Minden héten háború: a nagyváradi Kádár Kálmán visszajuttatta az élvonalba a debreceni vízilabdacsapatot

Minden héten háború: a nagyváradi Kádár Kálmán visszajuttatta az élvonalba a debreceni vízilabdacsapatot

Kádár Kálmán cívisvárosi együttese mindössze egyszer kapott ki az OB 1/B bajnokságban, így simán feljutott az élvonalba

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub DVSE

Vezetőedzőként is a kitartó és alázatos munkában hisz a Nagyváradi VSK és a román válogatott egykori klasszis pólósa, Kádár Kálmán, akinek irányításával a Debrecen egy év után visszaküzdötte magát a világ egyik legerősebb vízilabda-bajnokságának számító OB 1-be. A 43 éves szakember a Krónikának adott interjúban beszélt a DVSE-Master Good kiváló teljesítményének titkáról, a csapat kilátásairól, a sportág előtt álló változásokról, no és persze a magyar és a román vízilabda helyzetéről is.

Rostás Szabolcs

2023. április 03., 20:002023. április 03., 20:00

2023. április 03., 20:532023. április 03., 20:53

– Nem vicceltek április elsején, és 14-11 arányban legyőzték a második helyezett szolnoki Invictust, ezzel pedig eldőlt, hogy három fordulóval az OB I/B bajnokság vége előtt a Debrecen behozhatatlan előnyre szert téve megnyerte ezt a pontvadászatot, és feljutott az élvonalba. Feltételezem, megünnepelték a csapattal a kiváló eredményt.

– Az ünneplés még elmaradt, majd a bajnokság végén kerítünk sort rá. Már csak azért is, mert a csapat nagy része kettévált a szolnoki mérkőzés után. Az egyik fele hazajött Debrecenbe, a másik fele Budapestre ment, hiszen három játékos másik bajnokságban is szerepel, ketten pedig a Ferencvárosból kölcsönjátékosok, nekik másnap ott volt meccsük. Ezért nem akartunk szedett-vedett társasággal ünnepelni, hanem majd közösen, én így terveztem, hiszen ennek a sikernek mindenki a részese, így együtt kell megünnepelni a feljutást.

– Éppen egy évvel ezelőtt nevezték ki vezetőedzőnek az OB 1-ből 12 év után kiesett cívisvárosi csapat élére, és a cél nyilván a visszajutás volt. Visszatekintve mi volt a titka annak, hogy ez ilyen magabiztosan sikerült, hiszen ne feledjük, mindössze egyszer kapott ki a csapat, tavaly ősszel épp az Invictusszal szemben?

– Egyértelműen nagyon nehéz feladat elé álltunk tavaly ilyenkor. Annál is inkább, mert akkor még nem láttam a csapatot, hogy kikkel fogunk kiállni, nehéz volt meghatározni a játékosokat, akikkel nekiindulunk az OB 1/B-nek. És hogy mi volt a siker, a feljutás titka? Nincs titok. Emögött munka, alázat, a játékosok akarata van, ha mindenki így csinálja, akkor van előrelépés. Nyilván akkor úgy láttuk, hogy a Debrecen a középmezőnybe tartozó csapat, amit most is kijelenthetek, viszont azáltal, hogy a fiúk hatalmas alázattal jöttek le mindennap az uszodába, és ekkora energiát belefektettek a vízilabdaedzésekbe, megjött az eredménye is.

Galéria

Sokoldalú pólósok. A DVSE-Master Good játékosai tanulnak vagy dolgoznak a vízilabdázás mellett

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub DVSE

– Jegyezzük meg, hogy olyan játékosokról beszélünk, akik mindannyian dolgoznak vagy tanulnak a vízilabdázás mellett, tehát nem teljesen profik, a pólón kívül egyéb tevékenységet is folytatnak.

– Úgy mondanám, hogy félprofik, hiszen kevés pénzt kapnak vízilabdázóként. Valóban sokan dolgoznak, vagy egyetemre, iskolába járnak, és itt megjegyezném, hogy nagyon komoly egyetemen tanulnak, van, aki orvosira jár, más jogot végez, közgazdásznak készül. Mindezt amellett, hogy este fél kilenckor edzés, tíz órakor szállnak ki a medencéből, és csak tizenegykor kerülnek haza. Annál nagyobb ennek a győzelmi sorozatnak az értéke a fiúk által a póló mellett a magánszférában folytatott szerteágazó tevékenység ismeretében.

– Mondják, hogy ahány edző, annyi felfogás. Kádár Kálmán számára melyek a legfontosabb szempontok, amelyek mentén működnie kell egy csapatnak?

– Nyilván nagyon sok szempont van, és itt ki kell térni a sportág helyzetére, hiszen a vízilabda is nagyon sok változáson megy keresztül. Egy játékosnak tulajdonképpen svájcibicskaként kell működnie, vagyis minden poszton jónak kell lennie, én is efelé próbáltam irányítani a játékosaim munkáját, hogy mindenki minden poszton bevethető legyen. Az én elvárásaim szerint a játékosoknak nagy munkát kell beletenniük ebbe, nagy alázattal kell űzniük ezt a sportot, szeretniük kell, amit csinálnak, és akkor ennek előbb-utóbb beérik a gyümölcse. A sok munka híve vagyok.

– Játékosként több mint 340-szeres román válogatottnak, olimpikonnak mondhatja magát, több országban pólózott, mielőtt Debrecenbe költözött, irányította a Nagyváradi VSK-t is, amellyel vezetőedzőként éppen hat évvel ezelőtt, 2017 tavaszán Eurokupa-döntőt játszott. Mivel számos vízilabda-kultúrában megfordult, melyek voltak Önre a legnagyobb hatással?

– Minden egyes helyen, ahol játszottam, vagy amikor a válogatottban szerepeltem, mindenhonnan összeszedtem a szerzett a tapasztalatokat, és elraktároztam, hogy amikor erre szükség lesz edzőként, legyen mihez nyúlni. Folyamatosan tartom a kapcsolatot barátaimmal, egykori játékostársaimmal, játsszanak, edzősködjenek akár külföldön, sokszor belemélyedünk a beszélgetésekbe, hiszen lépést kell tartani a mai vízilabdával. Ha ki kellene emelnem valamit, akkor a nagyváradi pályafutásom nagy részét, valamint Cornel Gordan nevelőedzőmet emelném ki, talán tőle tanultam a legtöbbet, az ő kezei alatt értük el a legnagyobb sikereket. Ugyanakkor Gyöngyösi András nagyon sokat segített nekem, amikor Magyarországon játszottam. Nagyon sokat tanultam tőlük, rengeteget köszönhetek nekik.

Galéria

A nagyváradi klasszis pólós egy évvel ezelőtt foglalta el a debreceni csapat vezetőedzői posztját, azelőtt az ifi és a serdülő utánpótlás csapatot is irányította Debrecenben

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub DVSE

– Ha már neveket említett, arról, hogy többször kihangsúlyozta a munka fontosságát, Varga Zsoltnak, a Ferencváros edzőjének, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának a hasonló kicsengésű szavai jutnak eszembe, hiszen ő is mindig a vízilabdázók által elvégzett munkát nevezi az eredményesség kulcsának. Gondolom, tőle is tanult, még úgy is, hogy a 2017-es Eurokupa-döntőn riválisokként álltak szemben egymással a Fradi, illetve a Nagyváradi VSK vezetőedzőiként, és nem sikerült legyőznie.

– A mai napig jó kapcsolatot ápolok Zsolttal, akivel sokat játszottunk egymás ellen ellenfelekként, majd a parton is riválisok voltunk. Figyelemmel kísérem a munkásságát, és nem csak a meccseit követem, hanem azt is, hogy a Ferencváros az élmezőnyben járó csapatként innovatív edzéseket tart, én pedig folyamatosan érdeklődöm, miként folytatják ezeket a felkészüléseket, milyen eszközöket, új technikákat vetnek be, amellyel segítik a játékosokat, fokozva az eredményességüket.

– A bajnoki címvédő Fradival is találkozni fog az élvonalban a DVSE-Master Good csapata, amelynek élén három évre szól a vezetőedzői megbízatása, tehát valószínűleg Önnel képzeli el a folytatást a klubvezetőség. Kezdi már tervezgetni a csapatot, amellyel nekivágnak az úgymond teljesen más kávéháznak számító OB 1-nek? Milyen változtatásokat szeretne, például a játékosigazolások terén?

– Tényleg más dimenzió az OB 1 az OB1/B-hez képest, ahonnan most feljebb lépünk. Szükség lesz változtatásokra olyan kulcsfontosságú posztokon, amelyek adott esetben nem csak egy mérkőzés kimenetelét, hanem egy egész szezont befolyásolhatnak. Tehát nagyon résen kell lenni, amikor változtatunk. Ugyanakkor hiába van meg matematikailag is a feljutás, az OB 1-es szereplésünk még nem teljesen tiszta, egyelőre várnunk kell a város vezetőségére, hogy megerősítse, igenis el tudunk indulni, megvan az anyagi háttér erre. Jelenleg várakozó állásponton vagyunk, várjuk a városvezetőség áldását, majd ennek birtokában indulhatunk el a csapatépítés útján.

Galéria

A 340-szeres román válogatott Kádár Kálmán több országban is pólózott, így számos vízilabda-kultúrát megismert

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub DVSE

– Szponzoruk továbbra is kitart a klub mellett, folytatná az együttműködést?

– Úgy tudom, hogy igen, viszont a rezsiköltségek növekedésével elég nehéz helyzetben van egy vízilabdaklub, hiszen bérelnünk kell a városi sportuszodát, nem beszélve az utazással járó költségekről is. Ilyen körülmények között előre tervezni nagyon nehéz, de nyilván mindenki megpróbál megtenni mindent annak érdekében, hogy jó csapatot tudjunk előállítani, amely legalább a középmezőnyben képes helytállni.

– Vagyis ha vállalják a feljutást, akkor úgymond nem „csak” a bentmaradás lesz a cél, hanem magasabbra is szeretnék felküzdeni magukat?

– Ez a költségvetéstől függ. Ha nagyobb büdzsét szán a város a klubnak, akkor ez középmezőnyű csapatot jelent, ha pedig alacsony költségvetést, akkor egyértelműen csak a túlélés a cél.

– Klubszinten a magyar együttesek közül férfi vonalon a Ferencváros nagy eséllyel már kivívta a BL nyolcas döntőjében való szereplést, a női szakágban a Dunaújváros a hétvégén a négyes döntőben szerepelt (4. helyen végzett), az Eurokupa döntőjét pedig két magyar csapat játszotta, tehát jónak mondható a magyar klubok szereplése. Miként látja a világ egyik, ha nem a legerősebb pontvadászatának számító magyar bajnokságot, és általában a magyar vízilabda helyzetét?

– Évről évre változik, mikor erősebb, mikor gyengébb picit a bajnokság. Az elmúlt években nagyon sok légiós játszott Magyarországon, ennek köszönhetően erősebb volt a pontvadászat. Most viszont, hogy valamivel kevesebb külföldi játszik itt, több tér jut a fiataloknak a kluboknál. Mindezek ellenére tényleg úgy gondolom, hogy a magyar a világ egyik legerősebb bajnoksága, rajta kívül az olasz nagyon erős még, itt tényleg minden héten háború van, főleg a középmezőnybe tartozó csapatok számára. Hiszen például a Fradit mindössze három-négy-öt csapat tudja megszorongatni, onnantól lefelé mindig könnyebb mérkőzést játszanak. Viszont van egy másik porond, amelyen a Fradi-játékosoknak teljesíteni kell, mégpedig a Bajnokok Ligája, ahol nagyon sűrű és kemény a mezőny. A 7. helytől lefelé szereplő csapatok számára ugyanakkor tényleg minden héten háború van a magyar bajnokságban, ezért is annyira kiélezett és jó ez a mezőny, a játékosoknak, edzőknek mindent bele kell adniuk, hogy jó teljesítményt nyújtsanak.

Galéria

Fotó: Debreceni Vízilabda Klub DVSE

– No és mennyire követi a romániai vízilabdát? Elképzelhetőnek tartja, hogy valaha hazatér edzősködni akár klubszinten, akár a válogatottnál, amely hamarosan az Eb-részvételért küzd?

– Követem a román vízilabdát, tartom is a kapcsolatot jó pár játékossal, edzővel. A szövetség elnökségének tagjaival is jóban vagyok, hiszen sok éven át együtt játszottunk a válogatottban. Sajnos úgy látom, hogy elég mély völgyben vannak, szükség lenne sorozatban több jó eredményre ahhoz, hogy nemzetközi szinten is elismerten nézzenek a román vízilabdázókra, ahogy történt az néhány évvel ezelőtt vagy a hetvenes-nyolcvanas években. Valahányszor találkozom a magyar vízilabda nagy legendáival, például Faragó Tamással, mindig felemlegetik, hogy az ő idejükben milyen jó játékos volt Claudiu Rusu vagy Liviu Răducanu, akik magas színvonalat képviseltek. Azt szeretnénk, ha ismét feljönne a román póló napja. A bukaresti Steaua és a Nagyváradi VSK megpróbálja felvenni a versenyt nemzetközi szinten, de ehhez fel kellene emelkednie máshol is a vízilabdaéletnek. Szerintem jó lenne, ha az ország több más nagyvárosa, köztük Kolozsvár vagy Temesvár is megengedhetné magának, hogy magasabb színvonalú vízilabdacsapatot tartson fenn.

– Gondolom, jelentős különbségek mutatkoznak a két ország között a vízilabdázáshoz szükséges körülményeket tekintve.

– Azt nem tudnám megmondani, mekkora egy uszoda fenntartási vagy rezsiköltsége jelenleg Romániában, és hogy e téren mik a különbségek a két ország között. Az viszont biztos, hogy a vízilabda a legolcsóbb sportág, amelyből eredményt lehet kihozni, a kézilabdába, a röp- vagy kosárlabdába sokkal nagyobb pénzeket kell beletenni a sikerességért, nem beszélve a fociról. Annak ellenére, hogy az uszodaköltségek talán magasabbak, mint egy futballpályán, a póló a mai napig olcsóbb, fenntarthatóbb az eredményesség szempontjából is, mint bármely más csapartsport.

– Nemrég derült ki, hogy 2024-ben fél év leforgása alatt három vízilabdás világeseményt is rendeznek – januárban Európa-bajnokságot, februárban világbajnokságot, nyáron olimpiát –, ami valósággal kizsigereli a hazájuk bajnokságában és a nemzetközi klubversenyen is érintett pólósokat. Egykori játékosként, miként látja a vízilabdázók leterheltségének sokak által firtatott kérdését?

– Főleg az olimpia éve mindig besűrűsödik, jövőre több világesemény is lesz, amelyek közül az olimpia lesz a legfontosabb. A válogatott játékosok tényleg roppant leterheltek ilyenkor, hiszen nem csak a válogatottnál, hanem klubszinten is teljesíteni kell. Mivel egyre jobban, keményebben terhelik a pólósokat, reméljük, egészségileg is bírják majd a fiúk ezt a tempót, nem csak mentálisan fáradnak el.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó