Pápalátogatásról, európai parlamenti választásról is szó esett a romániai püspöki konferencián

Krónika 2019. április 12., 17:02 utolsó módosítás: 2019. április 14., 12:50

Többek között Ferenc pápa látogatásának legújabb részleteiről folytattak tárgyalásokat az ország római és görög katolikus püspökei a Romániai Püspöki Konferencia napokban tartott ülésén. A püspökök egyúttal arra buzdítják a katolikus híveket és minden jóakaratú embert, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választásokon.

Fotó: Romkat.ro

Az ülés házigazdája a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye volt, a munkálatok pedig a sarutlan kármeliták Ciofliceni-i rendházában zajlottak április 10-12. között. Az esemény megnyitóján részt vett Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, valamint Mauricio Rueda Beltz és vatikáni munkatársai, akikkel Ferenc pápa május 31. és június 2. között esedékes romániai látogatásának előkészületeiről folytattak tárgyalásokat az ország főpásztorai.

A háromnapos esemény kapcsán kibocsátott pénteki, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben ismertetik, hogy a Romániai Püspöki Konferencia statútumának megfelelően Ioan Robu bukaresti metropolita-érsek személyében megválasztották a konferencia elnökét, az alelnöki helyet pedig automatikusan Lucian Mureșan bíboros, a Romániai Görögkatolikus Egyház nagyérseke vette át.

A konferencia állandó tanácsába az elnök és az alelnök mellé a jelenlévők beválasztották Vasile Bizău máramarosi görögkatolikus, valamint Böcskei László nagyváradi római katolikus püspököt.

A püspökök fontosnak látták, hogy buzdítást intézzenek a katolikus hívekhez és minden jóakaratú
emberhez, hogy vegyenek részt a május 26-án tartandó európai parlamenti választásokon. A munkálatok utolsó napján, pénteken a püspökök találkoztak Victor Opaschi vallásügyi államtitkárral, akivel párbeszédet folytattak a Vallásügyi Államtitkárság és a katolikus egyház társadalomban betöltött szerepéről. A konferencia ülésén szó volt továbbá a Pápai Missziós Művek kezdeményezéseiről, egy Országos Családpasztorációs Bizottság felállításáról, a Katolikus Karitász tevékenységeiről, a más országok püspöki konferenciáival létrejött kapcsolatokról, valamint egy Lourdes-ba szervezendő országos zarándoklat lehetőségéről.

A Romániai Püspöki Konferencia következő ülését szeptember 25-27. között tartják Nagybányán, a Máramarosi Görögkatolikus Püspökség szervezésében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat