Dragnea: tétovázott a miniszterelnök, „nagyon egészséges” a kormány többsége

Hírösszefoglaló 2019. április 26., 15:15

Liviu Dragnea szerint Viorica Dăncilă kormányfő „tétovázott” a parlamenti szavazással történő kormányátalakítás kezdeményezésével kapcsolatban, valószínűleg azért, mert nem volt biztos a PSD-ALDE koalíció többségében.

Fotó: PSD

„A koalícióban és nálunk, a párton belül csaknem mindannyian úgy véltük, hogy a leghatékonyabb eljárás a parlamenten keresztül történő kormányátalakítás lenne, a kormány struktúrájának átszervezésével, és erre a kormányátszervezésre több változat is ki volt dolgozva, nem nagyon látványos változtatások, de azzal jártak volna, hogy Johannis elméletileg ne tudja többé visszautasítani a miniszterjelölteket arra hivatkozva, hogy nem oda valók. (...)

A kormányfő azonban tétovázott, hogy a parlament elé jöjjön ezzel az eljárással, valószínűleg arra gondolva, hogy nem elég biztos a többség.

Mi, a párt, és hétfői ülésén a koalíció is dokumentáltan igazoltuk, hogy állunk a többséggel, vagyis hogy nincs ilyen téren probléma. Ez egy komoly üzenet lett volna, elsősorban a kormány erejét mutatta volna fel, bebizonyítva, hogy nem függ a Johannis játékszabályaitól, de

végül is én nem engedhetem meg magamnak, hogy rákényszerítsem akaratomat egy miniszterelnökre,

itt most PSD-s miniszterelnökről van szó. Ez egy olyan döntés, amit neki kell meghoznia, ő érzi, és ha fél, ha nem biztos az eljárás sikerében, akkor nem szabad eröltetni, mert a végén kiderülhet, hogy neki van igaza” – nyilatkozta az Agerpres szerint Liviu Dragnea az Antena 3 televíziócsatornának.

A PSD elnöke hozzátette, a PSD-ALDE koalíciónak a képviselőházban „nagyon egészséges” többsége van, és

a két ház együttes plénumán is 20-30 többletszavazata van a kormányt alakító két pártnak.

Kifejtette, nem érzi „drámának” vagy „tragédiának”, hogy a miniszterelnök nem akar parlamenten keresztül történő kormányátszervezést kezdeményezni. „Ha egyszer csak úgy dönt, hogy a parlament elé jön a kormányátszervezéssel, örömmel fogadjuk és teljes biztonságban lesz, de ha az ügyvivő miniszterekkel akarja folytatni, az sem nagy probléma számunkra” – mondta Dragnea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat