Oroszország már most is alkalmazza az elektronikus hadviselést Románia ellen egy jelentés szerint

Oroszország már most is alkalmazza az elektronikus hadviselést Románia ellen egy jelentés szerint

„Vörös zónák”. A gpsjam.org portálon az követhető nyomon, hol zavarták meg a navigációs rendszerek működését

Fotó: gpsjam.org

Oroszország már most is aktív elektronikus hadviselést folytat a NATO tagállamai ellen, és többek között Románia keleti része is érintett – derül ki egy, a román külügyminisztérium alárendeltségében működő elemzőközpont által nemrég közzétett jelentésből.

Balogh Levente

2024. május 20., 18:182024. május 20., 18:18

2024. május 20., 20:362024. május 20., 20:36

A dokumentumot az Euroatlanti Ellenállóképességi Központ, egy bukaresti székhelyű, szakértőkből álló intézmény állította össze, amelyet a NATO, az Európai Unió és a nemzetközi partnerek támogatásának céljával hoztak létre. A Digi 24 hírcsatorna által ismertetett, a katonai hírszerzés terén tevékenykedő szakértők koordinálásával készült tanulmány címe: Mennyire veszélyesek az orosz elektromágneses támadások a polgári védelemre?

A 44 oldalas jelentésben szereplő információk elsősorban az orosz fegyveres erők által kifejlesztett fejlett elektronikus hadviselési képességek által jelentett veszélyről szólnak. Ezek a szerzők szerint

fenyegetést jelentenek a GNSS-rendszerekre (azaz a globális navigációs rendszerekre), mivel fejlett zavarási és az információ forrásának elrejtését szolgáló hamisítási technikákat alkalmazva zavarják meg a működésüket.

A szerzők azt állítják, hogy „az elektronikus hadviselés, amely magában foglalja az elektromágneses jelek használatát az ellenfél tevékenységének azonosítására, nyomon követésére és megzavarására, az Oroszországi Föderáció ukrajnai inváziójának központi elemévé vált, de a NATO-államokat is érinti”. A dokumentum hosszasan beszél ezekről a fejlett elektronikus hadviselési képességekről, amelyeket az Orosz Fegyveres Erők fejlesztettek ki, beleértve az R-330Zh, Boriszoglebszk-2 és Zsitel rendszerek használatát a GPS-jelek zavarására és saját stratégiai infrastruktúrájuk védelmére.

„A GPS-zavaró eszközök telepítése a Fekete-tenger és a Balti-tenger part menti területein veszélyezteti a kikötők biztonságát és optimális működését, a távközlési rendszerek megzavarásának kockázatát hordozza magában, és súlyosabb esetekben hajók közötti ütközésekhez vezet.

Ez megzavarja a rakomány be- és kirakodását, ami több százmillió eurós nagyságrendű veszteséget okozhat. A zavarás továbbá hatással lehet az e területeken működő drónokra és légi járművekre, ami veszélyezteti a régió légi és tengeri biztonságát. Közép- és hosszú távon az Oroszországi Föderációból érkező elektromágneses zavarás jelentős mértékben destabilizálhatja Románia navigációs rendszereit, különösen Dobrudzsában és Moldvában, ami hatással lehet a repülés és a navigáció biztonságára. A kommunikáció és a navigáció megzavarása növelheti a légi és tengeri balesetek kockázatát, akadályozva a szállítási műveleteket és jelentős gazdasági veszteségeket okozva.

Az ilyen akciók károsíthatják a távközlési infrastruktúrát is, és alááshatják a nemzetbiztonságot azáltal, hogy érzékeny információkat szereznek meg és félrevezetik a védelmi rendszereket”

– szerepel a dokumetumban.

A jelentés idézi a GPSJAM weboldal által közzétett adatokat, amely a GPS-zavarási tevékenységet dokumentálja. „Így 2024. május 3-án Románia a légi navigációs rendszerek tömeges zavarását tapasztalták elsősorban a határ menti területeken, Galac, Bákó és Jászvásár településeken, de Konstancán is. 2024. május 2-án Bákó, Galac, Tulcea és Konstanca vörösödött be. Április 15., 21. és 22. kivételével, amikor Bákó is felkerült a piros GPS-interferencia térképre, Galac, Tulcea és Konstanca volt a leginkább érintett. 2024. április 09-10. között Iasi megye térségében is újra megjelentek GPS-interferenciajelek” – olvasható dokumentumban.

A jelentés idézi Daniel Petrescu tábornoknak, a román hadsereg akkori vezérkari főnökének 2023. szeptemberi nyilatkozatát is, aki az Euroatlanti Ellenállóképességi Központ fórumán figyelmeztetett az interferencia által jelentett navigációs veszélyekre, és azzal vádolta az Oroszországi Föderációt, hogy

folyamatosan akadályozza a GPS-kommunikációt, többek között a román felségvizek térségében tartózkodó hajók esetében is.

Ez – a fekete-tengeri térségben tapasztalható zavarásokkal együtt – a területet az orosz katonai tevékenység központjává tette. A tanulmány szerzői felvetik az orosz akciók által jelentett katonai kockázatok és a szövetségesek lehetséges ellenlépéseinek kérdését.

Geopolitikai szempontból az ilyen akciók megterhelhetik az Oroszországi Föderáció és a nyugati államok közötti kapcsolatokat, mivel a navigációs rendszerek zavarását ellenséges cselekedetnek tekintik.

„Ezt az agresszív szándék jeleként lehet értelmezni, ami potenciális konfliktusra vagy növekvő feszültségre utal. Továbbá a nyugati rendszerek destabilizálására és hírszerzésre irányuló zavarás kémkedésnek és megfélemlítésnek tekinthető. Ez ellenintézkedésekhez, szankciókhoz és a nyugati államok közötti szövetségek megerősítéséhez vezethet az ilyen fenyegetések elhárítása érdekében, ami feszültebb és instabilabb geopolitikai légkört teremt” – áll a jelentésben.

A dokumentum interjút is közöl a román légierő vezérkarának egyik tisztségviselőjével, Gabriel Goagă ezredessel, a tervezési és képességfejlesztési osztály vezetőjével. Az illetékes szerint bár a Fekete-tenger és Dobrudzsa térségében a polgári navigációs rendszereket érintő zavaró és forráselrejtő tevékenységeket jelentettek, a hazai és szövetséges repülőgépek katonai navigációs rendszereit ezek nem érintették.

Goagă szerint e fenyegetések elhárítása érdekében

a légierő repülőgépeinek fedélzetén lévő navigációs rendszerek a kialakításuknál fogva rendelkeznek az elektronikus hadviseléssel szembeni ellenálló képesség és ellenintézkedések elemeivel, kezdve a polgári helymeghatározó rendszerektől eltérő frekvenciákon való működéssel, és folytatva a redundáns navigációs rendszerek használatával, amelyek mind a GPS-jeleken, mind a repülőgépek fedélzetén lévő autonóm, inerciális rendszereken és a földi navigációs rendszerekkel való kommunikáción alapulnak.

Az ilyen típusú rendszerek, amelyek különböző – műholdas, földi vagy repülőgép-alapú – forrásokból származó információkat összesítenek, rendkívül ellenállóak az elektromágneses spektrum különböző típusú támadásaival szemben. A jelentés arra is rámutat, miért használja Oroszország a zavaró rendszereket.

Az orosz GPS-zavaró tevékenység mögött álló motiváció az egyszerű zaklatástól a geopolitikai aggályokig terjedhet, mint például a NATO-államok által Ukrajnának az orosz katonai agresszióval szemben nyújtott támogatás. Az Egyesült Államok által szállított Aegis rakétaelhárító rendszer észak-lengyelországi telepítése szintén célpontja lehet a zavarásnak, ami kihívást jelenthet a radaralapú elfogórendszer számára.

Érdekes megjegyezni, hogy az Oroszországi Föderáció maga is szembesül a zavarás és a GPS-jelek meghamisításának eseteivel, főként olyan célokból, mint a drónok félrevezetése vagy az érzékeny területek védelme. Tekintettel azonban arra, hogy az Oroszországi Föderáció kifejlesztette a GLONASS műholdas navigációs rendszert, az elektronikus hadviselés megzavarhatja vagy meghamisíthatja a GPS-jeleket anélkül, hogy a GLONASS-t vagy más rendszereket, mint például a kínai Beidou, befolyásolnák” – áll a dokumentumban.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 23., kedd

Szerdán tartják a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját

Szerdán szervezi meg a tanügyminisztérium a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját.

Szerdán tartják a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját
2024. július 23., kedd

Az államfő is kihirdette a medvék kilövését lehetővé tevő törvényt

Klaus Iohannis államfő kedden kihirdette a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Az államfő is kihirdette a medvék kilövését lehetővé tevő törvényt
2024. július 23., kedd

Grindeanu szerint határidőre újranyitják az Olt völgyét

Sorin Grindeanu szállítási miniszter derűlátóan nyilatkozott az Olt völgyén átvezető 8 kilométeres országútszakasz határidőre történő újranyitásáról.

Grindeanu szerint határidőre újranyitják az Olt völgyét
2024. július 23., kedd

Tízezer kezelésre elegendő pénzzel folytatódik idén a lombikprogram; a rászoruló gyerekeknek napközit ígér a szaktárca

A meddőséggel küzdő párokat és egyedülálló nőket támogató lombikprogram idén is folytatódik, emellett a román állam 150 napközi központ létrehozását vállalta a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek számára – közölte a családügyi miniszter.

Tízezer kezelésre elegendő pénzzel folytatódik idén a lombikprogram; a rászoruló gyerekeknek napközit ígér a szaktárca
2024. július 23., kedd

Megvan a jogi keret a közszféra átszervezésére: kevesebb poszt marad Ciolacu ígérete szerint

A közalkalmazotti rendszer reformjára feltétlenül szükség van, és megvan a törvényes jogi keret a közszféra teljes átszervezéséhez – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu kormányfő.

Megvan a jogi keret a közszféra átszervezésére: kevesebb poszt marad Ciolacu ígérete szerint
2024. július 23., kedd

A tanárok fele sem ment át a végleges kinevezéssel járó tanári állásokra kiírt versenyvizsgán

A végleges kinevezéssel járó tanári állásokra kiírt versenyvizsgán részt vevő személyek 41,9 százaléka, azaz 11 928 jelentkező kapott 7-est vagy annál nagyobb jegyet; 74-en tízesre vizsgáztak – közölte a tanügyminisztérium kedden.

A tanárok fele sem ment át a végleges kinevezéssel járó tanári állásokra kiírt versenyvizsgán
2024. július 23., kedd

Nem lehet akárki hivatásos nevelőszülő, felemelik az alsó korhatárt

Szigorítják a hivatásos nevelőszülővé válás feltételeit, az alsó korhatárt 18-ról 21 évre emelik – jelentette be kedden Natalia Intotero család- és ifjúságügyi, esélyegyenlőségi miniszter.

Nem lehet akárki hivatásos nevelőszülő, felemelik az alsó korhatárt
2024. július 23., kedd

Egyszer már megúszta a „zsenimentor”, aki azt állítja: alvajáró, így nem emlékszik a 14 éves fiú megerőszakolására

Bár korábban egyszer már feljelentették ugyanazon 14 éves fiú megrontásáért, akinek a megerőszakolása közben szombaton tetten érték a rendőrök, bizonyíték hiányában lezárták az ügyet a „zseniképzőként” ismert, magyar származású férfi, Kristóf Lajos ellen.

Egyszer már megúszta a „zsenimentor”, aki azt állítja: alvajáró, így nem emlékszik a 14 éves fiú megerőszakolására
2024. július 23., kedd

eMAG: Megkétszereződött a légkondicionáló készülékek vásárlásának a száma az év első felében

Románia hónapról hónapra növekvő hőmérsékletben forrong, és az ügyfelek olyan megoldásokba fektetik pénzüket, melyek termikus kényelmüket és a megfelelő minőségű levegőt biztosítják számukra, és ez az eMAG-nál regisztrált eladások számában is tükröződik.

eMAG: Megkétszereződött a légkondicionáló készülékek vásárlásának a száma az év első felében
2024. július 22., hétfő

Az AUR szükségállapot kihirdetését sürgeti

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint a hatóságoknak szükségállapotot kell hirdetniük a mezőgazdaságban, és biztosítaniuk kell a mezőgazdasági termelők által elszenvedett súlyos aszálykárok fedezéséhez szükséges forrásokat.

Az AUR szükségállapot kihirdetését sürgeti