Jól fizető döntés: a béremelés hatására csökkent az orvoselvándorlás

MTI 2018. január 05., 16:00 utolsó módosítás: 2018. január 05., 16:07

Csökkent tavaly az orvosok elvándorlása Romániából, ami a mintegy 25 százalékos béremelésekkel hozható összefüggésbe - írta pénteken a Ziarul Financiar című gazdasági napilap.

Fotó: Pixabay.com

A tavalyi első kilenc hónapban 850 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást a román orvosi kamarától. A lap becslése szerint a kérelmezők száma egész évben 870 lehetett, 70 százalékkal kevesebb a 2016-os adathoz mérten.

A tavaly kibocsátott igazolások száma a legalacsonyabb az elmúlt hét esztendőben.

2010 óta összesen több mint 17 ezren igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratot, a legtöbbet, majdnem 3 ezret 2011-ben, amikor a román gazdaságot erőteljesen sújtotta a nemzetközi gazdasági válság, és a kormány megszorító intézkedéseket foganatosított a közszférában, egyebek mellett 25 százalékkal csökkentette a béreket.

Több mint tizenötezer román orvos dolgozik külföldön, sok a kivándorolt kutató is
Mintegy 15 700 román orvos dolgozik külföldön, derült ki egy, az egészséget népszerűsítő egyesület (ARPS) tanulmányából.  

Az orvosi kamara adatai szerint a román orvosok főként Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban vállalnak munkát.

Tavaly októberben az egészségügyben a nettó átlagbérek 24 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 tizedik hónapjában, elérték a 2681 lejt azt követően, hogy a kormány jelentős béremelést hajtott végre a közszférában, kiemelten az egészségügyben. Nagyobb mértékben növekedett a pályakezdő orvosok keresete, akik a béremelés előtt 200-300 eurónál nem kerestek többet.

A kamara rámutatott, a román hatóságoknak pontos adataik nincsenek arról, hogy valójában hány orvos vándorolt el,

hiszen akik kérték a munkavállalási engedélyt, nem biztos, hogy el is mentek, ennek ellenére a hatóságok irányadónak tekintik ezt az adatot az elvándorlási kedv tekintetében. Egy tavaly decemberben ismertetett felmérés 15 700-ra becsülte a külföldön dolgozó román orvosok számát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat