„Nem lesz könnyű”, de Románia idén korszerűsíti valamennyi határátkelőhelyét

MTI 2018. május 05., 09:02

Románia felújítja és korszerűsíti idén valamennyi határátkelőjét – jelentette ki pénteken Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter.

Fotó: Román Határőrség

A tárcavezető Suceaván beszélt erről. Hangsúlyozta: a korszerűsítésre azért van szükség, hogy az országba egyetlen olyan szállítmány se érkezhessen, amelyet nem világítanak át megfelelő felszereléssel.

Teodorovici elismerte, hogy nagyon ambiciózus terv, amit nem lesz könnyű teljesíteni, de szerinte valamennyi határátkelőhelyet idén vagy legkésőbb 2019-ben korszerűsítenek.

Rámutatott: a határátkelőhelyeket jobban felszerelik fix és mozgatható átvilágító berendezésekkel. Teodorovici szerint a lényeges változás az lesz, hogy nem csak szúrópróbaszerűen világítják át majd a járműveket és az árut, hanem valamennyi szállítmányt alaposabban górcső alá vesznek.

A miniszter a korszerűsítéstől azt várja, hogy jelentősen csökken a cigarettacsempészet. Becslése szerint csak az illegális dohánytermékek behozatalának visszaszorítása nyomán egymilliárd euróval lehetne növelni a román állam bevételeit.

Romániában tavaly a cigarettacsempészet elérte a belföldön elfogyasztott cigarettamennyiség 17 százalékát, ami meghaladja az európai 10 százalékos átlagot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat