Amerikai-szovjet „koprodukció” terméke lehet a román partoknál talált titokzatos tengeri drón

Amerikai-szovjet „koprodukció” terméke lehet a román partoknál talált titokzatos tengeri drón

Fotó: román tengeri életmentő ügynökség

Amerikai-szovjet „koprodukció” eredménye lehet az a titokzatos tengeri drón, amelyet múlt héten találtak a román partok mentén.

Balogh Levente

2024. április 09., 17:332024. április 09., 17:33

Erről a Naval News című portál számolt be, amely szerint a felborult hajó egy amerikai építésű hajótestet „házasított össze” egy szovjet időkbeli orosz robbanófejjel. A mintegy 500 kilogrammos robbanófej több mint kétszer akkora, mint egy Harpoon vagy Neptune rakétáé. A szokatlan, fejjel lefele lebegő tengeri drónt még múlt szerdán fedezték fel a román felségvizeken.

Az új típusú, személyzet nélküli felszíni hajó (USV) tulajdonképpen egy amerikai építésű mentőhajó, amelyet drónná alakítottak át. Nagyméretű robbanófejjel volt felszerelve, ami arra utal, hogy hajók vagy más tengeri célpontok támadására tervezték.

A román erők állítólag pénteken ellenőrzött robbantással megsemmisítették a hajót. A történteket kezdetben titokban tartották, és később is kevés részletet hoztak nyilvánosságra. A hajó vizsgálata azonban választ ad a kérdésekre, hogy mi is ez, ugyanakkor új kérdéseket vet fel.

Az USV-hez egy AM-800-as alumíniumhéjazatú, merev felfújható csónakot (RIB) használtak. Ezt a Silver Ships gyártja az Egyesült Államokban, Alabamában. A hajót tűzoltó feladatokra tervezték, és az eredeti piros fényezés még mindig látható az alsó burkolaton és a felfújható peremen.

Az AM-800 körülbelül 9,5 méter hosszú a külső motorokkal együtt. Bár még mindig kicsi, ezzel

majdnem kétszer olyan hosszú, mint az Ukrajna által használt Magura és Sea Baby tengeri drónok.

A robbanófej egy P-20 Styx hajó elleni rakétából származik. Ez egy szovjet időkbeli fegyver, és bár Oroszországban még mindig hadrendben van, általában elavultnak tekintik. A fő érdeme, hogy kiemelkedően erős robbanófejjel rendelkezik. Oroszország és Ukrajna is valószínűleg könnyen hozzáférhet ehhez a típusú robbanófejhez.

A robbanófejet egy durva fakeretre szerelték a hajó elülső fedélzetén. A 4G20 típusról van szó, amely a Styx rakéta P-20-as exportváltozatai közé tartozik.

Valamivel kevesebb mint 500 kilogramm TGAG-5 robbanóanyagot tartalmaz, amely 60 százalék TNT-ből, 20 százalék RDX-ből, 15 százalék alumíniumporból és 5 százalék flegmatizáló viaszból áll. Összehasonlításképpen: ez több mint kétszer akkora, mint a Harpoon hajó elleni rakéták robbanófeje.

Érdekes módon a jemeni húszik is ezt a típusú robbanófejet használták néhány drónjukon. A húszik a jemeni haditengerészet régebbi készleteiből jutottak hozzá ezekhez a robbanófejekhez, így nem feltételezhető, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn az új hajóval.

A robbanófej elején egy alakított töltet található, amely nagy lyukat üt a hajón, mielőtt a főtöltet felrobban, és így nagyobb kárt okoz.

Ezt nagy robbanóerejű kumulatív töltetként írják le. A rakétában a töltet enyhén lefelé néz, hogy maximális kárt okozzon. Az USV-n azonban kívánatos, hogy a töltetet közvetlenül előre irányítsák, ezért az egész robbanófejet ferdén szerelték fel.

A hajó hovatartozásáról hivatalosan nem esett szó, bár egyes médiumok szerint ukrán vízi járműről van szó. A hajó jellege és az, hogy amerikai hajótestre épül, ezt a következtetést támasztja alá. A gyártó, a Silver Ships a hírek szerint korábban az amerikai támogatás részeként nem részletezett hajókat szállított Ukrajnának. Így a legegyértelműbbnek az tűnik, hogy ukrán hajóról van szó. Valószínűleg valamivel északabbra borult fel, és sodródott oda, ahol megtalálták.

Azonban komolyan meg kell fontolni annak lehetőségét is, hogy orosz lehet.

Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény tavaly júliusi felmondása óta megpróbálja megzavarni vagy megakadályozni az Ukrajnába tartó kereskedelmi hajók közlekedését. Az erőfeszítések középpontjában az ukrán kikötői infrastruktúra megtámadása állt, de légi telepítésű aknákat is bevetettek. Ez valószínűleg azért van így, mert az aknákat könnyebben le lehet tagadni, mint a hadihajók vagy rakéták bevetését.

Az aknák azonban eddig sikertelenek voltak, egyes ukrán források szerint az oroszok már nem képesek telepíteni őket. Ezért Oroszország kísértésbe eshet, hogy drónokat használjon a hajók elleni támadásra, és ezzel újra létrehozza a tényleges blokádot. Bár egyértelmű lehet, hogy melyik ország áll az akció mögött, a drónok még mindig letagadhatók. Valószínű, hogy az orosz propaganda Ukrajnát hibáztatná, hogy elég kétértelműséget teremtsen az azonnali következmények elkerülése érdekében.

Egyébként a vízi járművet a Fekete-tengeren zajló Sea Shield 24 (Tengeri pajzs 24) fedőnevű NATO-hadgyakorlatra Romániába vezényelt egységek találták meg.

Az idei gyakorlat során Franciaország egy Atlantic 2 tengeri járőrrepülőgépet (MPA) vezényelt a romániai Mihail Kogălniceanu légi támaszpontra, hogy tengeralattjárók elleni és aknakereső feladatokat hajtson végre a Fekete-tengeren. Az április elsején megérkezett Atlantic 2 találta meg a román felségvizeken sodródó tengeri drónt.

„A drónt egy francia MPA fedezte fel. A Fekete-tengeren, az illetékességi területen sok olyan tárgyat fedezünk fel, amelyek a közeli háborúból származnak. Rendelkezünk a szükséges erőkkel és eszközökkel ahhoz, hogy fenntartsuk az egyensúlyt, a hajózás szabadságát ezen a területen” – mondta Mihai Panait ellentengernagy, a román haditengerészeti erők vezérkari főnöke.

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a román haditengerészet szervezésében a Fekete-tengeren és a Duna torkolatvidékén 13 NATO-tagállam, illetve partnerország részvételével. A Sea Shield 24 (Tengeri pajzs 24) fedőnevű, április 21-ig tartó közös műveletben Bulgária, Franciaország, Görögország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Törökország és az Amerikai Egyesült Államok, illetve Georgia és Moldova több mint 2200 katonája gyakorlatozik együtt, 27 folyami és tengeri hadihajóval, 17 repülőgéppel, valamint 91 szárazföldi katonai járművel.
A román haditengerészet által szervezett gyakorlat a Fekete-tengeren és a Duna torkolatvidékén zajlik. A román haditengerészet közleménye szerint a Sea Shield a 2024-es kiképzési év legösszetettebb eseménye, amelynek forgatókönyvei az illegális tevékenységek leküzdését célzó küldetésekre, a tengeri és folyami ellenőrzésre, a bajba jutott hajók mentésére, a létfontosságú infrastruktúra védelmének biztosítására összpontosítanak a Fekete-tengeren, a tengerparton, a Dunán és a Duna-deltában. A nemzetközi hadgyakorlat egyben a részt vevő országok haditengerészetei közötti - illetve más haderőnemekkel folytatott - együttműködés erősítését is célozza.
A román szervezésű legnagyobb haditengerészeti gyakorlatot első ízben 2015-ben tartották meg. A Sea Shield forgatókönyveit azóta folyamatosan módosították, hogy az abban részt vevő NATO-erők gyorsan és hatékonyan reagálhassanak a regionális biztonságot és stabilitást fenyegető veszélyek teljes spektrumára – tudatták a szervezők.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

„Diszkriminatív bánásmód” miatt készülnek tüntetésre a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozók

Tüntetésre készülnek a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozó szakszervezeti tagok az ágazat alulfinanszírozottsága miatt.

„Diszkriminatív bánásmód” miatt készülnek tüntetésre a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozók
2024. május 10., péntek

Magyarok jelentkezését is várják a romániai rendőr- és csendőrképző iskolákba

Május 14-ig lehet beiratkozni a bukaresti belügyminisztérium égisze alá tartozó, rendőr-, csendőr-, határőr- és tűzoltóképzést nyújtó oktatási intézményekbe. Idén összesen 32 helyet tartanak fenn a roma és 20 helyet más nemzeti kisebbség számára.

Magyarok jelentkezését is várják a romániai rendőr- és csendőrképző iskolákba
2024. május 10., péntek

Nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő az egymillió euróig terjedő adócsalás büntethetőségét megszüntető törvényt.

Nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót
2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt
2024. május 09., csütörtök

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek

A kormány bukaresti épülete előtt készül tüntetni május 13-án, hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) 29 tagszervezetével együtt. A megmozdulással a munkabérek adóterheinek csökkentését akarják kiharcolni.

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek
2024. május 09., csütörtök

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben

12 millió lejt utalnak ki a Slănic városában történt útbeszakadás miatt szükséges talajstabilizációs munkálatokra a bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében.

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben
2024. május 09., csütörtök

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)

Bár a brassói regionális útigazgatóság a hónap elején közölte, hogy az útkarbantartók elkezdték eltakarítani a havat a Transzfogarasi útról, nehézségekbe ütköztek a lavinaveszélynek is kitett útszakaszon.

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)