Johannis alkotmányossági kifogást emelt a gyerekeknek nyitott megtakarítási számlákról szóló törvény ellen

Krónika 2019. április 25., 21:55 utolsó módosítás: 2019. április 25., 21:56

Klaus Johannis államelnök csütörtökön alkotmányossági kifogást emelt a Junior Centenar elnevezésű megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény ellen.

Fotó: Pixabay.com

Az államfő szerint a Viorica Dăncilă vezette kormány 2018/104-es számú sürgősségi rendeletébe foglalt előírások egy része alkotmányellenes, és így alkotmányba ütközik a rendeletet jóváhagyó törvény is. A taláros testületnek elküldött óvásában Johannis rámutat, hogy a parlament április 10-én küldte át neki a törvényt kihirdetésre.

Az államelnök többek között elmarasztalja a törvény személyes adatok feldolgozására vonatkozó előírásait, tekintettel arra, hogy a törvénybe foglalt program haszonélvezői kiskorú személyek, és az előírás valamennyi romániai kiskorúra vonatkozik, pedig csak egy részük vesz majd ténylegesen részt a programban.

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett óvásában Johannis úgy véli, tiszteletben kellett volna tartani az arányosság elvét, és csak azoknak a kiskorúaknak az adatai kerüljenek feldolgozásra, akiknek törvényes képviselőik úgy döntenek, részt vesznek a kormány programjában. Johannis ugyanakkor kritikával illeti a szóban forgó megtakarítási számlák megnyitási módját, illetve annak módját is, ahogyan az összegeket el lehet helyezni ezeken a számlákon.

Az államelnök elmarasztalja azt az előírást is, amely szerint az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet, de a kiskorúak örökbe fogadása esetén az örökbefogadó szülők kötelesek az évi összegeket továbbra is befizetni. Ez sérti az örökbefogadó szülők jogait, ugyanis a többi szülő esetében az összegek befizetése nem kötelező jellegű – mutat rá Johannis.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat