„Amikor a daganatos betegség fáj, rendszerint már késő” – Súlyos hiba ódzkodni a szűrővizsgálatoktól

„Amikor a daganatos betegség fáj, rendszerint már késő” – Súlyos hiba ódzkodni a szűrővizsgálatoktól

Háziorvosi vizsgálat. Nem csak akkor kell benyitni a rendelőbe, amikor betegek vagyunk

Fotó: Haáz Vince

Gyenge lábakon áll Romániában a prevenciós egészségügyi ellátás, a statisztikák szerint a lakosság néhány százaléka végzi el a szükséges szűrővizsgálatokat, emiatt európai éllovasok vagyunk a krónikus betegségek okozta halálesetek terén. A Krónika által megkérdezett egészségügyi szakemberek szerint idéntől új trend indult el a prevencióban. Ennek hosszú távú sikeréhez azonban jóval több pénz és szankciók is kellenek azok számára, akik nem vesznek részt a kötelező vizsgálatokban.

Makkay József

2023. április 19., 18:262023. április 19., 18:26

Az európai uniós tagországok sorában Románia a sor végén kullog a szűrővizsgálatok terén. Szakorvosok ezzel magyarázzák a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek számának látványos emelkedését, amely egyben az egyik fő elhalálozási ok is. Az elmúlt években számos elképzelés született az egészségügyi prevenció megerősítésére, de látványos áttörésről nem beszélhetünk. Ennek okát Zakariás Zoltán parlamenti képviselő, az alsóház egészségügyi szakbizottságának tagja abban látja, hogy nehéz megváltoztatni az egészségügyi minisztériumban dolgozók mentalitását.

,,A szakminisztérium és az egészségbiztosítási pénztár teljesen büdzséközpontú Romániában. Ez azt jelenti, hogy a mában gondolkodnak, és nem hosszú távra terveznek. Nem abból indulnak ki,

Idézet
hogy ha ma többet költünk prevencióra, az öt-tíz év múlva fog meglátszani a kórházi, szakellátási, szakorvosi kiadások csökkenésében”

– foglalja össze a romániai prevenciós egészségügyi ellátás fő baját Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nemrég megválasztott elnöke.

A román törvényhozás szintjén tavaly már megtörtént az áttörés az országos rákellenes tervet jóváhagyó törvény elfogadásával, amit 2022 november elsején hirdetett ki Klaus Iohannis államfő. A jogszabályt idén januártól alkalmazzák. A székelyudvarhelyi orvospolitikus szerint a nemzeti rákellenes terv a következő tíz évre konkrét célokat és megvalósítandó mutatókat ír elő, ami el kell vezessen oda, hogy kerüljön túlsúlyba a megelőzés és az időben történő diagnózis felállítása.

Galéria

A szűrővizsgálatok elterjedésével sokkal kevesebb beteg szorulna kórházi kezelésre

Fotó: Veres Nándor

Pénzre és szankciókra van szükség

Zakariás Zoltán szerint a sikeres prevencióhoz két alapvető dolog szükséges: megfelelő anyagi források, hogy a betegbiztosítási pénztár ki tudja fizetni az egészségügyi intézmények költségeit, másrészt kényszerítő eszközök, szankciók szükségesek ahhoz, hogy az emberek elvégezzék a korosztályuknak megfelelő szűrővizsgálatokat. Sok uniós tagországtól eltérően Romániában mindkét tényezővel hadilábon állunk. ,,A nyugat-európai országok tapasztalata alapján csak úgy tudunk változtatni az emberek mentalitásán, ha az egészségügyi rendszer szankcionálja azokat, akik nem végzik el a kötelező prevenciós vizsgálatokat. Ha valaki nem megy el a háziorvos által felírt szűrővizsgálatra, annak a következő esztendőtől plusz fizetnivalója lesz az egészségbiztosítás fele.

Idézet
Ha nincs kényszerítő eszköz, akkor minden jó program elakad”

– nyomatékosítja a parlamenti képviselő.

Zakariás szerint azonban nehéz túllépni ezen a bűvös körön. Miközben az egészségügyi szakbizottságban mindenki egyetért azzal, hogy a szűrővizsgálatok szerepe elsődleges fontosságú, kevesen hajlandóak konkrét intézkedéseket el is fogadni a prevenció megerősítésére.

Galéria

Az emberek többsége nem igényli a prevenciós laborvizsgálatokat

Fotó: Beliczay László

Székelyföldön sem népszerű a szűrővizsgálat

Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója két okkal magyarázza a romániai prevenció sikertelenségét : az egyre kevesebb háziorvos túlterhelt, így kevés idejük marad tünetmentes páciensekkel foglalkozni, akik ,,csak” szűrővizsgálatra jelentkeznének, másrészt az emberek többsége addig nem keresi fel családorvosát, amíg nem betegszik meg. A székelyföldi megye intézményvezetője mégis lát áttörést, mert az új szabályok szerint július 1-től lép életbe az egészségbiztosítási pénztár és a háziorvosok között kötendő új alapszerződés, amely az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt fektet a megelőző egészségügyi szolgáltatásokra.

Az igazgató szerint a már létező előírásokat szeretnék jobban átültetni a gyakorlatba, amely a különböző korosztályokra lebontva előírja, ki milyen prevenciós csomagra jogosult. A hazai egészségügyi rendszerben elméletileg kiemelt figyelem övezi a gyerekek születésétől 18 éves korukig terjedő időszakot. Esetükben a törvény évi rendszerességgel ismétlődő prevenciós vizsgálatokat ír elő. 18 és 39 év között valamennyi biztosított személy háromévente jogosult ingyenes szűrővizsgálatra. Duda Tihamér szerint azonban

minden esetben a háziorvostól függ, hogy a negyven év alatti páciens akár évente is részeüljön rendszeres szűrővizsgálatokban, ha orvosa valamilyen rizikófaktort tapasztal.

Negyven év fölött viszont mindenki jogosult évente egy átfogó prevenciós egészségügyi csomagra, amit abban a hónapban kell igényelni, amikor az illető született.

,,A hazai családorvosi rendszerben inkább az a megoldás terjedt el, hogy egy-egy akut vagy krónikus betegséggel a családorvoshoz járó pácienst orvosa elküldi kiegészítő, prevenciós vizsgálatokra is, hogy a vérképből lehessen kimutatni, ha más egészségügyi problémával is küzd. Azok száma viszont elenyésző, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nincs, és önkéntesen jelentkeznek szűrővizsgálatra” – magyarázza a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője.

A Krónikával megosztott adatok szerint

Hargita megyében tavaly mintegy háromezer prevenciós jellegű vizsgálatot fizetett ki az egészségbiztosítási pénztár,

ami elenyésző szám a megyében egészségbiztosítással rendelkező személyekhez képest.

Nem jelenthet gondot a szűrővizsgálatok elvégzése

De nem csak Székelyföldön siralmas a helyzet, hanem Kolozsváron is. Dr. Vajas Tímea háziorvos tapasztalatai szerint a kincses városban is alacsony az érdeklődés a prevenciós vizsgálatok iránt, amikor a biztosított személy tünetmentesen jelentkezik háziorvosánál, hogy szűrővizsgálatként vér-, vizelet- és egyéb analíziseket végezzen el. ,,Amikor ezeket javasolom, a magukat egészségesnek tartó emberek azt mondják, hiába írom fel, mert a laboratóriumokban nincs rá keret, vagy attól tartanak, hogy valamit talál a labor, amivel majd orvoshoz kell járjanak” – foglalja össze az emberek hozzáállását a szakember.

Az egészségügyi minisztérium idéntől megkönnyítette a szürővizsgálatok elvégzését: az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló valamennyi egészségügyi intézmény, laboratórium számára előrja, hogy a prevenciós vizsgálatokat soron kívül végezze el, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e elegendő pénzügyi kerettel. Ennek ellenére a helyzet mégsem rózsás. Vajas Tímea szerint továbbra sincs több pénz a rendszerben, így a szűrővizsgálatok ellenértékét csak hónapok múlva kapják meg a laboratóriumok. ,,Sajnos ez a visszajelzés a laborban dolgozó kollégáktól. De ez sem volna akadály, ha valaki el akarja végezni a szűrővizsgálatokat, mert talál fogadó egészségügyi intézményt.

Idézet
A szűrővizsgálatok elvégzése csak a páciensen múlik”

– érvel a kolozsvári orvos, aki szerint ez nem jelent semmiféle többletterhet a háziorvos számára.

A szűrővizsgálatok előnyeit alátámasztva a doktornő hangsúlyozta, hogy elsősorban a daganatos betegségek megelőzése és idejében történő felismerése esetén lehet látványos eredményeket elérni. ,,A rák nem fáj: jó darabig tünetmentesen dolgozik az emberi szervezetben, ezért nagyon fontos a szűrés, hogy az orvos idejében felismerje, amikor még jó eséllyel kezelhető. Amikor a beteg fájdalommal járó tünetekkel, vagy gyors fogyással jelentkezik, már előrehaladott stádiumban van a daganat. Megfelelő szűréssel például idejében lehetne kezelni a férfiak prosztata-megnagyobbodását, de egy vérképlet rámutat a koleszterin- és a triglicerinszintre is, ami szintén számos szövődményt okozhat” – fogalmazott a Krónikának dr. Vajas Tímea kolozsvári háziorvos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 12., péntek

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget

Faluvégi Ervin Zoltán eddigi főtanfelügyelő-helyettes személyében ideiglenes jelleggel magyar vezető áll Szilágy megye tanfelügyelőségének élén – számolt be pénteken a tanfelügyelőség tájékoztatása alapján a Monitorul de Sălaj megyei lap.

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget
2024. július 12., péntek

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest

A dolgozatok megjelölésének elmaradása ellenére átlagosan mintegy két-három tizeddel nőttek a kolozsvári magyar diákok jegyei román nyelv és irodalomból a tavalyiakhoz képest – nyilatkozták a Krónikának kincses városi magyar tanintézetek vezetői.

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest
2024. július 12., péntek

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek

A rendkívüli hőség miatt Románia 28, vörös hőségriadó alatt álló megyéjében korlátozzák nappal a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon.

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek
2024. július 12., péntek

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál

Hat tűzoltó egység dolgozik továbbra is a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tűz eloltásán – jelentette pénteken a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál
2024. július 11., csütörtök

Tűz pusztít egy szatmárnémeti hulladéktárolóban, több lánglovag elájult oltás közben

Több mint 60 katonai tűzoltót mozgósítottak csütörtökön egy szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központban keletkezett tűzesethez, de önkéntes tűzoltóbrigádok segítségére is szükség van.

Tűz pusztít egy szatmárnémeti hulladéktárolóban, több lánglovag elájult oltás közben
2024. július 11., csütörtök

Petőfi szerelmének, Prielle Kornélia színésznőnek avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon

A város szülöttjének, Prielle Kornélia színésznőnek, Petőfi szerelmének avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon. A hétvégi, három napos rendezvényről a szervezőket kérdeztük.

Petőfi szerelmének, Prielle Kornélia színésznőnek avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon
2024. július 11., csütörtök

Magyar állami segítséggel újult meg az aradi magyar bentlakás konyhájának berendezése

Új, professzionális konyhai berendezésekkel szerelték fel az aradi Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyháját, aminek köszönhetően gyorsabban, nagyobb mennyiségben és költséghatékonyabban tudják majd előállítani a napi menüket az étkezdében.

Magyar állami segítséggel újult meg az aradi magyar bentlakás konyhájának berendezése
2024. július 11., csütörtök

Rendőrök mentették ki a felforrósodott autóból az ölebet, a gazdáját megbírságolták

Rendőrök menekítettek ki egy, a tűző napon hagyott személygépkocsiba bezárt kutyát Resicabányán – közölte csütörtökön a Krassó-Szörény megyei rendőr-főkapitányság.

Rendőrök mentették ki a felforrósodott autóból az ölebet, a gazdáját megbírságolták
2024. július 11., csütörtök

Több mint százszor támadt medve háziállatra, kétszer emberre idén Hargita megyében, egy tucat nagyvadat kilőttek

Év eleje óta 123 vadtámadást jelentettek a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél (APM), az estek túlnyomó többségében medve támadt a háziállatokra vagy emberekre.

Több mint százszor támadt medve háziállatra, kétszer emberre idén Hargita megyében, egy tucat nagyvadat kilőttek
2024. július 11., csütörtök

Idén is ott lesz Orbán Viktor a Tusványoson, vezető román politikusok nem csatlakoznak

Jobb pályán mottóval szervezi meg július 23. és 28. között a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost – közölték a szervezők.

Idén is ott lesz Orbán Viktor a Tusványoson, vezető román politikusok nem csatlakoznak