Az RMDSZ is az előre hozott parlamenti választások híve, de nincs megállapodás

MTI 2020. január 08., 16:37 utolsó módosítás: 2020. január 08., 16:38

Támogatja az RMDSZ, hogy előre hozzák Romániában az év végén esedékes parlamenti választásokat, de erről nem kötött megállapodást a kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) – közölte szerdán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

Korodi Attila: ha az RMDSZ-en fog múlni, mi igent mondunk Fotó: Haáz Vince

A frakcióvezető kifejtette: ősszel – Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányának megbuktatásakor – semmi esély nem mutatkozott az előre hozott választások kiprovokálására, de

most már sokkal több törvényhozó hajlik erre a megoldásra, mert nagyon nehéz fontos döntéseket hozni a jelenlegi felaprózott, kilenc frakcióval működő parlamentben.

Hozzátette: a nehézkes egyeztetéseket a PNL úgy próbálja áthidalni, hogy egy sor döntést parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptet hatályba, de ezzel sérül a demokrácia, úgyhogy az RMDSZ inkább a választások megrendezését siettetné.

Most sem egyszerű eljutni az előre hozott választásokig, de ha az RMDSZ-en fog múlni, mi igent mondunk”

– szögezte le Korodi. Szerinte az RMDSZ – egy nemzeti közösség érdekképviselete lévén – másfajta viszonyt ápol választóival, mint egy hagyományos politikai párt, és így bármikor készen áll a választásokra, akkor is, ha előre hozzák.

A frakcióvezető cáfolta az Adevărul című lap értesülését, miszerint az RMDSZ erről már meg is állapodott a PNL-vel. Megjegyezte: amiről döntést hoz az RMDSZ, azt nyilvánosságra is hozza.

Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előre hozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

A PNL – Klaus Johannis jobboldali államfő volt pártja – a szociáldemokrata Dăncilă-kabinet megbuktatása után tavaly novemberben vállalkozott kisebbségi kormányzásra. A legújabb közvélemény-kutatások szerint népszerűsége a kormányváltás és Johannis újraválasztása óta több mint 15 százalékponttal 45 százalékpont fölé emelkedett.

A PNL azért szeretne előre hozott választásokat, mert attól tart, hogy a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt a szimpátiahullám év végéig elapad, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékben ugyanúgy meg fog erősödni, mint 2016-ban, a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány regnálása idején.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat