Összevonja a helyhatósági és az EP-választást a koalíció, szeptemberben államfőt, decemberben honatyákat választunk

Összevonja a helyhatósági és az EP-választást a koalíció, szeptemberben államfőt, decemberben honatyákat választunk

Nicolae Ciucă PNL- és Marcel Ciolacu PSD-elnöknek sikerült közös nevezőre jutni a választási szuperév lebonyolítása kapcsán

Fotó: Videófelvétel

Összevonja a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta kormánykoalíció az európai parlamenti, valamint a helyhatósági választásokat, mindkét megmérettetést június 9-én rendezik. Nicolae Ciucă, a PNL és Marcel Ciolacu, a PSD elnöke szerdán este bejelentette azt is, hogy a két alakulat közös jelöltlistát állít az európai parlamenti megmérettetésen.

Rostás Szabolcs

2024. február 21., 17:142024. február 21., 17:14

2024. február 21., 23:552024. február 21., 23:55

A román balliberális koalíció vezetői több mint egy hónapig tartó egyeztetéseket követően döntöttek az önkormányzati és az európai parlamenti választások összevonásáról. Nicolae Ciucă liberális pártelnök a Marcel Ciolacuval közösen tartott szerda esti sajtótájékoztatón azzal indokolta a két megmérettetés egybevonásának szükségességét, hogy a hatalmon lévő alakulatoknak fel kell vállalniuk ennek a döntésnek a politikai felelősségét. „Mindezt az ország stabilitása, a koherens kormányzás indokolja. Arról nem beszélve, hogy a románok is stabilitást, nyugalmat akarnak, élni akarják az életüket” – hangoztatta a bukaresti felsőház elnöki tisztségét is betöltő politikus.

Ciucă megismételte: a két párt vezetősége arról is döntött a nap folyamán, hogy közös jelöltlistát állít az EP-választáson.

A koalíció vezetői szerint arról még nem született döntés, hogy ki lesz a közös EP-lista vezetője, valamelyik párt tagja vagy független személyiség lesz-e az illető. Ezen túlmenően most még azt sem tudni, milyen arányban szerepelnek a listán a PNL, illetve a PSD jelöltjei. Nem döntöttek arról sem, hogy közös jelöltet támogatnak-e a bukaresti főpolgármester-választáson. A helyhatósági megmérettetésen ugyanakkor a PNL és a PSD egyaránt önállóan vesz részt, saját jelöltekkel, ugyanakkor a két alakulat „a helyzet függvényében” helyi választási szövetségeket köthet az önkormányzati választásokra.

Marcel Ciolacu a sajtótájékoztatón emlékeztetett azokra a nehézségekre, amelyeken Románia keresztülment az elmúlt években, ide sorolta a szociális válságot is. „Egy politikai hatalomnak fel kell vállalnia bizonyos dolgokat a kényes helyzetekben, és kisebb mértékben kell választási számításokba bocsátkoznia” – fogalmazott a szociáldemokrata pártelnök, hozzátéve: a két nagy pártnak meg kell akadályoznia a szélsőséges erők előretörését.

Ciolacu bejelentette azt is, hogy az eredetileg decemberre tervezett államelnök-választást előrehozzák szeptemberre, ugyanakkor a parlamenti megmérettetést december 8-án rendezik.

A PSD vezetőjének ismertetése szerint az államelnök-választás két fordulóját vagy szeptember 1-jén és 15-én, vagy szeptember 8-án és 22-én, vagy „szeptember végén” tartják meg.

Ciolacu a helyhatósági és az uniós választás összevonásáról szóló döntésről úgy vélekedett, hogy az nem demokráciaellenes, sőt szerinte éppen a demokratikus elvek érvényesülését, „a romániaiak tisztességes képviseletének biztosítását” segíti elő. A koalíció a tekintetben nem jutott közös nevezőre, hogy állítsanak-e közös jelöltet a szeptemberben rendezendő államfőválasztáson. Azt ugyanakkor sem Ciucă, sem Ciolacu nem zárta ki, hogy a két alakulat közös jelölttel vágjon neki a Cotroceni-palota „meghódításának”, erre a két pártelnök szerint június 10-e – vagyis az összevont EP- és helyhatósági választás – után kapnak választ a választópolgárok.

A koalíció vezetőinek délutáni tanácskozása után Nicolae Ciucă PNL-elnököt megkérdezték az újságírók: nem tart-e attól, hogy a liberális szavazók elfordulnak a PNL-től, ha a párt a PSD-vel közös jelöltlistát állít. „Fennáll ez a kockázat, amit az ország és a kormány stabilitása érdekében felvállalunk” – ismerte el a szenátus elnöki tisztségét is betöltő Ciucă.

Az újságírók emlékeztették a PNL elnökét arra, hogy a párt tavaly novemberben úgy döntött: a liberálisok önállóan indulnak az idei választásokon.

Ciucă erre úgy reagált, hogy ezt a döntés a helyhatósági választásokon tiszteletben is tartják. „Az európai parlamenti választásokon lesz közös listánk” – tette hozzá a liberális pártelnök.

Galéria

Nicolae Ciucă (előtérben) szerint a PNL felvállalja annak a kockázatát, hogy a liberális szavazók elfordulnak a pártjuktól, ha közös jelöltlistát állítanak a Marcel Ciolacu (háttérben) vezette PSD-vel

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A liberális koalíciós partnerrel folytatott szerda délutáni tárgyalásokat követően Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD vezetője bejelentette: javasolja, hogy egy pártfüggetlen női jelölt vezesse a két párt közös jelöltlistáját az európai parlamenti választásokon. Bár ekkor még nem nyilatkoztak arról a koalíció vezetői, megállapodtak-e valamely megmérettetések összevonásáról, illetve melyek lesznek azok a választások, amelyeket egy időben rendeznek az idei választási szuperévben, valószínű, hogy az EP-választás fog egybeesni az eredetileg szeptemberre tervezett helyhatósági megmérettetéssel.

Már csak azért is, mert a nap folyamán Mihai Tudose PSD-es EP-képviselő olyan közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely állítólag visszaigazolta, hogy a romániai választópolgárok többsége is támogatja a választási menetrend egyszerűsítését.

Raluca Turcan, a PNL Szeben megyei szervezetének elnöke úgy nyilatkozott, hogy a választások összevonása nagyobb jelenlétet eredményezhet az urnáknál, ami a demokráciát erősíti. A PNL országos politikai bürójának szerda délutáni ülése előtt a politikus kifejtette, hogy az Európai Parlamentbe olyan képviselőket kell küldeni, akik távol tartják az Európai Uniót a szélsőséges ideológiáktól. „Ehhez a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt közös jelöltlistája jelentheti a járható utat” – vélekedett a PNL vezető politikusa.

Galéria

A Marcel Ciolacu kormányfő vezette PSD a kezdeti ellenkezés után beleegyezett a választások összevonásába és a közös jelöltlistába

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A kormány székházában reggel tartott koalíciós egyeztetésen a két alakulat tárgyalóküldöttsége megállapodásra jutott egy voksolási menetrendről. Ez a javaslat és a két párt esetleges további együttműködésének módja a két alakulat vezető testületeinek délutáni ülésén került terítékre, a küszöbönálló megállapodásról szóló bejelentéssel pedig a két pártelnök, Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciucă liberális házelnök este fog a nyilvánosság elé állni.

A PNL országos politikai bürója szerda délutáni ülésén jóváhagyta az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonását és a PSD-vel közös jelöltlista állítását az EP-megmérettetésre.

A román liberálisoknál azonban nem aratott osztatlan sikert az ügy: Ilie Bolojan, a Bihar megyei önkormányzat elnöke, Nagyvárad korábbi polgármestere sajtóinformációk szerint határozottan ellenezte a közös jelöltlista állítását, szerinte ugyanis ez „katasztrófával, identitása feladásával” ér fel a PNL számára.

Az országban idén európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és államelnök-választást is rendezni kell. A kormánypártok tervei szerint az ősszel esedékes önkormányzati voksolást június 9-én, az EP-választással egy időben tartanák, de arról is folytak egyeztetések, hogy az elnökválasztás első vagy második fordulóját a parlamenti voksolással vonják össze. Mindkét összevonástól a választási részvétel növekedését remélik, ami a nagy pártoknak kedvezne.

korábban írtuk

A kiszivárogott hírek szerint megállapodtak a koalíciós pártok az EP- és az önkormányzati választások összevonásáról
A kiszivárogott hírek szerint megállapodtak a koalíciós pártok az EP- és az önkormányzati választások összevonásáról

Megállapodtak a bukaresti kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői a június 9-én esedékes európai parlamenti választások és az önkormányzati választások összevonásáról.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Döntött a kormány: finanszírozza az iskolai zöldhét tevékenységeit

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén azt a határozattervezetet, amely szerint pénzt utalnak ki a környezetvédelmi alapból az iskolai zöldhét tevékenységeinek finanszírozására.

Döntött a kormány: finanszírozza az iskolai zöldhét tevékenységeit
2024. április 04., csütörtök

A szabálytalanul közlekedő áldozatokat is felelősnek tartja a drogos gázoló ügyvédje

Vlad Pascu ügyvédje a drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló védence büntetőperének csütörtöki bírósági tárgyalása után kijelentette, hogy a 2 Maion történt baleset áldozatai szabálytalanul közlekedtek az úttesten, így ők is felelősek a tragédiáért.

A szabálytalanul közlekedő áldozatokat is felelősnek tartja a drogos gázoló ügyvédje
2024. április 04., csütörtök

Megakadályozná a kormány, hogy elözönöljék az álhírek a közösségi médiát a választási kampányban

Memorandumot készül jövő héten elfogadni a kormány egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amelyik megakadályozza a deepfake tartalmak elterjedését a közösségi médiában a választási kampány idején.

Megakadályozná a kormány, hogy elözönöljék az álhírek a közösségi médiát a választási kampányban
2024. április 04., csütörtök

Néhány kategória számára eltörli a kormány a „betegségadót”, és pénzt ad a hátrányos helyzetben levő anyáknak

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel törli el a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettségét a daganatos betegségben szenvedők, a beteg gyereket nevelő anyák és a várandós nők esetében.

Néhány kategória számára eltörli a kormány a „betegségadót”, és pénzt ad a hátrányos helyzetben levő anyáknak
2024. április 04., csütörtök

Őrizetbe vettek egy tizenöt éves késelőt, aki egy diákot szúrt meg

Őrizetbe vették azt a 15 éves tinédzsert, aki a gyanú szerint szerdán megkéselte a bukaresti Iuliu Maniu szakközépiskola egyik diákját – közölte csütörtökön a bukaresti rendőrség.

Őrizetbe vettek egy tizenöt éves késelőt, aki egy diákot szúrt meg
2024. április 04., csütörtök

Charles Michel szerint további előrelépések várhatók Románia schengeni csatlakozása terén

További támogatásáról biztosította Romániát a schengeni övezethez való teljes körű csatlakozás megvalósulásához Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai bukaresti látogatásán.

Charles Michel szerint további előrelépések várhatók Románia schengeni csatlakozása terén
2024. április 04., csütörtök

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Ismét esély nyílhat arra, hogy Ion Iliescu volt államfőt büntetőjogi felelősségre vonják az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében.

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében
2024. április 03., szerda

Balszerencse: kipenderítették a két napig a szerencsejáték-iparért felelős hajszobrászt

Ellenzéki nyomásra visszahívta tisztségéből Marcel Ciolacu kormányfő a Szerencsejátékok Országos Hivatala (ONJN) alelnöki tisztségébe hétfőn kinevezett Cristian-Gabriel Pascut.

Balszerencse: kipenderítették a két napig a szerencsejáték-iparért felelős hajszobrászt
2024. április 03., szerda

Több mint két évtizednyi letöltendőre ítélték az élettársa 12 éves kislányát meggyilkoló férfit

Minősített emberölés és rablás bűntette miatt 26 év börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti törvényszék Marcel Şerbucot, aki megölte élettársa 12 éves kislányát, majd a holttestet egy kanapé tárolódobozába rejtette.

Több mint két évtizednyi letöltendőre ítélték az élettársa 12 éves kislányát meggyilkoló férfit
2024. április 03., szerda

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Orbán Viktor román kollégájával Bukarestben

A román és a magyar kormánynak közös érdeke a kelet-nyugati irányú közlekedési infrastruktúra fejlesztése – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, miután magyar hivatali kollégájával, Orbán Viktorral egyeztetett a Victoria-palotában.

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Orbán Viktor román kollégájával Bukarestben