Elnapolhatják a videóbíró bevezetését – Kovács István játékvezető a Krónikának a módosításokról

Elnapolhatják a videóbíró bevezetését – Kovács István játékvezető a Krónikának a módosításokról

Előremutató javaslatok. Kovács István is szeretné, ha a játékvezetőkkel munkaszerződést kötnének

Fotó: Facebook/Federatia Romana de Fotbal

Szabálymódosításokkal várja a következő szezont a labdarúgósport, de a videóbíró-rendszer romániai alkalmazása várhatóan késni fog a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet miatt. Mindezekről Kovács István játékvezetőt kérdeztük, aki arról is tájékoztatott, hogy az eddig egyéni vállalkozóként tevékenykedő sípmesterek munkaszerződést szorgalmaznak.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. április 22., 12:042020. április 22., 12:04

2020. április 22., 12:432020. április 22., 12:43

Szabálymódosításokkal várja a következő szezont a labdarúgósport, amelynek szabályalkotó testülete (IFAB) többek között a kezezés és a büntetőrúgások megítélésén módosított. Előbbi terén jelentős változást jelent, hogy ezentúl ha egy játékos véletlenül kézzel ér a labdához, azt csak akkor fogják szankcionálni, ha a mozdulat közvetlenül utána gólhoz vezet.

A tizenegyesrúgást nem fogják megismételtetni abban az esetben, ha a kapus szabálytalan mozdulatot tesz,

de az nem járul hozzá a büntető kihagyásához, ha pedig a hálóőrrel egy időben a büntetőrúgást elvégző játékos is szabálytalankodik, akkor utóbbi részesül megrovásban. A módosítások arra is kitérnek, hogy szubjektíven értékelhető helyzetek esetén javasolják, hogy a bíró a pálya széléről visszanézze a videófelvételt – amennyiben a videóbíró-rendszert alkalmazzák –, de többek között tisztázták azt is, hogy

amennyiben a sípmester szabálytalanságot követően gyors szabadrúgást fúj, vagy az előnyszabályt alkalmazza, akkor a vétkes nem kaphat sárga lapot.

A Román Labdarúgó-szövetség közleménye rámutat arra, hogy mindezek június elsejétől lesznek érvényesek, de az alkalmazásukat elnapolhatják az országos szövetségek a következő szezonra.

A Krónika megkeresésére Kovács István jelezte: részletesen nem tudja véleményezni ezeket a módosításokat, mert még nem dolgozta fel a hazai bírói testület, ugyanakkor az általános bemutatásuk alapján szerinte valamennyi a futball érdekeit szolgálja.

Idézet
Ameddig nincsenek feldolgozva, sajnos nem beszélhetünk róla, de ahogy láttam, annak érdekében hozták, hogy a nézőknek is tisztább legyen”

– mondta napjaink egyik legjobb romániai FIFA-bírója. A belső etikai kódexük miatt nem beszélhetett arról, hogy a kezezésre vonatkozó változtatások a jövőben más megvilágításba helyeznének például egy olyan helyzetet, mint amikor a Kolozsvári CFR a Sevilla ellen szerzett gólját érvénytelenítették. Emlékezetes, hogy a találatot – amely továbbjuttatta volna a fellegváriakat az Európa Ligában – a videóbírós elemzés után nem adták meg, mert a labda egy véletlen kezezés után került a gólszerzőhöz.

Kovács jelezte, hetente van online szakmai találkozójuk mind hazai, mind európai szinten. „Mindenki otthon tartózkodik, otthon próbálja kondiban tartani magát” – hangsúlyozta. Rámutatott arra is, hogy a járvány hátráltatja majd a videóbíró-rendszer (VAR) tervezett bevezetését is a Liga 1-ben, mert annak alkalmazása hat hónapos felkészülést igényel, amit még nem kezdtek el.

Idézet
Nem lehet bevezetni, amíg nem gyakorlunk a pályán, és nem gyakorolhatunk, amíg nem kapjuk meg a megfelelő felszereltséget. Biztosan el fog tolódni”

– mondta Kovács. Érdeklődésünkre jelezte azt is, hogy ahogyan az olaszoknál jelen helyzetben nem tudják biztosítani a járvány terjedésének megfékezése érdekében megalkotott előírásokat a VAR-t kezelő szakemberek számára, úgy az Romániára is igaz lenne, viszont ezzel kapcsolatos megoldások és javaslatok nem hangzottak el a hazai illetékesek részéről. Amúgy az IFAB tanácskozásán arról számoltak be, hogy

világszerte immár negyven országban használják vagy tervezik a VAR alkalmazásának bevezetését.

Korábban – mint már beszámoltunk róla – Kovács bírókollegája, Ovidiu Hațegan adott hangot elégedetlenségének amiatt, hogy a játékvezetők mérkőzések után kapnak juttatást, és nincs egy olyan hivatásos szerződésük, amely fix havi bért biztosítana számukra. Erről kérdezve Kovács rámutatott, hogy nemcsak az alsóbb osztályokban dolgozó játékvezetők vannak ebben a helyzetben, hanem a profi Liga 1-es bírók is mind egyéni vállalkozói engedéllyel dolgoznak. „A különbség az, hogy nagyobb a jövedelem az első osztályban, mint a negyedosztályban” – mutatott rá.

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult kényszerszünet idejére viszont segítséget kaptak, így a kisipari engedély alapján is megkaphatják azt a szociális támogatást, amelyet a kényszerszabadságra küldött futballisták. „De nyilván mindenki azt szeretné, ha rendes szerződése lenne. Mi vagyunk az a réteg, amellyel nem igazán foglalkoznak, pedig négyezer játékvezető jár ebben a cipőben Romániában. 2500-3000 játékvezetőnek nincs más munkahelye” – hangsúlyozta a sípmester.

Kovácsot arról is kérdeztük, hogy hogyan éli meg ezeket a napokat. Bevallása szerint éppen olyan nehezen, ahogyan mások. „Nehéz bent ülni, de megpróbáljuk betartani az előírásokat. A párommal és családommal együtt megpróbálunk minél jobban elszigetelődni. Megváltozott az élet. Megváltozott mindenkinek, próbálunk alkalmazkodni. Nehéz a bezártságot elviselni, de megteszünk mindent, remélve, hogy május 16. után kicsit lazítanak ezeken a szigorú eljárásokon” – mondta.


Nemzetközi jóváhagyás is szükséges a videóbíró bevezetéséhez

Jelenleg csak elméleti képzést tudnak biztosítani Romániában a videóbíró-rendszer (VAR) alkalmazására szakosodó játékvezetőknek, akiknek egy operatőr társaságában többpercnyi felvételt kell majd elemezniük, majd szimulációs mérkőzéseken kell bizonyítaniuk a képesítés megszerzéséhez. Alexandru Deaconu, a hazai játékvezetői testület alelnöke rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a technika alkalmazásához a „végső szót” a nemzetközi szabályalkotó testület, az IFAB mondja ki, amelynek képviselői személyesen fogják elbírálni, hogy a hazai szervezetnél mindent megfelelően előkészítettek a bevezetéséhez. „A jóváhagyásuk nélkül nem lehet VAR Romániában” – mondta a szakember, aki ezen aprólékos eljárás miatt szintén arra számít, hogy a VAR 2020–2021-es szezonra tervezett alkalmazása csúszni fog. A hazai klubok, mint ismeretes, támogatták a videobíró-rendszer mielőbbi bevezetését, mert attól reményeik szerint csökkenni fognak a játékvezetői tévedések a Liga 1-es mérkőzéseken.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség