Amikor nem tetszik, hogy mit mutat a mérleg – Okos-Rigó Dóra dietetikus az elhízás veszélyeiről, megelőzéséről

Amikor nem tetszik, hogy mit mutat a mérleg – Okos-Rigó Dóra dietetikus az elhízás veszélyeiről, megelőzéséről

Sokan elégedetlenek a fürdőszoba-mérleg nyújtotta látvánnyal

Fotó: Bede Laura

Az egészséges táplálkozás, testmozgás, elengedő mennyiségű vízfogyasztás, alvás, stresszkezelés és a káros anyagok fogyasztásának mellőzése fontos szerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben Okos-Rigó Dóra szerint. A kincses városban praktizáló dietetikus az étkezéskor kerülendő, illetve a tányérunkat színesítő élelmiszerekről, a kor és súly által meghatározott fogyási módszerekről, a gyerekek körében elsajátítandó, az egészséges életmóddal kapcsolatos alapvető ismeretekről beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2024. május 19., 09:582024. május 19., 09:58

Románia lakosságának több mint egynegyedét (36 százalékát) érinti az elhízás, az esetek 10 százaléka súlyos, 3 százaléka pedig kóros, úgynevezett morbid elhízás. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a túlsúly elleni küzdelemben alapvető fontosságú az életmódváltás. Okos-Rigó Dóra dietetikussal azt jártuk körül, hogyan lehetne kialakítani egy egészséges életmódot, és ennek érdekében milyen szokásokon ajánlott változtatniuk az érintett személyeknek.

A kincses városban praktizáló szakember szerint a túlsúly elleni harcban több kiindulási terület létezik: táplálkozás, testmozgás, vízfogyasztás, alvás, stresszkezelés és káros anyagok fogyasztásának mellőzése.

„Elsősorban fontos lenne, hogy mindenkinek színes és változatos legyen a reggelije. A napindító étkezésnek nem kell elrugaszkodnia a térségünkben megszokottaktól, csak ajánlott kiegészíteni zöldségekkel, magokkal, illetve jó minőségű alapanyagokat választani. Természetesen ez nem minden embernél válik be, de legtöbb esetben már elegendő ahhoz, hogy a napközbeni hirtelen éhségérzeteket elkerüljék” – magyarázta a Krónika megkeresésére a Deák Medical Center munkatársa.

Galéria

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú az elhízás elleni küzdelemben

Fotó: 123RF

Hozzátette, miután a reggeli elég változatos, a többi étkezést is ki kellene színezni zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, magokkal, hüvelyesekkel, és egyéb növényi eredetű étellel, hiszen rengeteg hazai, tápanyagdús „csodaélelmiszer” létezik. Rámutatott, ha ezekre odafigyelünk, elkerülhetjük a vitamin- és ásványhiány miatt megjelenő betegségeket, illetve a „jól laktam, nem kérek többet” érzet is sokkal hamarabb megjelenik.

A dietetikus szerint továbbá ajánlott lenne beiktatni a napi programba a mozgást is, de mivel ez több szabadidőt igényel, elsősorban motiváció kérdése.

Szintén fontosnak tartja az elegendő vízfogyasztást, ugyanis napi másfél-két liter folyadék ajánlott. „Sajnos az emberi szervezet meg tudja szokni, hogy kevesebbet fogyasszon, viszont akkor nem is tud hatékonyan működni. Ugyanakkor az is hasznos lenne, ha kevesebb alkoholt fogyasztana és kevesebbet cigarettázna a lakosság. Mindkettő erősen befolyásolja a tápanyagcserét, ami hosszútávon túlsúlyhoz, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet” – hívta fel a figyelmet Okos-Rigó Dóra. Mint mondta, mindenki egyénileg kiválaszthatja, hogy melyik az a terület, ahol a legkönnyebben tud változtatni, és ezáltal lépésről-lépésre átalakíthatja a rossz szokásokat jóvá.

Galéria

Okos-Rigó Dóra dietetikus szerint személyenként változó, hogy milyen fogyási módszer válik be

Fotó: Facebook/Okos Rigó Dóra

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben határozza meg a fogyási módszert a kor, illetve a súly, a szakember azt válaszolta, az eljárások nagyon változóak, hiszen minél idősebb személyről, illetve minél nagyobb testsúlyról van szó, annál lassabb és nehezebb a fogyás folyamata. „Minél több évig gyakoroltunk rossz szokásokat, annál nehezebb ezektől megválni. Ez ugyanígy érvényes a kilókra is” – magyarázta a bánffyhunyadi születésű nutricionista, aki szerint

a fogyni vágyóknak érdemes csökkenteniük a magas kalóriájú élelmiszereket, például a gyorséttermi ételeket, szalmakrumplit, olajban sült húst, üdítőket, édességet és sós ropikat.

Mint kifejtette, ezek nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat, és ezért csak rövid időre lehet jól lakni tőlük.

A túlsúlyosoknak ajánlott testmozgással kapcsolatban a szakember elmondta, általában heti 150 perc sport ajánlott, amely változhat személyes preferenciáktól és edzettségi szinttől. „Ha valaki nagyon kezdő, az is bőven elegendő, ha a megszokottnál egy megállóval hamarabb száll le a buszról” – jegyezte meg a kincses városban élő dietetikus.

Az elhízást ugyanakkor nem minden esetben az egészségtelen táplálkozás, hanem betegség is kiváltja, ilyenkor Okos-Rigó Dóra szerint a legfontosabb, hogy az adott betegséget kezeljék, és a páciens rendszeresen járjon felülvizsgálatra.

korábban írtuk

Fellépést sürget az elhízás ellen az egészségügyi miniszter
Fellépést sürget az elhízás ellen az egészségügyi miniszter

Az életmódváltás alapvető fontosságú az elhízás elleni küzdelemben, és az iskoláknak meghatározó szerepük van abban, hogy a gyermekek elsajátítsák az egészséges életmóddal kapcsolatos alapvető ismereteket – jelentette ki Alexandru Rafila.

Ezt követően pedig szakember segítségével az életstíluson is változtatnia kell. A dietetikus arra is felhívta figyelmet, hogy amennyiben nem kezeljük idejében a túlsúlyt,

fáradékonyság, ingerlékenység, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, májcirrózis, alvászavarok, rák, csont- és ízületi betegségek alakulhatnak ki, illetve a gyenge immunrendszer miatt az akut betegségek megjelenésének gyakorisága is magasabb.

A szakember szintén fontosnak vélte kiemelni, hogy a kóros túlsúlyossá válást nagyon nehéz megelőzni, ha a szervezet már túlsúlyos állapotba került. „Ilyenkor nagyon fontos a tudatos étkezés, és hogy a túlsúlyos személyt támogató emberek vegyék körül, akik segíthetnek megelőzni a kísértésbe esést. Ha ezt nem sikerült elkerülni, jó, ha az érintett személy nem haragszik magára, és tovább tud lépni” – magyarázta a kolozsvári klinika munkatársa.

Galéria

A szakember azt javasolja, hogy a szülők élelmiszerek helyett inkább figyelemmel jutalmazzák a gyerekeket

Fotó: 123RF

Okos-Rigó Dórával arról is beszéltünk, hogy az elhízás a gyerekek körében is egyre gyakoribb, s bár az egészségügyi miniszter szerint az iskoláknak meghatározó szerepük lenne abban, hogy a diákok elsajátítsák az egészséges életmóddal kapcsolatos alapvető ismereteket, még várat magára az egészségnevelés tantárgy bevezetése. Arra a kérdésünkre, hogy ennek megvalósulásáig a szülők mit tehetnek, a szakember azt mondta, elsősorban jó példát kell mutatniuk, változatosan enniük és mozogniuk.

„Persze egy gyerek életében vannak korszakok, amikor ez nem tűnhet kifizetődőnek, de hosszú távon mégis annak bizonyul. Továbbá fontos, hogy ne erőszakoljanak a gyerekekre ételt. Amikor már jól laktak, nem baj, ha pár falat ott marad a tányéron.

Idézet
A gyerekek szervezete nagyon ügyesen jelzi, hogy mikor éhesek, illetve mikor laktak jól, és ebben nyugodtan lehet bízni” – jelentette ki a dietetikus,

aki azt is javasolta, hogy a kicsik étkezések idején kerüljék a tévénézést, telefonozást, koncentráljanak inkább egy jó beszélgetésre, hogy a szervezet figyelme ne terelődjön el önmagáról. Ugyanakkor szerinte az is fontos, hogy a szülők élelmiszerek helyett inkább figyelemmel és együtt töltött idővel jutalmazzák a gyerekeket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Legalább negyven országból vár sálakat a rekorddöntéshez az erdélyi Kult fesztivál

Guinness-rekord-kísérlet céljával világszerte közösségeket és egyéneket szólít fel közös fesztiválsál kötésre az erdélyi Kult Alternatív Kulturális Fesztivál. Bota Melinda és Kádár Annamária főszervező a kezdeményezésről beszélt a Krónikának.

Legalább negyven országból vár sálakat a rekorddöntéshez az erdélyi Kult fesztivál
2024. június 19., szerda

Akkora a kánikula, hogy a vadak is fürdenek, kétbocsos anyamedve strandolt egy szanatórium medencéjében

Lefilmeztek egy anyamedvét és két bocsát, amint önfeledten fürdenek a predeáli ideggyógyászati szanatórium udvarán található medencében.

Akkora a kánikula, hogy a vadak is fürdenek, kétbocsos anyamedve strandolt egy szanatórium medencéjében
2024. június 19., szerda

Berobbant a nyár: hogyan védekezzünk a hőség egészségre káros hatásai ellen?

A nyár berobbanása nyomán az egészségügyi minisztérium ajánlásokat fogalmazott meg a lakosság számára a kánikula káros hatásainak megelőzésére.

Berobbant a nyár: hogyan védekezzünk a hőség egészségre káros hatásai ellen?
2024. június 18., kedd

Az élőszavas mesemondás erejét és varázsát közvetítik a Világszárnya szövetség erdélyi tagszervezetei

Egyéves születésnapját ünnepelte a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, amelynek a Kárpát-medence szinte minden részéről vannak tagjai, köztük két erdélyi tagszervezet.

Az élőszavas mesemondás erejét és varázsát közvetítik a Világszárnya szövetség erdélyi tagszervezetei
2024. június 18., kedd

Szinte mind elfogytak a bérletek az év legnagyobb buliját ígérő VIBE Fesztiválra

A visszaszámlálás elindult, bő két hét múlva megnyitja kapuit a hatodik VIBE Fesztivál, amelynek szervezői közzétették a végleges programot, és felhívták a figyelmet a kimerülő online bérletkészletre.

Szinte mind elfogytak a bérletek az év legnagyobb buliját ígérő VIBE Fesztiválra
2024. június 17., hétfő

Új időpontban szervezik meg a nagy felfedezőről, Gróf Teleki Samuról elnevezett teljesítménytúrát

A megszokott szeptember helyett júniusban rendezi meg Szovátán az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) marosvásárhelyi tagszervezete a Teleki-teljesítménytúrát.

Új időpontban szervezik meg a nagy felfedezőről, Gróf Teleki Samuról elnevezett teljesítménytúrát
2024. június 15., szombat

Miklósa Erika vendégfellépésével ünneplik az operát a kolozsvári Bánffy Palotakoncerten

Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő a díszmeghívottja a július 7-ei Bánffy Palotakoncertnek.

Miklósa Erika vendégfellépésével ünneplik az operát a kolozsvári Bánffy Palotakoncerten
2024. június 14., péntek

„800 éve a pályán”: remek videóval hangolódnak a labdarúgó Eb-re a magyarországi ferencesek

A fociláz a ferences szerzetesek között is tombol, a magyarországi Ferences Rendtartomány remek videóval hangolódik a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra, hiszen a németországi kontinenstornán a magyar válogatott is érdekelt.

„800 éve a pályán”: remek videóval hangolódnak a labdarúgó Eb-re a magyarországi ferencesek
2024. június 12., szerda

Bekerült a rekordok könyvébe a több mint 330 méteres, flakonok felhasználásával készített szatmári „virágfüzér”

Egyedülálló, a szelektív hulladékgyűjtésre a figyelmet felhívó akcióval került be a Romániai Rekordok Könyvébe a szatmárnémeti Életfa Egyesület (Asociaţia Copacul Vieţii) és 11 Szatmár megyei óvoda.

Bekerült a rekordok könyvébe a több mint 330 méteres, flakonok felhasználásával készített szatmári „virágfüzér”
2024. június 12., szerda

Nyáron könnyebben romlanak az élelmiszerek: tanácsok az ételmérgezés elkerülésére

Egyre magasabbak a hőmérsékleti értékek, így nő annak a kockázata, hogy a megvásárolt élelmiszerek megromlanak, ami akár ételmérgezéshez is vezethet, ezért vigyáznunk kell arra, hogyan és hol tároljuk az élelmiszereket, miután megvásároltuk őket.

Nyáron könnyebben romlanak az élelmiszerek: tanácsok az ételmérgezés elkerülésére