Iohannis és Ciucă is a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés szükségességéről beszélt a holokauszt emléknapján

Iohannis és Ciucă is a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés szükségességéről beszélt a holokauszt emléknapján

Fotó: Facebook/román védelmi minisztérium

Az idegengyűlölet, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ismét utat tör magának Európában, ezért azonnali fellépésre van szükség – szögezte le Klaus Iohannis a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett pénteki üzenetében.

Hírösszefoglaló

2023. január 27., 14:372023. január 27., 14:37

2023. január 27., 14:392023. január 27., 14:39

Az államfő üzenetét a bukaresti Korál zsinagógában olvasta fel Cătălina Galer államtanácsos.

„A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk az emberi történelem egyik legsötétebb fejezetén. Ma kegyelettel adózunk a holokauszt áldozatainak, a barbár módon elpusztultaknak, e mérhetetlen tragédia túlélőinek és leszármazottaiknak. Tisztelgünk mindazok emléke előtt is, akik életüket kockáztatták és feláldozták magukat embertársaik védelmében” – hangzott az államfő üzenete az Agerpres szerint.

Felidézte, hogy 1945. január 27-én „a zsidók ellen elszabadult pokol véget ért, és Auschwitz-Birkenau néhány túlélője végre megkapta a régóta remélt szabadságot”.

Idézet
A holokauszt mértékét nehéz felfogni. Hatmillió életnek vetettek véget brutálisan az emberiség elleni legszörnyűbb bűncselekedet során. Nőket, gyermekeket és férfiakat kínoztak, bántalmaztak, csonkítottak és öltek meg a legbrutálisabb módon az önkényuralmi rendszerek a teljes zsidó nép kiirtására tett förtelmes kísérlet időszakában”

– tette hozzá Iohannis.

Az államfő emlékeztetett az 1941. január 21. és 23. között lezajlott bukaresti pogromra, amikor „zsidók ezreit verték, alázták és ölték meg, zsidó negyedeket pusztítottak el, imaházakat rongáltak meg”.

„Soha ne felejtsük el, hogy a holokauszt a gyűlölet, az intolerancia, a megvetés és az előítéletek tetőpontja, és megrázó tanulságának mindig meg kell maradnia kollektív emlékezetünkben, hogy lelkiismeretünk éber maradjon” – figyelmeztetett az államfő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a felszámolásukra irányuló számos kezdeményezés ellenére az idegengyűlölet, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ismét utat tör magának Európában.

„A demokráciáért, a toleranciáért, a jogokért és a szabadságjogokért most kell cselekednünk, még nagyobb energiával és elkötelezettséggel! Nem engedhetjük meg, hogy az áldozatok millióinak szenvedését tagadják vagy bagatellizálják!” – hangsúlyozta üzenetében Iohannis.

Az államfő szerint a holokauszt relativizálása, a történelem elferdítése, az álhírek és a félretájékoztatás az utóbbi időben egyre gyakrabban jelennek meg, különösen az interneten, és a Románia határainál zajló háborút is figyelembe véve nem elhanyagolható fenyegetéseket rejt a terjedésük.


„Nagyon fontos folytatni az antiszemitizmus és a rasszizmus megelőzését és leküzdését, hogy biztonságosabb és toleránsabb világot teremtsünk, és ez a cél nem érhető el a lakosság átfogó tájékoztatása és oktatása nélkül. A rasszizmussal, antiszemitizmussal és idegengyűlölettel kapcsolatos bármilyen formájú passzivitás csak a szélsőségek megnyilvánulásait erősíti. Mindannyiunk felelőssége, hogy segítsünk megerősíteni azokat a társadalmakat, amelyek továbbra is támogatják és megvédik a demokratikus értékeket azoknak a támadásaival szemben, akik korlátozni akarják a polgárok jogait és szabadságát” – szögezte le az államfő.

Iohannis végezetül jó egészséget kívánt a holokauszt-túlélőknek.

„Az önök könnyeiből, szenvedéseiből és drámájából kell pajzsot építenünk, hogy hasonló rémálom soha többé ne fordulhasson elő! Kötelességünk biztosítani, hogy az átélt pokol emlékezete megnyerje a harcot a felejtés, a marginalizáció vagy a tagadás ellen” – nyomatékosított az elnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Románia fontos lépéseket tett az emlékezet megőrzése, valamint a szélsőségesség, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és a gyűlölet elleni fellépés terén egy sor törvény elfogadásával,

amelyek jogalapot nyújtanak a szabálysértések szankcionálására, valamint a holokauszt örökségének megőrzésére és továbbadására a fiatalabb generációk számára.

Nicolae Ciucă miniszterelnök is a szélsőségesség ellen emelt szót. Pénteken kijelentette, hogy a holokauszt kemény leckéje újra és újra emlékeztet arra, hogy mi történik akkor, ha a többség nem foglal állást a „társadalom számára mérgező eszméket” hirdető egyének vagy csoportok ellen.

A kormányfő a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából mondott beszédet a bukaresti Korál zsinagógában szervezett eseményen. Kifejtette, hogy 1945. január 27. a holokauszt szörnyű bűntetteinek és borzalmainak végét jelentette, de egyben egy olyan világ kezdetét is, amelyet örökre megsebzett a történtek miatti bűntudat.

„Ugyanakkor az emberiség vállalta azt a küldetést, hogy újjáépítse az emberiségbe és alapvető értékekbe vetett reményt és azt, hogy szüntelenül tisztelegjen az áldozatok emléke előtt és támogassa a túlélőket” - tette hozzá.

Ciucă szerint a holokauszt leckéje újra és újra emlékeztet arra, hogy mi történik akkor, ha a többség nem foglal állást a „társadalom számára mérgező eszméket” hirdető egyének vagy csoportok ellen, akik „felborítják a békés együttélés egyensúlyát”.

„De nem szabad elfelejtenünk azokat a bátor romániaiakat, akik – Elie Wiesel szavaival élve – saját életüket kockáztatták, és megmentették nemzetük becsületét azzal, hogy szembeszálltak polgártársaik elnyomásával és meggyilkolásával” – jelentette ki.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a román állam két évtizeddel ezelőtt kezdte meg a holokauszt során történtek felvállalását. Szerinte a holokausztoktatás és -kutatás, valamint az antiszemitizmus elleni fellépés terén elért eddigi romániai eredmények figyelemre méltóak.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az alapvető értékek védelméért és a befogadó társadalom megerősítéséért folytatott küzdelemnek nem szabad lankadnia, mert az antiszemitizmus, a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd egyre inkább jelen van a közéletben.


Ciucă szerint ezek a jelenségek aláássák a demokratikus értékeket és a jogállamiságot.

„Továbbra is (...) fellépünk ezekkel a megnyilvánulásokkal és azokkal szemben, akik háborús bűnösöket dicsőítenek. Nem engedhetjük a történelem meghamisítását vagy a holokauszt jelentőségének lekicsinylését. Vannak eszközeink a demokráciánk megvédésére, és az összes felelős hatóságnak végeznie kell a munkáját. A mérgező magatartást büntetni kell, és a jogszabályokat következetesen végre kell hajtani. Az oktatás, a kritikus gondolkodás és a történelem hiteles, idealizálás nélküli megismerésének előmozdítása szintén prioritás” – fogalmazott beszédében a miniszterelnök.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 18., kedd

Az USR az Állandó Választási Hatóság elnökének menesztését szeretné

Határozattervezetet nyújtottak be kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti frakciói az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă menesztéséről.

Az USR az Állandó Választási Hatóság elnökének menesztését szeretné
2024. június 18., kedd

A fiatalok azt javasolják, vezessék be a romániai iskolákba a mentális egészségről szóló kötelező tanórákat

Többek közt a mentális egészségről szóló iskolai órák bevezetését javasolják a romániai fiatalok – derült ki a Gyermekcsúcs elnevezésű, első ízben szervezett bukaresti rendezvényen, amelyet 150 fiatal részvételével tartottak a Victoria palotában.

A fiatalok azt javasolják, vezessék be a romániai iskolákba a mentális egészségről szóló kötelező tanórákat
2024. június 18., kedd

Egyre többen akarnak üdülni a román tengerparton, átlagosan nem kerül túl sokba a szállás

Az elmúlt héten felgyorsult a Fekete-tengeri romániai nyaralások foglalásának ritmusa, júliusra és augusztusra az átlagos tartózkodási idő 4-5 éjszaka, a szervezett üdülés átlagosan 2 408 lejbe kerül.

Egyre többen akarnak üdülni a román tengerparton, átlagosan nem kerül túl sokba a szállás
2024. június 18., kedd

Megszavazta a parlament: tilos reklámozni az elektromos cigarettákat

Döntő kamaraként megszavazta kedden a képviselőház az elektromos cigaretták, a Vape-típusú és a dohányhevítő készülékek, illetve a nikotinpárnák (pouch) reklámozását betiltó törvénytervezetet.

Megszavazta a parlament: tilos reklámozni az elektromos cigarettákat
2024. június 18., kedd

A romániai lakosság nagy többségének van rossz foga, de csak elenyészően kevesen jelentkeznek fogászati ellenőrzésre

Romániában a lakosság mintegy kétharmadának van rossz foga, és kevesebb mint 20 százaléka jelentkezik évente legalább egyszer fogászati ellenőrzésre – közölte kedden a Hotnews.ro hírportál.

A romániai lakosság nagy többségének van rossz foga, de csak elenyészően kevesen jelentkeznek fogászati ellenőrzésre
2024. június 17., hétfő

Korlátozta az egyházi ingatlanok elkobzásáért nyújtható kárpótlást a román legfelsőbb bíróság

Csak azokért a korábbi ingatlanjaikért kérhetnek pénzbeli kárpótlást az államtól egyházak, amelyek 1989. december 22. után törvényes körülmények között váltottak tulajdonost – döntötte el hétfőn a bukaresti legfelsőbb bíróság.

Korlátozta az egyházi ingatlanok elkobzásáért nyújtható kárpótlást a román legfelsőbb bíróság
2024. június 17., hétfő

Ketten még mindig oxigénterápiára szorulnak a barkácsáruházi robbanás öt, még kórházban levő sérültje közül

A botoşani-i Dedeman barkácsáruházban június 7-én történt robbanás öt sérültjét ápolják továbbra is kórházban – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Ketten még mindig oxigénterápiára szorulnak a barkácsáruházi robbanás öt, még kórházban levő sérültje közül
2024. június 17., hétfő

Kapós a választásokon leszerepelt USR elnöki tisztsége

Tízen pályáznak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére, köztük Elena Lasconi, Câmpulung Muscel újraválasztott polgármestere és Cristian Seidler képviselő is.

Kapós a választásokon leszerepelt USR elnöki tisztsége
2024. június 17., hétfő

Június 9-ei voks: újabb részeredmények, két erdélyi településen biztosan megismétlik a polgármester-választást

Közzétette a Központi Választási Iroda (BEC) a június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választások részeredményeit.

Június 9-ei voks: újabb részeredmények, két erdélyi településen biztosan megismétlik a polgármester-választást
2024. június 17., hétfő

Folytatódtak a választási hatóság elleni tüntetések, visszaélésekkel vádolják az intézményt és lemondásra szólítják az elnököt

Több tucat tüntető fejezte ki nemtetszését a június 9-i választásokkal kapcsolatban jelzett rendellenességekkel szemben vasárnap este a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren.

Folytatódtak a választási hatóság elleni tüntetések, visszaélésekkel vádolják az intézményt és lemondásra szólítják az elnököt