Nyilvános Ferenc pápa romániai apostoli körútjának programja, beleértve a csíksomlyói látogatást

Krónika , Rostás Szabolcs 2019. március 25., 15:28 utolsó módosítás: 2019. március 26., 09:37

Közzétette a Vatikán hétfőn Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának programját, amelyben megerősítik, hogy a szentatya június elsején szentmisét celebrál a csíksomlyói Mária-kegyhelyen.

Ferenc pápa helikpoterrel utazik Csíksomlyóra Fotó: Facebook/Vatican News

A katolikus egyházfő januárban megerősített apostoli körútjának programját hétfőn kora délután tette közzé honlapján a Szentszék, valamint a román elnöki hivatal. A hivatalos tájékoztatás szerint a Ferenc pápát szállító repülőgép május 31-én délelőtt landol a bukaresti Henri Coandă-repülőtéren, ahol Klaus Johannis államfő fogadja.

Délben az államelnök katonai tiszteletadás mellett köszönti a katolikus egyházfőt a Cotroceni-palotában.

A szentatya ugyanitt kétoldalú megbeszélést folytat az államelnökkel, majd állami illetékesekkel, a diplomáciai testület képviselőivel és civil szervezetek vezetőivel találkozik. Ugyancsak május 31-én fogadja Szent Péter utódját Daniel ortodox pátriárka a bukaresti patriarchátus palotájában, ahol kettejük magánbeszélgetését követően a katolikus egyházfő találkozik a Szent Szinódus tagjaival. A szentatya ellátogat a Nemzet megváltása katedrálisába is, ahol Daniel pátriárka fogadja, és közösen elmondják a Miatyánkot. Ezt követően a bukaresti Szent József katolikus székesegyházba látogat Ferenc pápa, ahol köszöntőt mond, és szentmisét celebrál.

Június elsején, szombaton, 11.20-kor érkezik a szentatya helikopterrel Csíksomlyóra a hivatalos program szerint, a Mária-kegyhelynél 11.45-kor kezdődik a szentmise. A Romkat.ro portál tájékoztatása szerint az egyházfőt szállító helikopter a csíkszeredai stadionban landol, majd átszállítják a csíksomlyói kegyhelyre, ahol felmegy a szentmise színhelyére, a szentmisén pedig szentbeszédet mond. Csíkszeredából ugyancsak helikopterrel indul Jászvásárra. Mint ismeretes, a csíksomlyói pápalátogatáson való részvétel regisztrációhoz kötött, ami a Pontifex.ro honlapon tehető meg március 31-éig.

Szombaton 17.25-kor a jászvásári (Iași) Szent Mária királyné-székesegyházba látogat az egyházfő, aki felkeresi a moldvai város Kultúrpalotáját is, ahol fiatalokkal és családokkal találkozik, egyúttal beszédet is mond. Romániai látogatásának utolsó napján, június másodikán a görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvát keresi fel Ferenc pápa. A Szabadság-mezőn rendezik meg a hét vértanú görögkatolikus püspök boldoggá avatási szertartását. Ugyanitt mondja el a szentmise után a Regina Coeli imádságot a szentatya. Aznap délután a balázsfalvi roma közösség tagjaival is találkozik, majd a nagyszebeni repülőtérről hagyja el az országot; a légikikötőben Klaus Johannis államfő búcsúztatja a katolikus egyházfőt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat