Ruhakollekcióján örökíti tovább a kalotaszegi mintakincseket Szalai Katalin bánffyhunyadi divattervező

Ruhakollekcióján örökíti tovább a kalotaszegi mintakincseket Szalai Katalin bánffyhunyadi divattervező

Szalai Katalint már gyermekkorában elkápráztatták a kalotaszegi minták

Fotó: Dana Tole

Régi álma vált valóra Szalai Katalinnak azáltal, hogy nemrég létrehozta kalotaszegi motívumokkal díszített ruhakollekcióját. A bánffyhunyadi divattervező, ékszerkészítő gyermekkora óta csodálja a tájegységre jellemző hímzésmintákat, amelyek most a hétköznapi viseletre is alkalmas darabokról köszönnek vissza. A Kolozs megyei városban élő vállalkozó családanya a ruhakreációk megalkotásáról, a népművészethez fűződő viszonyáról és további céljairól beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2024. március 23., 19:072024. március 23., 19:07

– Még egyetemistaként azt álmodta, hogy egy párizsi divatbemutatón a modellek a gyermekkorából jól ismert, piros hímzésű fehér ruhákat viselve mutatják ruhakollekcióját. A helyszín kivételével az álom nemrég valóra vált. Hogyan jutottak el a kreációk a képzelettől a kifutóig?

– Valóban sok idő eltelt azóta. Magam is ámulok az élet csodáin, azon, hogy mindig ott vagyunk, ahol épp lennünk kell. Közgazdasági egyetemet végeztem, pénzügyben dolgoztam, de mégis visszakanyarodtam a művészetek fele, miután a harmadik kisgyerekem megszületett. Ekkor kezdtem el ékszereket készíteni, majd újabb 10 évnek kellett eltelnie, hogy felcsillanjon a régi álom, én pedig elég önbizalmat nyerjek ahhoz, hogy belevágjak a ruhatervezésbe.

Egyszerre minden iránytű egyfelé kezdett mutatni. Érdekes módon olyan emberekkel kerültem kapcsolatba, akiknek szívügyük a kalotaszegi kézművesség és népművészet felkutatása, megóvása.

Úgy éreztem, közös értékeket képviselünk, és lehet, tudok tenni valamit én is, hogy közelebb hozzuk a mai világ emberéhez ezeket a csodákat. Eközben ruhatervezési tanfolyamot végeztem, ahol tudatosan már erre a kollekcióra készültem. A tanfolyam végén nyílt lehetőségem bemutatni a kalotaszegi mintákkal díszített darabokat Bukarestben.

Galéria

A kollekció hétköznapi és különlegesebb alkalmakkor viselhető darabokat is tartalmaz

Fotó: Dana Tole

– Kalotaszeg az erdélyi magyarság hímzésekben leggazdagabb vidéke. Milyen szempontok alapján választotta ki a motívumokat, valamint az alkalmazott technikát?

– Az eredeti szempont kizárólag személyes volt, hiszen pici gyermekkorom óta belém ivódtak ezek a minták, színek. Nagyanyáim szobáit kézimunkák díszítették, ezzel hajtottam déli álomra fejemet, ezeket mantráztam, nézegettem, szemlélgettem gyerekfejjel.

Templomainkban ugyanezek a minták díszítették a falvédőket, természetessé váltak, akár a levegő.

Felnőttként jöttem rá, hogy ez nekünk természetes, egyesek számára lehet már unalmas is, de hatalmas érték, mivel csak nálunk van. Fantasztikus tudás, szimbolisztika, munka és üzenet van benne.

A kalotaszegi nagyírásos a legjellegzetesebb népi hímzésforma ezen a tájegységen. A használt mintakincs teszi egyedivé. Sokat tanultam Sinkó Kalló Katalintól, aki lelkes kutatója és védnöke az eredeti kalotaszegi motívumrendszernek. Igyekszem az eredeti mintákat beépíteni a létrehozandó ruhadarabokba, melyeknek stílusa, vonalvezetése már a mai igényekhez igazodik.

Az általam felhasznált hímzések nagyrészt még a kispetri nagymamám keze munkái. Amelyek utólag készültek, szintén a Szilágy megyei falucskában élő író- és hímzőasszonyok kézügyességét dicsérik. A színvilágot tekintve, egységes piros-fehér társítást használtam. Kalotaszegen a színválasztás sok üzenetet hordoz.

A piros az élet, fiatalság, öröm, szeretet, szenvedély, életerő jelképe – emiatt választottam.

Galéria

Fotó: Dana Tole

– Nagy érdeklődés övezte a bemutatóról készült felvételt közösségi oldalán, ahol a ruharendelés lehetőségére is rákérdeztek. Hétköznapi viseletre alkalmas darabok is készültek?

– Igen, teljes mértékben viselhető darabok. A bemutatott ruhák vonalvezetése modern, könnyen illeszthetőek, társíthatóak más ruhadarabokkal.

Idézet
Egyeseket elképzelek akár hétköznapi viseletben is, mások viszont nagyon feltűnőek, de az alkalmas helyen és időben a megfelelő hatást fogják elérni.

Sokan értékelték, hogy a régi kalotaszegi ruhadarabokat mint a muszuj (bagazia) beépítettem a kollekcióba. A vállfűs ingre utalnak a gazdag, bő ujjak, szoros mandzsetták, a gallérok, a fehér szín pedig a fodorvásznat idézi. A folyamat szerves része volt a pliszírozás, melynek rejtelmeibe Bánffyhunyadon sikerült betekintést nyerni egy szív-lélek szakember segítségével. A pliszírozott anyag önmagában is egy csoda, sosem lehet megunni, és nem megy ki divatból.

Egyes darabokban felsejlenek a Gyarmathy Zsigáné időszakában nagy előszeretettel készített lakberendezési textíliák. Ténylegesen díványpárnára, falvédőre való hímzést használtam, hogy egy csavarral újra divatba hozzuk a szekrény mélyén lapuló kincseket.

Galéria

Némelyik kreáción díványpárnára, falvédőre való hímzést használt az alkotó

Fotó: Dana Tole

– Szintén a kalotaszegi népművészet az alapja ékszereinek, amelyeket már közel tíz éve készít.

– A Kalotaszegi kollekció valóban a hagyományos mintakincsre épül, központi eleme a tulipán. Az alkotási folyamatban nagy segítségemre volt az édesapámtól tanult, fafaragásban használt vonalvezetés, szimbolisztika, valamint Benk András képzőművész munkatársam tehetsége, kinek segítségével sok meghatározó, alappillérnek számító darab jöhetett létre.

A Cifra Kalotaszegre utaló ékszerek a színes kristályoknak köszönhetőek, hiszen mozaikszerűen lehet őket kirakni, a színek és formák társításának már csak a képzelet szabhat határt. Az ékszerek nagy része ezüstből készül, de közkedveltek a fa alapú kiegészítők is, melyek helyi anyagból (dió-, szilva-, cseresznyefa) készülnek. Ezek létrehozásában édesapám van segítségemre, az ő szakértelmének köszönhetőek szebbnél szebb medálok, karkötők kerülnek a polcra.

Galéria

A ruhaköltemények a kalotaszegi mintakincsre épülő ékszerekkel egészülnek ki

Fotó: Dana Tole

– Bizonyára gyakran felteszik a kérdést: hogyan jut ideje ékszerkészítésre, vállalkozásvezetésre, ruhatervezésre és még sok más közösségi eseményre egy négygyermekes családanyának?

– Az időbeosztás számomra is komoly kihívást jelent. Néha úgy érzem, teljes a káosz, aztán lecsillapodok, és rájövök, hogy minden úgy van jól, ahogy van. Rendeződik. Vesszük egyenként a dolgokat. Tudatosan próbálok magamnak én-időt, családomnak pedig odafigyelést, jelenlétet adni.

Szerencsés ember vagyok, hiszen támogató családom van, saját kis tehetségével, erejével mindenki hozzájárul, hogy működhessünk.

– Az álom valóra vált. Milyen további célok, tervek várnak megvalósításra?

– Az elkezdett kollekciómat szeretném bővíteni, fejleszteni, de mindemellett a kalotaszegi kézművesség ismertté tétele is szívügyem. Előhozni a háttérből azokat az asszonyokat, akik sokszor láthatatlanul, de ott vannak, rajzolnak és hímeznek értékeket őrizve és átörökítve. Nagyszerű kezdeményezés, hogy a kalotaszegi írásos UNESCO által védett legyen, tehetségem szerint segédkezni fogok ennek megvalósításában.

Galéria

Szalai Katalin (jobbra) szeretné bővíteni kollekcióját, és széles körben népszerűsíteni a kalotaszegi kézművességet

Fotó: Dana Tole

Galéria

Fotó: Dana Tole

Galéria

Fotó: Dana Tole

korábban írtuk

Kalotaszeg kulturális örökségét népszerűsítené a Fokvárosban berendezett tájszobával az erdélyi Bordy Emese
Kalotaszeg kulturális örökségét népszerűsítené a Fokvárosban berendezett tájszobával az erdélyi Bordy Emese

Sokak figyelmét megragadták a Kis Lukács Éva közösségi oldalán nemrég közzétett, Fokvárosban berendezett kalotaszegi szobát ábrázoló képek. A Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület elnöke a 26 éve Dél-Afrikában élő Bordy Emesét látogatta meg januárban.

korábban írtuk

Néphagyomány gyöngybe fűzve: Kiss Gabriella miskolci ékszerkészítő kalotaszegi kutató- és alkotómunkájáról beszélt a Krónikának
Néphagyomány gyöngybe fűzve: Kiss Gabriella miskolci ékszerkészítő kalotaszegi kutató- és alkotómunkájáról beszélt a Krónikának

A kalotaszegi alkotók társaságában eltöltött idő megerősítette abban Kiss Gabriella népi iparművészt, hogy a sok éve használt mintakincset nem szabad megbontani. A miskolci ékszerkészítő kutatómunkájáról, frissen megjelent kötetéről beszélt a Krónikának.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Még mit nem: tizenhat év szünet után új lemezzel jelentkezik a KFT zenekar

Tizenhat év szünet után készített új lemezt a KFT zenekar. A Még mit nem című hatszámos anyag (EP) pénteken jelenik meg az online felületeken.

Még mit nem: tizenhat év szünet után új lemezzel jelentkezik a KFT zenekar
2024. április 23., kedd

Erdély vadvilágáról szóló film premierjét is ígéri a brassói LYNX Fesztivál

Idén is megszervezik a kizárólag a természetnek szentelt fotó- és dokumentumfilm-szemlét, a LYNX fesztivált Brassóban.

Erdély vadvilágáról szóló film premierjét is ígéri a brassói LYNX Fesztivál
2024. április 23., kedd

Miki egérnek öltözve fosztogatta egy román férfi a járókelőket Bolognában

Miki egérnek öltözve fosztogatta egy 29 éves román férfi a bolognai járókelőket, letartóztatták – írta az olasz sajtót idézve a digi24 hírportál.

Miki egérnek öltözve fosztogatta egy román férfi a járókelőket Bolognában
2024. április 23., kedd

Több mint 30 millió látogatót várnak Rómába a jubileumi szentévben

Több mint 30 millió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel – közölte Roberto Gualtieri római főpolgármester.

Több mint 30 millió látogatót várnak Rómába a jubileumi szentévben
2024. április 22., hétfő

Egyre többen választják a rugalmas vegán életmódot Romániában

A romániai lakosság közel egyharmada (31 százalék) fogyaszt húst naponta, de egy év alatt jelentősen nőtt a növényi alapú élelmiszereket gyakran fogyasztók aránya is – derül ki egy hétfőn közzétett kutatásból.

Egyre többen választják a rugalmas vegán életmódot Romániában
2024. április 22., hétfő

Ingyenes koncerten lép fel Kolozsváron Mága Zoltán hegedűművész és Molnár Levente operaénekes

Mága Zoltán hegedűművész, Liszt Ferenc-díjas zenész ismét Kolozsváron koncertezik. A zenekedvelők május 2-án, csütörtökön 19 órától a Kolozsvári Magyar Operában vehetnek részt a hegedűművész koncertjén.

Ingyenes koncerten lép fel Kolozsváron Mága Zoltán hegedűművész és Molnár Levente operaénekes
2024. április 21., vasárnap

„Utópia az emberek géppel való pótlása” – megosztja a közvéleményt a mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető

Kudlik Júlia televíziós műsorvezető, bemondó, a Magyar Televízió örökös tagja reagált arra, hogy nemrég mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető jelent meg a köztévében.

„Utópia az emberek géppel való pótlása” – megosztja a közvéleményt a mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető
2024. április 21., vasárnap

Szereti a meleg hőmérsékletet a lakásban a romániaiak fele, sokan csökkentenék az energiafogyasztást

A romániai lakosság közel fele a 22 és 24 Celsius-fok közötti vagy e feletti hőmérsékleten érzi jól magát otthonában.

Szereti a meleg hőmérsékletet a lakásban a romániaiak fele, sokan csökkentenék az energiafogyasztást
2024. április 21., vasárnap

Önkényesen költözött be egy román család egy madridi nő házába, nem akarnak távozni onnan

Egy román család kényelmesen berendezkedett Madridban egy spanyol nő házába, mivel az idős hölgy Kanadában tartózkodik. Az eset felháborodást és sajtóvisszhangot keltett, mert nem szándékoznak elmozdulni onnan.

Önkényesen költözött be egy román család egy madridi nő házába, nem akarnak távozni onnan
2024. április 21., vasárnap

Sármányvirág, izsóp, szurokfű: betekintés a gyógynövények varázslatos világába a nagybányai Teleki Magyar Házban

A gyógynövények világának rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket a hétvégén Köllő Melinda marosvásárhelyi gyógyszerész a nagybányai Teleki Magyar Házban.

Sármányvirág, izsóp, szurokfű: betekintés a gyógynövények varázslatos világába a nagybányai Teleki Magyar Házban