Klemm szerint a Patriotok Románia szomszédait is védelmezik majd

Krónika 2017. július 25., 13:06 utolsó módosítás: 2017. július 25., 15:51

Jelentős hatása lesz annak, ha Bukarest Patriot légvédelmi rakétarendszert vásárol, a beszerzés által ugyanis Románia a szomszédos országok és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) védelméhez is nagymértékben hozzájárul majd – nyilatkozta az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a Román Televíziónak adott interjúban.

Hans Klemm szerint az oroszoknak nem kell aggódniuk a román fegyverkezés miatt Fotó: Barabás Ákos

Hans Klemm emlékeztetett, hogy a román védelmi minisztérium az év elején tárgyalásokba kezdett az Egyesült Államokkal Patriot rakéták beszerzéséről, amelyet több amerikai kormányügynökségnek is jóvá kellett hagynia.

A nagykövet meggyőződését fejezte ki, hogy ez a folyamat a Patriot rakéták megvásárlásával zárul majd, és a beszerzésnek szerinte jelentős hatása lesz.

„A rakétarendszer nemcsak Románia védelmét fogja biztosítani az esetleges agresszív légi támadásokkal szemben, hanem – közvetett módon – a szomszédos országok és a NATO védelméhez is hozzájárul majd" – idézte a diplomatát az Agerpres hírügynökség.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a tervezett beszerzés feszültté tenné-e a Románia és Oroszország közötti viszonyt, a nagykövet így válaszolt: „Semmi nem szolgáltathat okot erre, hiszen ezzel Románia kizárólag védelmi képességét igyekszik fejleszteni".

Az amerikai külügyminisztérium két héttel ezelőtt jóváhagyta, hogy Washington Patriot rakétákat adjon el Romániának 3,9 milliárd dollár értékben – jelentette a Reuters hírügynökség a Pentagon illetékes ügynökségére hivatkozva.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat