Klaus Johannis a PNL új elnöke

Balogh Levente 2014. június 29., 16:40

A várakozásoknak megfelelően Klaus Johannis eddigi ügyvivő elnököt, Nagyszeben polgármesterét választották szombaton a párt elnökévé a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívüli tisztújító kongresszusán.

Johannis mellett Ioan Ghişe szállt harcba az elnöki tisztségért, de alulmaradt: a mintegy 1500 küldött közül 1334-en szavaztak Johannisra, rá pedig csupán 144-en. Eközben Călin Popescu Tăriceanu volt PNL-elnök bejelentette: új liberális pártot alapítana.

Klaus Johannis megválasztását követően köszönetet mondott a bizalomért, és visszahívta a pártba azokat, akik az elmúlt időszak döntései miatt kiléptek.

Johannis még a szavazás előtt azt mondta: bár csak tavaly iratkozott be a pártba, már 2004-ben elkezdett közeledni hozzá, és ha ez a tíz év nincs is benne a tagkönyvében, a szívében igen. Ghişe viszont azt hánytorgatta fel, hogy a párt régi tagjai „balekok”, hiszen Johannis kedvezménnyel indulhatott az elnöki tisztségért, ahhoz ugyanis az alapszabály szerint hosszabb időtartamú párttagság kellett volna.

Johannis egyébként visszavonta az államfőjelölt megnevezésére vonatkozó határozattervezetet, mivel a pártvezetés egy része továbbra is a leköszönt korábbi pártelnököt, Crin Antonescut látná szívesen jelöltként. Ennek nyomán a kongresszus csupán megnevezte Johannist és Antonescut lehetséges jelöltként, de a végső választás a párt elnöki testületének feladata lesz.

Az új elnök egyébként kisebb vitát robbantott ki a PNL és a Demokrata-Liberális párt (PDL) között, bejelentette ugyanis, hogy a PDL beleegyezett: a jobbközép oldal megerősítése érdekében tervezett fúzió után létrejövő új párt a PNL nevet viselje. Ezt több PDL-vezető – köztük Ioan Oltean és Cătălin Predoiu is – cáfolták.

Mint arról beszámoltunk, a tisztújítás annak nyomán vált szükségessé, hogy a májusi, kudarcosnak számító európai parlamenti választást követően – a PNL a célul kitűzött 20 helyett csak a szavazatok 15 százalékát kapta meg – Crin Antonescu pártelnök bejelentette lemondását. Ezt követően a párt élére ügyvivő elnökként Klaus Johannis addigi első alelnököt, Nagyszeben polgármesterét választották meg, aki egyébként csak tavaly lépett be a pártba.

A PNL leköszönő elnöke azt is jelezte, hogy a párt átlép az európai liberálisok pártjából a konzervatív Európai Néppártba, és a jobboldal megerősítése érdekében egyesül a Demokrata-Liberális Párttal (PDL).

Tăriceanu új liberális pártot alapít

Călin Popescu-Tăriceanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke, korábbi miniszterelnök új liberális pártot készül alapítani, és indulni kíván a novemberi államfőválasztáson. Ezt ő maga jelentette be pénteken. A volt PNL-elnök – aki márciusban lépett ki a pártból, azt követően, hogy az távozott a kormánykoalícióból – az általa a liberális identitás megtartásának céljával létrehozott kezdeményezést szeretné párttá alakítani, illetve annak segítségével kezdene aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy indulhasson az államfőválasztáson.

Mint arról beszámoltunk, Tăriceanu, aki ugyan meggondolta magát, és visszalépett volna a PNL-be, de formai szabálytalanságok miatt jelentkezését nem fogadták el, hevesen ellenzi Crin Antonescu leköszönt és Klaus Johannis ügyvivő PNL-elnök szándékát, hogy a pártot átléptessék az európai liberálisok pártjából (ALDE) a jobbközép, konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártba (EPP). Ezért hozta létre néhány, az Antonescu-vonallal szemben álló jelenlegi, illetve volt liberális politikus részvételével a liberális identitás megőrzését célul kitűző kezdeményezést.

Tăriceanu továbbra is annak a híve, hogy a liberálisoknak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kellene együttműködniük, és ellenzi, hogy a PNL összeolvadjon a Demokrata-Liberális Párttal (PDL), mert szerinte így „eltűnnének a PNL által képviselt liberális értékek és elvek.” Ezt a PSD korábban azzal honorálta, hogy a leköszönt Antonescu helyett őt jelölte a szenátus elnöki tisztségébe.

Hét PNL-s képviselő –köztük Andrei Gerea volt gazdasági miniszter – tegnap jelezte: kilép a pártból, és csatlakozik Tăriceanu új alakulatához.

Az új liberális párt megalakítása és Tăriceanu esetleges indulása az államfői tisztségért ezért a PSD érdekét szolgálná, hiszen azáltal gyengítené a PDL-lel fuzionálni készülő PNL elnökjelöltjének esélyeit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat