ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern és nagy Románia száz éves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban”. Az akadémikusok emlékeztetnek, hogy az 1848. március 15-én a Petőfi Sándor vezette „magyar ifjak” által elfogadott, a pesti forradalom követeléseit tartalmazó 12 pont Magyarország és Erdély egyesülését is kezdeményezte.

„A romániai magyarok ünnepévé nyilvánítani március 15-ét felér a románok történelmi emlékezetének bűnös mellőzésével, akik számára a nyelvi és nemzeti egység történelmi iránytűnek számított. A romániai magyarok ünnepévé nyilvánítani március 15-ét felelőtlen gesztusnak minősül az ország társadalmi békéjének szempontjából is, amely Romániában köztudottan példaértékű, hiszen a nemzeti kisebbségek jogai nálunk meghaladják az európai szabványokat” – szerepel az akadémia állásfoglalásában.

A román akadémikusok szerint március 15. ünneppé nyilvánítása lenullázná a román egyesülés centenáriumának megünneplését, továbbá bátorítást adna a „magyar szélsőséges körök követeléseinek”.

A Román Akadémia szerint különböző magyar csoportosulások belföldi és nemzetközi kampányba fogtak a trianoni békediktátum aláírása századik évfordulójának közeledtével. „A Román Akadémia nem engedheti, hogy ilyesmi megtörténjék. Valamennyiünk fölött a tetteink alapján fognak ítélkezni, főleg ha ezeknek a tetteknek a kockázata nemzeti, és nem egyéni jellegű. Senkinek sem áll jogában mellőzni egy nép történelmét” – hívja fel a figyelmet az akadémia. A köztestület felhívással fordul „valamennyi román politikushoz” – nemzeti hovatartozásától függetlenül –, hogy felelősséggel, tisztelettel és jóérzéssel viszonyuljon ehhez a kérdéshez.

Nem ez az első eset az elmúlt hónapokban, hogy a bukaresti tudományos köztestület kisebbségellenes kirohanásra ragadtatja magát. Februárban több mint 80 akadémikus tett közzé Románia nemzeti egységét és területi épségét féltő, az ezek ellen irányuló támadások leküzdésére felszólító felhívást, amelyben arra kérték az állam illetékes intézményeit, akadályozzák meg az ország nemzeti egysége, identitása és szuverenitása ellen irányuló „diverziókat és agressziókat”, a politikusokat pedig felszólították, hogy „felelősséggel és hazafiassággal dolgozzanak együtt Románia jólétéért”.

Ioan Aurel Pop történész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, akadémikus májusban a magyar kormány „románellenes propaganda-főosztályaként" állította be a „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoportot, holott a többnyire történészekből álló testület a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázata alapján törekszik a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítésére, összegzésére.

Pop éppenséggel a Román Akadémia újonnan létrehozott, főleg Oroszországgal foglalkozó, Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium (LARICS) elnevezésű csoportjának bemutatkozó ülésén fejtegette, hogy Románia Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat