Mindannyiunk „inge” a fenntartható divat: szakemberek szerint a fiatalok írhatják át a játékszabályokat a ruhaiparban is

Zoltán Ildikó 2021. november 30., 11:55

A nagy üzletláncok állandóan a változó divatra építenek, minél több és gyakoribb fogyasztásra ösztökélnek. Éppen ezért a környezettudatos öltözködésben a legfontosabb ellenállni az impulzív vásárlásnak. A környezettudatosságra nevelésről, az ehhez kapcsolódó divatirányzatokról Mara Gyöngyvér biológus, a Sapientia egyetem docense és dr. Keszeg Anna kultúra- és divatkutató, a BBTE adjunktusa beszélt lapunknak.

Mindannyiunk „inge” a fenntartható divat: szakemberek szerint a fiatalok írhatják át a játékszabályokat a ruhaiparban is
galéria
Mindannyiunk inge. Figyelni kell a ruhaipar káros hatásaira Fotó: 123RF

Gyakran beleesünk abba a csapdába, hogy jó vagy rossz kedvünkben a ruhavásárlást jutalmazásként vagy terápiaként éljük meg. Ilyen impulzív vásárlásokkor szokott sok fölösleges darab bekerülni a ruhatárunkba – jelezte Mara Gyöngyvér biológus, akivel a divat és fenntarthatóság, környezettudatosság kapcsolatáról, káros hatásokról, megváltoztatható szokásainkról beszélgettünk.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának docense a Krónikának úgy fogalmazott,

nagyobb figyelmet kell fektetni a ruhásszekrények mélyén rejtett tartalékokra, melyek új szettek összeállítására alkalmasak, valamint a meglévő darabokkal is variálhatók.

Ehhez fontos, hogy mindenki tudatában legyen, számára mi az előnyös színben és fazonban egyaránt. Egy jól kialakított, variálható darabokból álló „kapszula” ruhatár mellett ritkábban lehet azt érezni, hogy nincs mit felvenni.

Mara Gyöngyvér Fotó: Köllő Ildikó/ Sapientia

Tudatos fogyasztói magatartás

A biológus arra is felhívta a figyelmet, hogy vásárlás során meg kell vizsgálni a termék alapanyagát és címkéjét, mivel ez árulkodik tartósságról, minőségről is. Emellett arról is tudomást szerezhetünk, hogyan készült a ruha, etikusan gyártották-e, azaz méltányosan megfizették a munkavállalót, megfelelő körülményeket biztosítottak számára, vagy éppen újrahasznosított vagy biotermelésből származik az alapanyag.

Különböző alapanyagból előállított ruháknak más és más az ökológiai „lábnyoma”, azaz a környezeti hatása. A legkevésbé környezetszennyezők a természetes len, kender és biopamut ruhák, valamint az újrahasznosított műszálból készültek.

„Ha a ruhavásárlásaink során előnyben részesítjük a hazai tervezők által készített darabokat, a kézműves termékeket, varratunk vagy éppen másodkézből vásárolunk, máris környezettudatosan jártunk el” – egészítette ki Mara Gyöngyvér.

Fotó: Haáz Vince

Hozzátette, hogy egyre több híresség, környezetvédelmi szakember hívja fel a figyelmet a ruhaipar káros hatásaira, mint például az előállításhoz szükséges nagy vízmennyiség, a vízszennyezés és a fogyasztói lánc végén fennmaradt nagy mennyiségű ruha, ami sok esetben hulladékká válik.

Dokumentumfilm is készült a ruhaipar kizsákmányoló magatartásáról, a gyerekfoglalkoztatásról és a nem megfelelő körülmények között, éhbérért dolgozó munkásokról. A közösségi médiában igen népszerűek az olyan, környezettudatos öltözködéssel kapcsolatos kihívások, mint a „Nem vásárolok ruhát egy évig” vagy a „Használt ruha szeptember”. Ezeknek mind figyelemfelkeltő és tudatosító szerepe van.

„Tényeket és eseteket kell bemutatni, a hulladéktelepen lerakott ruhamennyiségekről, a ruhaiparban zajló kizsákmányolásról, egy-egy ruhadarab ökológiai lábnyomáról. Ezek a példák sokunkat elrettentenek és gondolkodóba ejtenek”

– hangsúlyozta a biológus. Arra is figyelmeztetett, hogy a környezettudatosságra való nevelést már egészen fiatal korban kell elkezdeni. Kiemelten fontosnak tartja egy olyan tudatos fogyasztói magatartás kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy mérlegelni tudjunk, és megfelelő döntéseket hozzunk vásárlásaink során: legyen igényünk arra, hogy tájékozódjunk.

Fotó: 123RF

Fast fashion és fenntartható divat

Manapság már elkülönítik a fast fashion (a gyors divat kifejezés egy rendkívül jövedelmező, ám kizsákmányoló üzleti modell leírására szolgál) és a fenntartható divat fogalmát. A Krónika megkeresésére dr. Keszeg Anna kultúra- és divatkutató, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének adjunktusa elmondta, hogy a divatipar a pandémia óta nagyon nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a fast fashion és a fenntartható divat összeegyeztethető legyen. A fast fashion a sorozatgyártásban termelt, nem önálló tervezői erőfeszítés révén létrejött, és globális eladási láncokban forgalmazott termékek gyűjtőneve.

A fenntartható divat számtalan tervezői gyakorlatot takar, melyek az előállítás, a terjesztés, és főként a tervezési koncepció szintjén a bolygó védelmét, erőforrásaink végességét veszik figyelembe.

A körkörös termékgyártás és nyersanyagelérés fontos összetevője a tervezésnek ezen a téren. A Fashion Revolution nevű globális mozgalom 2013 után, a bangladeshi Rana Plaza-i tragédia nyomán indult, és kezdte el számonkérni a fast fashion gyártókon a termékeik előállításának fenntarthatóságát és átláthatóságát. A Fashion Transparency Index megmutatja, hogy mely márka hogyan teljesít a fenntartható technológiák alkalmazásában. A greenwashinggal, azaz „zöldre mosással” vádolt fast fashion márkák esetében ez az index meg tudja mutatni, mennyire reklámfogás a fenntarthatóságra való hivatkozás. „A H&M például nem teljesít annyira rosszul ebben a mérésben, de látnunk kell, hogy ez a folyamat még nagyon az elején van. És ott vannak az úgynevezett hyper-fast fashion jelenségei, a Shein, az Aliexpress, a Primarkt, melyek egyre inkább a bevételek maximálására és a túlfogyasztásra játszanak” – ismertette Keszeg Anna.

Keszeg Anna Fotó: Nőileg

Elfelejtettük szeretni a tárgyakat

Leszögezte ugyanakkor, hogy a divat lehet az egyik legfontosabb eleme a környezettudatosságra való ránevelésnek. A divattermékek hordozhatnak környezettudatosságra sarkalló üzeneteket, mint például a feliratok, az anyagok eredetére utaló jelzések.

A kortárs, értéktelen divattárgyak korában meg kell tanulni, hogy miden ruhadarabunk egy olyan tárgy, melyet óvni kell, melynek örülni lehet, mely a napjainkat jobbá teszi.

„Ezáltal megjelenne az életünkben egy olyan értéktudat, mely az alapja annak, hogy környezettudatosak legyünk. A tárgyak túlfogyasztásának a korában elfelejtettük szeretni a tárgyakat. Meg kell tanulnunk tisztelni ezeket, a tárgyban levő tervezői munkát” – fejtette ki a kultúra- és divatkutató. Elárulta, hogy számára fontos örömforrás egy szépen szabott ruha. Úgy érzi, a tervező éppen rá gondolt a tervezés közben, ismerte az igényeit, vágyait. „Ha ezt az érzést a tárgy megbecsülésébe visszük át, akkor kevesebb tárgyunk válik szemétté, és máris közelebb kerültünk a környezetünk tudatos megéléséhez” – hívta fel e figyelmet az egyetemi adjunktus.

Fotó: Haáz Vince

Egy divattervező számtalan módon bele tudja „kalkulálni” alkotásaiba a környezettudatosságot.

Keszeg Anna szerint a legfontosabb, hogy időtálló tárgyakat tervezzenek, amelyeket nem kell nagyon hamar lecserélni.

Ezért is érvelt a pandémia alatt nagyon sok tervező azzal, hogy a luxustermék a legfenntarthatóbb divattárgy, mert eleve többgenerációs használatra készül. Példaként megemlítette a Chanel-kiskosztümöt és egy Hermès bőrárút, melyek eleve úgy készülnek, hogy családon belül öröklődnek majd. „A mai, tárgyakkal túlterhelt, »gadget kultúrát« éltető piacon csomó olyan tárgyunk van, amit eleve gyors fogyasztásra veszünk meg. Ilyen tárgyakat szerintem nem szabad tervezni. Aztán a nyersanyag természete nagyon fontos: olyat használjunk, melynek előállítása önmagában környezettudatos vagy amelynek az újrafelhasználása segít a környezet megóvásában” – tette hozzá a divatkutató. Kitért az október 13-án „ünnepelt” elegancia világnapjára, a „nemzetközi öltözz ki napra”. Elmondása szerint ez igen felkapott lett magyar nyelvterületen, és azokban a kultúrákban, ahol az Így jártam anyátokkal című sorozatnak nagy sikere volt. Ez arra sarkall, hogy az eleganciát ismét fontos értékké tegye az öltözködésben. A jól szabott, elegáns öltönyök fenntartható gyártási modell szerint készülnek, ha megfelelő helyről vásárolják őket.

Fotó: Haáz Vince

Jön egy új generáció

Arra a kérdésre, hogy a médiának, a filmeknek milyen szerepük van a társadalmi trendekre, a kultúrakutató elmondta: a média egyik legfontosabb katalizátora a társadalmi trendek terjesztésének, begyűrűzésének.

Ezeket a trendeket nem a média kreálja, bár sokszor a létrehozásban is van szerepe. A médiahatásnak sokféle modellje létezik, „trendje válogatja”, hogy ott éppen mekkora szerepe volt a médiának a divat népszerűsítésében. „Számomra nagyon szimpatikus irányzat a Japánban annyira elterjedt minimalizmus, melynek a globális mozgalommá alakításában a Netflix is részt vett” – részletezte az egyetemi adjunktus. Hozzátette, a trendek lehetnek makrótrendek, melyek globális társadalmi változásokra utalnak – a távmunka intézményesülése, az azzal kapcsolatos jogszabályok kialakulása; a vidékre irányuló mobilitás –, de vannak olyan mikrótrendek is, mint a vegán tojás, vagy egy másik irányból a tudatos, felelős influenszerek megjelenése.

Keszeg Anna úgy látja, hogy erősödik a mentális egészségre való odafigyelés, a környezetünkkel szembeni felelősségtudat.

Jön egy generáció, amelynek tagjai mindezek tudatában élnek. „Nagyon bízom bennük, viszont ellenszélben dolgoznak, hiszen a fennálló gazdasági-politikai rendszerek ugyanolyan engedelmes fogyasztót akarnak nevelni belőlük is, mint a korábbi generációkból. Remélem, hogy nem fog sikerülni, s inkább majd e környezettudatos és öntudatos fiatalok fogják átírni a játékszabályokat” – bizakodik a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének adjunktusa.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport