Önbizalmat és bátorságot adott a krónikus beteg fiataloknak a Yuppi új projektje

Önbizalmat és bátorságot adott a krónikus beteg fiataloknak a Yuppi új projektje

Sok fiatal a Yuppi táboroknak köszönhetően tudta elfogadni betegségét

Fotó: Yuppi Tábor mozgalom

A Yuppi lehetőséget ad arra, hogy ne betegnek, hanem normális embernek érezd magad, aki élvezheti az életet – hangzott el a #IAmMyAdvocate (Én vagyok a saját szószólóm) kampány kiértékelő sajtótájékoztatóján. A keddi kincses városi eseményen a Yuppi Tábormozgalom Egyesület kezdeményezésébe nyerhettek betekintést az újságírók, akik megismerkedhettek a programban résztvevő krónikus beteg fiatalok történetével is.

Bede Laura

2024. március 26., 19:112024. március 26., 19:11

Sikertörténetekkel zárult a Yuppi Tábormozgalom Egyesület #IAmMyAdvocate (Én vagyok a saját szószólóm) kampánya, amely keretében krónikus beteg fiataloknak segítettek hallatni hangjukat és kiállni jogaikért. László Zsuzsa, a szervezet elnöke a Krónikának elmondta, a Yuppi táborokban az élményterápián keresztül azt szeretnék elérni, hogy beteg résztvevőik bátrabbak, magabiztosabbak legyenek, és jobban megértsék saját diagnózisukat, jobban kiálljanak magukért. „Ebben a pályázatban is az önbizalomra és bátorságra összepontosítottunk, ezért is adtuk a #IamMyAdvocate címet a projektnek.

Idézet
Így nem a tábor egyik szervezője beszél helyettük, hanem szervezetként adtunk olyan eszközöket a krónikus beteg fiatalok kezébe, amelyekkel saját magukért kiállnak” – részletezte lapunknak a kolozsvári székhelyű egyesület társalapítója.

Hozzátette, a kétéves projektben kétszáz, 14 és 35 év közötti fiatal vett részt, akik az élményterápiás táborokon kívül egy újonnan létrehozott virtuális térben is megoszthatják tapasztalataikat, illetve támogathatják egymást. A projekt keretében ugyanakkor elindítottak egy mentorprogramot, ahol krónikus betegséggel élő felnőtt támogatott egy olyan kamaszt, aki betegsége miatt épp nehéz időszakon megy keresztül. Partnerükkel, a kincses városi PONT csoporttal pedig ötletversenyt hirdettek azzal a céllal, hogy létrehozzák a krónikus betegséggel élő fiatalok és a környezetükben lévő fiatalok által javasolt közösségi és önérvényesítő kezdeményezések portfólióját a Design Thinking módszertanát használva.

Ugyanakkor másik partnerük, a csíkszeredai Spektrum oktatási központ közreműködésével érzékenyítő kurzusokat hirdettek pedagógusok számára, valamint szakkonferenciát szerveztek a gyerekjogvédelmi hatóságok, megyei tanfelügyelőségek és olyan érdekképviseletek részvételével, melyek folyamatosan kapcsolatban állnak a beteg gyerekekkel.

Galéria

László Zsuzsa szerint sok fiatal a kampánynak betudhatóan merte felvállalni történetét

Fotó: Bede Laura

László Zsuzsa rámutatott, az egyesület számára új tevékenységi terület miatt a projekt során jó néhány nem várt helyezettel szembesültek, viszont határozottan vannak olyan sikertörténetek és olyan fiatalok, akik a kampánynak köszönhetően osztották meg saját történetüket közösségi oldalukon. Néhány ilyen történetnek lehettek fültanúi a kolozsvári sajtótájékoztató résztvevői is. A Planetarium kávéházban szervezett keddi eseményre videóhívásban jelentkezett be Képíró Dorottya, akit egy évvel ezelőtt diabétesszel diagnosztizáltak.

A 24 éves fiatal a hír hallatán nehezen fogta fel a történteket, elmondása szerint a Yuppi segített neki elfogadni a betegségét azáltal, hogy látta, sok ember él együtt a diabétesszel, és normális életük van.

Ezek után jelentkezett önkéntesnek a táborba, egyre több programba kapcsolódott be, és ettől jelentősen jobban érezte magát. „A kampány előtt nem beszéltem nyíltan a betegségemről, és amikor gondolkoztam, hogy mit mondjak a videóban, bennem is letisztultak a gondolatok, érzések. Örültem neki, hogy a környezetem pozitívan fogadta, és nagyon sok bátorító üzenetet kaptam” – fogalmazott a Transylvania Trust Alapítvány munkatársa, akinek kollégái is csak a közösségi médiában megosztott videóból értesültek diagnózisáról.

Galéria

Képíró Dorottya (balra) és Andreea Popescu (lent) is megosztotta tapasztalatait

Fotó: Bede Laura

Szintén videóhívásban osztotta meg tapasztalatait a 34 éves Andreea Popescu, aki masztocita aktivációs szindrómában (a hízósejtek rendellenes aktivációja miatt a beteg jellemzően epizódokban tapasztalja az allergiára jellemző, súlyos esetben anafilaxiás tüneteket) szenved.

Mint kifejtette, a legnagyobb küzdelmet nem a betegség, hanem az emberek hozzáállásának elfogadása jelentette.

„Az elfogadás és megértés hiánya zárkózottá tesz. Ilyenkor felteszed magadnak a kérdést, hogy miért pont velem történik mindez. Viszont most már úgy érzem, hogy a betegség által türelmesebb, empatikusabb lettem, végső soron ez tesz minket emberré. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy semmivel sem vagyunk kevesebb, mint a környezetünkben élő emberek” – hangsúlyozta az orvosi eszközökkel foglalkozó fiatal.

A helyszínen mesélte el történetét Bia Poenaru, aki – megfogalmazása szerint – délelőtt egyetemista, délután vállalkozó, de egész nap túlélő.

A 22 éves lányt két évvel ezelőtt diagnosztizálták Limfon Hodgkinnal, egyfajta vérrákkal. Sokáig nem akarta elfogadni állapotát, de most már azt nem fogadja el, hogy a külvilág olyan betegként tekint rá, aki nem élvezheti az életet. „A Yuppi lehetőséget ad arra, hogy ne betegnek, hanem normális embernek érezd magadnak” – fogalmazott a kampány egyik résztvevője, aki a projekt során bulit is szervezett onkológiai pácienseknek.

Galéria

Bia Poenaru (balra) kezdeményezésére együtt kapcsolódtak ki az onkológiai páciensek

Fotó: Facebook/Bia Poenaru

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület #IamMyAdvocate elnevezésű kezdeményezése 149 900 eurós támogatásban részesült az Active Citizens Fund Románia program keretében, amelyet Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszíroz egy uniós projekt keretében.

Az egyesület 2011-ben jött létre, azóta ingyenes élményterápiás táborokat biztosít a rákbeteg, diabéteszes vagy más autoimmun betegségben szenvedő gyerekeknek és fiataloknak, valamint családjaiknak. A kezdetektől fogva 1722 gyerek, kamasz és családjaik, 1457 önkéntessel együtt 32 táborban és 13 online tevékenységen vett részt. A Yuppi az első olyan romániai tábor, amely az élményterápia módszerét használja: a tevékenységek – mászás, evezés, lovaglás, íjászat – segítik a gyerekeket és kamaszokat újra felfedezni önbizalmukat, növelik függetlenségüket, és alapvető érzelmi erőforrásokat biztosítanak számukra a betegség elleni küzdelemben.

korábban írtuk

Egymás és önmaguk bátorítására ösztönzi a krónikus betegségben szenvedő fiatalokat a Yuppi új projektje
Egymás és önmaguk bátorítására ösztönzi a krónikus betegségben szenvedő fiatalokat a Yuppi új projektje

Támogató közösséget hozna létre krónikus betegségben szenvedő fiatalok számára a Yuppi Tábormozgalom Egyesület. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 26., péntek

Esküvők és keresztelők helyett focimeccsek: népszerű rendezvényterem is a stadionépítés áldozatául esik Nagyváradon

Meg vannak számlálva Nagyvárad egyik népszerű vendéglőjének és rendezvénytermének, a Coloseumnak a napjai: a közel két évtizede működő létesítmény az új labdarúgó-stadion építésének esik áldozatul.

Esküvők és keresztelők helyett focimeccsek: népszerű rendezvényterem is a stadionépítés áldozatául esik Nagyváradon
2024. április 26., péntek

Letöltendő börtönnel sújtottak egy kutya elpusztításáért egy mezőségi férfit

Jogerősen egy év és kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt egy Maros megyei férfit, miután egy mezőn addig ütött egy kemény tárggyal egy kutyát, amíg az elpusztult.

Letöltendő börtönnel sújtottak egy kutya elpusztításáért egy mezőségi férfit
2024. április 26., péntek

Padlásról állították elő az elbújt embercsempészeket a határrendőrök Arad megyében

Egy padláson találták meg a határrendőrök azt a két menekülő embercsempészt, akik egy hamis rendszámú személygépkocsival kilenc távol-keleti bevándorlót akartak átszöktetni Nagylak térségében Magyarországra, de lebuktak egy közúti ellenőrzésen.

Padlásról állították elő az elbújt embercsempészeket a határrendőrök Arad megyében
2024. április 26., péntek

Kelemen Hunor: Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit meg kell tartani, Udvarhelyt vissza kell nyerni

Egy felmérés szerint az EU polgárainak 63-64 százaléka elégedetlen az Európai Bizottság munkájával és változást akar, azt gondolom, az erdélyi, Kárpát-medencei magyaroknak is az az érzése, hogy változásra van szükség – jelentette ki Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit meg kell tartani, Udvarhelyt vissza kell nyerni
2024. április 26., péntek

Régiósítás, településösszevonás: újra a közigazgatás reformjáról beszélt Marcel Ciolacu

Megyénként végzett alapos elemzések alapján végre kell hajtani az ország régiósítását – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön Temesváron.

Régiósítás, településösszevonás: újra a közigazgatás reformjáról beszélt Marcel Ciolacu
2024. április 26., péntek

Szűk, vizes terepről, járatlabirintusokból is ki kell menekítenie a bajba jutottakat a barlangi mentőnek

Élesben gyakoroltak az aggteleki cseppkőbarlangban, mentési technikákat összehangoló szakmai képzésen vettek részt kilenc ország barlangi mentői. Erdélyből is több szakember volt jelen a találkozón, többek közt Csis Ferenc.

Szűk, vizes terepről, járatlabirintusokból is ki kell menekítenie a bajba jutottakat a barlangi mentőnek
2024. április 25., csütörtök

A magyar többségű erdélyi önkormányzatokban sem veszik komolyan a magyar nyelv hivatalos használatát

Erdélyben folyamatosan csökken a magyar nyelvnek a hivatalokban történő használata. Toró Tibor és Kiss Tamás szociológusok Kolozsváron mutatták be legfrissebb kutatási eredményeiket 323 településről, ahol 20 százalék fölötti arányban élnek magyarok.

A magyar többségű erdélyi önkormányzatokban sem veszik komolyan a magyar nyelv hivatalos használatát
2024. április 25., csütörtök

Örökre elaltatták a Gyulafehérvár közelében feltűnt medvét

Sérülései miatt örökre elaltatták csütörtökön a Gyulafehérvár közelében, a Szászsebest Tordával összekötő autópálya mentén feltűnt medvét.

Örökre elaltatták a Gyulafehérvár közelében feltűnt medvét
2024. április 25., csütörtök

Kórházat, stadiont és határátkelőt is „vitt” temesvári ülésére a Ciolacu-kormány

Több fontos Temes megyei beruházás is szerepelt a román kormány rendhagyó módon Temesváron zajló ülésének napirendjén.

Kórházat, stadiont és határátkelőt is „vitt” temesvári ülésére a Ciolacu-kormány
2024. április 25., csütörtök

Kábítószer hatása alatt ment dolgozni egy Máramaros megyei rendőr, pechjére tesztelték

Szolgálatba lépő rendőrről derült ki, hogy pszichoaktív szereket fogyaszthatott – jelentette be csütörtökön Florina Meteş, a Máramaros megyei rendőrség szóvivője.

Kábítószer hatása alatt ment dolgozni egy Máramaros megyei rendőr, pechjére tesztelték