„A zene hastól hasig terjed”

„A zene hastól hasig terjed”
"Mindenféle zene hastól hasig terjed, hasból jön, és hasba megy. A zene az ember érzelmeinek a csomópontjaiban születik, és oda is hat, az énekes ennek a lélekútnak a követe, a zene révén tud hidakat, kapcsolatokat létesíteni ember és Isten, illetve ember és ember között. Ez egy nemzetek feletti kapcsolat, mert a zene teszi a maga dolgát, és az ember, az mindenhol ember." Beszélgetés Palya Bea magyarországi népdalénekessel, előadóművésszel

Jánossy Alíz

2009. január 08., 22:182009. január 08., 22:18

– Magyar, cigány, bolgár és indiai zenével foglalkozik. Tudatosan kutatja ezeknek a népeknek a zenéjét, vagy a véletlen hozta ezeket a találkozásokat?
– Véletlennek indult, aztán később tudatossá vált a kutatás. Mind a bolgár, mind a cigány népzene korán megfogott, már gimnazista korom előtt foglalkoztatott ezeknek a népeknek a zenéje. A cigány népzenét elsősorban Bari Károly és Martin György nyírségi és erdélyi gyűjtéseiből ismerem, a bolgár zenét pedig felvételen hallottam, aztán amikor elutaztam Bulgáriába, mindent megvásároltam, ami egy kicsit is folkos volt. Később bolgárul is kezdtem tanulni. A keleti zenék nagy tengerébe azonban csak a kislábujjamat mártottam bele, ez az indiai, a perzsa és arab zenék tanulmányozását jelenti.

– Milyen fontosabb állomásokat emelne ki énekesi pályafutásából?
– Először is megszülettem – hát ez is kellett hozzá... Aztán  kellettek a szüleim, akik csodálatosan érzékeny emberek, és bár egyikük sem zenész, mindketten vonzódnak a zenéhez. Az, hogy én énekelek, beteljesíti az ő zene iránti vágyukat is. Az anyukám, valószínűleg ebből a vágyból fakadóan, hatévesen elvitt a bagi-muharai néptánccsoportba. Bag egyébként a szülőfalum a Galga mentén, Budapesthez közel. Aztán kezdődött a heti két-három táncpróba, tánctáborok, énekversenyek – így telt a gyerekkorom. A magyar népzene a bőröm alá bújt, bebarázdálta már zsenge gyerekkoromban a lelkemet, és ez lett a zenei anyanyelvem. Aztán Budapesten a Bartók táncegyüttesben folytattam a táncot és a Zurgó együttesben az éneket. A Zurgó kimondottan moldvai zenét játszott, így következtek a gyűjtőutak Moldvába. Ezután jöttek a találkozások a társművészetekkel, például a Laokoón csoportban, amely egy városi fiatalokból álló, városias gondolkodású alkotói csapat. Ez azért fontos, mert én régi paraszti mentalitású családból származom, anyukámnak némi cigány gyökereivel. A Laokoón csoportban találkoztam azzal az újfajta zenei hozzáállással, hogy szabadon írunk szövegeket, meg felhasználunk innen valamit, onnan másvalamit, aztán ötvözzük a saját szájízünk szerint. Úgy gondolom, hogy az alkotói személyiségem a Laokoón csoportban született meg, illetve itt történt a Gryllus Sámuellel való találkozásom. A vele kialakult alkotói kapcsolatnak köszönhetően írtam az Álom, álom kitalálom és a Psyché-produkciókat 2004-ben és 2005-ben. Utána jött a Hólyagcirkusz társulat és a találkozás Szőke Szabolccsal, itt tanultam a jelenlét mesterségét, azt hogy, hogyan kell jelen lenni a színpadon mint énekes. Aztán Sebő Ferenc gyúrt öt éven át; nagyon szigorú volt, de szerettem együtt dolgozni vele. Nála az üzenetátadás művészetét tanultam. Majd Monori Andrással létrehoztuk a Folkestra együttest, illetve később létrehoztam a saját kvintettemet. 2003 nagyon fontos állomás az életemben, mert megjelent az első lemezem Ágról, ágra címmmel, és ekkor kezdődött a szólókoncertek sora is.

– Milyen üzenetre talál rá a különféle népek zenéjében?
– Mindenféle zene hastól hasig terjed, hasból jön, és hasba megy. A zene az ember érzelmeinek a csomópontjaiban születik, és oda is hat, az énekes ennek a lélekútnak a követe, a zene révén tud hidakat, kapcsolatokat létesíteni ember és Isten, illetve ember és ember között. Ez egy nemzetek feletti kapcsolat, mert a zene teszi a maga dolgát, és az ember, az mindenhol ember. Rengeteget járok a világban, és útjaim során azt tapasztaltam, hogy a különféle vidékek népei között külsőségekben – bőrszín, forma, nyelv, kulturális szokások – lehetnek különbözőségek, de az ember lelki életét, érzelmi felépítését tekintve túl nagy különbség nincs sem térben, sem időben. Ebből a szeretetből, ebből a láthatatlan vonalból, ami az én hasamat és a másikét összeköti, és ebből az egységélményből, amit minden koncerten megélek, tudok táplálkozni és dalt írni.

– Nem csak énekel, verset is ír. Milyen hangulat hozza az ihletet a versíráshoz?
– Nagyon változó, hogy egy szöveg mikor tud dallá vagy verssé tömörülni. Leginkább a saját belső útjaimat járom, a félelmeim és a komplexusaim például nagyon fontos források. Nem véletlen az Adieu les complex cím, mert kell nekem az alkotói szabadság, ami nem anarchia, hanem szabályok szigorú rendszere. Sokszor írok úgy is szöveget, hogy egy-egy ember inspirál. Például a gyergyószentmiklósi koncerten is elhangzott két olyan dal, amelyeket egyik barátnőmmel folytatott hosszas és mély beszélgetések ihlettek.

– Mit tart fontosabbnak: énekesként kiteljesedni vagy előadóművészként a kultúrát közvetíteni?
– Ha énekesként kiteljesítem önmagam, akkor tudom a kultúrát közvetíteni. A kultúra nem egy fölöttünk lebegő személytelen dolog. Kultúra az is, hogy milyen tolltartóm van, milyen gyűrűm, hogy mi itt beszélünk – tág értelemben használom a kultúra fogalmát. Úgy gondolom, hogy akkor tudok igazán a kultúra követévé válni, ha saját emberségemet teljesítem ki, és nekem a Jóisten a hangot adta ennek eszközéül. Nagyon örülök, hogy egy időben kiteljesíthetem a saját személyiségemet, de másokhoz is tudok szólni. Olyan témákról énekelek, amelyek mindenkit érintenek, és én a közös érzelmi pontokat keresem.

– Előadásmódjában népdalabbá válik a népdal, játszik a dallamokkal, saját formájára és hasonlatosságára hajlítja azokat, olykor bevonva a közönséget is, mégis megőrizve a dal eredetiségét. Honnan fakad ez az alkotói játékosság?
– Régen is ez történt az egységes közösségekben, nyilván akkor a játék keretei és szabályai mások voltak. Az én játékvágyam a karakteremből adódik. Tulajdonképpen nagy bohóc vagyok; szeretek örülni az életnek, az együttlétnek, az olyan alkalmaknak, ami itt is megtörtént, hogy a végén együtt énekeltük: Hess légy, ne szállj rám... Azon, hogy a dallamokkal hogyan játszhatom, sokat dolgoztam, és ebben nagy szerepe volt a keleti zenék tanulmányozásának. Ennek hatására másként kezelem az időt, például a Madárka, madárka dalban sokkal nagyobb csendeket hagyok, húzom a dalt. Lényegében ezzel tudok hozzátenni a legtöbbet egy-egy dalhoz, és így érhetem el, hogy eljusson az üzenete bárkihez a hallgatóságból. Fontos a játékosság, a szabadság és ezáltal az emberekkel való találkozás.

– Két nagyköveti címmel büszkélkedhet. Mit tett az esélyegyenlőség nagyköveteként, illetve mit tervez tenni a magyar kultúra nagyköveteként?
– Az esélyegyenlőségi nagyköveti kinevezést az elején nem is értettem, aztán gondolkodtam rajta, és ami született belőle, sokkal fontosabb lett, mint reméltem. Cikkeket írtam, levelezéseket folytattam a témáról a barátaimmal. Arra jutottam, hogy az igazi kulcsszavak az esélyegyenlőségben arra vonatkoznak, hogy mi a saját erősségem, amivel a világnak adni tudok, és melyek ehhez az eszközeim? Tehát a kulcsszavak: önismeret, figyelem, kreativitás és szeretet. Továbbmenve ezen az úton, szerveztünk egy álomturnét, melynek során úgynevezett hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat kerestünk fel: fogyatékosokat, vakokat, javítóintézetben és börtönben élőket. Mindenhol azzal játszottunk: mi szeretnél lenni, ha nagy leszel. A gyerekek nagyon könnyen álmodnak, és mi erre improvizációkat készítettünk. Ha a gyerek azt mondta fogorvos, erre választhatott egy zenészt, aki játszott egy fogorvos-improvizációt. Ezen aztán nevettünk egy nagyot, de a lényege az volt, hogy született egy gondolat, amire egy zenei improvizáció épült, majd egy egész élet. Nem föltétlenül csatolok angyalszárnyakat, hogy elmenjek a cigánytelepre, és ott majd megváltoztassak valamit, mert nem vagyok meggyőződve róla, hogy ott változtatni kell. Fontos viszont, hogy figyeljünk egymásra, és a bensőnkben vizsgálódjunk, mert abból lehet aztán valami jó. Ezekből a turnékból azt tanultam, hogy merjek gyenge lenni, és ezáltal váltam erősebbé. A magyar kultúra követeként pedig nemcsak a magyar kultúrát akarom közvetíteni, hanem egyfajta lélekkövetté szeretnék válni.


Palya Bea
1976. november 11-én született Makón. Az Apáczai Csere János Gimnázium elvégzése után, 1994-től az ELTE néprajz szakára járt. 2002-ben szerzett diplomát. 1992-től a Zurgó együttes, 1996-tól a Laokoón csoport énekese volt. 1997-től 2002-ig Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának tagja, időközben pedig 2000-ben Monori Andrással megalapította a világzenei Folkestra együttest. 2002-ben a budapesti Francia Intézet ösztöndíjasaként Párizsban tanult Kakoli Sengupta indiai énekesnél. Hazatérve, 2003-ban megkezdte szólistakarrierjét, 2005-ben pedig megalapította saját együttesét. Sokoldalú előadó, jobbára magyar, cigány és bolgár népzenét ad elő, de közreműködött egyéb műfajokban is. 2002-ben Artisjus-díjas lett, 2007-ben esélyegyenlőség nagykövet, majd a Magyar Kultúra Nagykövete kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2018. július 21., szombat

Holdra szálláshoz fogható szellemi megvalósítás – Kovács István unitárius lelkész ember és vallás szabadságáról

Aki komolyan veszi a saját vallását, komolyan tudja venni a másikat a maga vallásosságának megélésében, el tudja fogadni, hogy ő azon az úton keresi az üdvösségét – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész.

Holdra szálláshoz fogható szellemi megvalósítás – Kovács István unitárius lelkész ember és vallás szabadságáról
2018. július 07., szombat

Vegyük az adást, ne csak az érettségit

Tanár úr, az osztályból 18-an vették az érettségit! – jelentette büszkén az egyik tanítványom, amikor az eredményekről érdeklődtem. Nem ez volt a legalkalmasabb pillanat, hogy a magyartalan megfogalmazásra felhívjam a figyelmét, de ez az egyetlen mondat nagyon sok mindenről árulkodik.

Vegyük az adást, ne csak az érettségit
Vegyük az adást, ne csak az érettségit
2018. július 07., szombat

Vegyük az adást, ne csak az érettségit

2018. július 01., vasárnap

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az anyák tragikus sorsú megmentője

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” (1818. július 1. – 1865. augusztus 13.). Tragikus sorsú orvos, akinek a temetésén sem kollégái, sem családtagjai nem jelentek meg.

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az anyák tragikus sorsú megmentője
2018. június 02., szombat

Egész Erdélyt bejárja az igazságos király - Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről

A kolozsvári Mátyás-napok, majd a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok után egyre több erdélyi helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők Mátyás királyt és korát idéző programokkal, rendezvényekkel. Az Erdély-szerte esedékes megemlékezésekről a budapesti Magyarság Háza igazgatóját, Csibi Krisztinát kérdeztük.&a

Egész Erdélyt bejárja az igazságos király - Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről
2018. május 06., vasárnap

Megmenthető a magyar orvosképzés? – Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd írása

Marosvásárhelyi és bukaresti peres tapasztalatom alapján a leghatározottabban ki merem jelenteni azt, hogy a teljes körű magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés jövője jogi eszközökkel nem biztosítható.

Megmenthető a magyar orvosképzés? – Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd írása
2018. április 22., vasárnap

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?

‚Oktatótársaim és a magyar hallgatók nevében ma is azt vallom: mi szinte minden lehetségeset megtettünk a demokrácia keretei között, szűkösnek bizonyuló eszköztárunkból ennyire tellett. A helyzet meghaladott bennünket. Mi, tanárok és diákok elsősorban a magyar oktatás lehetőségének a megteremtésében vagyunk, lehetünk felelősek. A kisebbs&am

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?
Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?
2018. április 22., vasárnap

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?

2018. április 15., vasárnap

Politikai kérdés az európai kisebbségvédelem – Szalayné Sándor Erzsébet az Európa Tanács romániai jelentéséről

Nem jogi, hanem politikai döntés kérdése, hogy mennyire állítható a nemzetközi jog a kisebbségvédelem szolgálatába – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Szalayné Sándor Erzsébet, az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménye tanácsadó bizottságának tagja.

Politikai kérdés az európai kisebbségvédelem – Szalayné Sándor Erzsébet az Európa Tanács romániai jelentéséről
2018. április 09., hétfő

Nyelvgazdagító, megmentett székely szókincs - Sántha Attila a Bühnagy székely szótárról

Újabb székelyföldi bemutatókörúton ismerheti meg a nagyközönség a napokban Sántha Attila nemrég napvilágot látott Bühnagy székely szótárát. A kötet megszületéséről, a gyűjtőmunkáról, a székely nyelvi örökségről kérdeztük Sántha Attilát.

Nyelvgazdagító, megmentett székely szókincs - Sántha Attila a Bühnagy székely szótárról
2018. március 25., vasárnap

Szervesülő közeg a Kárpát-medencei irodalom – interjú a friss József Attila-díjas Karácsonyi Zsolt költővel

A vers műfordítás egy ismeretlen nyelvből, a Kárpát-medencében írott mai irodalom egyre inkább szervesülő közegnek tekinthető, és fontosak az olvasókkal való személyes találkozások – ezt vallja többek közt Karácsonyi Zsolt kolozsvári költő, aki március 15. alkalmával vett át József Attila-díjat Budapesten.

Szervesülő közeg a Kárpát-medencei irodalom – interjú a friss József Attila-díjas Karácsonyi Zsolt költővel
2018. március 18., vasárnap

Külön bejáratú, képlékeny igazságok hálójában – Valóságérzékelésünk szubjektivitása az Illegitim című kolozsvári előadásban

Mindenki másként látja, fogja fel és értelmezi a valóságot. Amit látunk, képlékeny, és ha csak kicsit is más szögből próbáljuk nézni mindazt, ami körülvesz bennünket, máris változik a perspektíva, módosulhatnak nemcsak benyomásaink, de véleményünk is.

Külön bejáratú, képlékeny igazságok hálójában – Valóságérzékelésünk szubjektivitása az Illegitim című kolozsvári előadásban