Harminc év börtönbüntetést kapott a brăilai terrortámadás elkövetője

Hírösszefoglaló 2019. december 04., 12:43 utolsó módosítás: 2019. december 04., 12:46

Első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék azt a 21 éves fiatalembert, aki tavaly terrortámadást hajtott végre egy brăilai bevásárlóközpontnál, tíz személy sebesítve meg.

Fotó: Facebook/Marius Parfenie

Marius Valentin Parfenie három rendbéli gyilkossági kísérlet, rablás, ittas vezetés, a baleset helyszínének elhagyása és közrendháborítás bűntette miatt kapta a büntetést. Az ítélet nem jogerős.

A férfi 2018. november 11-én megsebesített tíz személyt – köztük egy 11 és egy 13 éves gyereket –, amikor egy lopott autóval nekihajtott az egyik brăilai bevásárlóközpont bejáratának, miután korábban a város körgyűrűjén megkéselt egy férfit és elütött két gyalogost.

A nyomozást irányító Mircea Ciutac ügyész szerint Parfenie „ítélőképessége tudatában volt” a tettek elkövetésekor, amint azt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is igazolta – számolt be az Agerpres.

Az iaşi-i igazságügyi orvostani intézet (INML) által végzett vérvizsgálat ugyanakkor azt mutatta ki, hogy Parfenie nem volt kábítószer hatása alatt, de véralkoholszintje 1,25 ezrelék volt.

Az ügyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) galaci területi osztálya hivatalból – és az ügyészségi eljárástól függetlenül – vizsgálatot indított a terrorizmus megelőzéséről és visszaszorításáról szóló, 2004/535-ös törvény alapján.

A feltételezés szerint Marius Valentin Parfenie terve az volt, hogy minél több embert megöljön, majd öngyilkosságot kövessen el

– tájékoztatott a brăilai törvényszék sajtóirodája, amely akkor azt is közölte: a fiatalember azért akart minél több román polgárt kivégezni, mert azok meglátása szerint nem felelnek meg az emberi minőségről általa alkotott elképzelésnek, annak, ahogyan például a svéd embereket látta (saját nyilatkozatai szerint Svédországban dolgozott egy ideig). Amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették a civil járókelők,

Parfenie azt kiabálta: „Ebben az országban vér kell hogy folyjon”, és „Terrorista vagyok”. Radikális elképzeléseit saját kezűleg papírra is vetette 

– tette hozzá az illetékes hatóság.

A fiatalembert egyébként 2017-ben hat hónapra nevelő célzatú felügyelet alá helyezte Brăila bírósága erőszakos cselekedetek miatt, amelyeket még kiskorúként, 2015-ben követett el. Akkor apjával együtt vasrúddal vertek meg egy férfit, aki súlyos sérülésekkel került a kórházba. Marius Valentin Parfenie apját emiatt 8 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat