A természettel együtt élni és hinni az erejében – Erdélyi és székelyföldi kézműves a natúr kozmetikumok népszerűségéről

A természettel együtt élni és hinni az erejében – Erdélyi és székelyföldi kézműves a natúr kozmetikumok népszerűségéről

A természetes kozmetikumoknál legtöbbször a csomagolásra is odafigyelnek

Fotó: Szőcs Eszter

Erdély-szerte egyre többen választják az iparilag előállított kozmetikumoknál általában drágább, de magas tisztaságú, természetes, illetve esetenként Ecocert és COSMOS tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokból készülő termékeket. Előbbiek veszélyeinek, utóbbiak előnyeinek jártunk utána Szőcs Eszter kolozsvári vegyésszel, valamint Joó Beáta siménfalvi gyógyszerésszel. A kézműves vállalkozást működtető szakemberek szerint mind hatékonyságban, mind felhasználói élményben tapasztalható különbség a nagyipari és a természetes kozmetikumok között.

Bede Laura

2024. február 04., 09:452024. február 04., 09:45

Egyre többen figyelnek oda a napi rendszerességgel használt kozmetikumok összetevőire, a csomagoláson feltüntetett jelzésekre, címkékre. Mint megtudtuk, a francia alapítású Ecocert egy nemzetközileg elismert tanúsító szervezet, amely 2003-ban a szakma, vagyis a fejlesztők, gyártók, beszállítók, forgalmazók kezdeményezésére a világon elsőként vezette be a natúr és organikus kozmetikumok minősítésére szolgáló nemzetközi szabványát. A COSMOS pedig azon tanúsítványok közé tartozik, amelyet ez a vállalat kiad, és a kozmetikumok alapanyagára, előállítására, csomagolására vonatkozik.

Idézet
„Ezeknél a termékeknél a kiinduló alapanyag mindig természetes, még akkor is, ha később átmegy különböző vegyi folyamatokon”

– magyarázta a Krónika érdeklődésére Szőcs Eszter vegyész. A további feltételekre kitérve elmondta, azon túl, hogy a termékekben növényi eredetű alapanyagokat használnak, nem lehet bennük többek között semmiféle kőolajszármazék, mesterségesen előállított parfüm, nyomokban különböző vegyi anyagokat tartalmazó nyersanyag.

„Mindamellett, hogy ezek nagyon szigorú kritériumok, nagyon költségesek is, úgyhogy a kisvállalkozók nem igazán tudják megengedni maguknak, hogy beszerezzék ezeket a tanúsítványokat. Azok a kisvállalkozók, akik úgy hirdetik magukat, hogy ilyen termékeket forgalmaznak, rendszerint arra vonatkoztatva használják ezt a címkézést, hogy az alapanyagok, amelyekkel dolgoznak, valamilyen biotanúsítvánnyal rendelkeznek” – magyarázta a kincses városi, jelenleg Tordaszentlászlón élő szakember.

Aki próbált utánajárni, de nem sikerült olyan romániai kozmetikai vállalatot találnia, amely átment volna ilyen bizonyítványi folyamaton, és rendelkezne hivatalosan Ecocert vagy COSMOS tanúsítvánnyal. Olyan viszont létezik az országban, amely ilyen elismerésű alapanyagokat használ fel termékeihez.

Galéria

Szőcs Eszter leginkább vásárokon gyűjti az inspirációt, itt tud meg többet klienseiről

Fotó: Kalló Helén

A természetes kozmetikumok elterjedésével kapcsolatban Szőcs Eszter rámutatott, vannak olyan cégek, amelyek már több mint 20 éve a piacon vannak, viszont a natúr termékek csak nemrég, 4-5 éve kezdték el élni virágkorukat Erdélyben, Székelyföldön. „Most már azt hiszem, nincs olyan kézműves vásár, ahol ne lenne legalább egy-két stand ilyen termékekkel, valamint olyan kézműves bolt, ahol ne lehetne természetes kozmetikumot kapni, illetve külön öröm számomra, hogy egyre több drogéria polcán is ott vannak a helyi kézműves kozmetikumok” – részletezte a vegyész, aki néhány éve kezdett el természetes szappanokat, kencéket előállítani.

Így az iparilag előállított, valamint a természetes kozmetikumok közti különbségek felsorolásánál főként a saját termékeit vette alapul, de általánosságként megemlítette, hogy

a nagyiparilag előállított termékek legtöbb esetben szintetikus alapanyagokra épülnek, mert a nagyvállalatoknak az a céljuk, hogy minél hosszabb ideig tudják a polcokon tartani árujukat, illetve minél olcsóbban és gazdaságosabban tudják elállítani.

Ezek az anyagok rendszerint kőolajszármazékok, és paraffinum liquidum néven található meg a címkéken. Ez masszázsolajoktól krémekig bármely nagyipari árucikkben előfordulhat, sok esetben még kisebb forgalmazók is használják, mivel könnyen elérhető, olcsó és engedélyezett a kozmetikai termékekben – magyarázta Szőcs Eszter.

Hozzátette, a másik nagy különbség szintén a hosszabb szavatossági időre vezethető vissza és a különböző szintetikus tartósítószerekben nyilvánul meg, amelyek nagyon sok kérdést vetnek fel. „Rengeteg kutatás született a témában, amely azt vizsgálta, hogy ezek mennyire károsak, nagyon sok esetben megjelentek olyan eredmények, hogy a jelenlegi szabályozás szerinti mennyiségek nem károsak, viszont 10-20 év alatt ezek felgyűlhetnek a szervezetben, és akkor már ártalmassá válhatnak. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy valaki 10-20 évig ugyanolyan krémet fog használni, vagy ugyanazzal a tartósítószerrel találkozik, mert folyamatosan változnak a szabályozások és törvények ” – fogalmazott a szakember.

Kifejtette, szerinte saját termékei és a nagy márkák termékei között az a legnagyobb különbség, hogy ő a vivőanyagra is óriási hangsúlyt fektet.

Miután kiválasztotta az adott aktív hatóanyagot (elsősorban vitaminokat tartalmazót), ami a bőrproblémát hivatott megoldani, úgy válogatja össze a vivőanyagokat, hogy azok is hozzájáruljanak és elősegítsék az adott aktív hatóanyag eredményességét. Rámutatott, nagy különbséget kell tenni a hatóanyagok és vivőanyagok (készítményalapok) között: a hatóanyagok akárcsak a gyógyszerekben, a kozmetikumokban is megtalálhatók aránylag kicsi koncentrációban, és ezek tényleg kifejtik a várt hatást; a vivőanyagok pedig a krémek alapját képezik, ezek vizek, olajok, zselésítőanyagok, amelyek segítenek felvinni a bőrre a kencét.

Galéria

A Kolozs megyei kézműves minden egyes terméke igényre válaszként született

Fotó: Szőcs Eszter

„A nagy márkák költséghatékonyságuk miatt nagyon sok esetben nem fektetnek hangsúlyt a nyersanyag származási helyére. Ezt a kisvállalkozók nem engedhetik meg maguknak, mert nem tudnak tonnaszámra alapanyagot vásárolni, ezért sokkal hajlamosabbak utánajárni a származási helynek és minőségnek. Ugyanakkor valamilyen szinten kénytelenek helyi termelőktől vásárolni kisebb tételekben, mivel maguk is kisebb mennyiséget állítanak elő” – mondta a Kolozs megyei kézműves. Hozzátette, ilyen szempontból is a legtöbb esetben sokkal kisebb a szénlábnyoma (karbonlábnyoma) a helyi természetes kozmetikumoknak, mint a nagyiparilag előállított termékeknek.

Szőcs Eszter vállalkozása 2021-ben született papíron, az ötlet már előtte egy évvel, amikor várandós lett első kisfiával, és elkezdett utánaolvasni, hogy miket visz be a háztartásba. Ekkor szép lassan kiürítette a fürdőszobát mindenféle tisztítószertől és kozmetikumtól, mert szinte mindegyikben volt olyan alapanyag, amelyet nem akart a gyereke közelében tudni, vagy saját bőrére kenni. Először szappanokat készített magának és családjának, nagyon jók voltak a visszajelzések, aztán egyre többen jelentkeztek, hogy bizonyos problémákra keresnek terméket, de nem találnak olyat, amivel meg lennének elégedve.

„Az igényekre válaszként született meg minden egyes termékünk, és ez a mai napig így van.

Idézet
Most már leginkább vásárokon gyűjtöm az inspirációt, mert ezek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy találkozzak a klienseimmel, szóba álljak velük, többet megtudjak róluk”

– fogalmazott a vállalkozó, aki szerint egyrészt azért fontosak a természetes kozmetikumok, mert csak egy bolygónk van, amelynek már így is elég sok kárt okoztunk, és a jövőben ezt lehetőségeink szerint el kellene kerülnünk. Ugyanakkor úgy véli, ezzel a helyi kisvállalkozásokat, gazdaságot is lehetne támogatni.

Az előállítás időigényességével és költségességével kapcsolatban elmondta, ez vállalkozás- és forgalomfüggő, esetében idő-, alapanyag- és erőforrásspóroláshoz vezetett, amikor már nagyobb tételekben tudott dolgozni.

Idézet
Azt fizeti meg a vásárló, hogy valaki a két kezével, szívvel-lélekkel, a figyelmét és idejét feláldozva, a tudását hozzáadva készíti el a terméket, és nemcsak áll a gyártósor végén, hogy lepottyanjon a gépek által létrehozott árucikk.

Nyilván az alapanyagköltség is más, amikor szintetikus anyagot vásárolunk tonnaszámra, illetve amikor kistermelőtől veszünk présből illóolajat, vagy rózsatermesztőtől rózsavizet kis tételben” – hívta fel a figyelmet a kézműves, akinek meggyőződése, hogy van jövője a természetes kozmetikumoknak Erdélyben, Székelyföldön.

Rámutatott, amióta használja és gyártja ezeket a termékeket, egyre inkább látja, hogy mekkora a különbség a nagyipari és a természetes kozmetikumok között mind hatékonyságban, mind felhasználói élményben. Tapasztalata alapján, aki egyszer áttért natúr kozmetikumra, nem igazán fog visszatérni a nagy márkákhoz.

Galéria

Joó Beáta szerint érdemes elolvasni a kozmetikai összetevők nemzetközi listáját

Fotó: Joó Beáta

Az utóbbi években került közelebb a természetes kencék világához Joó Beáta is, aki 2019-ben diplomázott gyógyszerészasszisztensként, majd a hároméves szakgyakorlata idején tanult meg krémeket, lemosókat, kúpokat készíteni. Időközben elvégzett egy gyógy- és fűszernövényképzést, ahol volt alkalma natúr kozmetikumokat készíteni. „Viszonylag kevés idő alatt megtanultam, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket kerülnöm kell, mert erős irritációt okoznak.

Idézet
Meg kellett ismernem a bőröm, és időt adni a változásnak, türelmet gyakorolni és megváltoztatni az életvitelemet.

Hiszem, hogy ebben első számú az étrend és a megfelelő folyadékbevitel, ezután következik a külső védelem, ápolás” – mondta a Krónika megkeresésére a Hargita megyei Siménfalván élő szakember, aki szerint érdemes elolvasni a kozmetikai összetevők nemzetközi listáját (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – INCI).

Galéria

Megszokott illat, eltérő alapanyagok

Fotó: Joó Beáta

Rámutatott, egyes vegyi anyagok mellékhatásokat váltanak ki, például a parabének megakadályozzák a baktériumok szaporodását a kozmetikumokban, de allergiás reakciót, irritációt, hormonzavart okozhatnak. A szulfátokat (pl. SLES, SLS) erős mosószerekben, samponokban használják, ez irritálhatja a fejbőrt, szemet, a haj törékennyé és kócossá válhat. Ugyanakkor bizonyos alkohol típusok kiszáríthatják a hajat, fejbőrt, károsíthatják a bőr védőrétegét.

A gyógyszerész kifejtette, a ftalátokat számos kozmetikai termék javítására használják oldószerként, fixálóként, viszont ez hormonzavarokat okozhat, a fejlődő magzatra káros lehet. Az izzadásgátlókban levő alumíniumszármazékok szintén irritációt okozhatnak, a mesterséges illatanyagok, színezékek pedig allergiás reakciót válthatnak ki.

„Elsősorban szeretteim körében volt célom bevezetni a natúr kozmetikumokat, aztán az ebből adódó sikerek és biztatás eredményeként ajánlottam másoknak is.

Idézet
Természetes alapanyagokból szerettem volna olyan termékeket készíteni, amelyek nem okoznak allergiás reakciót, irritációt, kisgyerekek, kismamák is használhatják”

– fogalmazott a székelyföldi kézműves, aki a tavalyi év végén kezdett vállalkozni. Mint mondta, termékeihez növényi kivonatokat, olajokat, vajakat, zsírokat, valamint számos gyógynövényt használ.

„Szerintem egyre többen hajlunk a natúr kozmetikumok felé a túl sok érzékenység, gyakori bőrproblémák miatt. Emlékszem, gyermekkoromban nagymamámmal házi szappant készítettünk disznózsírból és gyógynövényeket gyűjtöttünk, szárítottunk, főztünk. Hiszem, hogy a természettel együtt, benne kellene élnünk, élvezni az erejét és hinni a tudásában” – hangsúlyozta Joó Beáta.

Galéria

A székelyföldi kézműves termékeihez növényi kivonatokat, olajokat, vajakat, zsírokat, valamint számos gyógynövényt használ

Fotó: Joó Beáta

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 10., szerda

Nyílik a védett havasi gyopár a Máramarosban

Nyílik a szép, védett havasi gyopár, más nevén csillagvirág a Máramarosi-hegység Nemzeti Parkjában – közölte Facebook-oldalán a Romsilva állami erdészet.

Nyílik a védett havasi gyopár a Máramarosban
2024. július 10., szerda

Kétezer motoros gyűl össze hétvégén a rockkoncerteket kínáló kézdivásárhelyi fesztiválon

A Metallica és a Scorpions slágereire tombolhatnak hétvégén a kézdivásárhelyi motoros fesztivál résztvevői, akiket július 12–14. között pálinkakóstolóval, babgulyással, különböző ügyességi versenyekkel várnak.

Kétezer motoros gyűl össze hétvégén a rockkoncerteket kínáló kézdivásárhelyi fesztiválon
2024. július 10., szerda

Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba – számolt be róla kedden a Variety.com.

Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja
Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja
2024. július 10., szerda

Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja

2024. július 10., szerda

Európából és a tengeren túlról érkeznek világjáró utcazenészek, tűzzsonglőrök és artisták Szatmárnémetibe

Utcazenével és -művészettel telnek meg Szatmárnémeti utcái és terei a hétvégén – közölték a szervezők.

Európából és a tengeren túlról érkeznek világjáró utcazenészek, tűzzsonglőrök és artisták Szatmárnémetibe
2024. július 09., kedd

Elefántok tapostak halálra egy spanyol turistát a Dél-afrikai Köztársaságban

Elefántok tapostak halálra egy spanyol turistát egy dél-afrikai vadrezervátumban, a férfi kiszállt az autójából és közel ment a csordához, hogy lefényképezze az állatokat.

Elefántok tapostak halálra egy spanyol turistát a Dél-afrikai Köztársaságban
2024. július 09., kedd

Elegük lett a túlturizmusból a barcelonaiaknak, ki akarják kergetni a hömpölygő tömegeket a városból

Barcelonában lekergettek turistákat a teraszokról és vízipisztolyokkal támadtak rájuk a helyiek, azt követelve, hogy tűnjenek el a számos híres látványosságot kínáló spanyolországi városból.

Elegük lett a túlturizmusból a barcelonaiaknak, ki akarják kergetni a hömpölygő tömegeket a városból
2024. július 09., kedd

Olyan géppel repült Iohannis Washingtonba, amilyennel Elon Musk is utazik

Miközben a bukaresti delegáció nagy része hétfőn a Tarom pilótáinak tiltakozása miatt egy katonai repülőgéppel indult el a román fővárosból a július 9-11-ei NATO-csúcstalálkozóra, Klaus Iohannis államfő ezúttal sem engedett a luxusból.

Olyan géppel repült Iohannis Washingtonba, amilyennel Elon Musk is utazik
2024. július 08., hétfő

Véget ért a NASA több mint egy éves Mars-utazás-szimulációja, melyben brassói származású önkéntes is részt vett

A Brassóban született, az Amerikai Egyesült Államokban mikrobiológusként tevékenykedő Anca Şelariu múlt héten lépett ki több mint egy év után abból a texasi kapszulából, melyben a Mars életkörülményeit igyekeztek kitapasztalni.

Véget ért a NASA több mint egy éves Mars-utazás-szimulációja, melyben brassói származású önkéntes is részt vett
2024. július 08., hétfő

Világszerte dőlnek a hőségrekordok: éghajlatkutatók szerint 2024 lehet az eddigi legmelegebb év

Dőlnek a rekordok: a klímaszakértők szerint 2024 lehet az eddigi legmelegebb év, miután júniusban minden korábbinál nagyobb hőséget mértek.

Világszerte dőlnek a hőségrekordok: éghajlatkutatók szerint 2024 lehet az eddigi legmelegebb év
2024. július 08., hétfő

Megijedt a könyvelőktől, három órával bukaresti koncertje előtt lemondta a fellépést Nicki Minaj

Alig három órával azelőtt, hogy színpadra kellett volna lépnie a bukaresti SAGA fesztiválon, Niki Minaj lemondta a koncertet.

Megijedt a könyvelőktől, három órával bukaresti koncertje előtt lemondta a fellépést Nicki Minaj