A Román Jégkorong-szövetség érvénytelenítette az elnökségre pályázó Nagy Attila pályázatát

A Román Jégkorong-szövetség érvénytelenítette az elnökségre pályázó Nagy Attila pályázatát

Nagy Attila bírósághoz fordul pályázata elutasítása miatt

Fotó: Veres Nándor

Elutasították Nagy Attila pályázatát, aki több klub felkérésére a Román Jégkorong-szövetség elnöki tisztségéért szállt volna harcba a szeptember 15-ei tisztújító közgyűlésen. A szervezet vezetősége szerint a határidő lejárta után nyújtották be az iratokat. A sportvezető bírósághoz fordul.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

Dobos László

2022. szeptember 08., 11:222022. szeptember 08., 11:22

2022. szeptember 08., 12:512022. szeptember 08., 12:51

A regnáló elnök Alexandru Hălăucă és a bukaresti Steaua Rangers klub veze­tője, Valentin Dragomir maradtak versenyben a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) elnöki tisztségéért, miután a héten érvénytelenítették a további jelöltek, köztük Nagy Attila és Miklós Ervin pályázatát. A sportági szervezet közleménye alapján a szövetségi büró azért nem fogadta el a nevezésüket, mert az iratokat a határ­idő lejárta után nyújtották be.

Az FRHG szerint ez augusztus 30-án volt, a kizárt pályázatokat pedig augusztus 31-én iktatták a sportszervezetnél. Emlékezetes, az FRHG augusztus 10-ei elnökségi ülésén döntött arról, hogy szeptember 15-én lesz a tisztújító közgyűlés, amiről másnap küldte ki az értesítést.

Részletes tájékoztatást augusztus hatodikai körlevelükben küldtek ki, de abban sincs egyértelműen leszögezve a pályázati határidő, csupán annyit írtak, hogy a statútum alapján szervezik.

Az FRHG honlapján elérhető az alapszabályzat, az alapján tizenöt nappal a választások előtt kell a jelölteknek benyújtani a pályázatot. Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong-akadémia (SZJA) igazgatója közleményben és lapunknak is megerősítette, hogy az augusztus 31-i időponttal ennek a szabálynak megfeleltek.

„Augusztus utolsó napján iktatták a dossziékat. Innentől kezdve a választásig eltelik a szükséges idő. Ez nem csak a józan ész szerint van így, természetesen a leadás előtt több jogásszal egyeztettünk arról, hogy mikor iktassuk Bukarestben a jelöléseket. Az aktuális helyzet tehát az, hogy a Román Jégkorong-szövetség jelenlegi vezetése kisarkítva az alapokmányban szereplő szabályokat nem fogadta el az általunk benyújtott jelöléseket. Ezzel igyekszik megakadályozni, hogy tényleges szavazás döntsön a következő ciklus tisztségeiről, ugyanis az erőviszonyok, illetve a klubvezetők véleményének ismeretében ez rendszerváltást jelentene” – olvasható Nagy állásfoglalásában.

Abban hozzátette, hogy a döntést jogi úton fogják megtámadni, mert meggyőződése, hogy visszaélés történt.

Nagy lapunk érdeklődésére hozzátette, hogy a szövetség rendre kerüli az egyértelmű megfogalmazásokat éppen azért, hogy később azt saját érdekének megfelelően értelmezze. Rámutatott, hogy jelenleg az sem egyértelmű, hogy a tisztújításkor kinek lesz szavazati joga, és nem lepődne meg, ha többen a helyszínen tudnák meg, hogy nem voksolhatnak.

Megerősítette viszont, hogy ha bíróságon megtámadják a vezetőség döntését, úgy az elnökválasztás eredményét nem hivatalosíthatják. „Kérdés, hogy addig a bíróságtól lesz-e visszajelzés” – mondta. Tájékoztatása alapján egy-két napon belül megteszik a jogi lépéseket. Elismerte, hogy számított arra, hogy a regnáló vezetőség megpróbálja majd gátolni a pályázatukat, mint mondta:

egy galaci jelöltet azért utasítottak el, mert szerintük nem megfelelő tervet csatolt a pályázatához, miközben van 4–5 olyan jelölt, akiknek nincs közük a jégkorongsporthoz.

Nagyot arról is kérdeztük, hogy ha számított arra, hogy a szervezet próbál majd kivetnivalót találni a pályázatban, akkor miért vártak az utolsó napig az iratok iktatásával. A sportvezető rámutatott, hogy ők csapatban indultak, tizenhét főnek kellett a jelöléséről gondoskodniuk. „Nagyon figyeltünk, hogy minden rendben legyen, azért húzódott el” – magyarázta.

„Keresztbe akarnak tenni”

Mint az FRHG közleményéből is kiderül, összesen 18 pályázatot érvénytelenítettek a határidő lejárta miatt. Nagy Attila és Miklós Ervin elnöki pályázatát, Nagy Miklós, Alexandru Dedu és Bereczky Szilárd alelnöki pályázatát, László Zoltán, Bereczky Szilárd, Kozma Ervin, Miklós Ervin, Horvát Tamás, Nagy Attila, Kernaszt Huba, Mester Zoltán és Cosztin Ádám elnökségi tagsági pályázatát, valamint a bizottságokba jelentkező Rancz Csilla, György László, Demeter Róbert és Rábudly Róbert pályázatát utasították el.

Érvénytelenítették ugyanakkor Cristinel Munteanu pályázatát is – mert az nem volt teljes –, így végül 15 pályázat maradt versenyben. Mint említettük, az elnökségre a regnáló szövetségi elnök Alexandru Hălăucă mellett Dragomir jelentkezett, az alelnöki tisztségre Marius Păun és Emilian Cernică, a vezetőségi tagok közé pedig többek között az a Hodos László szállhat versenybe, aki jelenleg az egyedüli székelyföldi tagja az elnökségnek.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke jelen volt azon a gyűlésén, ahol a dossziékat átvizsgálták.

„A sportminisztérium és a szakszövetség jogászai nézték át a benyújtott pályázatokat, tudtommal mind tapasztalt szakemberek, és ők 19 pályázat esetében hiányosságokat találtak, 18-at a határidő túllépése miatt, egy dosszié pedig formailag hiányos volt. Én ellene szavaztam, de 7:1 arányban a szövetségi büró arról döntött, hogy a 19 pályázatot elutasítja” – nyilatkozta megkeresésünkre Hodos.

Megtudtuk, a kialakult helyzet miatt veszélybe kerülhet a három erdélyi klub (Csíkszeredai Sportklub, Gyergyói HC és Brassói Corona) Erste Ligás szereplése, mert a román szövetség elnöksége által kibocsátott nemzetközi versenyengedélyek csak szeptember 15-ig érvényesek.
„Ha a tisztújító közgyűlés nem lesz határozatképes, és nem választanak új vezetőséget, akkor újabb tisztújítást írhatnak ki, ez pedig azt jelenti, hogy késik az erdélyi csapatok Erste ligás indulásáról szóló engedély kiadása.

Idézet
Én írásban is kértem a három csapat indulásához szükséges – legalább ideiglenes – engedély kiadását, illetve kértem engedélyt az ificsapatok magyar bajnokságokban való szereplésére, de azt egyelőre nem adták meg.

Azzal nyugtattak, hogy majd megkapjuk. Alexandru Hălăucă elnök meg is ígérte, viszont a többi szövetségi tag, a galaciak és a brassóiak egy része nagyon keresztbe akar tenni nekünk, székelyföldieknek. Azt hangoztatják, hogy a román felnőtt- és ifibajnokságok előnyt kell élvezzenek az Erste Ligával szemben. Egy dolog biztos: a Sportklub képviselve lesz a szeptember 15-i közgyűlésen, ha lesz szavazati joga, ha nem” – hangsúlyozta Hodos.

Ki szavazhat?

A Román Jégkorong-szövetség statútuma alapján a teljes jogú tagok szavazati joggal rendelkeznek a közgyűlés alkalmával, de kiadtak tegnap egy közleményt, amelyben felsorolják a 2021–2022-es szezon bajnokságaiban érdekelt 25 klubot és a szavazati joggal rendelkező megyei egyesületeket. Utóbbi öt egyesület mellett felsoroltak ugyanakkor 12 klubot, amelynek nincs adóssága.

A Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói HK vagy éppen a Brassói Corona viszont nem szerepel ezen a listán, így az adósok közé sorolandó. Ennek kapcsán Hodos elmondta, hogy a csíki klubnak tulajdonképpen a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) felé vannak hátralékai, és ezeket folyamatosan ki is fizetik, ezek a „sárga kártyák”, a játékos­át­igazolások díjai, amelyek a román szövetségen keresztül kell eljussanak a nemzetközi szövetséghez. „Nem is a román szövetségnek tartozunk, de ők ezt úgy ítélik meg, hogy nekik tartozunk, és ezzel akarnak megfosztani a szavazati jogunktól” – pontosított Hodos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó