Külföldi szavazás: Meleșcanu nem mond le, a választási rendszerre fogja a hatalmas sorokat

Hírösszefoglaló 2019. május 27., 09:40 utolsó módosítás: 2019. május 27., 09:59

„Nincs mit felrónom magamnak a külföldi szavazókörzeteknél keletkezett sorok miatt” – jelentette ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter vasárnap este, rámutatva, hogy a választási törvények módosítására és politikai konszenzusra van szükség.

Archív felvétel Fotó: Román külügyminisztérium

„A nagy arányú részvétel gyakorlatilag ellentmondott minden előzetes becslésnek (...) A külföldi szavazókörzetek nagy részében, egy-két harmadukban sorok alakultak ki. Egyes helyzetekben több mint két órát álltak sorban. Hasonló volt a helyzet Bukarestben is, láttam (...) Nagyon nagy volt a buzdítás, hogy az emberek menjenek el szavazni, és ez meg is történt. Az én szemszögemből nézve,

azt hiszem, elértük határainkat, ami a külföldi szavazási folyamat biztosítását illeti”

– jelentette ki a miniszter az Antena3 tv-csatornán.

Meleşcanu szerint új választási törvényre van szüksége Romániának a külföldi szavazások lebonyolítása kérdésében: elektronikus szavazás vagy levélben elküldhető voks bevezetésére.

„Nekünk nincsenek meg sem az anyagi, sem az emberi erőforrásaink, hogy lefedjük azokat a területeket, ahol nagyszámú román közösségek élnek. (...) Egyetértek azzal, hogy szükség van egy minél szélesebb körű parlamenti konszenzusra, hogy találjunk egy mindenki számára elfogadható szavazási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy kimozduljunk ebből a holtpontból” – fűzte hozzá az Agerpres szerint.

Arra a kérdésre, hogy benyújtja-e lemondását a határon túli szavazókörzetekben kialakult helyzet miatt, Meleşcanu azt válaszolta, hogy nincs mit felrónia magának.

„Személy szerint nincs mit felrónom magamnak, azonban szükség van valamiféle megoldásra, hogy ezekért a dolgokért ne a külügyi tárcát és miniszterét hibáztassák, mivel ez teljesen tisztességtelen és igazságtalan” – állította a miniszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat