Másodszorra is az élvonalba vezette debreceni vízilabdacsapatát a nagyváradi edző

A debreceni csapatot két éve irányító Kádár Kálmán kétszer nyerte meg a másodosztályú bajnokságot együttesével •  Fotó: Debreceni Vízilabda Klub

A debreceni csapatot két éve irányító Kádár Kálmán kétszer nyerte meg a másodosztályú bajnokságot együttesével

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is feljutott a magyar élvonalba a Debrecen pólócsapata, ezúttal azonban óriási a különbség Kádár Kálmán együttese számára, a klub ugyanis vállalja az OB1-es szereplést. A rendkívül szoros mezőnyről, a másodosztályú vízilabda-bajnokság bravúros megnyeréséről a nagyváradi szakember nyilatkozott a Krónikának.

Rostás Szabolcs

2024. május 28., 19:362024. május 28., 19:36

2024. május 28., 19:412024. május 28., 19:41

Huszáros hajrával, az utolsó tíz összecsapás megnyerésével sikerült győzedelmeskednie Magyarország vízilabda-bajnokságának másodosztályában a Debrecennek, amely ezáltal két év elteltével visszaküzdötte magát az élvonalba. A kiváló teljesítmény főszereplője ezúttal is a nagyváradi származású Kádár Kálmán, aki két éve irányítja vezetőedzőként a DVSE-Master Good csapatát, amely 2022-ben – 12 év után – „hullott ki” az OB1/B-be.

A cívisvárosi gárda a pontvadászat zárófordulójában, szombaton egy ki-ki mérkőzésen 12-9-re legyőzte a VIWA-OSC csapatát, ezzel riválisát egyetlen ponttal megelőzve nyerte meg a bajnokságot.

„Döntőhöz méltó összecsapás volt. A vízilabdában két-három gólos előny hamar elolvadhat, a lefújásig nem lehet megnyugodni, pláne, amikor ilyen tétje van a mérkőzésnek” – jellemezte a Krónikának a bajnoki cím sorsáról döntő, hazai medencében vívott találkozót Kádár Kálmán. A 44 éves, nagyváradi származású szakember szerint nagyon oda kellett figyelniük a budapesti ellenféllel szembeni összecsapásra, mivel decemberben öt góllal kikaptak tőlük, tehát nem volt lefutott a párharc, ám végül alaptalan volt a félelem, hogy ismét beleszaladhatnak egy pofonba.

A nagyváradi származású egykori kiváló pólós szerint rendkívül kiélezett volt az OB1/B mezőnye a most zárult szezonban •  Fotó: Debreceni Vízilabda Klub Galéria

A nagyváradi származású egykori kiváló pólós szerint rendkívül kiélezett volt az OB1/B mezőnye a most zárult szezonban

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub

Egyébként a most lezárult szezonban a világ egyik legerősebb vízilabda-bajnokságának tartott magyar pontvadászat élvonalában a Ferencváros a mezőnyből kiemelkedve gyűjtötte be sorozatban a harmadik, története során pedig a 26. bajnoki címét (utolérve az örökrangsor élén az Újpesti TE-t). Ehhez képest a másodosztályában rendkívül kiélezett volt a küzdelem, legalább 8 csapatnak esélye volt megnyerni a bajnokságot. A Debrecen 7-8 fordulóval a vége előtt még a 6. helyen állt, ekkor azonban beindult egy győzelmi széria, és sorozatban 10 mérkőzést megnyerve védte meg címét az OB1/B-ben.

Kádár Kálmánt megkérdeztük, miben különbözött a tavalyi és a mostani idény, a két bajnoki cím kivívása csapata számára.

„A tavalyi évnek úgy indultunk neki, hogy meg szerettük volna nyerni a másodosztályú bajnokságot, ennek megfelelően állítottuk össze a csapatot, 26-ból 25 mérkőzést meg is nyertünk. Ez az év viszont úgy indult, hogy a klub elnöke még nem látta a szükséges anyagi hátteret, ezért azt mondta, hogy az OB1/B-ben a középmezőny legyen a cél, ennek megfelelően történtek az edzések, a csapat-összeállítás. Sok fiatal játékost építettünk be a keretbe, az elején sok mérkőzést elveszítettünk, de aztán egyre jobban ment a játék ebben a szoros mezőnyben, ahol tulajdonképpen bármelyik csapat képes volt nyerni, de veszíteni is bármelyik ellenfelével szemben” – magyarázta lapunknak a játékosként több mint 340-szeres román válogatott egykori klasszis pólós.

A bajnoki cím megszerzésének örömére megúsztatták szakvezetőjüket a cívisvárosi pólósok •  Fotó: Debreceni Vízilabda Klub Galéria

A bajnoki cím megszerzésének örömére megúsztatták szakvezetőjüket a cívisvárosi pólósok

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub

Megtudtuk, hatalmas többletmotivációt jelentett a játékosok (akiknek egyébként 99 százaléka debreceni) és a szakmai stáb számára egyaránt, amikor a bajnokság lezárása előtt három héttel a klubvezetőség közölte: ha kivívják a feljutást, a csapat – a tavalyi évtől eltérően – vállalja a szereplést az élvonalban. „Ez már csak hab volt a tortán a motiváció szempontjából, ugyanis már győzelmi sorozatban voltunk” – állapította meg Kádár Kálmán, akire a továbbiakban is számítanak Debrecenben, az OB1-ben is ő irányítja majd az együttest.

Itt azonban nem csak azért lesz sokkal nehezebb dolguk, mert a világsztárokat felvonultató Ferencváros, Vasas vagy OSC nevével fémjelzett OB1 „más kávéház”, hanem mert ilyenkor a bajnoki szezon végén már nincsenek szabadon igazolható játékosok, szinte mindenki elkelt.

•  Fotó: Debreceni Vízilabda Klub Galéria

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub

„Ráadásul a büdzsénk a többi csapatéhoz képest kicsi, emiatt nem tudunk ütőképes csapatot összehozni, ennek megfelelően a bentmaradást célozzuk meg, hogy ne az utolsó helyen végezzünk. Sajnos ezt nehéz kimondani egy sportembernek, viszont most ez a helyzet” – jelentette ki a Nagyváradi VSK-val vezetőedzőként 2017-ben Eurokupa-döntően szerepelt szakember. Kérdésünkre hozzátette, számára is óriási dolog, hatalmas kihívás és megtiszteltetés, hogy a magyar élvonalban, topbajnokságban szerepelhet vezetőedzőként felnőtt csapattal.

Kádár Kálmán megjegyezte azt is, hogy bár Debrecenben nincs akkora hagyománya a vízilabdának, mint például Szolnokon vagy Egerben, szurkolótáboruk mégis rendkívül lelkes, sokszor az idegenben játszott mérkőzésekre is elkísérték őket; amikor tavaly a debreceni uszoda felújítása miatt Nyíregyházán meccseltek, sokszor volt telt ház ott is.

A másodosztályú férfi vízilabda-bajnokságot megnyert, és az élvonalba feljutott Debrecen együttese, bal szélen Kádár Kálmán vezetőedző •  Fotó: Debreceni Vízilabda Klub Galéria

A másodosztályú férfi vízilabda-bajnokságot megnyert, és az élvonalba feljutott Debrecen együttese, bal szélen Kádár Kálmán vezetőedző

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub

Mivel idén olimpiát rendeznek, megragadtuk az alkalmat, és kikértük a 2012-es londoni ötkarikás játékokon a román válogatott tagjaként szerepelt egykori pólós véleményét Magyarország és Románia nemzeti együttesének esélyeiről.

Kádár Kálmán elöljáróban elmondta, nagyon szurkol mindkét csapatnak a párizsi olimpián. Szerinte borzasztó nehéz dolga lesz az aranyérmet megcélzó magyar férfi válogatottnak, mivel hat-hét csapat gyakorlatilag egyenlő eséllyel indul, valamennyi erre a momentumra hegyezi ki a formát. „Ráadásul Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fel van adva a lecke, hiszen a januári zágrábi Európa-bajnokságon egy fiatal csapattal a 4., míg a februári katari világbajnokságon a legerősebb kerettel a 7. helyen végzett. Nagyon szurkolok az olimpiára 12 év elteltével kijutott román válogatottnak is, amelynek keretében már csak egy-két olyan játékos van, akik ellen én még játszottam” – nyilatkozta a Krónikának a nagyváradi szakember.

korábban írtuk

Minden héten háború: a nagyváradi Kádár Kálmán visszajuttatta az élvonalba a debreceni vízilabdacsapatot
Minden héten háború: a nagyváradi Kádár Kálmán visszajuttatta az élvonalba a debreceni vízilabdacsapatot

Vezetőedzőként is a kitartó és alázatos munkában hisz a Nagyváradi VSK és a román válogatott egykori klasszis pólósa, Kádár Kálmán, akinek irányításával a Debrecen visszaküzdötte magát a világ egyik legerősebb vízilabda-bajnokságának számító OB 1-be.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 04., szerda

Még több tétmeccset és izgalmat tartogat a Nemzetek Ligája új kiírása

Csütörtöktől szombatig az első forduló 26 mérkőzésével megkezdődik a labdarúgó-Nemzetek Ligája negyedik idénye, amelynek lebonyolításában újabb változtatásokat hajtottak végre.

Még több tétmeccset és izgalmat tartogat a Nemzetek Ligája új kiírása
2024. szeptember 04., szerda

Nem jött be a „magyarországi vonal” a pocsékul játszó Sepsi OSK számára

Varga Kevin után Kecskés Ákos szerződését is felbontotta a román labdarúgó-bajnokságban szereplő Sepsi OSK.

Nem jött be a „magyarországi vonal” a pocsékul játszó Sepsi OSK számára
2024. szeptember 02., hétfő

Újabb magyar érem a paralimpián: Illés Fanni ezüstérmes 100 méteres mellúszásban

Illés Fanni ezüstérmet szerzett az SB4-es kategória 100 méteres mellúszó számában a párizsi paralimpia hétfői versenynapján.

Újabb magyar érem a paralimpián: Illés Fanni ezüstérmes 100 méteres mellúszásban
2024. szeptember 01., vasárnap

A Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc nyerte a Forma-1-es Olasz Nagydíjat

Charles Leclerc, a hazai közönség előtt szereplő Ferrari monacói versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjat Monzában.

A Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc nyerte a Forma-1-es Olasz Nagydíjat
2024. augusztus 31., szombat

Az olimpia után a paralimpián is gond van a Szajnával, de most nemcsak a vízminőség okoz problémát

Az esőzések miatt változtattak a triatlonosok programján a paralimpián. Korábban az olimpián az edzéseket és a versenyeket is halasztani kellett, ráadásul a parasportolóknak nemcsak a rossz vízminőség, hanem az áramlás miatt is veszélyes lehet a Szajna.

Az olimpia után a paralimpián is gond van a Szajnával, de most nemcsak a vízminőség okoz problémát
2024. augusztus 30., péntek

Tömény izgalmak után egy magyar és egy román csapat az El főtábláján

Három magyar és két román labdarúgó-együttes közül az Európa-ligában érdekelt egy-egy csapatnak sikerült főtáblára jutnia a rendkívül izgalmas csütörtök esti selejtezős párharcokban.

Tömény izgalmak után egy magyar és egy román csapat az El főtábláján
2024. augusztus 29., csütörtök

Megvan az első magyar aranyérem a paralimpián: Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott

Konkoly Zsófia aranyérmet szerzett csütörtökön 400 méteres gyorsúszásban, az S9-es kategóriában a párizsi paralimpián.

Megvan az első magyar aranyérem a paralimpián: Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott
2024. augusztus 28., szerda

A Barcelona akadémiáján nevelkedett magyar tinédzsert igazolt az Aradi UTA

A román labdarúgó élvonalban szereplő Aradi UTA FC szerződtette a 17 éves Sámson Ábrist.

A Barcelona akadémiáján nevelkedett magyar tinédzsert igazolt az Aradi UTA
2024. augusztus 27., kedd

Öt újonccal vág neki Marco Rossi a Nemzetek Ligája-mérkőzéseknek

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya öt újoncot hívott meg a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő 26 fős keretébe.

Öt újonccal vág neki Marco Rossi a Nemzetek Ligája-mérkőzéseknek
2024. augusztus 25., vasárnap

Ezer után ötezer: második aranyát is megszerezte a kajakos Kőhalmi Emese a vébén

A kajakos Kőhalmi Emese arany-, míg a kenus Adolf Balázs bronzérmet nyert 5000 méteren vasárnap az üzbegisztáni Szamarkandban, az olimpia műsorán nem szereplő számok kajak-kenu világbajnokságán.

Ezer után ötezer: második aranyát is megszerezte a kajakos Kőhalmi Emese a vébén