Viorica Dăncilă veszélyesnek tartja, hogy Frans Timmermans „uniós atombombával” fenyegette meg Romániát

Krónika 2019. május 15., 14:21 utolsó módosítás: 2019. május 15., 14:34

Helytelennek és veszélyesnek nevezte Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán, hogy az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát.

Viorica Dăncilă kampányfogásnak tekinti Frans Timmermans lépését Fotó: Gov.ro

Dăncilă egy kampányrendezvényen az európai parlamenti választásokkal hozta összefüggésbe azt a hétfőn nyilvánosságra került levelet, amelyben Frans Timmermans – aki az európai szocialisták csúcsjelöltje is – jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. „Csalódott vagyok. Kilenc évig voltam EP-képviselő, több bizottságot láttam, de ilyesmivel nem találkoztam. Nekem politikai indíttatású lépésnek tűnik, hogy (Timmermans) két héttel a választások előtt ilyen levelet küldjön a román kormánynak” – méltatlankodott a szociáldemokrata miniszterelnök.

Dăncilă hozzátette: a bukaresti parlamentet a román választók hatalmazták fel arra, hogy törvényeket hozzon, a kormány pedig nem avatkozott be a büntetőjog módosításába és nem is kérhetik ezt tőle.

A román kormányfő szerint az EB által 12 éve megfigyelés alatt tartott Romániával szemben Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Dăncilă a többi uniós polgárral azonos elbánást sürgetett a román állampolgároknak. „Mindannyian, akik Európa-pártiak vagyunk, azt akarjuk, hogy Európa erős és egységes legyen. Ehhez azonban bizalmat kell ébresztenünk a tagországok, köztük Románia polgáraiban, hogy valamennyiüket korrekt, egyenlő bánásmódban részesítik” – idézte az MTI a miniszterelnököt.

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans a román vezetőknek múlt hét végén küldött levelében első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással, melyet az uniós szakzsargonban atomfegyvernek neveznek. Úgy értékelte: a büntetőjog áprilisban megszavazott módosításaival a román parlament gyakorlatilag büntetlenséget biztosít az elkövetőknek számos – köztük korrupciós – bűncselekmény esetében. Frans Timmermans szerint a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) váltaná fel, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt a 2007-es tagfelvétel óta.

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártnak (PSD) már régóta feszült a viszonya a bukaresti igazságügyi reformot bíráló európai pártcsaládjával. Az európai szocialisták az EP-választási kampány idejére felfüggesztették kapcsolatukat a PSD-vel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat