Varázslatos, de taszító élményeket is kínál Nepál, az élő istennő hazája

Kiss Judit 2018. március 03., 14:22

Valaha gyönyörűséges, de mára sok helyen omladozó palotatemplomok, impozáns buddhista szentélyek, az „élő istennő” jelenléte, kedves, előzékeny helyiek, rituális halottégetések és szegénység – többek közt ezeket kínálja Nepál fővárosa. Katmandunak leírhatatlanul erős a varázsa, még akkor is, ha a látogatás nemegyszer kényelmetlen, sőt az európai ember számára taszító élményeket tartogat.

Buddha-szentély Katmanduban Fotó: Kiss Judit

Ha az ember Indiából érkezik Nepál fővárosába, már meg sem lepődik azon, hogy akárcsak a szubkontinensen, itt is zűrzavar, káosz, szemét fogadja. Talán még az indiainál is erősebben érezhető a szmog, így sokan orrukra-szájukra tett maszkkal járkálnak az utcákon a torkot állandóan csípő, kaparó, sűrű kipufogógáz miatt. Bár a Himalája területén fekvő, 32 milliós dél-ázsiai országból csak a fővárossal, Katmanduval és környékével volt szerencsénk ismerkedni február második felében, hatnapos tartózkodásunk elég volt arra, hogy kiderüljön:

Nepálnak is leírhatatlanul erős a varázsa, még akkor is, ha a látogatás nemegyszer kényelmetlen, sőt az európai kultúrkörhöz szokott ember számára mellbevágó, taszító élményeket tartogat.

A világ egyik legszegényebb országának fővárosa magával ragadja az odalátogatót: annak ellenére, hogy lépten-nyomon érzékelhető a nyomor, kulturális, antropológiai és spirituális szempontból is rendkívül gazdag, a helyiek pedig roppant nyitottan, kedvesen, derűsen fogadnak.

Az India és Kína közé ékelt ország több mint egymillió lakosú fővárosának már a repülőterén látszik, hogy szerény körülmények uralkodnak a környéken, ahol rengeteg minden, reklámok, feliratok utalnak az ország területén található Everestnek, a világ legmagasabb hegycsúcsának a közelségére. Az orom 160 kilométerre található Katmandutól, több turisztikai ügynökség is felkínálja a lehetőséget, hogy 200 dollárért kis repülővel elviszi a turistákat fentről megcsodálni a világ tetejét.

Árukínálat a katmandui utcán Fotó: Kiss Judit

Katmandu nem heverte ki a 2015-ös földrengést

Nepálban első pillantásra is sok minden különbözik az indiai környezettől. Leheletnyivel kevesebb a szemét, nem álldogálnak, ballagnak vagy hevernek az utcán tehenek, és talán annak eredményeképp, hogy nem tartozott brit fennhatóság alá, jóval kevesebben beszélnek angolul, mint Indiában, sőt ritkán lehet latin betűs feliratot látni. Így persze sokkal nagyobb az esély az eltévedésre, annál is inkább, mert Katmandu belvárosa, de a külvárosi részek utcái is labirintusszerűen kanyarognak.

Elképesztő nyüzsgés és árukínálat fogad a város talán legismertebb, központi pontjának tartott Durbar teret övező utcácskákban, ahol a kétes tisztaságú pultokon csirkét, marha- és disznóhúst, ajándéktárgyakat, ruhahalmokat, számunkra sokszor ismeretlen zöldség- és gyümölcsféléket, zsákokban fűszereket kínálnak.

A forgalom itt is átláthatatlan és zűrzavaros, a szűk utcákon sodrodó látogatónak az az érzése, hogy az egymást követő, állandóan dudáló, a gyalogosok közt haladó ócska motorkerékpárok valamelyike a sarkára hajt.

Sok helyen romos, korántsem karbantartott, valaha szebb napokat megélt, gyönyörű épületek jellemzik a Durbar teret, amely egyike azoknak a helyeknek, ahol a legerősebben érezhető Nepál szellemisége.

Azonban itt is, akárcsak az ország vallási és kulturális örökségének több helyszínén, súlyos károkat okozott a 2015 áprilisában bekövetkezett pusztító erejű, 7,9-es erősségű földrengés, amelynek következtében számos buddhista és hindu templom – köztük több világörökségi helyszín – súlyosan megrongálódott, és közel nyolcezren vesztették életüket. Szinte három év elmúltával is világosan érzékelhetők a katasztrófa nyomai.

Dísztárgy-választék Nepál fővárosában Fotó: Kiss Judit

Sok helyen most is téglahalmok állnak, a munkálatok vontatottságát jelzi, hogy itt-ott elszórtan dolgozgatnak, kopácsolnak, egy-két követ arrébb tesznek, mindazonáltal nem tudni, hogy valaha helyreállítják-e azt a minden jel szerint lélegzetelállítóan gyönyörű épített örökséget, amit elpusztított a katasztrófa. Katmanduban romba dőlt a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony is, a 62 méteres épületből mindössze néhány méteres csonk maradt.

A főváros központjától 15 kilométerre található Bhaktapur városkában is látszik, lélegzetelállítóan gyönyörű lehetett a földrengés előtt épített öröksége: az isten- és állatábrázolásokkal díszített tégla- és faépületek nagy része a középkorból származik, mára azonban sok helyen omlatagok a paloták, és a katasztrófa óta eltelt szinte három évben nem sikerült számottevő renoválásokat végezni.

Kumari a palotatemplomban

Az európai ember számára meglepő, ugyanakkor csodálatra méltó, hogy Katmanduban a nap bármelyik szakában lépten-nyomon szembesülhet azzal, mennyire intenzíven gyakorolják és élik meg hitüket a több mint nyolcvan százalékban hindu, kilenc százalékban buddhista vallású ország lakosai.

Szinte tízlépésenként látni narancssárga virágszirmokkal, rituális szertartásokhoz és arcfestéshez használt piros vagy sárga festékkel, kis vizesedényekkel, áldozati élelemmel, rizzsel teleszórt szentélyeket, amelyeket valamelyik istenség tiszteletére állítottak. A hindu panteon tagjainak – az akadályok elhárításának elefántfejű istenének, Ganésának, a megtartó Visnu egyik reinkarnációjának, Krisnának, a hinduizmus egyik legfőbb istenének, Sivának, és a megvilágosodott Buddhának, vagyis az i. e. 5. században élt Gautama Sziddhárthának – a kultuszát hirdetik a szentélyek, ahová gyertyákat, virágokat is visznek a hívők. Ezeken a szent helyeken szinte mindig gyertya ég, a nepáliak mindennapi életének hétköznapi, szerves része a vallásgyakorlás.

Nemcsak a hit, de egy istennő is „élő” a fővárosban: volt szerencsénk megpillantani a kumarinak nevezett, istenként tisztelt gyermeket.

Imamalmok Katmanduban. Általában egymás után mindenik hengert megforgatják a hívők Fotó: Kiss Judit

Katmandu óvárosának egyik palotatemplomában lakik a démonok elpusztítójaként tisztelt Durga hindu istennő reinkarnációjának tartott 3-4 éves kislány, akit tavaly szeptemberben választottak Nepál élő istennőjének.

„Hagyományunk szerint, amikor az élő istennő eléri a 12 éves kort, újat kell keresnünk. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a jelölt megfelelő arra, hogy jó szerencsét hozzon az országnak. Megtaláltuk új kumarinkat” – jelentette be szeptemberben Gautam Sakja, az istennőt kiválasztó bizottság egyik tagja.

A hagyomány szerint a kislányokat általában 2-7 éves korukban választják kumarinak (ami nepáli nyelven szüzet jelent), akik a serdüléssel elveszítik rangjukat, átadván helyüket a következő istennőnek. A szépséges, patinás palotatemplom belső udvarán, ahol nagybetűs feliratok hirdetik, hogy nem szabad lencsevégre kapni az istennőt, néhány tucatnyian lézengenek kora délután.

A színpompásan felöltöztetett, a hagyományoknak megfelelően erősen kifestett, koronával ékesített gyermek rendszertelen időközönként, mintegy véletlenszerűen szokott megjelenni az egyik emeleti ablakban.

Úgy tartják, hogy akire ráesik a pillantása, annak szerencsét hoz. Valószínűleg szerencsénk lehetett, mert röpke várakozás után megjelent az emeleten, csak pár másodpercig látszott az arca, merően, mosolytalanul nézett az őt némán, csodálattal bámulókra, majd eltűnt az ablakból.

Hogy kit választanak élő istennőnek, bonyolult folyamat eredménye: hindu papok napokon át tanulmányozzák a kislányok horoszkópját, vizsgálják alkatukat, az élő istennőnek ugyanis külsőleg is hibátlannak kell lennie. Egyes források szerint a jelöltnek áldozati bikák levágott fejével kell töltenie egy teremben az éjszakát anélkül, hogy félelmet mutatna, majd a végső próbatétel az, hogy csalhatatlanul ki kell választania elődje használati tárgyait más tárgyak közül. Szeptemberben, amikor kiválasztották az új élő istennőt, több száz hívő gyűlt össze Katmandu központjában, hogy egy pillantást vethessen a vörös ruhába öltöztetett, virágfüzéreket viselő új kumarira. Mielőtt elhagyta katmandui otthonát, a kislányt csokoládéval, édességgel, gyümölcsökkel, tojásokkal ajándékozták meg az emberek, a régi istennő pedig az épület hátsó bejáratán távozott.

A kumari a világtól elzártan, családjától elszakítva él a palotatemplomban, csak a fontos vallási ünnepeken léphet ki a falak közül, iskolába sem jár, és azt követően kell beilleszkednie a társadalomba, miután elveszíti rangját.

Épületcsinosítás. Készülődés Katmanduban Siva isten ünnepére Fotó: Kiss Judit

Halottégetés és lelki komfortzóna

A Nepál fővárosában tett látogatás nemcsak az utcákon tapasztalható nyomor, szegénység miatt mozdítja ki az odalátogató európait lelki komfortzónájából. Azért is lehet megdöbbentő egy ilyen utazás, mert nemcsak kellemes élményeket kínál, akadnak helyzetek, amikor kényelmetlenül érzi magát az ember, sőt olyanok is, amikor a kultúrkör különbözősége miatt egyenesen viszolyog.

Zavarónak hat például, hogy Katmanduban mennyire kivételezett helyzetbe kerül olykor a fehér ember.

A Siva isten tiszteletére rendezett Maha Shivaratri nevű, február 14-i, több ezer hindu hívőt vonzó fesztiválon óriási tömeg tolong, hogy bejuthasson a Pashupatinath templomegyüttes környékére. A helyieknek, akik közül legtöbben mezítláb közelítik meg a szentnek tartott helyet a vallásos ünnepen, nem kell belépti díjat fizetniük, de amikor a fehér ember megjelenik a környéken, máris szabad utat nyitnak neki a rendőrök a tömegben, hogy eljuthasson a jegypénztárhoz, majd zavartalanul besétálhasson a templomok környékére, miközben hívők ezrei tapossák egymást a tömegben.

Hasonlóan kényelmetlen a helyzet, amikor szabad utat nyitnak a biztonsági őrök a bankban is, ahová pénzt váltani érkezik a turista: miközben a helyiek hosszú sorokban állnak türelmesen, a fehér embert sorban állás nélkül odainvitálják az ablakhoz, hogy kiszolgálják. De az európai ember akkor is feszeng, amikor az utcán minduntalan ráésik a pillantása sok járókelő rendkívül szegényes öltözékére, megviselt, rongyos papucsára.

Mellbevágó, sőt taszító élmény, amikor a Pashupatinathnál belepillantunk a halottégetés rituáléjába. A templomegyüttes mellett kanyargó, erősen szennyezett folyó partján egymás után gyújtják meg a máglyákat, óriási füst és erős bűz terjeng, elégetés után vederrel öntenek vizet a hamvakra, hogy továbbsodorja a folyó.

A kívülálló számára döbbenetes, hogy miután jegyet váltott műemlékek területére való belépéshez, az őr szívélyesen mutatja az utat, honnan látható leginkább a rituálé, amelyből ilyenformán mintha egyfajta show-t csinálnának. A belépőjegyen angolul az áll: „kérjük, ne fényképezze túlságosan közelről az égő holttesteket”.

Lakóház Katmandu belvárosában Fotó: Kiss Judit

A folyóparton egymástól nem túl távol legalább tíz máglya sorakozik, akad olyan, amelyet narancssárga virágokkal borítanak. Miután néhány férfi hat-nyolcszor körüljárja a máglyát, egyikük kezébe égő fáklyát adnak, ő szintén megkerüli párszor, majd meggyújtja a farakásra helyezett szalmacsóvákat. A katmandui halottégetések helyszínén érzékelhető, hogy nagyüzemben folyik a hinduk „temetkezési” szertartása, a résztvevők, hozzátartozók pedig egyáltalán nem vesznek tudomást a környéken álldogáló, fotózó tömegről, közben óriási a jövés-menés.

Kívülről úgy tűnik, a halálhoz, megsemmisüléshez kapcsolódó rituálénak kevés az ünnepélyessége, éppúgy a mindenna­pok természetes velejárójának tekintik, mint azt, hogy élő istennőt tisztelnek a palotatemplomban.

Ázsiában először a hinduknál jelent meg a halotthamvasztás, ma a szikhek, dzsainok és párszik sem gyakorolják a földbe történő temetkezést. Egyes nézetek szerint a reinkarnációban való hit szinte megköveteli, hogy megsemmisítsék a test burkát, hogy a lélek fölszabadulhasson a következő újjászületésre.

Buddhista kolostor, a béke szigete

Akárcsak a halottégetések színhelyén vagy a Durbar téren, Katmandu egyik legnépszerűbb zarándokhelyén, a meredek domboldal tetején álló Swayambhunath sztúpánál is nagy a forgalom. A rengeteg majom lakta területen áll a majmok templomának is nevezett buddhista épületegyüttes, amelyet a hinduk is szent zarándokhelynek tartanak.

Az 5. században épült grandiózus komplexumot megkímélte a 2015-ös földrengés, a sztúpa csúcsára Buddha hatalmas, bölcsességet sugárzó, félig lehunyt szeme van festve.

Még korántsem állították helyre a 2015-ös földrengésben megrongálódott épületeket Katmanduban Fotó: Kiss Judit

Az épületegyütteshez meredek lépcsősoron lehet felkapaszkodni, amelyen, akárcsak a környéken, irdatlanul sok majom ugrál, dobálja a szemetet, visít és vicsorog. A világörökség részét képező zarándokhely körül imazászlókat lenget a szél, és rengeteg imamalom várja, hogy a lelki áldás és béke kiterjesztéséért megforgassák a zarándokok. A buddhizmusban használt, henger alakú kerekeket általában fémből készítik, a henger közepén található a fából vagy fémből készített „életfa”, amelyre mantrákat írnak. A gyakorlók az óramutató járásával megegyező irányban forgatják a kereket, ahogyan a mantrákat írták és ahogyan a nap halad át az égen, így kérve a fentiek áldását. A domboldal aljában Buddha több méter magas, csillogó aranyszínű fémből készített szobra mellé ülhetnek le az odalátogatók.

A sztúpánál minden valószínűség szerint kevesebben látogatják a Katmandu külvárosában található Kopan buddhista kolostort, amelyről határozottan érezhető: a béke szigete a szemetes, zűrzavaros, zsúfolt város szélén.

Úgy tűnik, a kolostor területén szívesen látják a kíváncsiskodókat, a gyönyörű, virágzó fákkal és bokrokkal beültetett csendes kertben áll a buddhista templom, valamint a szerzetesek otthona, akik közül sokan sétálnak a kertben, derűsen köszöntik az idegent.

A kolostorban kilenc-tíz éves újoncok is laknak, valószínűleg szegényebb családok gyerekei. Egyikükkel, a szerzetesek jellegzetes bordó öltözékét, valamint szandált viselő, kopaszra borotvált kilencéves kisfiúval szóba elegyedünk: tud valamennyit angolul. Éppen az édesanyja látogatja meg, akihez hozzábújik az udvaron, a homlokán piros pontot viselő nő büszkén mutat rá a gyerekre: az ő fia. A gyerek azt mondja mosolyogva, szerényen, egyszersmind büszkén, hogy nagyon szeret a kolostorban lakni és „már kilencéves”. A szerzetesek lelki békét sugárzó lakhelye csendjével, rendezett kertjével, gyönyörű fáival, színpompás virágaival, szép szobraival, szökőkútjaival az általunk meglátogatott katmandui helyszínek legharmonikusabbja.


Katmanduban találkoztak több földrész unitáriusai
Nepáli tartózkodásunk oka és egyik célja az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsának (angolul: International Council of Unitarians and Universalists, röviden ICUU) fóruma, amelyet az egyik katmandui szállodában tartottak. A konferenciára az Egyesült Államokból, Indiából, afrikai országokból, a Fülöp-szigetekről, Kanadából, Indonéziából, valamint több európai országból érkezett mintegy 120 résztvevő. Ez a világon élő unitáriusok és univerzalisták egyeztető fóruma, amely 1995-ben jött létre azzal a céllal, hogy a különböző kontinenseken élő hittestvérek megbeszélhessék közös gondjaikat, egyeztessék világszemléletüket és a kölcsönös odafigyelés érzését építsék ki a különböző közösségek között. A konferencia közönsége nagyon sokszínű volt, ami fokozta utazásunk változatosságát, hiszen a világ legkülönbözőbb részein élő emberekkel nyílt alkalmunk találkozni. A tanács kétévente szervez konferenciát, amelyre a világon élő unitárius és univerzalista közösségek képviselői ellátogatnak. A konferencia programjának részét képezi a szervezet közgyűlése, amelyen a különböző egyházak és vallási közösségek képviselői vesznek részt. Idén a konferenciát Nepálban rendezték. A tordai vallásügyi határozat 450. évfordulóján a szervezők olyan előadókat kértek fel, akik a világon élő unitáriusok hitelveit mutatták be. Ugyanakkor ez volt az első találkozója annak az egész évben zajló teológiai párbeszédnek, amelyen öt, különböző országban élő unitárius és univerzalista személy járja majd körül e felekezet tanításának lényegét, valamint a nemzeti egyházak sajátosságait és egymáshoz viszonyított különbségeit.
Bár korántsem olyan gyakori a riksa Katmanduban, mint Indiában, azért itt is előfordul jó pár biciklis jármű • Fotó: Kiss Judit
Bár korántsem olyan gyakori a riksa Katmanduban, mint Indiában, azért itt is előfordul jó pár biciklis jármű Fotó: Kiss Judit
Szinte öt-tíz lépésenként lehet kis hindu szentélyeket látni Katmandu központjában • Fotó: Kiss Judit
Szinte öt-tíz lépésenként lehet kis hindu szentélyeket látni Katmandu központjában Fotó: Kiss Judit
Rengeteg virággal díszítették fel a várost Siva isten ünnepén Katmanduban • Fotó: Kiss Judit
Rengeteg virággal díszítették fel a várost Siva isten ünnepén Katmanduban Fotó: Kiss Judit
Durbar tér, Katmandu • Fotó: Kiss Judit
Durbar tér, Katmandu Fotó: Kiss Judit
• Fotó: Kiss Judit
Fotó: Kiss Judit
Siva isten ünnepén Katmanduban. Mindenhol égtek a gyertyák február 14-én • Fotó: Kiss Judit
Siva isten ünnepén Katmanduban. Mindenhol égtek a gyertyák február 14-én Fotó: Kiss Judit
Gyümölcs-és zöldségárus Katmanduban. Általában óriási, hálókból font kosarakban tartják épen az árut • Fotó: Kiss Judit
Gyümölcs-és zöldségárus Katmanduban. Általában óriási, hálókból font kosarakban tartják épen az árut Fotó: Kiss Judit
Katmandu óvárosa, a mindig zsúfolt Durbar tér • Fotó: Kiss Judit
Katmandu óvárosa, a mindig zsúfolt Durbar tér Fotó: Kiss Judit
Siva isten ünnepét február 14-én tartják Katmanduban a Pashupatinath templomegyüttesnél • Fotó: Kiss Judit
Siva isten ünnepét február 14-én tartják Katmanduban a Pashupatinath templomegyüttesnél Fotó: Kiss Judit
Katmanduban a folyó partján tartják a rituális halottégetéseket, a kiszögellésekben állnak a máglyák. Égetés után a vízbe öntik a hamvakat • Fotó: Kiss Judit
Katmanduban a folyó partján tartják a rituális halottégetéseket, a kiszögellésekben állnak a máglyák. Égetés után a vízbe öntik a hamvakat Fotó: Kiss Judit
Cipőjavítás az utcán Katmandu külvárosában • Fotó: Kiss Judit
Cipőjavítás az utcán Katmandu külvárosában Fotó: Kiss Judit
A buddhista kolostor ifjú lakói az udvaron • Fotó: Kiss Judit
A buddhista kolostor ifjú lakói az udvaron Fotó: Kiss Judit
Katmandu külvárosában található a Kopan kolostor, amelynek kertje harmóniát és békét sugároz • Fotó: Kiss Judit
Katmandu külvárosában található a Kopan kolostor, amelynek kertje harmóniát és békét sugároz Fotó: Kiss Judit
„Nagyon szeretek itt lakni” – mondta a katmandui Kopan buddhista kolostor ifjú lakója, a kilencéves kisfiú • Fotó: Kiss Judit
„Nagyon szeretek itt lakni” – mondta a katmandui Kopan buddhista kolostor ifjú lakója, a kilencéves kisfiú Fotó: Kiss Judit
A hinduk és buddhisták is szent zarándokhelynek tartják a Swayambhunath sztúpát, a domboldalon állandóan óriási a forgalom • Fotó: Kiss Judit
A hinduk és buddhisták is szent zarándokhelynek tartják a Swayambhunath sztúpát, a domboldalon állandóan óriási a forgalom Fotó: Kiss Judit
Óriási Buddha-szobor a Swayambhunath sztúpához vezető lépcsősor aljánál Katmanduban • Fotó: Kiss Judit
Óriási Buddha-szobor a Swayambhunath sztúpához vezető lépcsősor aljánál Katmanduban Fotó: Kiss Judit
Óramutató járásával megegyező irányban forgatják meg az áldást és békét kérő imamalmokat • Fotó: Kiss Judit
Óramutató járásával megegyező irányban forgatják meg az áldást és békét kérő imamalmokat Fotó: Kiss Judit
Rizs, banán, virágszirmok- és füzérek a Siva isten tiszteletére állított kis szentélynél egy katmandui szálloda udvarán • Fotó: Kiss Judit
Rizs, banán, virágszirmok- és füzérek a Siva isten tiszteletére állított kis szentélynél egy katmandui szálloda udvarán Fotó: Kiss Judit
Utcai árus Bakhtapurban • Fotó: Kiss Judit
Utcai árus Bakhtapurban Fotó: Kiss Judit
Csak a lépcső maradt épen, a földrengés elpusztította a tetején álló épületet • Fotó: Kiss Judit
Csak a lépcső maradt épen, a földrengés elpusztította a tetején álló épületet Fotó: Kiss Judit
Itt-ott dolgozgatnak, hogy lassan helyrehozzák a három évvel ezelőtti katasztrófa által megrongált patinás épületeket • Fotó: Kiss Judit
Itt-ott dolgozgatnak, hogy lassan helyrehozzák a három évvel ezelőtti katasztrófa által megrongált patinás épületeket Fotó: Kiss Judit
A 2015-ös, 7,9-es erősségű földrengés okozta károk Bakhtapurban • Fotó: Kiss Judit
A 2015-ös, 7,9-es erősségű földrengés okozta károk Bakhtapurban Fotó: Kiss Judit
Számítógépközpont – hirdeti a felirat a romos épületen Bakhtapurban • Fotó: Kiss Judit
Számítógépközpont – hirdeti a felirat a romos épületen Bakhtapurban Fotó: Kiss Judit
Bhaktapur egyik palotatemploma, ahol éppen esküvő zajlott • Fotó: Kiss Judit
Bhaktapur egyik palotatemploma, ahol éppen esküvő zajlott Fotó: Kiss Judit
A Katmandu központjától 15 kilométerre található Bhaktapur városka, szintén gyönyörű, de omlatag az épített öröksége • Fotó: Kiss Judit
A Katmandu központjától 15 kilométerre található Bhaktapur városka, szintén gyönyörű, de omlatag az épített öröksége Fotó: Kiss Judit
Nem ritka Nepálban, hogy nők cipelik a fejükhöz erősített kosarakban a téglát • Fotó: Kiss Judit
Nem ritka Nepálban, hogy nők cipelik a fejükhöz erősített kosarakban a téglát Fotó: Kiss Judit
Vallási rituálék során használt kellékeket árulnak Katmanduban • Fotó: Kiss Judit
Vallási rituálék során használt kellékeket árulnak Katmanduban Fotó: Kiss Judit
Füst száll fel a katmandui Pashipatinath zarándokhelynél, a halottégetések helyszínén • Fotó: Kiss Judit
Füst száll fel a katmandui Pashipatinath zarándokhelynél, a halottégetések helyszínén Fotó: Kiss Judit
Hindu templom bejárata a Pashupatinath templomegyüttesnél • Fotó: Kiss Judit
Hindu templom bejárata a Pashupatinath templomegyüttesnél Fotó: Kiss Judit
Hatalmas edényekben olajban sütik az utcán a hagyományos süteményeket • Fotó: Kiss Judit
Hatalmas edényekben olajban sütik az utcán a hagyományos süteményeket Fotó: Kiss Judit
Katmanduban sok helyen látható, hogy a 2015-ös áprilisi földrengés nyomait még nem sikerült helyrehozni és eltakarítani • Fotó: Kiss Judit
Katmanduban sok helyen látható, hogy a 2015-ös áprilisi földrengés nyomait még nem sikerült helyrehozni és eltakarítani Fotó: Kiss Judit
Zöldség- és gyümölcskínálat a katmandui utcán • Fotó: Kiss Judit
Zöldség- és gyümölcskínálat a katmandui utcán Fotó: Kiss Judit
Palotatemplom, a bejárat két oldalánál kis szentélyek az óvárosban • Fotó: Kiss Judit
Palotatemplom, a bejárat két oldalánál kis szentélyek az óvárosban Fotó: Kiss Judit
Szárított halakat is árulnak óriási zsákokban Katmanduban • Fotó: Kiss Judit
Szárított halakat is árulnak óriási zsákokban Katmanduban Fotó: Kiss Judit
Árusok Katmandu óvárosában– sokszor nem lehet megállapítani, mit is kínálnak • Fotó: Kiss Judit
Árusok Katmandu óvárosában– sokszor nem lehet megállapítani, mit is kínálnak Fotó: Kiss Judit
Katmandu egyik legnépszerűbb buddhista zarándokhelye a Swayambhunath sztúpa, amelyet majmok templomának is neveznek • Fotó: Kiss Judit
Katmandu egyik legnépszerűbb buddhista zarándokhelye a Swayambhunath sztúpa, amelyet majmok templomának is neveznek Fotó: Kiss Judit
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport