Elemzők: viszonylagos a politikai stabilitás, konfliktus is lehet a PSD és a PNL között, az RMDSZ-nek újítania kell

Elemzők: viszonylagos a politikai stabilitás, konfliktus is lehet a PSD és a PNL között, az RMDSZ-nek újítania kell

Bizonytalan jövő. A román kormánykoalíció örülhet, de nem biztos, hogy felhőtlen marad a viszony a PSD és a PNL között

Fotó: Gergely Imre

Bizonyos mértékű politikai stabilitást jelenthet a kormánykoalíció sikere, azonban egyáltalán nem kizárható, hogy a PSD és a PNL között konfliktusok törnek majd ki – vélik a Krónika által az európai parlamenti és a romániai önkormányzati választások kapcsán megszólaltatott elemzők. Az RMDSZ szereplését viszonylag sikeresnek értékelik, ugyanakkor fontosnak tartják a választási bázis szélesítését, illetve az etnikai politizálás fenntartását.

Balogh Levente

2024. június 11., 10:122024. június 11., 10:12

A román kormánypártok sikere azt is jelenti, hogy kevésbé lesz szükségük más alakulat támogatására, de ha nincs is nagy valószínűsége annak, hogy a novemberi parlamenti választások után az RMDSZ kormánykoalícióra lép a nagy párossal, kisebb ügyekben lehet együttműködés országos és helyi szinten is. A PSD és a PNL között ugyanakkor a konfliktus sem kizárható – vélekednek a Krónika által a vasárnap lezajlott kettős választás kapcsán megszólaltatott elemzők. Lapunk Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzőjét, és a szintén külügyi intézetben tevékenykedő szakértőt, Pászkán Zsoltot kérdezte az EP- és az önkormányzati voksolás következményeiről.

Azon kérdésünkre, hogyan értékelhető a PSD-PNL közös lista szereplése, a kolozsvári születésű Barabás T. János emlékeztetett: az EP választásra a romániai szavazók 53 százaléka adta le a voksát a szocialista – nemzeti-liberális választási (PSD-PNL) szövetségre, és 19 képviselőjük lesz a 33 fős román kontingensből.

Ez a jelentős siker jellemző a helyhatósági választáson is, ahol a kormánykoalíciós pártok több városban, így Temesváron is közösen indultak, és nyertek. A mostani választások pontosítják a szeptemberi elnöki, és novemberi parlamenti választások szereplőit, szövetségeit. Így

várható, hogy Nicolae Ciucă PNL-elnök államfőjelölt lesz, bár Marcel Ciolacu PSD-elnök, kormányfő kijelentette, alakulata is önálló jelölttel indulhat az elnökválasztáson, bizonyára ez még pártközi tárgyalások témája, és a szélsőséges George Simion AUR-elnök, potenciális államfőjelölt őszre alakuló népszerűségétől is függ.

Az AUR a mostani EP-választáson a vártnál kevesebbet, 15 százalékot szerzett, ráadásul Simion ellen ügyészségi eljárás zajlik ajánlócédulák hamisításának vádjával – ha alacsony lesz szeptemberben a támogatottsága, lehet, hogy Ciolacu is indul az államfői babérokért. Az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 11 százalékos EP-választási eredményével gyakorlatilag elbukta a lehetőséget, hogy lényegileg beleszóljon a belpolitika alakulásába, várhatóan belső feszültségek fogják bomlasztani ezt a szövetséget. Az alternatív elnökjelöltek, Mircea Geoană, valamint Dacian Cioloș pártjai jóval az 5 százalékos bejutási küszöb alatt teljesítettek, és kiestek az elkövetkező politikai megmérettetések esélyesei közül.

„Valószínűleg marad a nemzeti liberális pártelnök közös államfőjelöltnek, Ciolacu PSD-elnök pedig várhatóan kormányfőként akarja majd folytatni pályáját. Ezt sugallja számomra az, hogy a PSD szabályozni akarja a volt szolgálati tisztek tevékenységi körét, vagyis kevesebb befolyást engedne az államfő által elnökölt nemzetbiztonsági tanácsnak (CSAT).

Idézet
Ez a politikai képlet megfelel annak, hogy Romániában az elmúlt évtizedekben létrejött egy szűk körű politikai-gazdasági-titkosszolgálati elit, ezen csoportok között elmosódik a határ, így például a parlamenti képviselők nagy része egyben üzletember és vagy 15-20 százalékuk titkosszolgálati akadémián végzett tanulmányokat. A mostanra kialakult elit védi sorait, nehezebben enged be kívülállókat, ami a PSD-PNL szorosabb együttműködéséhez vezethet. A politikai táborok jóval merevebbek, kevesebb az átjárás, ezt a térség biztonsági kockázatai is indokolhatják, fegyelmezettebbé vált a politizálás technikája.

A kormánypártok sikere azt is jelenti, hogy kevésbé lesz szükségük más alakulat támogatására, de ha nincs is nagy valószínűsége annak, hogy a novemberi parlamenti választások után az RMDSZ kormánykoalícióra lép a nagy párossal, kisebb ügyekben lehet együttműködés országos, és helyi szinten is, ami megkönnyíti a szövetség forrásokhoz jutását. Látszólag tehát a NATO-partnerek és a külföldi nagy cégek által óhajtott belpolitikai stabilitás várható, újabb uniós pénzeket lehet szerezni, de azt is tudjuk, hogy a politika nem matematika, a vidéki érdekcsoportok, begyűrűző biztonsági, gazdasági válságok változtathatnak a stabilitáson” – mutatott rá lapunknak Barabás T. János.

korábban írtuk

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri
Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megnyerte a választásokat – jelentette ki Marcel Ciolacu a pártszékházban az exit poll eredmények közzététele után.

Pászkán Zsolt ugyanakkor rámutatott: első látásra és az előzetes – nem végleges, de irányt mutató – eredmények ismeretében azt lehet mondani, hogy sikeresnek bizonyult a két pártelnök – elsősorban személyes politikai túlélési – „trükkje”, és egyelőre viszonylag őszintén mosolyoghatnak a kamerákba az eredmények láttán. Csakhogy ugyanez nem érvényes a pártok szintjén is. Ugyanis

nem igazolódott az, amivel a kampányban ezt a „politikai Frankensteint” (a PSD-PNL-szövetséget – szerk. megj.), vagyis két, sok tekintetben széttartó politikai szervezet közös listán indítását indokolták.

„Egyrészt nem sikerült számottevően növelni a részvételi hajlandóságot. A diaszpórából érkezett szavazatokat is beszámítva alig több mint 52 százalékos részvételi arány hibahatáron belül van a 2019-es 51 százalékos eredményhez viszonyítva. Másrészt az exit-poll alapján valószínűsíthető 54 százalékos győzelem is csak látszólagos nyugalmat adhat. Szavazatokban körülbelül 400-500 ezres különbség lehet a két párt 2019-es összeadott eredményeihez képest, ami nem kevés, de mivel ez nagy valószínűséggel nem a PNL érdeme, később nagy gondokat okozhat.

Idézet
A fő gond ugyanis nem az EU szintjén volt és marad (ahol mindkét párt ugyanazt az eurokráciával szembeni, szélsőségességig hizlalt megfelelési politikát folytatja), hanem belpolitikai téren, ahol a közös lista és az ebből következő aránytalanság csak fokozni fogja a két párt között alsóbb, területi, szervezeti szinten még a kampányban is érezhető és létező feszültségeket”

– mutatott rá Pászkán.

A nagybányai származású elemző szerint a PNL várhatóan „túlnyeri” magát az EP-képviselői mandátumokat illetően a lista összeállításakor alkalmazott, az elsősorban a felső traktusban érvényesülő majdnem paritásos mandátumeloszlást miatt. „E tekintetben nem hagyható figyelmen kívül, hogy volt már egy hasonló összetételű szerveződés, a Szociál-Liberális Szövetség (USL), mely a 2012-es parlamenti választáson (a részvételi aránnyal korrigált szavazatszámokat tekintve) a mostani PSD–PNL-koalícióhoz összemérhető és majdnem parlamenti kétharmadhoz vezető eredményt produkált, mégsem volt képes túlélni a következő választásig.

Idézet
A mostani eredmények elsősorban a PSD-n belül növelik majd az »osztozkodással« kapcsolatos elégedetlenségeket, hiszen nemcsak a központban, hanem a területi szervezetek szintjén is sokan vélhetik úgy, hogy aránytalanul sok engedményt tettek a dögrováson lévő »partnernek«. Amúgy Marcel Ciolacu PSD-s kormányfő nem is rejtette véka alá ezzel kapcsolatos elképzeléseit, hiszen este tíz órakor, az előzetes eredmények ismeretében már a »PSD győzelméről« beszélt, meg sem említve (legalábbis a sajtó szerint) a koalíciós társát!

Amennyiben a PNL nem lesz képes saját államfőt megválasztatni (amire jelenleg nem sok esélye van), könnyen azzal szembesülhet, hogy vagy kénytelen lesz szembefordulni a »szövetségesével«, vagy a 2030-as választásra már csak egy pattanás lesz a PSD arcán (hogy egy szalonképes testrészt említsünk). És bár az elkövetkező hónapokban nem valószínű, bár ki nem is zárható egy szakítás a két párt között, hiszen a PSD most még erősebben zsarolhatja a PNL-t a valamilyen nemzetközi potyaállásban reménykedő Klaus Iohannis számára elengedhetetlen román kormányzati támogatás megadásával, vagy megtagadásával, a politikai feszültségek a 2024-es választási időszak végén felerősödhetnek” – vélekedett Pászkán Zsolt.

AUR: bár tényező lehet, nem valószínűek a nagy sikerek

Arra is kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a szélsőségesen nacionalista AUR-ral, milyen jövője lehet. Barabás T. János rámutatott: a szélsőséges párt jelentős tényező lett a belpolitikában, a nagy pártok lereagálják politikai retorikáját, emlékezzünk Ciolacu kormányfő RMDSZ-t rosszallóan emlegető kijelentéseire tavaszi székelyföldi útján.

Idézet
Aggasztó hogy egyes településeken az AUR szövetségben, vagy támogatóként indult valamelyik nagy párttal, vagyis az elit lemondott arról, hogy politikai karanténba zárja Simionékat, inkább csak a háttérbe igyekeznek tolni a pártot a média és az ügyészségek segítségével. Az AUR erre válaszolva erősíteni fogja a magyargyűlöletet, aminek azért van határa, mert EP-tag pártként nem tehet bármit.

Az AUR növekvő mértékben ellentmondó üzenetekkel fog politizálni, hogy megfeleljen az európai konzervatívoknak, és a soviniszta román választóknak is, és ez növeli a román belpolitika belső bizonytalanságait, hiába a nagy páros elsöprő győzelme. Mindennel együtt nem várok további nagy sikereket a párt részéről, mert nem sikerült vidéki üzletember-politikus klientúrát kiépíteniük” – hangsúlyozta Barabás.

Pászkán Zsolt a szélsőséges párt kapcsán úgy vélekedett: újra bizonyítást nyert, hogy a választásokat nem a közösségi médiában lehet megnyerni.

Idézet
Ugyanakkor elmondható, hogy a 2020-as, a mostanitól sok tekintetben eltérő és ezért összehasonlításképpen csak fenntartásokkal használható parlamenti választás óta először megméretkező AUR hozta a »kötelezőt«, azaz a Şoşoacă-féle SOS Romániával együtt nagyjából lefoglalták maguknak az eddig is mindig jelenlévő kb. 20 százaléknyi soviniszta szélsőséges, vagy szélsőségesen soviniszta választói réteget. De ezen kívül nem sikerült áttörést elérnie, nemcsak a diaszpórában (ahonnan jóval több szavazatot reméltek), de – legalábbis az előzetes eredmények alapján – helyi szinten sem.

Bár a párt az éjjel 10 polgármesteri tisztség megszerzését jelentette be (a valamivel több mint 3000 városból és községből!), de ezek között csak két város van, a Fehér megyei Aranyosbánya és a Tulcea megyei Isaccea, ám ezek is inkább nagyobb községeknek számítanak a maguk 3-4 ezer fős lakosával. Egyelőre nem lehet tudni, hogy helyi tanácsosok terén mit ért el, de az AUR számára most elsősorban az a remény marad(hat), hogy az EP-képviselőivel elég »láthatóságot« biztosíthat magának ahhoz, hogy a parlamenti választáson megtarthassa esélyét a jó szereplésre” – értékelt Pászkán.

Sikerként könyvelhető el az RMDSZ szereplése, de változás is kell

Felvetésünkre, hogy milyen jövő várhat az erdélyi magyar közösségre az RMDSZ szereplése kapcsán, értve ez alatt mind az EP-választáson elért eredményt, mind a marosvásárhelyi és szatmárnémeti polgármesterválasztást, Barabás T. János kifejtette: az RMDSZ sikeres volt a választásokon, polgármestere lett Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Margittán, és a székelyföldi települések többségében.

Idézet
Vezetői viszont tisztában vannak azzal, hogy csak egy hajszál választotta el őket a bukástól. Sajnos a magyarok száma az országos szint felett fogy, a lakótelepi magyarság pedig fokozatosan veszti el identitását, ez egy olyan kihívás, ami folytonos megújulásra serkenti az erdélyi magyar politikát. A szövetség részéről megkezdődik egy kiértékelése a politikai helyzetnek, amiben vélhetően szélesíteni igyekeznek a bázisukat, és szerepelni fog, hogy erősítsék gyűjtőpárt jellegüket, ne hagyják túlzottan az ideológiát szervezőerőnek.

Okulni lehet a riasztó szlovákiai példából, ahol a magyar pártszövetség kevesebb mint 4 százalékot ért el az EP-választáson, az ottani magyarok nagy része szlovák pártokra szavazott. A sikeres magyar önkormányzati vezetők, Soós, Kereskényi tudják, hogy a magyar politizálás projektközpontú kell hogy legyen, ezzel lehet nyitni a diaszpórában lévő magyarok felé, és megnyerni románok rokonszenvét is” – hangsúlyozta Barabás T. János.

korábban írtuk

Újrázott Maros és Szatmár RMDSZ-es tanácselnöke, elismerte vereségét a magyarfaló Cozma
Újrázott Maros és Szatmár RMDSZ-es tanácselnöke, elismerte vereségét a magyarfaló Cozma

A „frontmegyeként” elkönyvelt Marosban és Szatmárban is sikerült megőriznie a tanácselnöki tisztséget az RMDSZ-nek, Péter Ferenc és Pataki Csaba egyaránt nagy fölénnyel újrázott.

Pászkán Zsolt szerint amennyiben a végleges elszámoláskor marad az 52 százalék körüli részvételi arány és az RMDSZ jól számolt, azaz megvan az 500 000 szavazat, akkor ennek matematikailag elég kell lennie az eddigi 2 EP-mandátum megtartásához.

Idézet
Szintén biztató, hogy Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen is jelentős előnnyel nyertek az újrázó magyar polgármesterek és az eddigi négy megyei tanácsi elnökséget is sikerült megtartani. Mindezt annak ellenére, hogy az RMDSZ-t és – ennek ürügyén – az erdélyi, székelyföldi, partiumi, bányavidéki és bánsági magyar közösséget nemcsak a román pártok, hanem a magyar »progresszívek« részéről is jelentős és összehangolt támadássorozat és egy körülbelül másfél éve elindított lejárató, és a magyar kormányhoz és általában véve a Magyarországhoz fűződő kapcsolatának kriminalizálásával történő megszégyenítő kampány zajlott úgy a közéletben, mint ahogy az ebben nemcsak közvetítő, hanem politikai aktivizmusi szerepet is vállaló magyar nyelvű médiában.

Tehát amennyiben a végső elszámolás nem hoz majd valamilyen drámai változást, akkor azt lehet mondani, hogy az RMDSZ és a többi magyar szervezet is jól teljesített! Hiszen nem szabad elfelejteni és elhallgatni, hogy az RMDSZ-es EP-mandátumok, illetve számos helyen a polgármesteri tisztségek (pl. a már említett Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen is) a két magyar párt, az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő felelős és építő jellegű hozzáállásának is köszönhető” – hangsúlyozta Pászkán Zsolt.

Maradhat az RMDSZ és a román pártok közötti pragmatikus viszony, de az etnikai politizálás továbbra is szükséges

A Krónika felvetésére, miszerint ezek után hogyan alakulhat az RMDSZ és a román, illetve magyar pártok viszonya, Barabás T. János kifejtette: a bukaresti kormánykoalíció kisebb együttműködésre kész lehet, szavazatokat, támogatást várva indokolt helyzetekben.

Idézet
Az ellenzéki AUR számára ellenség a magyarság, bár lesznek helyzetek, amikor barátságos arcot mutatnak, például magyar szavazókat is fognak csábítani.

Önökre bízom, melyik arcuknak higgyenek. A jobboldali-progresszivista ellenzéki ADU az európai fősodor politikájának megfelelően aggódik majd a Fidesszel való kapcsolatok miatt, egyébként is másfajta kisebbségek érdeklik őket, nem az etnikaiak – velük csak érintőleges kapcsolatot prognosztizálok. A román nemzetbiztonsági tanács tavaszi jelentése jónak nevezte a Magyarországgal való kapcsolatokat, nem említett etnikai szeparatizmust, ebből arra lehet következtetni, hogy marad a mostani pragmatikus politikai viszony mind az RMDSZ-szel, mind a budapesti kormánnyal. Komoly közös projektek várnak ránk, így például az északi-déli energiafolyosó létrehozása, az elektronikus hadviselésben való együttműködés, vagy a 3 Tenger Együttműködés infrastruktúra-projektjeiben való munkálkodás” – emlékeztetett Barabás T. János.

Pászkán Zsolt az RMDSZ és a többi magyar párttal fennálló viszony kapcsán rámutatott, talán ezt a legnehezebb az előzetes eredmények alapján elemezni, mert a részletesebb és településszintű pontos eredmények szükségesek annak megmondására, hogy van-e ezekben a szervezetekben – az EMSZ-ben és az MPE-ben – elég szervezési és emberi erőforrási potenciál ahhoz, hogy legalább helyi szinten komoly versenytársai legyenek az RMDSZ-nek.

Idézet
Természetesen sem az RMDSZ, sem a többi magyar szervezet nem dőlhet hátra, a parlamenti választás ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb lesz, mint az eddigi két választás és elengedhetetlen az összes tanulság levonása, méghozzá gyorsan. Például azt a tanulságot, hogy az RMDSZ továbbra is rendkívül gyengén áll a diaszpórában élő magyar szavazók mozgósításában. Az EP-választáson amúgy nem volt túl sok, nem, vagy alig érte el a háromszázezret, de az erről készített előzetes eredményekben az RMDSZ egyáltalán nem jelenik meg. Valamint azt, hogy az etnopolitikai szavazás feladása a jogfosztások előkészítése lehet.

A néhány ellenpélda (pl. Szatmárnémeti, de Marosvásárhely már nem) a kivételek – és az egyfordulós választás magyar szempontból előnyös következményei – közzé tartoznak, nem jelent rendszert. Éppen a teljes lakosságban jóval nagyobb arányt képviselő felvidéki magyarok és az EP-választási kudarcuk bizonyítja, hogy a (végül etnikai beolvadásba torkolló) politikai asszimiláció sugárútjára lépett szlovákiai magyarság a jogai megvédését – nagyrészt a helyi magyar közéletet uraló »progresszív« média- és értelmiségi túlsúly miatt – szinte kizárólag pont attól a magyar kormánytól és annak a jelenlegi, most éppen számos nemzetközi kérdésben érdekközösségben lévő szlovák kormánnyal meglévő tárgyalási pozícióitól, valamint az EP-n belüli összmagyar képviselői csoporttól remélheti, melytől a »saját« médiájának és értelmiségének egy része (újra!) el akarja idegeníteni! Tehát az etnikai politizálás nemcsak nem »avult el«, de minden eddiginél elengedhetetlenebb” – összegzett Pászkán Zsolt a Krónikának.

korábban írtuk

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről
„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről

Kolozsvári székhelyén ünnepelte sikereit az RMDSZ: 99 százalékos feldolgozottság mellett, biztosan örülhetnek két Európai Parlamenti képviselőnek, megannyi megőrzött, jó néhány visszaszerzett településnek, újdonságnak számító győzelmeknek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Részeredmények: a PSD fölényesen megnyerte az önkormányzati választást

A kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a vasárnap megrendezett önkormányzati választást, közel tíz százalékot verve koalíciós partnerére, a Nemzeti Liberális Pártra (PNL).

Részeredmények: a PSD fölényesen megnyerte az önkormányzati választást
2024. június 10., hétfő

Íme Románia 33 megválasztott uniós képviselője, köztük a botrányhős Diana Șoșoacă

A parlamenti botrányairól elhíresült Diana Șoșoacă független szenátor SOS Románia nevű pártja és egy független jelölt is bejuthat az Európai Parlamentbe (EP) a hétfő este közzétett, 99 százalékos feldolgozottságot tükröző hivatalos részeredmények szerint.

Íme Románia 33 megválasztott uniós képviselője, köztük a botrányhős Diana Șoșoacă
2024. június 10., hétfő

Azonos számú EP-képviselőt kaphat Romániából a Néppárt és a szocialisták tábora

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) és az Európai Néppártnak (EPP) is 11-11 romániai képviselője lesz az új összetételű Európai Parlamentben – derül ki az EP legfrissebb mandátumbecsléséből.

Azonos számú EP-képviselőt kaphat Romániából a Néppárt és a szocialisták tábora
2024. június 10., hétfő

Dominic Fritz jelölteti magát az USR elnöki tisztségére

Jelölteti magát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére Dominic Fritz.

Dominic Fritz jelölteti magát az USR elnöki tisztségére
2024. június 10., hétfő

Káosz: több száz szavazóköri elnök kényszerült a választási bizottságok székhelyei előtt szobrozni

Szavazókörök elnökeinek százai várakoztak még hétfőn délben a megyei és kerületi választási bizottságok székhelyeinél, hogy átadhassák a hatóságnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások zsákokban összegyűjtött szavazólapjait.

Káosz: több száz szavazóköri elnök kényszerült a választási bizottságok székhelyei előtt szobrozni
2024. június 10., hétfő

Nem hozta a párt a várt eredményt, lemond az USR elnöki tisztségéről Cătălin Drulă

Lemond a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Cătălin Drulă, miután csalódást keltett a párt által a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választáson elért eredmény.

Nem hozta a párt a várt eredményt, lemond az USR elnöki tisztségéről Cătălin Drulă
2024. június 10., hétfő

Fölényesen győzött, újrázhat Bukarestben Nicuşor Dan

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapjára hétfő reggel 9-kor feltöltött részeredmények szerint 1021 bukaresti szavazókörzet adatainak feldolgozása után Nicuşor Dan a szavazatok 46,88 százalékát megszerezve újabb főpolgármesteri mandátumot nyert.

Fölényesen győzött, újrázhat Bukarestben Nicuşor Dan
2024. június 10., hétfő

Továbbra is negatív a természetes szaporulat, a legfőbb halálok a szív- és érrendszeri betegség

Áprilisban is negatív volt a természetes szaporulat Romániában: 7101 fővel csökkent a népességszám, és a halálozások száma 1,6-szorosa volt az élveszületésekének – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Továbbra is negatív a természetes szaporulat, a legfőbb halálok a szív- és érrendszeri betegség
2024. június 09., vasárnap

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megnyerte a választásokat – jelentette ki Marcel Ciolacu a pártszékházban az exit poll eredmények közzététele után.

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri
2024. június 09., vasárnap

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson

Az exit-poll felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok öt százalékát szerezte meg, és várhatóan bejut az Európai Parlamentbe. A megyei tanácsosjelölti listákra leadott szavazatoknál is öt százalékot ért el.

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson