Az RMDSZ azt várja a román uniós elnökségtől, hogy a kisebbségvédelemmel is kiemelten foglalkozzon

MTI 2018. május 18., 12:09 utolsó módosítás: 2018. május 18., 12:13

Románia 2019 első felében esedékes uniós elnöksége csak akkor lehet teljes, ha érdemben foglalkozik a kisebbségi ügyekkel is – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, miután egy parlamenti küldöttség tagjaként a kormány képviselőivel együtt részt vett az EU-s elnökséget előkészítő egyeztetésen.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A román uniós elnökséghez fűzött RMDSZ-es javaslatok előterjesztéséről pénteki hírlevelében számolt be a szövetség. A kormány részéről az EU-s ügyekért felelős miniszter mellett jelen voltak a szaktárcák EU-s elnökség előkészítéséért felelős államtitkárok, valamint a parlament részéről a speciális- és a külügyi bizottságok tagjai vettek részt a tárgyaláson.

Az RMDSZ azt javasolja, hogy az alapvető emberi jogok betartása mellett Románia emelje az uniós elnöksége prioritásai közé az őshonos és nemzeti kisebbségek jogainak bővítését és védelmét, a meglévő törvények betartásának számonkérését, és a jogkörök szélesítését

– mutatott rá a frakcióvezető.

Az RMDSZ – a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésre alapozva – tovább akarja mélyíteni az európai párbeszédet a témában és egy olyan társadalmi közeg megteremtését szorgalmazza, amelyben minden kisebbség jól érzi magát – közölte Korodi Attila. Az oktatás és nevelés terén, az anyanyelven történő oktatás és az interetnikus kapcsolatok erősítése, valamint egymás kultúrájának megismerése a cél.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte:

Romániában még hatalmas a lemaradás az európai irányelvek és politikák alkalmazása terén,

ezért ebben a felkészülési időszakban Románia részéről legalább olyan mértékű, az európai felzárkózást célzó erőfeszítésekre van szükség, mint a csatlakozást megelőző időszakban, és ehhez az RMDSZ is minden eszközével hozzá kíván járulni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat